Eurovision

Sätt ditt eget betyg på bidragen!

Artikel Eurovision Song Contest Vem tar hem segern i kvällens final av Eurovision Song Contest i Tel Aviv? Här är startfältet som gör upp - glöm inte att sätta era betyg!

Oscar Schau

PREMIUM
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Brittiska sanktioner mot ryssar och saudier

Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab. Arkivbild.
Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab. Arkivbild.
Foto: Det brittiska underhuset/PA/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Den brittiska regeringen riktar ekonomiska sanktioner mot 25 ryska och 20 saudiska medborgare.

De ryssar som London sätter åt anses på ett eller annat sätt ha varit delaktiga i övergrepp mot den ryske advokaten och skatterevisorn Sergej Magnitskij, som dog i ett fängelse i Moskva 2009. De saudiska medborgare som beläggs med sanktioner pekas ut för inblandning i mordet på regimkritikern Jamal Khashoggi på Saudiarabiens konsulat i Istanbul i oktober 2018.

Sanktionerna är de första som införs med stöd av en brittisk lag som stiftades under 2018.

I ett anförande i parlamentet säger utrikesminister Dominic Raab:

– De första åtgärderna kommer att beröra de individer som var inblandade i tortyren och mordet på Sergej Magnitskij, advokaten som avslöjade det största kända skattebedrägeriet i den ryska historien.

– Åtgärderna kommer också att inkludera de ansvariga för det brutala mordet på skribenten och journalisten Jamal Khashoggi, fortsätter Raab.

Ekonomi

SAS ställer in resor till Grekland

Tui får inte flyga ner fler turister till Rhodos, enligt grekiska myndigheter. Arkivbild.
Tui får inte flyga ner fler turister till Rhodos, enligt grekiska myndigheter. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Ekonomi
Ekonomi Alla flyg till Grekland till och med den 15 juli ställs in, meddelar SAS. Även Tui:s andra charterplan som skulle lyft på torsdag ställs in sedan grekiska myndigheter dragit in tillståndet.

– Vi fick besked under eftermiddagen om att de grekiska restriktionerna gäller fram till den 15 juli, så alla våra flighter fram tills dess ställs in, säger Karin Nyman, kommunikationsdirektör på SAS.

Grekland har sedan flera dagar tillbaka meddelat att direktflyg från Sverige inte skulle tillåtas förrän efter den 15 juli, men enligt Karin Nyman fanns fram till i dag en förhoppning om att restriktionerna skulle släppas efter diskussioner mellan svenska och grekiska myndigheter.

Sveriges ambassadör i Grekland, Charlotte Sammelin, säger till TT att det fortfarande är möjligt för svenskar att ta sig till Grekland på andra sätt.

– Det hela handlar om att just nu sitter grekiska experter, deras smittskyddsteam, och utvärderar situationen i Sverige under de två veckorna fram till 15 juli. Tills de har en tydligare bild vill de reducera antalet ankomster från Sverige och det handlar inte om att svenskar inte får resa in, utan det handlar om att minska antalet ankomster från Sverige. Så man kan ta sig in andra vägar, om man vill, och det går bra, säger Charlotte Sammelin.

Tui-flyg inställt

Tui har också tvingats ställa in det flyg som planerades lyfta på torsdag, sedan företaget hamnat i blåsväder i slutet av förra veckan. Då skickades ett första charterplan ned med såväl journalister och Tui-medarbetare som svenska turister, efter att man lyckats förhandla fram ett undantag från reglerna med den grekiska regeringen.

Men när flyget väl landade visade det sig att undantaget inte var helt förankrat på Rhodos, där många blev förvånade över att svenska turister kommit ned. Nu har den grekiska regeringen dragit tillbaka tillståndet för det andra planet, säger Adam Györki, presschef på Tui Sverige, som åkte ned till Rhodos med det första planet.

– Vi hade tillstånd att flyga två flyg. Det flyg som ska hämta upp oss på torsdag skulle ha med sig ytterligare gäster. Det tillståndet vi hade fått har nu dragits tillbaka. Den huvudsakliga orsaken är att det blivit en så stor mediestorm kring de här flygen. Regeringen tycker inte att det är värt det, säger Adam Györki.

