Sjöbo

Fastigheten Vollsjö 1:28 i Sjöbo kommun har bytt ägare

Artikel Sjöbo Fastigheten Vollsjö 1:28 i Sjöbo kommun har fått nya ägare.

PREMIUM

Fastigheten Vollsjö 1:28 i Sjöbo kommun har fått nya ägare. Gabriella och Johan Nilsson, 31 och 33 år, har fått fastigheten som gåva av Ernst Harry Stefan Andersson och Ingrid Elisabeth Andersson Åkerblom. Överföringen blev klar i april 2019.

För bara fyra månader sedan såldes en tomt ett par hundra meter bort, på Pregestadsvägen 299. Där landade priset på 50 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Opinion

Bristande jämställdhet farligt för kvinnor

org-d20ca155-f0f3-476e-8a60-27bfef8b21b3.jpg
Opinion
Opinion

Kvinnors dubbla ansvar för både familj och arbete leder till både sämre hälsa och kortare livslängd. Det är ingen överraskning att ett forskningsprojekt från IFAU (Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering) visar det.

Det intressanta är att IFAU gjort studier av tvillingmammor som fött sina första barn på 1950- och 1960-talet och jämfört med mammor som fått bara ett barn. Syftet var att undersöka om den ökade belastning som ansvaret för två barn innebar gav effekter på hälsan. Det visade sig vara fallet. Forskarna anser att det tyder det på att ansvar för barn har en negativ effekt på hälsan.

Tvillingmammorna hade högre dödlighet senare i livet, 13 procent över jämförelsegruppen. Särskilt drabbades mammor med hög utbildning och högre pension, alltså grupper som satsat på en karriär samtidigt med föräldraskapet. Forskarnas tolkning är att stressen som kommer av det dubbla ansvaret påverkar hälsan.

Jämställdheten på 1950- och 1960-talen var ännu sämre än i dag, men om tittar sig runt bland unga föräldrar ser man att fortfarande är det vanligaste att mammorna har huvudansvaret för barnen, tvillingar eller ej. Därför är det stor risk för att slutsatserna av IFAU-forskningen gäller även dagens generation.

Det får naturligtvis inte betyda att barn väljs bort - eller att unga kvinnor inte ska satsa på bra och utvecklande men krävande jobb. Tvärtom måste det sätta press på männen att ta ett lika stort ansvar för hem och familj som kvinnorna.

Yngve Sunesson

Opinion

Hongkongs frihet hotas

Kinas diktator Xi Jinping. Foto: TT/Arkiv
Opinion
Ledare Diktatorn Xi Jinping vill att den kinesiska folkkongressen ska besluta om ny säkerhetslagar, som innebär slutet på Hongkongs frihet.
PREMIUM

Folkkongressen i Kina ska motsvara parlamentet i en demokrati men har bara till uppgift att stadfästa de beslut som kommunistpartiet i Peking redan fattat. En stor majoritet av de cirka 3 000 delegaterna är utsedda av kommunistpartiet runt om i landet, men det finns också ledamöter som utsetts på andra sätt.

Det mest uppmärksammade - åtminstone utanför landet - förslaget är att nya säkerhetslagar ska införas för Hongkong. När Hongkong 1997 togs över av Kina från Storbritannien utlovades ”ett land, två system” under minst 50 år. Men på senare år har Kina dragit in tyglarna för såväl det demokratiska systemet som rättsväsendet, och förra året orsakade ett förslag om att det skulle bli möjligt att utlämna brottslingar till fastlandet stora protester - så omfattande att förslaget till slut drogs tillbaka.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Opinion

Terroristangrepp mot forskare

Opinion
Opinion

Tre forskare i Lund som alla har sysslat med medicinsk forskning där djurförsök används har fått allvarliga hot från djurrättsterrorister. En professor och en doktorand har fått brev till sin hemadress. I det ena hade rakblad satts fast så att den som öppnade brevet skulle skära sig, i det andra framfördes dödshot. En tredje forskare hade fått en hotfull dekal uppklistrad utanför sin bostad.

