John Lundvik vid stranden i Tel Aviv. Foto Henrik Montgomery/TT
John Lundvik och The Mamas. Foto: Jonas Ekströmer//TT

”Alla blir så glada när de hör låten”

Det är en betydligt mer händelserik torsdag idag än vad det brukar vara för artisten John Lundvik. I kväll avgörs det om Sverige blir en av de 26 länder som gör upp om segern i årets Eurovision Song Contest på lördag.
– ”Too late for love” är en genuin låt med massor av glädje, så jag tror att det blir final, säger John Lundvik lugnt.

Hur får man en lyckad ESC-kväll i tv-soffan? Här kommer John Lundviks bästa tips.
1. Skapa utrymme mellan soffa, soffbord och tv så att man kan stå och klappa och dansa med.
2. Bra högtalarsystem.
3. Något gott i glasen, sedan är det upp till var och en vad det innebär.
4. Det måste finnas något salt och sött på bordet.
5. Öppna fönstren så att alla grannar hör jublet, eller rättare sagt så att du kan dela jublet med alla grannarna.

”Three. Two. One. Sweden.”
John Lundvik demonstrerar med stor dramatik i rösten hur det låter bakom scenen sekunderna innan det är dags att äntra den stora Eurovision-scenen.
– Just i den stunden känns det väldigt overkligt, ja sjukt faktiskt. Att sedan komma ut på scen och veta att bakom den där linsen som är en halvmeter från mitt ansikte, ja där sitter hela Europa och tittar, säger John Lundvik.

Även om han har tv-tittare från hela Europa som han dessutom ska göra ett fantastiskt intryck på under bara tre minuter, så försöker han ta det så lugnt det bara går och inte förstora det alltför mycket för sig själv.
– Jag försöker tänka att det först och främst är en dröm som blir sann, att jag representerar Sverige i Eurovision Song Contest. Det här ger mig dessutom en chans att slå i Europa så det är ett steg i rätt riktning. Sedan vet man aldrig vad som händer, handen på hjärtat. Ser man till den respons som har kommit efter att vi har repeterat så kommer det att gå bra. Sverige har i tävlingen att göra.

Så det blir final?
– Ja, jag både tror och har den känslan i magen. Låten är så stark.

Ända sedan Mellosegern avgjordes i mars har han och hans team finslipat på”Too late for love” för att göra numret ytterligare ett strå vassare.
– Jag var lite nervös vid första repetitionen här i Tel Aviv, vi har gjort om numret en del. Det är fler moment, mer ljus, nya ledväggar och nya scenkläder. Men det gick bra!

I övrigt är allt sig likt, tycker John. Att låten har blivit så populär och utgör en av de favorittippade bidragen tror han är tack vare den unika mix låten har av pop, ballad, upptempo och gospel.
– Den stora styrkan är också att vi gör den live fullt ut. Det har vi varit ganska unika med. Vi använder bara rösterna och musiken, säger John.

Har du och The Mamas lika roligt på scen som det ser ut som?
– Ja, verkligen, det är en sådan stor glädje. Glädje är inte något man kan fejka. Och där har du ytterligare ett svar på varför det här är en låt som älskas av så många. Alla som hör låten eller ser numret blir så glada, och det tror jag gör mycket.

Hur vill du sammanfatta dina upplevelser i Tel Aviv så här långt?
– Det är så mycket intryck. Det här är en resa som jag aldrig har varit med om. Om man tror att Mellon är mycket så är det bara en smekning jämfört med detta. Sedan är det väldigt speciellt att vara borta två veckor från hemmet också. Så länge har jag aldrig varit utan mina barn. Tack och lov för facetime säger jag!
– Och så har vi all representation. Alla intervjuer. Och hur man hela tiden blir granskad. När man repeterar är det nämligen fullt av bloggare och media som tittar på. Så det går inte att bara gå ut och markera positionerna på scen utan man måste verkligen köra fullt ut hela tiden. Jag är glad att jag är gammal friidrottare, haha.

Ja, hur liknar detta dina erfarenheter från tävlingar inom idrotten?
– Det viktigaste både i en idrottstävling och i det här sammanhanget är att kunna disponera sin energi. Det kan vara enormt krävande. Med tanke på att vi alltid har publik, oavsett om det är repetition eller när det sedan väl gäller, så måste vi prestera vårt absolut bästa hela tiden. Och under vissa repetitioner har vi kört numret sex gånger på raken, det är tufft, och det kräver en viss typ av fysik och människa för att klara det.

Du har ju skrivit Englands bidrag ”Bigger than us”. Vad får du för konkurrens från dig själv där?
– Det är ett bra bidrag, men ”Bigger than us” är en ballad medan ”Too late for love” är en upptempolåt. Så de är väldigt olika. Fast jag måste säga att ”Too late for love” är bättre. Den sticker ut mer.

Hur laddar du upp innan du går ut på scen?
– Först är jag lite för mig själv, sedan går jag till logen och träffar Dennis som sköter stajlingen och kläderna. Vi kör mycket peptalk, han och jag. Sedan går jag ut och möter upp The Mamas och så går vi i gemensam trupp till scenen. Sedan hör vi ”three, two, one … Sweden!” och då bara kör vi och har så otroligt kul!

Hur får man en lyckad ESC-kväll i tv-soffan? Här kommer John Lundviks bästa tips.
1. Skapa utrymme mellan soffa, soffbord och tv så att man kan stå och klappa och dansa med.
2. Bra högtalarsystem.
3. Något gott i glasen, sedan är det upp till var och en vad det innebär.
4. Det måste finnas något salt och sött på bordet.
5. Öppna fönstren så att alla grannar hör jublet, eller rättare sagt så att du kan dela jublet med alla grannarna.

Läs mer: