Vi behöver kontanter vid kris och krig.

Bli prepper ingen lösning

Plötsligt står kunden vid bankomaten eller butikskassan och skall betala och det digitala betalningssystemet meddelar att banken har ett tekniskt fel. Det har troligen hänt de flesta personer någon gång och kan i värsta fall vara besvärligt för den som inte har på sig en rejäl summa kontanter.
I vardagen brukar det ändå lösa sig relativt snabbt, kanske på någon timme för att en bank skall få ordning på sitt datasystem.
Men ett fungerande betalningssystem är bokstavligen livsnödvändigt. Det måste fungera i alla situationer, både i kris och krig. I dag finns inga garantier för att det gör det, i synnerhet som det inte finns något tydligt myndighetsansvar för att människor skall ha tillgång till kontanter om olyckan är framme och de digitala betalningssystemen upphör att fungera inte bara tillfälligt.
För en tid sedan försökte ett program i Sveriges Radio reda ut vilken myndighet som har ansvaret för att svenska folket skall ha tillgång till sina pengar om kriget eller krisen kommer. Svaret var nedslående. Ingen har ett tydligt ansvar. Det är inte vår uppgift sa företrädare för Riksbanken. Det är inte heller vårt ansvar sa mannen som svarade för MSB, Myndigheten för samhällsberedskap, den som skall bekämpa allehanda kriser t.ex avspärrningar, skogsbränder eller andra katastrofer som i grunden påverkar människor liv.
Det har skapats en ny överlevnadsrörelse, som med ett engelskt uttryck kallas för ”prepper”. Det är människor som hemma lagrar en stor mängd livsnödvändigheter som konservburkar, vatten, batterier och mediciner. Men det är knappast en lösning som passar gemene man. Det är faktiskt ynkligt att inte något av statens organ har ett huvudansvar för fungerande betalningssystem i kris och krig och att detta är baserat på tillgång till kontanter när de elektroniska betalningssystemen slås ut. Vad har vi för nytta av stora satsningar på försvaret om vi inte kan försörja oss med livsnödvändigheter?

Dagens fråga

Påverkas du av tågstoppet i Hässleholm?

  • Nej (74%, 411 Röster)
  • Ja (26%, 145 Röster)

Antal röster: 556

Loading ... Loading ...

Webbkryss