Foto: Ralph Bretzer

Ny lokal scen på Malmöfestivalen

Malmöfestivalen bjuder på en ny scen med fokus på den lokala musiken i Raoul Wallenbergs Park.
Och en stor ljusskulptur på Stortoget.

Olika aktörer kommer att ansvara för programmet en kväll var under festivalens åtta kvällar. Reggae- och dancehallklubben RiDDiM tar en kväll och hiphop-klubben Spit Spot en. Sedan blir det beatkollektivet So&Such, konsertarrangören Femmuze som för fram kvinnliga artister på den lokala musikscenen, skivbolagen/klubbarna Malmö Inre och Rundgång, jazzklubben Bullret, Retromusikföreningen som satsar på 60-talsmusik och indieklubben Fubbik.

”Målsättningen är att Malmöscenen ska bidra till att lyfta fram den musikaliska mångfald som finns i Malmö. En plats där fler nya artister ges chans att nå ut till en bredare publik – i sin egen stad” skriver man i ett pressmeddelande.
”Med andra ord, en skattkista full av grym musik”.

Dessutom kommer man att bjuda på vad man kallar en ”oas av ro mitt i festivalens hjärta”. Det handlar om ljuskonstverket Dodecalis, skapat av brittiska Architects of Air och konstnären Alan Parkinson. På Architects of Airs hemsida visas Dodecalis som fyra stora sammanbundna dodekaederformade kupoler som man kan gå in i.

De ljusfyllda formerna är utformade för att  desorientera besökarna och göra dem roligare att utforska. Hela verket är 55 gånger 29 meter. Man ka gå omkring på egen hand i installationen men det kommer även att bjudas på yoga- och meditationsstunder. En oas av ro mitt i festivalens hjärta!-

– Som besökare skapar du din egen interaktiva upplevelse när du träder in landskapet. Det är som att kliva in i en annan värld, ett inre rum om du så vill, säger Lotta Ström, som tillsammans med David Östberg och Pontus Friberg är projektledare på Malmöfestivalen.

Bland övriga nyheter märks även ett dansprogram i Fontänen och Barnlandet omvandlas till ett enda stort konstlaboratorium i samarbete med de stora konstaktörerna i regionen, däribland Malmö Konsthall, Moderna Museet, Malmö Konstmuseum, Skissernas Museum, Kivik Art Centre och Wanås Konst. Och på Hamngatan och Gustav Adolfs Torg, där man tídigare inriktat sig på konst och design, fokuserar man nu istället på hållbarhet.