Falska bankmän lurade äldre – döms till fängelse

Malmö Två män i 30-årsåldern döms till drygt två års fängelse för ett flertal grova bedrägerier mot äldre.
I flera fall har männen låtsats vara banktjänstemän och lurat till sig pinkoder, ibland vid hembesök.

Det handlar om omfattande bedrägerier som främst riktats mot personer i 80- och 90-årsåldern och som oftast varit bosatta i södra Sverige.

De båda männen ska ha ringt den äldre personen och uppgerttatt dennes kontokort blivit skimmat. Därefter har de berättat att personal från banken är på väg hem till den äldre för att hämta korten och även den kod som hör till. Efter hembesöket har de äldre blivit av med stora summor pengar.

Andra har lurats i samband med telefonsamtal. En målsägande berättar att han blev uppringd av en bankman som berättade att det skett ett uttag på 8 000 kronor från mannens personkonto. ”Bankmannen” berättade att han kunde hjälpa målsägaren att spärra sitt kort mot utlands- och internetköp.

Den äldre blev först misstänksam men signerade efter övertalning en inloggning via sin bankdosa enligt mannens instruktioner.
Direkt efteråt gick han in på sin internetbank för att kontrollera sina konton och insåg då till sin fasa att alla pengar var borta.
Mannen ringde direkt till sin bank som lyckades avstyra bedrägeriförsöket.

Bedrägerierna mot äldre ska ha skett vid minst 15 tillfällen under november och december förra året och man uppskattar att männen lurat till sig närmare 200 000 kronor.
Männen greps i december sedan polisen bedrivit ett omfattande spaningsarbete för att avslöja dem.

Nu fälls de båda männen bland annat för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri. Båda döms till fängelse i två år och två månader.

Förutom de båda männen fälls även fem personer i 20-årsåldern för olika slags penningtvättbrott som skett i samband med brotten.

 

Dagens fråga

Påverkas du av tågstoppet i Hässleholm?

  • Nej (74%, 411 Röster)
  • Ja (26%, 145 Röster)

Antal röster: 556

Loading ... Loading ...

Webbkryss