Åklagare Liselott Herschend under pressträffen med anledningen av att åklagarmyndigheten väckt åtal mot tre före detta pastorer i Knutbyförsamlingen, Polishuset i Uppsala. Foto: Pontus Lundahl/TT
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Nya åtal mot Knutbypastorer

Inrikes Kammaråklagare Liselott Herschend väcker nu åtal mot tre före detta pastorer i Knutby Filadelfiaförsamling.

Det är 15 år sedan morddramat inom Knutby Filadelfiaförsamling rullades upp som slutade med att pastorn Helge Fossmo dömdes för anstiftan till mord och mordförsök och dennes barnflicka dömdes för såväl mordet på Fossmos hustru som mordförsöket på deras granne.

På tisdagen meddelade åklagarmyndigheten att åtal att tre före detta pastorer i församlingen nu åtalas. De tre misstänks för bland annat flera fall av misshandel samt sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

Enligt åklagaren har brotten begåtts mellan året 2014 och 2016.
Totalt åtalas tre tidigare pastorer, en av dem för brott mot en manlig församlingsmedlem, vilket pastorn erkänt.
Den andre pastorn åtalas misstänkt för misshandel mot sex församlingsmedlemmar.
Vid en pressträff i Uppsala berättade Liselott Herschend att fyra av de målsägande som ska ha misshandlats varit personer som haft som uppgift att ”passa upp” på pastorn.

Den tredje pastorn misstänks för sexuellt utnyttjande av en flicka i församlingen som då var 17 år gammal och enligt åklagaren dessutom en person i beroendeställning.

Advokat Elisabeth Massi Fritz företräder fyra av de målsägande och säger att sexualbrotten och våldsbrotten har pågått en längre tid.
– Det rör sig om målsäganden som varit farit väldigt illa psykiskt, säger hon till Expressen.

Dagens fråga

Det finns tyvärr inga omröstningar för tillfället.