Resebolaget kommer att flyga ner ett tomt plan för att hämta hem de svenska turister som nu finns på Rhodos. Den som köpt biljett till avgången på torsdag får välja mellan att få pengarna tillbaka eller resa vid ett senare tillfälle.

"Inga problem på lång sikt"

Adam Györki tror inte att kontroversen med de två Tui-flygen kommer påverka relationen mellan researrangörerna och den Grekland, och menar att de flesta greker välkomnar de svenska turisterna. Han får medhåll av Didrik von Seth, generalsekreterare för svenska researrangörsföreningen, SRF.

– Hundratusentals svenskar reser till Grekland varje år. Det är viktigt för ekonomin och det förstår var och en som arbetar med turism i Grekland. Det kommer inte innebära några problem på lång sikt. Svenskar är välkomna, vi bidrar väldigt mycket till den grekiska ekonomin, säger Didrik von Seth.

Ekonomi

SAS ställer in resor till Grekland

Tui får inte flyga ner fler turister till Rhodos, enligt grekiska myndigheter. Arkivbild.
Tui får inte flyga ner fler turister till Rhodos, enligt grekiska myndigheter. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Ekonomi
Ekonomi Alla flyg till Grekland till och med den 15 juli ställs in, meddelar SAS. Även Tui:s andra charterplan som skulle lyft på torsdag ställs in sedan grekiska myndigheter dragit in tillståndet.

– Vi fick besked under eftermiddagen om att de grekiska restriktionerna gäller fram till den 15 juli, så alla våra flighter fram tills dess ställs in, säger Karin Nyman, kommunikationsdirektör på SAS.

Grekland har sedan flera dagar tillbaka meddelat att direktflyg från Sverige inte skulle tillåtas förrän efter den 15 juli, men enligt Karin Nyman fanns fram till i dag en förhoppning om att restriktionerna skulle släppas efter diskussioner mellan svenska och grekiska myndigheter.

Sveriges ambassadör i Grekland, Charlotte Sammelin, säger till TT att det fortfarande är möjligt för svenskar att ta sig till Grekland på andra sätt.

– Det hela handlar om att just nu sitter grekiska experter, deras smittskyddsteam, och utvärderar situationen i Sverige under de två veckorna fram till 15 juli. Tills de har en tydligare bild vill de reducera antalet ankomster från Sverige och det handlar inte om att svenskar inte får resa in, utan det handlar om att minska antalet ankomster från Sverige. Så man kan ta sig in andra vägar, om man vill, och det går bra, säger Charlotte Sammelin.

Tui-flyg inställt

Tui har också tvingats ställa in det flyg som planerades lyfta på torsdag, sedan företaget hamnat i blåsväder i slutet av förra veckan. Då skickades ett första charterplan ned med såväl journalister och Tui-medarbetare som svenska turister, efter att man lyckats förhandla fram ett undantag från reglerna med den grekiska regeringen.

Men när flyget väl landade visade det sig att undantaget inte var helt förankrat på Rhodos, där många blev förvånade över att svenska turister kommit ned. Nu har den grekiska regeringen dragit tillbaka tillståndet för det andra planet, säger Adam Györki, presschef på Tui Sverige, som åkte ned till Rhodos med det första planet.

– Vi hade tillstånd att flyga två flyg. Det flyg som ska hämta upp oss på torsdag skulle ha med sig ytterligare gäster. Det tillståndet vi hade fått har nu dragits tillbaka. Den huvudsakliga orsaken är att det blivit en så stor mediestorm kring de här flygen. Regeringen tycker inte att det är värt det, säger Adam Györki.

Resebolaget kommer att flyga ner ett tomt plan för att hämta hem de svenska turister som nu finns på Rhodos. Den som köpt biljett till avgången på torsdag får välja mellan att få pengarna tillbaka eller resa vid ett senare tillfälle.

"Inga problem på lång sikt"

Adam Györki tror inte att kontroversen med de två Tui-flygen kommer påverka relationen mellan researrangörerna och den Grekland, och menar att de flesta greker välkomnar de svenska turisterna. Han får medhåll av Didrik von Seth, generalsekreterare för svenska researrangörsföreningen, SRF.

