Blentarp

55 kvadratmeter stort hus i Karups sommarby, Blentarp sålt

Artikel Blentarp 1 150 000 kronor fick Sladjan Milijic, 47 år, ge för huset på adressen Bosaäng 3 i Karups sommarby, Blentarp.

PREMIUM

1 150 000 kronor fick Sladjan Milijic, 47 år, ge för huset på adressen Bosaäng 3 i Karups sommarby, Blentarp. Huset byggdes 1976 och har en boyta på 55 kvadratmeter. Köpet från säljaren Tommy Wihlborg blev klart i april 2019.

För elva månader sedan såldes ett annat hus på samma gata, på Bosaäng 2. Där blev priset för den 68 kvadratmeter stora villan 950 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Förslag på väg om hemsjukpeng till riskgrupper

Acko Ankarberg Johansson (KD), ordförande i riksdagens socialutskott. Arkivbild.
Acko Ankarberg Johansson (KD), ordförande i riksdagens socialutskott. Arkivbild.
Fotograf: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Personer i riskgrupper som måste vara hemma för att inte smittas av coronaviruset – men som inte kan jobba hemifrån – ska få ersättning, föreslår regeringen.
Ersättningen kan bli högst 804 kronor per dag, från den 1 juli.
Riksdagen begärde i april ett förslag från regeringen.

– Jag är glad att regeringen närmar sig ett beslut om smittskyddspenning, men man behöver också leverera förslag när det gäller närstående och gravida, säger Acko Ankarberg Johansson, ordförande (KD) i riksdagens socialutskott till TT efter ett möte i utskottet med socialminister Lena Hallengren (S) och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

Regeringen kommer de närmsta dagarna att skicka ut ett förslag till ett tillfälligt system på remiss. Förslaget väntas kunna omfatta 70 000 personer och kosta statsbudgeten, i utgift, mellan 5 och 6 miljarder kronor. Ersättningen ska kunna utgå i tre månader, från den första juli, till personer som till exempel har sjukdomar som cancer, nedsatt immunförsvar, stor fetma och sex andra diagnoser som Socialstyrelsen nyligen definierade. Har de de sjukdomarna bedöms covid-19 vara en extra farlig sjukdom att drabbas av.

Det handlar om arbetsföra personer som inte kan jobba hemifrån eller vars arbetsplats inte kan anpassas för att minska smittrisken för dem där. De måste också visa upp ett läkarintyg för Försäkringskassan.

– Vi har inte hittat något annat land som har ett motsvarande system, säger socialminister Lena Hallengren till TT.

Hon säger att regeringen har arbetat parallellt med riksdagen för att få fram ett förslag.

– Nu har vi ett förslag som är så bra som det bara går att få nu, säger Hallengren och tillägger att det i princip handlar om att införa ett helt nytt, tillfälligt socialförsäkringssystem

Lars Larsson/TT

Sport

Stenson laddar hemma i Skåne

Golfspelare
Henrik Stenson siktar på att vara tillbaka på tävlingsbanan i juli.
Fotograf: Anders Wiklund/TT
Sport
Golf Henrik Stenson har lämnat Florida. Sedan en vecka tillbaka laddar han i stället batterierna i Barsebäckshamn med familjen inför comebacken på USA-touren.

Den tolfte mars gick Stenson, just nu rankad 32:a i världen, runt TPC Sawgrass-banan i Florida på 74 slag. Dagen efter avbröts tävlingen The Players Championship abrupt på grund av spridningen av det nya coronaviruset.

Sedan dess har all tävlingsgolf legat nere. Men den elfte juni är meningen att den amerikanska PGA-touren ska dra igång igen utan någon publik på plats med The Colonial i Fort Worth, Texas.

