Målet för Juan Herrera och Pablo Beloqui var att provsmaka alla ölsorter som fanns på mässan.
Michael Nathhorst och Erika Norén utbytte erfarenheter bryggare emellan. Foto: Jeanette Thelander
Frida Stenmark och Emil Jonsson höll ställningarna hela dagen från start till mål.
Det började med ett hönseri, sedan kom bryggeriet. Därför har Remmarlövs gårdsbryggeri låtit hönan hänga med också på kapsylerna.
Hedvig och Torbjörn Grimsholm njöt i ett väder som var perfekt för en dryckesmässa.

Succé för dryckesmässan

Malmö För andra året arrangerade Skånes dryckesproducenter mässa i Folkets park för att visa den bredd och kvalitet som Skåne kan erbjuda. Det blev succé – inte minst då vädret var som beställt av arrangörerna...

– Det här har blivit större än man kunde tänka sig från början, sade Emil Jonsson, en av utställarna på mässan.

Han pratade egentligen om bryggeriverksamheten på Remmarlövs gård utanför Eslöv, men beskrivningen är lika giltig för bryggeriverksamheten i Skåne i stort.
– Egentligen finns det ingen anledning att importera öl utifrån, här finns alla sorter man kan tänka sig, menade hembryggaren Erika Norén i bryggarkollektivet Secret Sisters Brewing.
– Det finns helt klart ett miljöperspektiv på detta och nu börjar man alltmer övergå till att hämta hem bryggare som gör öl på plats snarare än att ha en bryggare som gör öl någonstans långt borta som sedan ska fraktas över halva världen, tillade Michael Nathhorst från Hyllie Bryggeri.

Båda trivdes på mässan där stämningen är vänlig, och kollegial.
– Här känner man sig välkommen även om man inte brygger några stora mängder, påpekade Erika. Det är kul att få diskutera öl med andra likasinnade och här råder en öppen, trevlig och stöttande atmosfär.
Secret Sisters Brewing är en del av kollektiet Minus 1, där hembryggare brygger öl som sedan köps och serveras av Bishops Arms. De brygger kanske 100 liter öl åt gången, medan Hyllie Brygeri brygger 1000 liter åt gången.

Gemensamt är ändå att både Michael och Erika brygger öl som de själva gillar.
– Vi har till exempel gjort öl med andalimanpeppar, en vattendelare som några gillar och andra inte, berättar Erika.
– Jag har bryggt suröl med lingon och granskott, som blev väldigt lyckad. En orienterare var lyrisk och menade att den var som underbar morgon i skogen fast på flaska, ler Michael.

Att tjejerna är i minoritet bland bryggarna ännu så länge tycker Erika är konstigt:
– Historiskt sett så är det ju kvinnorna som har bryggt öl i alla tider. Det är en omodern uppfattning att öl inte är något för tjejer.
Besökarna Hedvig Grimsholm och Anette Andersson håller med.
– Absolut! Det har blivit bättre under senare tid, inte så könsstereotypt.

Årets nyhet på mässan, ett stabilt plastglas som besökarna använde gång på gång (givetvis med diskning mellan gångerna) var också uppskattat.
– En bra grej för miljön, menade Torbjörn Grimsholm. Vi dricker bara halvor åt gången, för vi vill helst smaka alla sorter som finns här i dag.

Dagens fråga

Har du rest med ersättningsbuss idag?

Loading ... Loading ...

Webbkryss