Grannar och vänner trodde familjen i Hjärup levde ett lyckligt liv, men den 30 januari 2016 mördade kvinnan sin man genom att slå honom med en yxa, hälla bensin över honom och tända på. ARKIVBILD
Den svårt brända solsängen som mannen vilade på i förrådet när han mördades. Foto: POLISEN
Kvinnan nekade under hela rättegången till att ha mördat sin man, något hon nu erkänner i dokumentären ”En mördares bekännelse”. ARKIVBILD

Erkänner yxmord på maken i dokumentär

HJÄRUP Den nu 49-åriga kvinnan dömdes i december 2016 mot sitt nekande till 16 års fängelse för att ha mördat sin man hemma i villan i Hjärup.
Nu erkänner kvinnan mordet i dokumentären En mördares historia som sänds i tv3 torsdag 16 maj klockan 21.

I denna ska hon, enligt KvP som var först att berätta om den, säga att ”Jag tror inte att jag mår bra av att inte erkänna”.

Mordet i Hjärup väckte stor uppmärksamhet under hela 2016.
Grannar och vänner trodde familjen i Hjärup levde ett bra liv. Men så var inte fallet. Den 30 januari 2016 hade paret varit på skogspromenad och tvättade sen bilen hemma vid huset.
Därefter mördade kvinnan mannen genom att slå honom med en yxa när han vilade på en säng i förrådet. Sen hällde hon bensin över honom och tände på. När det senare visade sig att han ändå inte var död slog hon honom även med en hammare.

Bara några timmar efter mordet anhölls kvinnan som misstänkt.
Förundersökningen drog ut på tiden och kvinnan satt länge häktad innan det blev rättegång.
Hon nekade hela tiden till att ha mördat maken men hade ingen förklaring till hur mordet då kunde ha gått till eller varför. Mot sitt nekande dömdes hon till 16 års fängelse, ett straff hon avtjänar på fängelset i Ystad där hon ska stanna till 2026. Då är två tredjedelar av straffet avtjänat.
Det var kvinnan själv som ringde SOS Alarm efter mordet. Samtalet spelades upp under rättegången och kvinnan hördes skrika hysteriskt att ”min man, min man är skadad – han brinner, han brinner”.
I dokumentären, liksom tidigare under rättegången, beskriver kvinnan att livet med maken var som ett fängelse. Att hon inte fick röra sig som hon ville, inte träffa vem hon ville och var kontrollerad så fort hon skulle gå ut.
Så hade livet inte varit i början när hon träffade sin make, berättar hon i dokumentären. Då upplevde hon honom som karismatisk och charmig, en man som gav henne mycket uppmärksamhet.
Men under åren gick något uppenbarligen fel i äktenskapet. Under rättegången pekade åklagaren också på att de båda makarna var väldigt ojämlika i fråga om ekonomi.

Mannen ägde villan och hade pengar på banken, kvinnan stod för löpande utgifter och hade stora kreditkortsskulder på över 900 000 kronor.
Åklagaren menade att ekonomin skulle kunna vara ett motiv för mordet eftersom kvinnan hamnat i akut knipa när flera kreditkortsbolag tröttnat på att hon aldrig betalade sina skulder. Detta förnekar kvinnan som menar att det var det liv hon levde och inte pengarna som var problemet.

I dokumentären beskriver kvinnan, enligt KvP, hur hon gick in i förrådet där maken vilade och att ”då gick topplocket i mitt huvud” och hon slog honom med en yxa.
Kvinnan, som sen hällt bensin över sin man och tänt på, minns inte hur många gånger hon slog och säger i dokumentären att hon sedan bara stängde och gick därifrån.
När en granne kom för att släcka elden ska hon ha stängt in sig i förrådet med mannen och misstänks då ha slagit honom med hammare, men detta minns kvinnan inte, hävdar hon i dokumentären.
Hur mannen fått i sig sömnmedel är också oklart.

Läs mer:

Dagens fråga

Längtar du efter snö?

Loading ... Loading ...