På dekalen hävdade organisationen Djurfront att ”all skada emot djur kommer möta kompromisslöst motstånd”. De båda hotbreven har undertecknats med ”djuren”.

Organisationen Djurfront har till Sydsvenskan i mejlsvar förklarat att en kampanj mot djurförsök på Lunds Universitet pågår och ”ger även nu vårt fulla stöd till den/de individer som gjort detta”. Organisationen säger sig inte bryta mot några lagar men ”ser det som en viktig och effektiv metod i kampen mot djurutnyttjandet.

Det är inte första gången militanta djurrättsaktivister med koppling till Djurfront begår allvarliga brott mot människor i en förment kamp för djuren. Det handlar ofta om angrepp på djuruppfödare som minkfarmare och kycklinguppfödare. Mordbränder, mordhot, skadegörelse och olaga inträng förekommer ofta, men tyvärr tar polis och rättsväsendet i övrigt alltför sällan den här typen av terroraktioner på tillräckligt stort allvar.

Hade det istället varit en islamist som skickat hot mot exempelvis en imam som bekämpar terroraktioner eller en politiker som uttalat sig mot IS hade brottet omedelbart klassats som terrorbrott och lett till omfattande polisinsatser.

Det borde vara självklart att brottet är terrorism även om det inte har religiösa utan annan typ av fanatisk som bakgrund. därmed måste också polisen på allvar utreda vem eller vilka inom Djurfront som är skyldiga till de allvarliga hoten mot forskarna i Lund.

Utrikes

Hundratals greps i oroligt Hongkong

Kravallutrustad polis utanför parlamentshuset i Hongkong under onsdagen.
Kravallutrustad polis utanför parlamentshuset i Hongkong under onsdagen.
Fotograf: Kin Cheung/AP/TT
Utrikes
Utrikes Nya protester har brutit ut i Hongkong, där ett förbud mot att vanära Kinas nationalsång debatteras.
Hundratals demonstranter greps när kravallpolis slog en ring runt parlamentsbyggnaden.

Gatubilden i centrala Hongkong präglades under onsdagen av tusentals poliser, som övervakade alla försök att demonstrera mot de styrande. Enligt uppgifter i The Times var så många som 10 000 poliser ute på gatorna för att hindra nya protester. Dessutom var ett antal tunnelbanestationer avstängda.

Myndigheterna satte upp en två meter hög, vattenfylld barriär kring det lokala parlamentet, som debatterade ett planerat förbud mot att vanära Kinas nationalsång.

Vid elvatiden på förmiddagen, lokal tid, såg insatsen ut att ha lyckats i sitt syfte, men några timmar senare uppstod oroligheter.

I en offensiv mot demonstranter som samlats använde polisen bland annat tårgas och pepparsprej, rapporterar vittnen från centrala Hongkong. Enligt Reuters försöker polisen få bort demonstranter från en gata som ockuperats.

– Det är i praktiken utegångsförbud, säger demokratiaktivisten Nathan Law till AFP.

– De styrande måste förstå att människor är förbannade.

Polisen uppger att omkring 360 demonstranter greps i samband med oroligheterna.

Ska förbjuda separatism

Att visa bristande respekt för Kinas nationalsång, "De frivilligas marsch", ska kunna ge upp till tre års fängelse enligt lagförslaget. Bakgrunden är att Peking upprörts över att hongkongbor, framför allt fotbollsfans, buat under nationalsången för att visa sitt missnöje med kommuniststyret.

Förslaget har tidigare utlöst slagsmål i parlamentet, där bara en del av politikerna utses genom allmänna val vilket hindrat prodemokratiska ledamöter från att nå majoritet.

De har dock kunnat förhala processen. Men efter en tredje debatt i kammaren om lagen, planerad att ske nästa vecka, väntas lagen kunna röstas igenom.

Demokratirörelsen ser lagen som ytterligare ett sätt för Peking att begränsa de friheter som hongkongborna åtnjuter.

