Curtis Sittenfeld. Foto: Jo Sittenfeld

Sittenfeld tillbaka med briljant berättande

Litteratur/recension

BOK
Jag säger det ni tänker
Författare: Curtis Sittenfeld
Översatt av: Klara Lindell
Förlag: Wahlström & Widstrand

Nyskilda Nells borttappade körkort leder till ett hett, och oavslutat, möte med en taxichafför. William utbyter, i största hemlighet, mejl om klassisk musik med sin svägerska. Casey är fixerad vid sin första kärlek Lucy som blivit en känd matbloggare. Clay träffar sin gamla internatskolekamrat Sylvia under en väldigt speciell middag.
Meningarna ovan sammanfattar väldigt kort fyra av de totalt tio berättelserna i den amerikanska författaren Curtis Sittenfelds novellsamling Jag säger det ni tänker.

Bakom varje mening och i var och en av novellerna döljer sig en helt briljant berättade historier. Ofta är det en stor bit av ett liv eller en rejäl inblick i en människa som fångas i ett möte, i ett minne eller i en kortare period av ett liv.
Caseys fixering av matbloggaren Lucy, i novellen ”Jäntan på prärien”, utspelas till exempel några dagar runt Lucys släpp av sin självbiografiska bok med recept i men fångar upp allt från Caseys och Lucys kärlekshistoria i tonåren tilll hur deras respektive liv något oväntat har utvecklats sedan dess.

Det finns en stor omsorg i kompositionen i var och en av novellerna som fullständigt knockar mig. Curtis Sittenfeld känner sina många huvudpersoner på djupet och har hittat den perfekta skärninsgpunkten eller precis rätt avgörande händelse för att med få ord bygga en bild av deras liv som många gånger överraskar mig som läsare och utmanar mina fördomar. Varje novell innehåller så mycket att den behöver en stund att landa men samtidigt ger läsandet mersmak och skapar nyfikenhet. Jag kan helt enkelt inte sluta eftersom jag är alldeles för nyfiken på vem jag ska få lära känna i nästa historia och på vilket sätt Sittenfeld har komponerat den.

Curtis Sittenfeld är på inget sätt en nyupptäckt favorit för mig. Redan hennes debutroman, I en klass för sig (på svenska 2006), gjorde ett starkt intryck med sin ärliga och många gånger obekväma skildring av ungt internatskoleliv som också var så imponerande elegant skrivet. Efter det har Sittenfeld fortsatt att bjuda på både varierad och oftast lysande läsning som i Mannen i mina drömmar, Presidentens hustru och Systerland. Minst lyckad är kanske den senaste romanen, Sanning och skvaller, som är en modern och väl lättsam version av Jane Austens Stolthet och fördom.

I Jag säger det ni tänker är hon dock tillbaka i absolut bästa form och visar att hon behärskar det korta formatet minst lika bra som det långa.

BOK
Jag säger det ni tänker
Författare: Curtis Sittenfeld
Översatt av: Klara Lindell
Förlag: Wahlström & Widstrand