Kultur

”En låt som nästan skrev sig själv”

När John Lundvik sjunger för seger i Eurovision Song Contest i kväll är det med en låt han skrivit ihop med vännerna Andreas Stone Johansson (till höger) och Anderz Wrethov.– Vi är bara tre grabbar som tycker om att sjunga och spela musik. Det är det som är så fint, säger Andreas Stone Johansson. Foto: PRIVAT
Artikel Kultur och Nöje Låtskrivaren Andreas Stone Johansson om Sveriges birag.

Som låtskrivare har han haft listettor i Asien och flera bidrag med i Melodifestivalen men ”Too late for love” är hans första i Eurovision Song Contest.

– Jag är otroligt stolt och tycker det är superkul. Det här är också något man får glädjas över med sina nära och kära – det är svårt för min pappa som är 80 och mamma som är 71 att förstå vad det innebär när man har en etta på andra sidan jordklotet, men här är något de har vuxit upp med och levt med. Mamma sa, ”nu Andreas, går det bra”, säger han och skrattar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Skyfall försvårar räddningsinsats i Japan

Räddningsarbetare i Kagoshima på ön Kyushu i sydvästra Japan.
Räddningsarbetare i Kagoshima på ön Kyushu i sydvästra Japan.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes Cirka 50 personer befaras ha mist livet i översvämningarna i sydvästra Japan. Fler än 40 000 poliser, brandmän och frivilliga letar efter överlevare, men insatserna försvåras av ihållande oväder.

Sent på måndagskvällen, lokal tid, bekräftade myndigheterna att 14 personer omkommit på ett äldreboende i översvämningsdrabbade sydvästra Japan. Runt 50 personer kunde undsättas med båt, men flera rullstolsburna boende saknade möjlighet att sätta sig i säkerhet när vattenmassorna dränkte bottenvåningen.

Fler än 40 000 poliser, brandmän och frivilliga deltar i en massiv räddningsinsats. Fortfarande saknas tiotals personer efter helgens oväder och räddningsarbetare gräver sig fram genom rasmassor och rester av bostadshus som dragits med i vattenmassorna eller begravts av jordskred.

Desperat jakt

Jakten på överlevande beskrivs som alltmer desperat. Räddningsinsatsen försvåras dessutom av ihållande skyfall.

– Vi har blivit tvungna att ställa in ett antal helikopterflygningar över katastrofzonen på grund av hård regn, säger Tsubasa Miyamoto vid katastrofhanteringsmyndigheten i den hårdast drabbade regionen Kumamoto.

De skyfall som lett till översvämningarna väntas fortsätta genom hela måndagen och tisdagen, och en halv miljon människor har rekommenderats att lämna sina hem. Premiärminister Shinzo Abe uppmanar samtidigt boende i de drabbade områdena att "agera för att skydda sina liv".

Lera och bråte

I ett av de värst drabbade områdena skrev invånarna orden "ris, vatten, SOS" på marken för att påkalla uppmärksamhet från räddningsflyg.

Hirotoshi Nishi, som bor på ön Kyushu i södra Japan, har fått sitt hem översvämmat av lera och bråte.

– Det är en sådan oreda. Huset är fullt av trä. Jag vet inte vad jag ska göra, säger han till public service-kanalen NHK.

Dödliga jordskred och översvämningar är ett återkommande fenomen under Japans årliga regnsäsong. Under 2018 miste över 200 människor i samma region livet i förödande översvämningar.

Ekonomi

SAS ställer in resor till Grekland

Tui får inte flyga ner fler turister till Rhodos, enligt grekiska myndigheter. Arkivbild.
Tui får inte flyga ner fler turister till Rhodos, enligt grekiska myndigheter. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Ekonomi
Ekonomi Alla flyg till Grekland till och med den 15 juli ställs in, meddelar SAS. Även Tui:s andra charterplan som skulle lyft på torsdag ställs in sedan grekiska myndigheter dragit in tillståndet.

– Vi fick besked under eftermiddagen om att de grekiska restriktionerna gäller fram till den 15 juli, så alla våra flighter fram tills dess ställs in, säger Karin Nyman, kommunikationsdirektör på SAS.

Grekland har sedan flera dagar tillbaka meddelat att direktflyg från Sverige inte skulle tillåtas förrän efter den 15 juli, men enligt Karin Nyman fanns fram till i dag en förhoppning om att restriktionerna skulle släppas efter diskussioner mellan svenska och grekiska myndigheter.

Sveriges ambassadör i Grekland, Charlotte Sammelin, säger till TT att det fortfarande är möjligt för svenskar att ta sig till Grekland på andra sätt.