Säkerhetslagar oroar

Många är särskilt oroliga för att centralstyret samtidigt planerar att tvinga igenom nya säkerhetslagar i Hongkong. Officiellt syftar lagarna till att bland annat stoppa separatism, omstörtande verksamhet och terrorism. Följden kan bli att kinesisk säkerhetstjänst för första gången öppet kan upprätta enheter i staden, som i samband med överlämnandet från Storbritannien 1997 lovades en relativt hög grad av autonomi.

Hongkongs chefsminister Carrie Lam hävdar att lagarna inte kommer att inkräkta på hongkongbornas friheter. Men Peking har ännu inte lagt fram de exakta ordalydelserna i lagarna, som man utarbetar över huvudet på Hongkong.

Planerna på att tvinga igenom lagstiftningen utlöste i söndags de första mer omfattande oroligheterna i Hongkong på flera månader då polis använde tårgas och vattenkanoner för att skingra demonstranter – händelser som väckt minnen från de ofta våldsamma protester som skakade staden under stora delar av 2019.

Slopade handelsrättigheter

USA:s president Donald Trump sade på tisdagen att USA följer utvecklingen i Hongkong. Han ville inte säga om landet planerar någon form av sanktioner mot Kina, men betonade att "någonting" kommer att ske.

Därefter klargjorde utrikesminister Mike Pompeo att USA inte längre kommer att behandla Hongkong som en autonom del av Kina på samma sätt som hittills, vilket gör att Washington drar in särskilda handelsrättigheter.

"Ingen förnuftig person kan i dag säga att Hongkong upprätthåller en hög grad av självständighet från Kina", säger Pompeo enligt ett uttalande.

Tysklands regering säger i ett uttalande att den förväntar sig att Kina respekterar rättsstatsprincipen, och att Hongkong borde få behålla en hög grad av självbestämmande, skriver Reuters. En talesperson för Japans regering säger i sin tur att den är djupt oroad för situationen i Hongkong.

Rättad: I en tidigare version angavs fel ämne för dagens parlamentsdebatt.

FAKTA

Fakta: Hongkong och protesterna

Hongkong är en i hög grad självstyrande särskild administrativ region i Kina. När området lämnades över från Storbritannien till Kina 1997 slogs oberoendet fast i principen "ett land, två system" som ska garantera autonomi, ett oberoende rättsväsende, en fri marknad och medborgerliga rättigheter såsom press- och yttrandefrihet. Principen ska gälla i 50 år – till 2047.

Peking ansvarar för regionens försvars- och utrikespolitik och har vetorätt när det gäller förändringar i det politiska systemet. Regionens regeringschef väljs i val där kandidaterna nomineras av en särskild kommitté, där Peking har stort inflytande.

När detta valsystem lades fram av Kinas kommunistregering 2014 utbröt omfattande demonstrationer i Hongkong där studenter och demonstranter ockuperade de stora gatorna på Hongkong-ön i flera månader.

Under 2015 försvann en grupp bokförläggare med bas i Hongkong på olika sätt, däribland den svenske medborgaren Gui Minhai. De dök senare upp i Kina, där de anklagades för brott som de erkände i statlig tv. De tros ha blivit kidnappade och tvingade till detta.

I fjol hölls nya demonstrationer med hundratusentals deltagare, efter det att Hongkongstyret lett av den Pekingvänliga chefsministern Carrie Lam föreslagit en lag om att personer som anklagas för brott ska kunna utlämnas från Hongkong till Fastlandskina.

Protesterna har många gånger urartat i sammandrabbningar med polis och Carrie Lam beskrev i ett läge demonstranterna som en minoritet som är "folkets fiender". Kort därpå, i symboliskt viktiga lokalval i november, vann demokratiförespråkande kandidater en jordskredsseger.

Utrikes

PIS: Presidentval i Polen senaste den 28 juni

Jaroslaw Kaczynski är ledare för det styrande partiet Lag och rättvisas (PIS). Arkivbild.
Jaroslaw Kaczynski är ledare för det styrande partiet Lag och rättvisas (PIS). Arkivbild.
Fotograf: Czarek Sokolowski/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Det uppskjutna presidentvalet i Polen måste hållas senast den 28 juni, enligt Jaroslaw Kaczynski, ledare för det styrande partiet Lag och rättvisas (PIS).

