En av de beslagtagna kartongerna. Foto: Polisen/arkiv

Dagsböter för olagliga cigg

Eslöv Villkorlig dom och dagsböter blir straffet för en butiksinnehavare som sålde utländska cigaretter och åkt fast i ett tillslag hösten 2016.

Polisen, Tullverket och Eslövs kommun gjorde oanmälda besök i fyra närbutiker i Eslöv i november 2016. I en av dem hittades inte mindre än 24 300 cigaretter fördelade på 118 limpor.
Paketen hade engelsk text och kyrilliska tecken. En del askar var märkta med ”For duty free sale only”, avsedda endast för skattefri handel.
Butiksinnehavaren åtalades för olovlig befattning med punktskattepliktiga varor. Detta döms han nu för av Lunds tingsrätt. Påföljden blir villkorlig dom och 90 dagsböter á 110 kronor.
Åklagaren hade krävt att mannen också skulle betala en företagsbot men det säger domstolen nej till av hänsyn till mannens ekonomi.

– En företagsbot skulle direkt träffa hans ekonomi, skriver domstolen som hänvisar till en vägledande dom i Högsta domstolen.
Butiksägaren har förnekat brott och hävdat att en främmande man kom in i butiken och ställde ifrån sig kartonger på hyllorna. Främlingen sade att han skulle återkomma med faktura och lämnade sedan butiken. Butiksägaren tittade inte i kartongerna – och bara en halvtimme senare dök polisen upp.

Mannen har även påstått att han inte kan se skillnad på svensk, engelsk eller rysk text och därför inte visste om tobaken var tillåten att sälja eller inte.
Denna förklaring anser tingsrätten är ”mycket märklig”, motsägelsefull och framstår som en ”uppenbar efterhandskonstruktion”.
I de tre andra butikerna som inspekterades hösten 2016 hittades inga olagliga cigaretter.

Dagens fråga

Påverkas du av tågstoppet i Hässleholm?

  • Nej (74%, 411 Röster)
  • Ja (26%, 145 Röster)

Antal röster: 556

Loading ... Loading ...

Webbkryss