– Hundratusentals svenskar reser till Grekland varje år. Det är viktigt för ekonomin och det förstår var och en som arbetar med turism i Grekland. Det kommer inte innebära några problem på lång sikt. Svenskar är välkomna, vi bidrar väldigt mycket till den grekiska ekonomin, säger Didrik von Seth.

Kultur och nöje

Världen sörjer Ennio Morricones bortgång

Den italienske filmkompositören och dirigenten Ennio Morricone är död. Han blev 91 år gammal. Arkivbild.
Den italienske filmkompositören och dirigenten Ennio Morricone är död. Han blev 91 år gammal. Arkivbild.
Foto: Michael Sohn/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Politiker, musiker och skådespelare hedrar minnet av den bortgångne italienske kompositören Ennio Morricone.

I sociala medier hedras och sörjs den legendariske italienske filmkompositören och dirigenten Ennio Morricone, som har somnat in 91 år gammal.

"Vi kommer för evigt och med oändlig tacksamhet att minnas mästaren Ennio Morricones konstnärliga genialitet. Han fick oss att drömma, han berörde oss och fick oss att tänka. Han skrev oförglömliga stycken som kommer att leva kvar i evighet i musik- och filmhistorien", skriver Italiens premiärminister Giuseppe Conte på Twitter.

"Mästaren av melodier"

Bernard Sumner, sångare i New Order, beskriver Morricone som en av sina musikaliska hjältar. "Hans musik introducerade mig för album, och det allra första album jag köpte var ett av hans. Han skapade vacker, emotionell musik och var en melodiernas mästare", skriver Sumner på Twitter.

Bon Ivers Justin Vernon lyfter sin tur fram kompositörens musikaliska inflytande. "Få har haft en sådan inverkan på musikvärlden som Ennio Morricone", skriver han på Twitter.

Även Massive Attack hedrar Morricone på Twitter. "Farväl Ennio – genial kompositör", skriver musikgruppen.

Hedras även i filmvärlden

Antonio Banderas minns Morricone som en av de stora i filmhistorien. "Med djup sorg tar vi farväl av en stor mästare inom film. Hans musik kommer att fortsätta spelas upp i våra minnen. Vila i frid", skriver skådespelaren på Twitter.

E Street Band-gitarristen och "Sopranos"-skådespelaren Steven Van Zandt kallar Morricones död för en "tragisk förlust för vår kultur". "En av de största kompositörerna genom alla tider", skriver Van Zandt på Twitter.

Italiens premiärminister Giuseppe Conte hyllar Ennio Morricone i ett inlägg på Twitter. 'Han skrev oförglömliga stycken som kommer att leva kvar i evighet i musik- och filmhistorien', skriver Conte. Arkivbild.
Italiens premiärminister Giuseppe Conte hyllar Ennio Morricone i ett inlägg på Twitter. "Han skrev oförglömliga stycken som kommer att leva kvar i evighet i musik- och filmhistorien", skriver Conte. Arkivbild.
Foto: Roberto Monaldo/AP/TT
Bon Ivers Justin Vernon skriver på Twitter: 'Få har haft en sådan inverkan på musikvärlden som Ennio Morricone.' Arkivbild.
Bon Ivers Justin Vernon skriver på Twitter: "Få har haft en sådan inverkan på musikvärlden som Ennio Morricone." Arkivbild.
Foto: Marisa Wojcik/AP/TT

Utrikes

Uppgörelse klar om indisk-kinesisk gränsstrid

Satellitbilder som enligt företaget Maxar Technologies visar flodfåran i den omstridda Galwandalen den 22 maj (bilden till vänster) och den 23 juni, då kinesisk militär förstärkt sin närvaro i dalen.
Satellitbilder som enligt företaget Maxar Technologies visar flodfåran i den omstridda Galwandalen den 22 maj (bilden till vänster) och den 23 juni, då kinesisk militär förstärkt sin närvaro i dalen.
Foto: Maxar Technologies/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Kinesiska trupper har setts börja riva installationer i den dalgång i Ladakhregionen i Himalaya där en dödlig strid rasade med indiska soldater i juni. Enligt Indiens utrikesdepartement har nu länderna förhandlat fram en tillfällig lösning på gränskonflikten som innebär att båda parterna stegvis "helt drar sig tillbaka" från Galwandalen.