Stenson väntar dock med sin comeback ytterligare någon månad efter omstarten. Han förklarar sitt beslut i en intervju för Svensk Golf:

– Jag var precis på väg in i min busy period när allt avbröts, så jag har små möjligheter att ta mig till Fed Ex-slutspelet. Om Ryder Cup och övriga Majors kommer att spelas till hösten så är det under dem som man vill vara på g.

Stenson såg därför möjligheten att åka hem till Skåne en sväng. Allt för att vara så bra förberedd som möjligt inför de intensiva höstmånaderna.

US Open ska spelas i mitten av september på Winged Foot utanför New York och US Masters den 12-15 november på Augusta National. Dessutom finns fortfarande tankar på att spela Ryder Cup på Whistling Straits i Wisconsin senare i höst.

Just nu innebär inresereglerna i USA att man måste sitta i karantän i två veckor, innan man får lämna hemmet.

– Med reserestriktionerna så fungerar ingen pendling till Sverige under sommaren så jag tar lite tid i Skåne nu i stället, avvaktar och ser hur allting flyter på under uppstarten, och siktar på att spela WGC-tävlingen och PGA Championship, säger Stenson om den planerade comebacken.

World Golf Championships spelas i Memphis den 30 juli till andre augusti och PGA-mästerskapen i Harding Park, San Francisco den 6-9 augusti.

– Det ser ut att kunna bli 14 dagar ensam på Lake Nona inför de tävlingarna om inte de nuvarande karantänreglerna ändras, säger Stenson.

I mitten av augusti väntar sedan Wyndham Championship i Greensboro, som är den senaste USA-tourtävlingen Stenson vann för två år sedan.

Men skulle reglerna för karantän ändras, så man kan åka från Sverige till USA och tävla direkt, flaggar Stenson för att korsa Atlanten tidigare.

I så fall kan han tänka sig att spela redan i legendaren Jack Nicklaus The Memorial Tournament på Muirfield Village i Ohio den 16-19 juli och 3M Open på TPC Twin Cities i Minneapolis den 23-26 juli.

Under det nuvarande uppehållet har det arrangerats två välgörenhetstävlingar i USA med bland annat Rory McIlroy, Phil Mickelson och Tiger Woods.

Sport

Månadslång turnering för Marta i USA

Marta och hennes spelarkollegor i USA börjar säsongen med en månadslång cup i slutet av juni. Arkivbild.
Marta och hennes spelarkollegor i USA börjar säsongen med en månadslång cup i slutet av juni. Arkivbild.
Fotograf: Emil Langvad/TT
Sport
Sport

Den amerikanska damfotbollsligan, NWSL, kommer att börja säsongen med en månadslång cup i Utah för sina nio lag.

Cupen kommer att spelas mellan den 27 juni och 26 juli och omgärdas av omfattande säkerhetsföreskrifter och testprogram. Ingen publik kommer att släppas in på matcherna. Enligt NWSL kommer samtliga spelare och ledare att testas 48 timmar innan avfärd till Utah och sedan genomgå fortlöpande tester under turneringen.

Utah Royals, ett av nio lag i ligan, står som arrangör och kommer att skapa en "NWSL-by" för boende, träning och match.

Den amerikanska proffsligan, där Sverigebekanta brasilianskan Orlando-spelaren Marta är en av stjärnorna, skulle egentligen ha börjat i april, men har försenats av coronapandemin.

De nio lagen kommer att spela fyra matcher vardera i ett gruppspel och sedan kommer de åtta lagen att gå till slutspel där det blir utslagning.

Utrikes

Tusentals miljarder i coronakamp

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen presenterar sina planer för den ekonomiska återhämtningen efter coronakrisen.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen presenterar sina planer för den ekonomiska återhämtningen efter coronakrisen.
Fotograf: Olivier Matthys/AP/TT
Utrikes
Utrikes Nästan 8 000 miljarder svenska kronor läggs i EU:s stora återhämtningsfond efter coronakrisen, om EU-kommissionen får som den vill.
Utmärkt signal från Bryssel, tycker det hårt drabbade Italien.