– Om det är några försök att motsätta sig detta kommer vi att ta till alla medel som staten har för att se till att lagen följs, säger Kaczynski.

Valet skulle ha hållits den 10 maj men sköts upp på grund av coronapandemin.

En anledning till att PIS vill hålla val anses vara att den sittande presidenten Andrzej Duda – formellt oberoende men stödd av PIS – leder i opinionsundersökningar. Enligt dessa analyser vill PIS hålla val innan de ekonomiska följderna av krisen slår igenom i landet, vilket kan påverka väljarnas syn på Duda.

PIS anklagar samtidigt oppositionen, som har majoritet i senaten, för att vilja dra valet i långbänk.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Så påverkar den svenska spellagen spelindustrins framtid

Casinobonusar I mer än 20 år har Sveriges regering vägrat släppa på det statliga spelmonopolet, och släppa in spelbolag på den svenska spelmarknaden.

Svenska spelbolag etablerade därför sina huvudkontor i europeiska speljurisdiktioner som Malta, och under de senaste 15 åren har online-spel blivit en socialt accepterad underhållningsform som omsätter miljardbelopp varje år.

Flera av de bolag som startade för tio till femton år sedan är idag väletablerade spelkoncerner, som årligen uppvisar lysande resultat på Stockholmsbörsen. Samtidigt verkar efterfrågan på online-spel bara växa. Det går inte längre att blunda för spelbolagens framfart och den svenska staten kan inte längre konkurrera med spelsajterna.

Sommaren 2018 tog Sveriges regering därför beslutet att börja licensiera online-spel från och med den första januari 2019. Och det beslutet ledde givetvis till en del lokala nyheter och åsikter. Men vad betyder den nya spellagen egentligen för spelbolagen, och för Sverige?

Därför licensierar Sverige online-spel

Nästan varje månad kommer det nya svenska casinon. Casinobranschen har blivit otroligt stor i Sverige, och färska undersökningar visar att var tredje svensk numera spelar casino på nätet.

Sverige har därför börjat licensiera online-spel, så att statskassan inte går miste om de intäkter som den svenska spelmarknaden genererar varje år. Den svenska statens spelsidor och spelbutiker kan inte längre konkurrera med casinosajter som släpper nya spel varje månad, och bettingsajter som erbjuder odds på matcher från världens alla håll och kanter.

Dödsstöten har onekligen varit mobiloptimeringen, som gjort nätcasinospel och online-betting otroligt tillgängligt. Varför skulle någon vilja springa ner till hörnbutiken för att lägga ett spel, när du kan oddsa medan matchen pågår från ditt vardagsrum och ta ut dina vinster på under fem minuter?

Det enda sättet den svenska staten kan tjäna en hacka på pengarna som det svenska folket omsätter i online-spel är att börja licensiera spelsajter. Det är precis vad den svenska regeringen gjort, och därför måste numera alla spelbolag som verkar på den svenska spelmarknaden ha en svensk spellicens.

Utgångspriset för en svensk spellicens ligger på 400 000 kronor, och sedan förhåller sig priset till vad för slags tjänster en speloperatör vill erbjuda. Spelbolagen måste även rätta sig efter en del nya riktlinjer som de inte stött på tidigare. Den svenska spellicensen ställer nämligen väldigt strikta krav på bonuserbjudanden, marknadsföring och ansvarsfullt spelande. Och följer spelbolagen inte de här reglerna riskerar de att förlora sin licens. Mer om svenska bonusregler kan du läsa om på spelinspektionens hemsida.

Bara en enda bonus

Den mest påtagliga förändringen som den svenska spellagen medfört är restriktionerna på bonuserbjudanden. Sedan den första januari 2019 får spelsajter på den svenska spelmarknaden bara erbjuda spelare en enda bonus. Den här bestämmelsen har skakat om spelindustrin i Sverige, eftersom återkommande kampanjerbjudanden, och så kallade återaktiverings-kampanjer, varit en central del av de svenska speloperatörernas affärsmodell.

