Bilskojare fick ett år och tio månader

malmö En 42-årig man har dömts till ett år och tio månaders fängelse för omfattande bedrägerier och stölder.
Mannen förekommer sedan tidigare 27 gånger i belastningsregistret.

De flesta åtalspunkterna handlar om att 24-åringen lurat privatpersoner på deras bilar, som de lagt ut på Blocket. Han har även tagit betalt för varor som inte levererats.
En man har kontaktat bilägarna per telefon och påstått sig ringa från företaget Sport Car AB. Mannen har hävdat att företaget kan sälja bilen. I flera falla har han sagt att det redan finns en kund till just en sådan bil.

Mannen och bilägaren har bestämt en plats för ett möte, som regel på en gata. Andra möten har hållits i vad målsägande beskriver som en företagslokal i Norsborg.
De flesta av målsäganden har uppfattat att det inte var samma man som ringde och som sedan träffade dem.

Mannen som nu är dömd har vid mötena uppträtt väldigt professionellt och trevligt. Han har berättat att affärsidén bakom Sport Car AB bland annat var att besiktiga bilen på 50 punkter och sedan ge köparen en försäkring. Vid mötena har ett förmedlingsavtal signerats där det står att målsägande är säljare och Sport Car AB är köpare av målsägandes bil. Därefter har bil och nycklar lämnats över till 42-åringen.
Mannen har hävdat att han agerat under hot och tvång från kriminella personer, till vilka hade har en spelskuld på 1,5 miljoner kronor. Enligt gärningsmannen ska de kriminella personerna ha hotat honom med pistol och sagt att de skulle skada hans dotter om han inte stod som företrädare för ett bolag, så kallad målvakt.

Personerna, som skulle ha hållit 42-åringen fången, känner han sedan tidigare.
Malmö tingsrätt menar att uppgifterna inte kan tillmätas någon betydelse då de finner dem osannolika, motstridiga och omöjliga att kontrollera, eftersom gärningsmannen inte velat namnge personerna eller peka ut platser där han skulle ha hållits fången.

Sammantaget döms mannen för 13 fall av bedrägeri, ett fall av grov penningstvättsbrott och fem av normalgraden.

Dagens fråga

Äger du en bil?

Loading ... Loading ...