Påverka framtiden

Krönika

”Alla förstår engelska men ingen förstår England”. EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker tillåter sig ett minst sagt uppskattat skämt på en presskonferensen där han sammanfattar sin tid som ordförande. Han säger också att han ångrar att han inte ingrep i kampanjen inför britternas folkomröstning om Brexit och han betonar vikten av att rösta i EU-valet.
Den här presskonferensen är bara en av många spännande programpunkter på en två dagar lång journaliststudieresa som jag nyss gjorde till EU:s hjärta, Bryssel.

Brexit och förhandlingarna om utträdet återkommer många gånger men det handlar också om rättsstatsprincipen, om rekordbötern som kommissionen beslutat om för Google på grund av konkurrensbrott, om rysk desinformation, om den europeiska pelaren för sociala rättigheter och olika åsikter kring den, om parlamentets olika grupper, om valprognoser och mycket annat.
När jag sammanfatta mina intryck för mig själv hänger två informationsfilmer som vi också såg envist kvar och inramar det både komplexa och angelägna med det stundande EU-valet.

Den ena filmen är EU-parlamentets egna, minst sagt smöriga, valfilm ”Välj din framtid”. Under tre minuter följer filmen ett antal par (samtliga heterosexuella så vitt jag kan se) genom deras förlossningar.
Det är födande kvinnor och stöttande män och i slutet en nyfödd blick rakt mot betraktaren och en barnröst som uppmanar ”Chose the Europe you want me to grow up in”. Här dominerar kärnfamiljen och mjuka värden.

Den andra filmen är raka motsatsen. Det är en kort informationsfilm om förstärkningar av EU:s gränsstyrka, European Border and Coast Guard (Frontex), som kommissionen fattade beslut om i april. 2021 ska 5 000 gränsvakter finnas redo att stödja medlemsstater som får problem vid gränserna – problemet är underförstått människor utanför Europa som vill ta sig in. 2027 ska det finnas 10 000 vakter.
Här är det inga mjuka värden utan ödesmättad musik, hårdföra vakter, armbindlar, skällande hundar, jeepstrålkastare i mörker, flygspaning och slutorden: Stronger Borders Safer Europe.
Filmen tuffa bildspråk försvaras med att den måste fungera för alla medlemsländerna – från Sverige till Ungern …

Ingen av de här filmerna handlar om mitt Europa – jag vill ha en bättre framtid för så väl de som föds innanför som utanför Europas gränser – och just därför understryker de samtidigt vikten av att rösta 26 maj. I förra EU-valet röstade cirka 51 procent av de röstberättigade i Sverige och i hela Europa låg snittet på cirka 43 procent.
Drygt hälften av alla röstberättigade runt om i hela Europa bryr sig med andra ord inte om vad som händer vid gränserna mot övriga världen, om huruvida länder som Polen och Ungern är demokratiska eller vad Europa gemensamt kan göra för miljön och klimatet.
För varje röst som inte avges läggs ansvaret för dessa frågor hos någon annan. Så oavsett åsikt handlar det om att tillvarata den möjlighet man har att påverka framtiden.

Dagens fråga

Påverkas du av tågstoppet i Hässleholm?

  • Nej (74%, 411 Röster)
  • Ja (26%, 145 Röster)

Antal röster: 556

Loading ... Loading ...

Webbkryss