Spel med BankID

När de inte längre kan locka spelare med attraktiva bonuserbjudanden har casinona fått tänka om. Och det har skapat nya branschtrender. Nu är det senaste skriket att låta spelare spela casino utan registrering med hjälp av BankID. Genom att legitimera sig med BankID slipper spelare genomgå en lång registreringsprocess, och dessutom kan de få sina uttag inom fem minuter. Istället för bonusar har det alltså börjat handla allt mer om smidiga användarfunktioner och tillgänglighet.

Mer gamification och nya spelfunktioner

När äventyrscasinona kom runt 2013 revolutionerade de på många sätt spelbranschen. Innovativa speloperatörer skapade roliga spelnarrativ som löpte parallellt med casinospelandet och gav spelare mer underhållning för pengarna de satte in. Pionjärer som Casino Heroes håller fanan högt än idag, och har expanderat sitt koncept till flera nya sajter, där de dessutom inkorporerat spel med BankID.

Samtidigt har nykomlingar som High Roller fortsatt fila på gamification-funktioner för att ge spelare en mer engagerande och personlig spel-och användarupplevelse. Hos flera casinon ser vi nu funktioner som låter spelare tävla direkt mot varandra, vilket naturligtvis ökar den sociala interaktionen och tillför en ny dimension till casinospel.

Sedan årsskiftet har vi fått se några nykomlingar på den svenska spelmarknaden som verkligen tagit ut svängarna. När du loggar in hos nätcasinot Duelz förstår du knappt att du hamnat på en casinosajt. Det här casinon har kombinerat casinospel med grafik och spelnarrativ som är lånade ut tvspels-världen, och dessutom optimerat spelupplevelsen för mobiltelefoner på ett fenomenalt sätt.

När bonusar blivit ett minne blott måste nätcasinona vara kreativa för att sticka ut. Casinospelare har onekligen några spännande år att se fram emot, och det ska bli intressant att se hur de svenska spelbolagen anpassar sig efter den nya spellagen.

Utrikes

Coronakrisen utmanar gamla EU-tabun

Statsvetaren Göran von Sydow, chef för Sieps. Arkivbild.
Statsvetaren Göran von Sydow, chef för Sieps. Arkivbild.
Fotograf: Anders Wiklund / TT
Utrikes
Utrikes EU-kommissionen har lagt fram ett enormt återhämtningspaket för att hjälpa EU-länderna ur krisen.
Men det handlar inte bara om pengar. Coronakrisen öppnar för att spräcka gamla tabun.

EU-kommissionen lägger fram sin stora återhämtningsfond för att hjälpa EU-länder som går på knäna. Företag riskerar att gå omkull, sjukvården pressas och arbetslösheten stiger.

– För många finns det ett viktigt värde att stötta de regioner och länder som blivit hårdast drabbade. Det är en viktig signal efter diskussionen om bristande europeisk solidaritet under krisen, säger Göran von Sydow, chef för Svenska institutet för Europapolitiska studier (Sieps).

Även om fondens 750 miljarder euro är bland de största hjälppaket som EU lanserat, så är det ändå inte lika mycket som medlemsstaterna själva satsat i olika krispaket på hemmaplan. Problemet är att krisbekämpningen varit ojämlik. Ojämförligt mest har Tyskland betalat in i sin ekonomi och sitt näringsliv. Fonden blir därför ett sätt att jämna ut de stora skillnaderna krisbekämpningen.

Merkel gör u-sväng

Två tredjedelar av fonden består av bidrag som inte behöver betalas tillbaka och en tredjedel av lån. Pengarna ska lånas upp gemensamt via EU-budgeten, med medlemsstaterna som garanter.

Ett upplägg som varit helt otänkbart om inte Tysklands förbundskansler Angela Merkel nyligen skrotat gamla käpphästar och gått med på både bidrag och gemensam upplåning.

En signal om att coronakrisen är något annat än eurokrisen.