– Det hela handlar om att just nu sitter grekiska experter, deras smittskyddsteam, och utvärderar situationen i Sverige under de två veckorna fram till 15 juli. Tills de har en tydligare bild vill de reducera antalet ankomster från Sverige och det handlar inte om att svenskar inte får resa in, utan det handlar om att minska antalet ankomster från Sverige. Så man kan ta sig in andra vägar, om man vill, och det går bra, säger Charlotte Sammelin.

Tui-flyg inställt

Tui har också tvingats ställa in det flyg som planerades lyfta på torsdag, sedan företaget hamnat i blåsväder i slutet av förra veckan. Då skickades ett första charterplan ned med såväl journalister och Tui-medarbetare som svenska turister, efter att man lyckats förhandla fram ett undantag från reglerna med den grekiska regeringen.

Men när flyget väl landade visade det sig att undantaget inte var helt förankrat på Rhodos, där många blev förvånade över att svenska turister kommit ned. Nu har den grekiska regeringen dragit tillbaka tillståndet för det andra planet, säger Adam Györki, presschef på Tui Sverige, som åkte ned till Rhodos med det första planet.

– Vi hade tillstånd att flyga två flyg. Det flyg som ska hämta upp oss på torsdag skulle ha med sig ytterligare gäster. Det tillståndet vi hade fått har nu dragits tillbaka. Den huvudsakliga orsaken är att det blivit en så stor mediestorm kring de här flygen. Regeringen tycker inte att det är värt det, säger Adam Györki.

Resebolaget kommer att flyga ner ett tomt plan för att hämta hem de svenska turister som nu finns på Rhodos. Den som köpt biljett till avgången på torsdag får välja mellan att få pengarna tillbaka eller resa vid ett senare tillfälle.

"Inga problem på lång sikt"

Adam Györki tror inte att kontroversen med de två Tui-flygen kommer påverka relationen mellan researrangörerna och den Grekland, och menar att de flesta greker välkomnar de svenska turisterna. Han får medhåll av Didrik von Seth, generalsekreterare för svenska researrangörsföreningen, SRF.

– Hundratusentals svenskar reser till Grekland varje år. Det är viktigt för ekonomin och det förstår var och en som arbetar med turism i Grekland. Det kommer inte innebära några problem på lång sikt. Svenskar är välkomna, vi bidrar väldigt mycket till den grekiska ekonomin, säger Didrik von Seth.

Lucas Brischetto/TT

Henning Eklund/TT

Utrikes

Brittiska sanktioner mot ryssar och saudier

Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab. Arkivbild.
Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab. Arkivbild.
Foto: Det brittiska underhuset/PA/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Den brittiska regeringen riktar ekonomiska sanktioner mot 25 ryska och 20 saudiska medborgare.

De ryssar som London sätter åt anses på ett eller annat sätt ha varit delaktiga i övergrepp mot den ryske advokaten och skatterevisorn Sergej Magnitskij, som dog i ett fängelse i Moskva 2009. De saudiska medborgare som beläggs med sanktioner pekas ut för inblandning i mordet på regimkritikern Jamal Khashoggi på Saudiarabiens konsulat i Istanbul i oktober 2018.

Sanktionerna är de första som införs med stöd av en brittisk lag som stiftades under 2018.

I ett anförande i parlamentet säger utrikesminister Dominic Raab:

– De första åtgärderna kommer att beröra de individer som var inblandade i tortyren och mordet på Sergej Magnitskij, advokaten som avslöjade det största kända skattebedrägeriet i den ryska historien.

– Åtgärderna kommer också att inkludera de ansvariga för det brutala mordet på skribenten och journalisten Jamal Khashoggi, fortsätter Raab.

Ekonomi

SAS ställer in resor till Grekland

Tui får inte flyga ner fler turister till Rhodos, enligt grekiska myndigheter. Arkivbild.
Tui får inte flyga ner fler turister till Rhodos, enligt grekiska myndigheter. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Ekonomi
Ekonomi Alla flyg till Grekland till och med den 15 juli ställs in, meddelar SAS. Även Tui:s andra charterplan som skulle lyft på torsdag ställs in sedan grekiska myndigheter dragit in tillståndet.

– Vi fick besked under eftermiddagen om att de grekiska restriktionerna gäller fram till den 15 juli, så alla våra flighter fram tills dess ställs in, säger Karin Nyman, kommunikationsdirektör på SAS.

Grekland har sedan flera dagar tillbaka meddelat att direktflyg från Sverige inte skulle tillåtas förrän efter den 15 juli, men enligt Karin Nyman fanns fram till i dag en förhoppning om att restriktionerna skulle släppas efter diskussioner mellan svenska och grekiska myndigheter.

