Svenska damlandslagets förbundskapten Peter Gerhardsson presenterar VM-truppen under en presskonferens på torsdagen. Foto Erik Simander / TT

Inga större skrällar i VM-truppen

Damfotboll En i stort sett skrällfri trupp på 23 spelare. Förbundskapten Peter Gerhardsson har presenterat truppen till VM-slutspelet i Frankrike - som för svensk del inleds mot Chile den 11 juni i Rennes.

– Det är alltid skillnad i tankesättet när vi tar ut olika trupper – beroende på motstånd och matchandet som väntar. Jämfört med en ordinarie samling är det också skillnad på att ta ut en VM-trupp. VM är speciellt och där behöver du som förbundskapten 23 spelare som verkligen kan spela, du behöver spelare du vet kan prestera på den här nivån, förklarade Gerhardsson på förbundets hemsida.

Tre spelare från FC Rosengård är som väntat med i truppen; målvakten Zecira Musovic, försvarsspelaren Nathalie Björn samt mittfältaren Caroline Seger.

Däremot fick inte 16-åriga supertalangen Hanna Bennison plats.

– Hon finns med i framtidsplanerna, förklarade Gerhardsson.

Kopparberg/Göteborg har fyra uttagna, bland dem en liten överraskning, mittfältaren Julia Roddar som petade Hanna Folkesson.

– Det var små marginaler, men vi valde Julia den här gången, förklarade Peter Gerhardsson i TV4.

Ett av årets stora stjärnskott, som också tagit för sig i landslaget, är Piteås Madelen Janogny. Nu får anfallaren göra mästerskapsdebut.

I VM väntar gruppspelsmatcher mot Chile, 11 juni i Rennes, Thailand, 16 juni i Nice, samt mot USA, 20 juni i Le Havre. Förbundskaptenen är förhoppningsfull och ser fram emot utmaningen.

– Vi har under min förbundskaptensperiod spelat bra matcher mot lag som är bättre rankade än oss i dagsläget. I dessa matcher har vi gjort fina prestationer och visat att vi har möjlighet att vinna mot det motståndet. Så det ska bli en fantastisk upplevelse att delta i VM, avslutade Peter Gerhardsson till förbundets hemsida.

TRUPPEN

Målvakter: Hedvig Lindahl, klubblös. Zecira Musovic, Rosengård. Jennifer Falk, Göteborg.

Backar: Linda Sembrant, Montpellier. Magdalena Eriksson, Chelsea. Amanda Ilestedt, Potsdam. Nilla Fischer, Wolfsburg/Linköping. Hanna Glas, Paris Saint-Germain. Jonna Andersson, Chelsea. Nathalie Björn, Rosengård.

Mittfältare och anfallare: Caroline Seger, Rosengård. Julia Roddar, Göteborg. Elin Rubensson, Göteborg. Julia Zigiotti Olme, Göteborg. Kosovare Asllani, Linköping. Fridolina Rolfö, Bayern München/Wolfsburg. Sofia Jakobsson, Montpellier. Stina Blackstenius, Linköping. Mimmi Larsson, Linköping. Olivia Schough, Djurgården. Anna Anvegård, Växjö. Lina Hurtig, Linköping. Madelen Janogy, Piteå.