I ett uttalande citerar den kinesiska regeringen samtidigt utrikesminister Wang Yi om att Peking kommer att "effektivt försvara sin territoriella suveränitet" men också "upprätthålla fred i gränsområdena".

Enligt en mångårig överenskommelse mellan de bägge kärnvapenmakterna får soldater vid gränsen inte använda skjutvapen. I stället utkämpades den flera timmar långa striden den 15 juni med knytnävar och tillhyggen som stenar och batonger.

Minst 20 indiska soldater dödades och ett 70-tal skadades, medan Kina inte har uppgett några förlustsiffror.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Sport

Trump kritiserar Nascar efter flaggförbudet

USA:s president Donald Trump är kritisk till flaggförbudet. Arkivbild.
USA:s president Donald Trump är kritisk till flaggförbudet. Arkivbild.
Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT
Sport
Sport USA:s president Donald Trump går hårt mot Nascar efter förbudet mot sydstatsflaggan.
Han riktar också en känga mot seriens enda svarta förare, Bubba Wallace.

Flaggan som användes av sydstaterna under det amerikanska inbördeskriget är i mångas ögon en symbol för rasism och slaveri, men har varit populär bland många Nascar-supportrar.

Flaggan förbjöds den 10 juni efter kraftiga påtryckningar där flera svarta idrottsstjärnor varit drivande, däribland Nascar-föraren Bubba Wallace.

Elva dagar efter förbudet hittades en snara i Wallaces depå, något som Nascar såg som en rasistisk handling. FBI undersökte ärendet och drog slutsatsen att snaran hängt där sedan i oktober.

Under måndagen gick Trump ut på Twitter för att kritisera Nascar och Wallace.

"Har Bubba Wallace bett om ursäkt till alla de stora Nascar-förarna och arrangörerna som stöttade honom, stod vid hans sida och var villiga att offra allt för honom, bara för att få reda på att det bara var en bluff?", skriver han.

"Det och flaggbeslutet har gett de lägsta tittarsiffrorna någonsin", fortsätter presidenten.

Siffror från Nascar visar emellertid att tittarantalet ökat med 30 procent jämfört med i fjol, rapporterar Speed ​​Report.

Ekonomi

Ericsson ledde börsuppgång

Uppåt på Stockholmsbörsen, liksom på de ledande börserna i Europa. Arkivbild.
Uppåt på Stockholmsbörsen, liksom på de ledande börserna i Europa. Arkivbild.
Foto: Johan Hallnäs/TT
Ekonomi
Ekonomi

Efter uppgångar i Asien tog optimismen över även på de europeiska börserna, också i Stockholm. Det breda OMXS-indexet steg 1,9 procent.

På storbolagslistan OMXS30 klättrade alla bolag utom två. Bäst gick telekomjätten Ericssons aktie, som ökade 5,4 procent. Storbankerna hade också en bra dag: SEB steg 3,8 procent och de övriga cirka tre procent.

Amerikanska Moody's har sänkt kreditbetyget för flygbolaget SAS, men aktien hörde ändå till vinnarna och steg 1,0 procent.

I botten på OMXS30 återfanns telekombolaget Tele2, som backade 4,0 procent. Tidigt under måndagen kom nyheten att vd:n Anders Nilsson lämnar uppdraget och ersätts av Kjell Morten Johnsen.

Fastighetsbolaget Fabege presenterade en rapport som visade något minskade hyresintäkter. Aktien tappade 0,4 procent.

Största uppgången bland de ledande Europabörserna noterade FTSE100-index i London: 2,1 procent. DAX-index i Frankfurt ökade 1,6 procent och CAC40-index i Paris steg 1,5 procent.

Vellinge

Slog bekant i huvudet

Vellinge
Trelleborg

En polispatrull kallades till polisvägen på eftermiddagen den 4 juli. På plats uppstod ett bråk mellan två bekanta. Målsägande, man i 50-års åldern fick ett slag i huvudet av gärningsmannen. Slaget ska ha orsakat smärta hos 50-åringen. Gärningsmannen är en man i 55-års åldern och har en koppling till målsägande.

NÄSTA ARTIKEL