Sveriges ambassadör i Grekland, Charlotte Sammelin, säger till TT att det fortfarande är möjligt för svenskar att ta sig till Grekland på andra sätt.

– Det hela handlar om att just nu sitter grekiska experter, deras smittskyddsteam, och utvärderar situationen i Sverige under de två veckorna fram till 15 juli. Tills de har en tydligare bild vill de reducera antalet ankomster från Sverige och det handlar inte om att svenskar inte får resa in, utan det handlar om att minska antalet ankomster från Sverige. Så man kan ta sig in andra vägar, om man vill, och det går bra, säger Charlotte Sammelin.

Tui-flyg inställt

Tui har också tvingats ställa in det flyg som planerades lyfta på torsdag, sedan företaget hamnat i blåsväder i slutet av förra veckan. Då skickades ett första charterplan ned med såväl journalister och Tui-medarbetare som svenska turister, efter att man lyckats förhandla fram ett undantag från reglerna med den grekiska regeringen.

Men när flyget väl landade visade det sig att undantaget inte var helt förankrat på Rhodos, där många blev förvånade över att svenska turister kommit ned. Nu har den grekiska regeringen dragit tillbaka tillståndet för det andra planet, säger Adam Györki, presschef på Tui Sverige, som åkte ned till Rhodos med det första planet.

– Vi hade tillstånd att flyga två flyg. Det flyg som ska hämta upp oss på torsdag skulle ha med sig ytterligare gäster. Det tillståndet vi hade fått har nu dragits tillbaka. Den huvudsakliga orsaken är att det blivit en så stor mediestorm kring de här flygen. Regeringen tycker inte att det är värt det, säger Adam Györki.

Resebolaget kommer att flyga ner ett tomt plan för att hämta hem de svenska turister som nu finns på Rhodos. Den som köpt biljett till avgången på torsdag får välja mellan att få pengarna tillbaka eller resa vid ett senare tillfälle.

"Inga problem på lång sikt"

Adam Györki tror inte att kontroversen med de två Tui-flygen kommer påverka relationen mellan researrangörerna och den Grekland, och menar att de flesta greker välkomnar de svenska turisterna. Han får medhåll av Didrik von Seth, generalsekreterare för svenska researrangörsföreningen, SRF.

– Hundratusentals svenskar reser till Grekland varje år. Det är viktigt för ekonomin och det förstår var och en som arbetar med turism i Grekland. Det kommer inte innebära några problem på lång sikt. Svenskar är välkomna, vi bidrar väldigt mycket till den grekiska ekonomin, säger Didrik von Seth.

Kultur och nöje

Världen sörjer Ennio Morricones bortgång

Den italienske filmkompositören och dirigenten Ennio Morricone är död. Han blev 91 år gammal. Arkivbild.
Den italienske filmkompositören och dirigenten Ennio Morricone är död. Han blev 91 år gammal. Arkivbild.
Foto: Michael Sohn/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Politiker, musiker och skådespelare hedrar minnet av den bortgångne italienske kompositören Ennio Morricone.

I sociala medier hedras och sörjs den legendariske italienske filmkompositören och dirigenten Ennio Morricone, som har somnat in 91 år gammal.

"Vi kommer för evigt och med oändlig tacksamhet att minnas mästaren Ennio Morricones konstnärliga genialitet. Han fick oss att drömma, han berörde oss och fick oss att tänka. Han skrev oförglömliga stycken som kommer att leva kvar i evighet i musik- och filmhistorien", skriver Italiens premiärminister Giuseppe Conte på Twitter.

"Mästaren av melodier"

Bernard Sumner, sångare i New Order, beskriver Morricone som en av sina musikaliska hjältar. "Hans musik introducerade mig för album, och det allra första album jag köpte var ett av hans. Han skapade vacker, emotionell musik och var en melodiernas mästare", skriver Sumner på Twitter.

Bon Ivers Justin Vernon lyfter sin tur fram kompositörens musikaliska inflytande. "Få har haft en sådan inverkan på musikvärlden som Ennio Morricone", skriver han på Twitter.

Även Massive Attack hedrar Morricone på Twitter. "Farväl Ennio – genial kompositör", skriver musikgruppen.

Hedras även i filmvärlden

Antonio Banderas minns Morricone som en av de stora i filmhistorien. "Med djup sorg tar vi farväl av en stor mästare inom film. Hans musik kommer att fortsätta spelas upp i våra minnen. Vila i frid", skriver skådespelaren på Twitter.

