Social och effektiv. Roboten Tengai ska hjälpa företag att göra en första gallring av jobbsökande. Foto: Mikael Ankarvik
De flesta glömmer enligt de undersökningar som gjorts efter ett tag bort att Tengai är en robot. Foto: Mikael Ankarvik
Roboten Tengai lanseras i Malmö 15 maj 2019. Elin Öberg Mårtenzon är innovationschef på rekryteringsföretaget TNG som står för mjukvaran i Tengai. Foto: Mikael Ankarvik

Roboten Tengai rekryterar utan fördomar

Malmö På onsdagen var världens första sociala robot, som ska göra fördomsfria jobbintervjuer, på besök i Malmö Börshus.
Ett 140-tal intresserade från regionens HR-avdelningar var på plats för att träffa Tengai, som roboten kallas.

– Jättespännande sätt att komma bort ifrån fördomar när man ska rekrytera, säger Anna Steffen som arbetar med HR-frågor på Optimera.

Den är inte mer än 41 centimeter lång och väger bara 3,5 kilo. Den följer dig med blicken och verkar vänlig och trevlig.
Enligt Elin Öberg Mårtenzon, innovationschef på ett av Sveriges största rekryteringsföretag TNG, glömmer de flesta personer som blivit intervjuade av Tengai efter ett tag bort att de pratar med är en robot.

– Över 50 procent av de 200 personer som vi gjort testintervjuer med upplevde att de kunde ge bättre och utförligare svar med Tengai, säger Elin Öberg Mårtenzon.
Grundkonceptet är att den första intervju ska bli mer effektiv och fördomsfri. Inget kallprat alltså, och Tengai noterar inte om du är tjock, smal, mörkhyad, har dialekt eller bryter; ovidkommande inslag som man genom Tengai vill komma bort ifrån.

Den jobbsökandes tal omvandlas i realtid till text som rekryterare sedan kan läsa.
– Det är klart att det här är mer intressant för låt säga en mörkhyad kvinna än för en vit medelålders man, säger Elin Öberg Mårtenzon.
– Normalt tar det cirka sju sekunder för någon att bilda sig ett första intryck och omkring 5-15 minuter att komma fram till ett beslut. Det är det vi vill komma bort ifrån. Bort från den berömda magkänslan, säger hon.

I dagarna lanseras Tengai som färdig produkt och redan finns en först kund, som än så länge är hemlig.
– Det är revolutionerande teknik det här, och den första produkten i världen i sitt slag.
Och i förlängningen är det tänkt att Tengai även ska kunna komma med rekommendationer.

Tengai har skapats av Furhat Robotics, ett företag som sysslar med artificiell intelligens och robotteknik, och som föddes inom ramen för ett forskningsprojekt på Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, i Stockholm. TNG har pumpat in 15 års erfarenhet från fördomsfri rekrytering i mjukvaran.
– Mottagandet har varit enormt positivt. Folk från hela världen har hört av sig. I förra veckan blev vi intervjuade av BBC, berättar Elin Öberg Mårtenzon.

Effektiviteten är en annan fördel Elin Öberg Mårtenzon trycker på.
– Arbetsgivarna lägger idag dubbelt så lång tid på arbetsintervjuer än för 10 år sedan. Tengais intervjuer tar aldrig mer än 15 minuter.
Som det ser ut idag hyr TNG ut robotarna som licensieras som mjukvara. Det finns alltså även ett ekonomiskt incitament för företagen.

En nackdel som påpekats är att många företag idag upplever det som att de tävlar om talangerna på arbetsmarknaden och att de kanske inte skulle välja ett företag som där man får träffa en robot vid första mötet.
– Tengil är ju bara ett verktyg som är gestaltad som en människa, och ska bara användas som en första begränsning för företagen, säger Elin Öberg Mårtenzon.

Dagens fråga

Äger du en bil?

Loading ... Loading ...