Mal­mö­po­li­sen får ofta sätta in re­surser helt i onö­dan på grund av av falsk­larm, re­surser som istäl­let skulle ha und­satt fak­tiskt ut­satta män­ni­skor. Foto: TT

Malmöpolisen rasar över falsklarmen

Malmö Falsklarm är ett gissel för polisen som tvingas lägga resurser på ickehändelser.
– Det värsta är väl egentligen att de som verkligen skulle behöva hjälp av polisen får vänta, säger Nils Norling, Malmöpolisens presstalesperson.

Senast i raden av falsklarm inträffade strax för midnatt i söndags när en man ringde in och rapporterade om en pågående skottlossning vid Södervärn.
– När polisen kom till platsen kunde de konstatera att ingenting hade hänt. Två personer på ledningscentralen var under tiden upptagna med händelsen, och så patrullerna som skickades ut förstås, säger Nils Norling.
Eftersom misstänkta skottlossningar är högsta prioritet så får andra brottsutsatta vänta. Det kan gälla till exempel inbrott och misshandel, det vill säga människor i utsatta situationer som får vänta på grund av falsklarm.
– Att ringa in och falsklarm om skottlossning i en stad som Malmö … då tycker jag att det är mer än rimligt att upprätta en anmälan. Vi har också visst hopp om att kunna identifiera inringaren, men det är förstås svårt, säger Nils Norling.
De senaste månaderna har det kommit in 10 falsklarm. Fyra av dem klassas som missbruk av larmanordning. Då handlar det som regel om personer som till exempel sätter eld på en toarulle på skoltoaletten eller håller en tändare mot en brandvarnare.
– Men det är samma sak som falsklarm, säger Nils Norling.
Den 16 februari var förra gången polisen fick rycka ut för en misstänkt skottlossning. Det var på Tornfalksgatan där det även enligt inringaren skulle finnas skadade personer.
Vid ett annat falsklarm berättade en inringare om en kvinna som skulle hölls fången i sitt hem. En annan gång. den 26 mars, falsklarmades om att det skulle finnas något explosivt i en matvarubutik i Malmö. Den 29 mars larmades det om att en kvinna skulle ligga knivhuggen i en lägenhet.
Nils Norling rasar mot de falska larmen.
– Det innebär ju att de som faktiskt är utsatta inte får hjälp, säger han.
Mikael Ankarvik

Dagens fråga

Det finns tyvärr inga omröstningar för tillfället.