E Street Band-gitarristen och "Sopranos"-skådespelaren Steven Van Zandt kallar Morricones död för en "tragisk förlust för vår kultur". "En av de största kompositörerna genom alla tider", skriver Van Zandt på Twitter.

Italiens premiärminister Giuseppe Conte hyllar Ennio Morricone i ett inlägg på Twitter. 'Han skrev oförglömliga stycken som kommer att leva kvar i evighet i musik- och filmhistorien', skriver Conte. Arkivbild.
Italiens premiärminister Giuseppe Conte hyllar Ennio Morricone i ett inlägg på Twitter. "Han skrev oförglömliga stycken som kommer att leva kvar i evighet i musik- och filmhistorien", skriver Conte. Arkivbild.
Foto: Roberto Monaldo/AP/TT
Bon Ivers Justin Vernon skriver på Twitter: 'Få har haft en sådan inverkan på musikvärlden som Ennio Morricone.' Arkivbild.
Bon Ivers Justin Vernon skriver på Twitter: "Få har haft en sådan inverkan på musikvärlden som Ennio Morricone." Arkivbild.
Foto: Marisa Wojcik/AP/TT
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lånapengar

Fyra dyra misstag många gör när de lånar pengar

Lånapengar Att låna pengar kan ofta upplevas som svårt och krångligt. Att hitta det rätta lånet med den lägsta räntan och de mest förmånliga villkoren går inte fort. Det kan kännas som att kliva in i en snårig djungel där erbjudanden finns från banker och långivare både till höger och vänster. Hur ska man veta vilka som faktiskt är bra?

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Du missar uppläggningsavgiften

Ett mycket vanligt misstag är att man inte undersöker vilka extra kostnader som tillkommer till lånet. Man kikar på den slutgiltiga kostnaden som informerar om vad man ska återbetala men man missar vad den faktiskt består av.

Förutom ränta så tillkommer det ofta extra avgifter för bland annat avier och uppläggning. En uppläggningsavgift är en engångsavgift som ofta kan vara mycket hög. Det är inte ovanligt att den ligger på 795 – 895 kr. Tänk därför på att alltid undersöka vilka extra avgifter som måste betalas och välj hellre ett lån med en avgift på mellan 0 – 395 kr för att sänka den totala kostnaden.

Du jämför inte räntorna

Att inte jämföra räntor tillräckligt kan vara ett av de största misstagen som görs. Det är också ett av de vanligaste. Att jämföra olika låns räntor är mycket viktigt, det är det här som du ska lägga mest tid på när du letar efter ett lån.

Det är räntan som bestämmer hur dyrt ditt lån blir. Ofta har snabblån en mycket hög ränta medan ett längre privatlån har låga räntor om du har rätt förutsättningar. Räntan du betalar på ett bolån över tid är vanligtvis en väldigt stor summa. Tänk därför noggrant över vilken typ av lån du behöver.

Jämför inte bara den nominella årsräntan utan även den den effektiva räntan. Se om räntorna är fasta eller rörliga och hur de ändras beroende på vilket belopp och vilken löptid du vill ha.

Du struntar i att ha en medsökande

Att ansöka om ett lån tillsammans med en medsökande är väldigt förmånligt. Med en medsökande som har en god ekonomi kan du få en betydligt bättre ränta. Det innebär helt enkelt att lånet blir mycket billigare.

Om man har dålig hälsa på sin ekonomi, dvs. en låg kreditvärdighet, så är det även enklare att få ett lån godkänt om man ansöker med en medsökande. Det gäller speciellt om man vill ansöka om ett stort privatlån för en större utgift eller investering.

Du amorterar inte tillräckligt

Något som många missar är att inte amortera tillräckligt mycket på sitt lån. Många långivare kan locka med långa löptider vilket ger en lägre månadskostnad. Men det här är inte ett alternativ att föredra, då det i slutänden kommer att ge ett dyrare lån.

Ju längre löptid du har desto mer ränta kommer du att totalt betala för ditt lån. Det allra bästa för låntagare är därför att välja en så kort löptid som möjligt samtidigt som man håller sig inom gränsen för vad ens månadsbudget klarar av att återbetala. Budgetera därför alltid för att amortera på ditt lån varje månad.

Om du får in en extra pengar en månad så kan det vara värt att göra en extra amortering på ditt lån. I längden sparar det dig ofta ganska mycket pengar. Om du känner att du kan betala mer än vad du gör – kontakta din långivare för att öka din månadsbetalning.

Det finns många tips att ta vara på när det kommer till att låna pengar som privatperson, här samlade vi några utav de viktigaste. Om du följer de ovanstående tipsen och jämför alla lånealternativ väl innan du lånar så kommer du att få en mycket bättre upplevelse av att låna pengar.