– Det här handlar inte om att länder vanskött ekonomin, säger von Sydow.

– Krisens omfattning har gjort att gemensam upplåning, som förut har varit tabu och helt uteslutet, nu är möjligt.

EU-kommissionen föreslår också flera nya skatter som ska hjälpa till att finansiera fonden, till exempel digitalskatt och koldioxidtull. Det är inte första gången som kommissionen föreslår så kallade egna medel, men det brukar mötas av kompakt motstånd från många medlemsländer som inte vill att EU ska ta in skatt, däribland Sverige.

– Det återstår att se om det kommer att godtas, säger von Sydow.

Hopp för federalister

Även om beskattningsrätt för EU och gemensam upplåning är kontroversiellt och ogillas på många håll, finns det också de som hoppas att coronakrisen har öppnat ett möjligheternas fönster. Att brådskande krisåtgärder ska få EU-länderna att avstå principdiskussioner om överstatlighet och mer makt till Bryssel.

Det görs paralleller till hur gemensam upplåning var en viktig faktor när USA bildades och den amerikanske federalisten Alexander Hamiltons roll och hur det nu kan ha skapats ett hamiltonskt ögonblick för EU.

– De som vill att EU ska bli mer av en federal stat ser det här som ett första steg, medan andra menar att det är en engångsföreteelse för att kortsiktigt lösa den här krisen, säger Göran von Sydow.

Hoppas på för mycket?

Vem som kommer att få rätt får framtiden utvisa, säger han, även om han inte tror att återhämtningsfonden i sig betyder så mycket.

– Det är svårt att bedöma, men jag tror inte att det är det stora steget till en federal stat som vissa hoppas, utan det är ändå ganska begränsade insatser som man gör nu, säger han.

Maria Davidsson/TT

Malmö

Sänkt hastighet väntar när Pildammsvägen blir stadsgata

Pildammsvägen där hastigheten i dag är 60 kilometer i timmen.
Fotograf: Elisabeth Sandberg
Malmö
Malmö MALMÖ
Hastigheten på Pildammsvägen kan komma att sänkas till 40 kilometer i timmen när planerna på att bygga nya bostäder på Holma ska förverkligas. Både M och SD är fortfarande kritiska till förslaget och befarar att ombyggnaden kommer att orsaka långa köer för framförallt pendlare som ska in och ut ur Malmö.

Diskussionerna gick höga på tekniska nämndens möte på tisdagen. I april återremitterades ärendet av kommunfullmäktige sedan oppositionen fick igenom en minoritetsåterremiss för att ärendet skulle kompletteras.

Den här delen av beslutet gäller ett ramavtal där förutsättningar och principer för marköverlåtelser och projektkostnader ska tas fram.

Redan 2016 beslutade stadsbyggnadsnämnden om ett planprogram för Holma och Kroksbäck som syftar till att bygga många nya bostäder och bygga bort den barriär som många menar att Pildammsvägen utgör.

– Pildammsvägen ska ungefär se ut som idag men bebyggelsen kommer mycket närmare på båda sidor, kommenterar tekniska nämndens ordförande Andréas Schönström (S). Vägen blir en stadshuvudgata istället.

– Vi får också gång- och cykelöverfarter i gatunivå istället för en gång- och cykeltunnel undertill. Detta innebär en ökad trygghet och att området kan kopplas ihop bättre med Kulladal. Vi får bättre rörlighet genom området.

Andréas Schönström menar att åtgärderna inte försämrar kapaciteten på Pildammsvägen men att de däremot drar ner hastigheten. Denna kommer enligt förslaget att sänkas från 60 till 40 kilometer i timmen.

I det här första skedet handlar det om nya bostäder på Holma. Ombyggnaden av Pildammsvägen går också ut på att bygga nya bostäder på Kulladalssidan men det kommer i ett senare skede.

Håkan Fäldt (M) som är andre vice ordförande i tekniska nämnden påpekar att de gupp som planeras vid cykelöverfarterna kommer att innebära att bilisterna får köra betydligt långsammare än 40 kilometer i timmen för att kunna se cyklisterna.