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Utrikes

Uppgörelse klar om indisk-kinesisk gränsstrid

Satellitbilder som enligt företaget Maxar Technologies visar flodfåran i den omstridda Galwandalen den 22 maj (bilden till vänster) och den 23 juni, då kinesisk militär förstärkt sin närvaro i dalen.
Satellitbilder som enligt företaget Maxar Technologies visar flodfåran i den omstridda Galwandalen den 22 maj (bilden till vänster) och den 23 juni, då kinesisk militär förstärkt sin närvaro i dalen.
Foto: Maxar Technologies/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Kinesiska trupper har setts börja riva installationer i den dalgång i Ladakhregionen i Himalaya där en dödlig strid rasade med indiska soldater i juni. Enligt Indiens utrikesdepartement har nu länderna förhandlat fram en tillfällig lösning på gränskonflikten som innebär att båda parterna stegvis "helt drar sig tillbaka" från Galwandalen.

I ett uttalande citerar den kinesiska regeringen samtidigt utrikesminister Wang Yi om att Peking kommer att "effektivt försvara sin territoriella suveränitet" men också "upprätthålla fred i gränsområdena".

Enligt en mångårig överenskommelse mellan de bägge kärnvapenmakterna får soldater vid gränsen inte använda skjutvapen. I stället utkämpades den flera timmar långa striden den 15 juni med knytnävar och tillhyggen som stenar och batonger.

Minst 20 indiska soldater dödades och ett 70-tal skadades, medan Kina inte har uppgett några förlustsiffror.

Sport

Trump kritiserar Nascar efter flaggförbudet

USA:s president Donald Trump är kritisk till flaggförbudet. Arkivbild.
USA:s president Donald Trump är kritisk till flaggförbudet. Arkivbild.
Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT
Sport
Sport USA:s president Donald Trump går hårt mot Nascar efter förbudet mot sydstatsflaggan.
Han riktar också en känga mot seriens enda svarta förare, Bubba Wallace.

Flaggan som användes av sydstaterna under det amerikanska inbördeskriget är i mångas ögon en symbol för rasism och slaveri, men har varit populär bland många Nascar-supportrar.

Flaggan förbjöds den 10 juni efter kraftiga påtryckningar där flera svarta idrottsstjärnor varit drivande, däribland Nascar-föraren Bubba Wallace.

Elva dagar efter förbudet hittades en snara i Wallaces depå, något som Nascar såg som en rasistisk handling. FBI undersökte ärendet och drog slutsatsen att snaran hängt där sedan i oktober.

Under måndagen gick Trump ut på Twitter för att kritisera Nascar och Wallace.

"Har Bubba Wallace bett om ursäkt till alla de stora Nascar-förarna och arrangörerna som stöttade honom, stod vid hans sida och var villiga att offra allt för honom, bara för att få reda på att det bara var en bluff?", skriver han.

"Det och flaggbeslutet har gett de lägsta tittarsiffrorna någonsin", fortsätter presidenten.

Siffror från Nascar visar emellertid att tittarantalet ökat med 30 procent jämfört med i fjol, rapporterar Speed ​​Report.

Ekonomi

Ericsson ledde börsuppgång

Uppåt på Stockholmsbörsen, liksom på de ledande börserna i Europa. Arkivbild.
Uppåt på Stockholmsbörsen, liksom på de ledande börserna i Europa. Arkivbild.
Foto: Johan Hallnäs/TT
Ekonomi
Ekonomi

Efter uppgångar i Asien tog optimismen över även på de europeiska börserna, också i Stockholm. Det breda OMXS-indexet steg 1,9 procent.

På storbolagslistan OMXS30 klättrade alla bolag utom två. Bäst gick telekomjätten Ericssons aktie, som ökade 5,4 procent. Storbankerna hade också en bra dag: SEB steg 3,8 procent och de övriga cirka tre procent.

Amerikanska Moody's har sänkt kreditbetyget för flygbolaget SAS, men aktien hörde ändå till vinnarna och steg 1,0 procent.

I botten på OMXS30 återfanns telekombolaget Tele2, som backade 4,0 procent. Tidigt under måndagen kom nyheten att vd:n Anders Nilsson lämnar uppdraget och ersätts av Kjell Morten Johnsen.

Fastighetsbolaget Fabege presenterade en rapport som visade något minskade hyresintäkter. Aktien tappade 0,4 procent.

Största uppgången bland de ledande Europabörserna noterade FTSE100-index i London: 2,1 procent. DAX-index i Frankfurt ökade 1,6 procent och CAC40-index i Paris steg 1,5 procent.

NÄSTA ARTIKEL