– Det handlar om 10-15 kilometer i timmen. Vi tycker att det är grovt oansvarigt att lägga igen en fungerande gång- och cykeltunnel. Vi vidhåller att gc-tunnlar är betydligt mera trafiksäkra än en övergång.

– Vi vill behålla en del av grönområdet för att i framtiden kunna lägga busskörfält och cykelbana. Blir det inte så kan det ligga kvar som grönyta. Enligt det här förslaget blir det omöjligt att bygga ett separat busskörfält i framtiden.

Målet är att Holma på den högra sidan och Kulladal på den vänstra ska närma sig varandra med hjälp av nya bostäder, stängd tunnel under Pildammsvägen och en ny cykelöverfart i markplan.
Fotograf: Elisabeth Sandberg

Håkan Fäldt påpekar vidare att det inte kan vara ett självändamål att Malmö ska växa hela tiden och tror inte heller att de som bor i områdena är enbart positiva till utbyggnadsplanerna.

Förtätningar planeras på både Bellevuegården och Almgården där många av de boende är negativa.

– Almgården är precis lika illa stadsplanerat som Holma. Det är en isolerad ö som tillåtits att vara detta alldeles för länge. Nu har vi den historiska möjligheten att rätta till de här misstagen i stadsplaneringen, poängterar Andréas Schönström.

Tekniska nämndens beslut blev nu att skicka ärendet vidare till kommunfullmäktige. Moderaterna och Sverigedemokraterna ville bordlägga ärendet. Motiveringen var att politikerna fick ta del av de nya handlingarna först på kvällen innan sammanträdesdagen vilket man tycker är alldeles för sent.

Kävlinge

Bilden visar handbollstjejer i röda och orange tröjor.
Bilden visar en match mellan Lödde Vikings och Kävlinge HK.
Fotograf: Thomas Persson
Kävlinge
Löddeköpinge På tisdag i nästa vecka klubbas funktionskraven för nya Tolvåkershallen i Lödde. Samtidigt är ritningarna i stort sett klara. Bygget måste starta i höst.

Av dagordningen för arbetsliv och fritidsnämnden framgår att funktionskraven för nya Tolvåkershallen ska klubbas.

Ärendet kan tyckas absurt. Förvaltningen har under lång tid jobbat med projektet och fört dialog med de föreningar som ska innanför väggarna. De fasta väggarna är bestämda. Ritningarna är i stort sett klara. Spaden ska i jorden så snart som möjligt, troligen redan i höst.

Ordföranden Johan Ericsson (M) beskriver processen från ax till limpa. Först fanns en ambition att spara delar av gamla badhuset och bygga om för annan fritidsverksamhet. Den idén släpptes för många månader sedan. Nu ska hela badhuset rivas, men först när det nya badhuset i Kävlinge står klart.

Istället byggs en ny hall och det är detta innehålls funktioner som nu ska klubbas.

– Politiker ska inte leka arkitekter, säger han. Vi behöver ett formellt beslut om funktionerna.

Specifikationen på nämndsmötet blir två hallar, varav en läktare för 400 åskådare och en för 80 åskådare, två rum för rörelser anpassade för dans med speglar, bolltvätt, tillgång till kiosk, förråd, uppvärmningsytor, klädtvätt och torkmöjligheter, uppvärmningsytor och annat.

Vissa protester har kommit från föreningshåll. Bland annat är man vana vid att deras kanslister har egna lokaler. Nu ska de dela kontorsutrymme. I dag är tre föreningar aktuella att använda lokalerna. Det är handbollsklubben Lödde Vikings, Hofterups IBF, innebandyförening, och dansföreningen Swing it. Samtidigt finns det fyra kontorsplatser.

Orsaken till att ingen får specialanpassade lokaler är att byggnaden kommer att stå under många årtionden. Vilka föreningar som tillkommer, expanderar eller minskar sin verksamhet vet man inte. Flexibilitet är antagligen den största förändringen för de enskilda föreningarna.

NÄSTA ARTIKEL