Sommaren lär bjuda på hårda duster när EU:s medlemsländer ska ena sig om den ekonomiska återhämtningen efter coronakrisen.

– Jag kommer att jobba utan vila för att få till en uppgörelse så fort som möjligt. Vi står vid ett avgörande tillfälle för EU. Men jag är optimist. Finns det en vilja så finns det en väg, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på en presskonferens i Bryssel.

Där har hon just presenterat sina stora coronaplaner inför EU-parlamentet. 750 miljarder euro – 7 900 miljarder svenska kronor – ska ges i allehanda bidrag och lån till länder, företag och verksamheter som drabbats värst av coronapandemins effekter.

– Antingen går vi alla vidare på egen hand och lämnar länder och regioner i sticket och accepterar ett EU där vissa har och andra inte. Eller så går vi framåt tillsammans. För mig är valet enkelt: vi måste ta ett stort modigt steg. Det här är en akut nödvändighet i ett akut läge, säger von der Leyen i EU-parlamentet.

"Utmärkt signal"

Det särskilda coronastödet har döpts till Nästa generations EU (NGEU) och består av ett antal olika insatser. Totalt ska 500 miljarder euro ges som bidrag och 250 miljarder som lån.

Huvudsumman, 560 miljarder, placeras i ett program för återhämtning och motståndskraft. Dit får medlemsländerna skicka in sina planer på vad de tänker göra, varpå EU-kommissionen bedömer läget och portionerar ut pengarna.

Från hårt coronadrabbade länder som Italien och Frankrike kommer applåder via Twitter.

"Utmärkt signal från Bryssel. Det går i exakt den riktning som Italien pekade ut", skriver italienske premiärministern Giuseppe Conte.

"En nyckeldag för Europa. Vi måste agera snabbt och godkänna en ambitiös uppgörelse med alla våra europeiska partner", skriver franske presidenten Emmanuel Macron.

Betala till 2058

EU-kommissionen vill som väntat att medlemsländerna ger garantier till kommissionen för att låna upp stödpengarna – ungefär som när en vanlig person går i borgen för ett lån.

De gemensamt upplånade pengarna ska sedan börja betalas av igen först år 2027 och då av hela EU – ända fram till senast år 2058.

Avbetalandet ska alltså inte göras av de länder som fått de lånade pengarna och bidragen. I stället ska EU amortera tillsammans genom en kombination av åtgärder. EU-kommissionen nämner höjda EU-avgifter och besparningar i olika EU-satsningar som alternativ, men hoppas allra mest på helt nya inkomstkällor, direkt till EU.

Bland annat nämns planer på att utöka systemet med utsläppsrätter även till flyget och sjöfarten, en sorts importskatt för varor från länder där man inte har lika långtgående klimatkrav, en skatt för multinationella datajättar och någon form av intäkt från företag som "drar stora fördelar av EU:s inre marknad".

Tuffa samtal?

Det nya coronastödet är nära sammankopplat med ett förnyat förslag från EU-kommissionen om nästa långtidsbudget för åren 2021-27. Här har man bland annat passat på att kraftigt öka på de pengar som ska hjälpa till med klimatåtgärder i hårt nedsmutsande länder och regioner.

Fler detaljer om vad som föreslås väntar under en hel rad presskonferenser med tunga EU-kommissionärer under de kommande dagarna.

Sedan gäller det bara att enas. Extra toppmöten lär behövas under sommaren för att hitta en kompromiss som alla gillar.

– Det är uppenbart att vi är på väg mot tuffa förhandlingar, säger Tysklands förbundskansler Angela Merkel till journalister i Berlin, enligt nyhetsbyrån AFP.

Wiktor Nummelin/TT

FAKTA

Fakta: "Nästa generations EU"

EU-kommissionen har på onsdagen presenterat sitt förslag till ett återhämtningsinitiativ för coronakrisens ekonomiska effekter, döpt till Nästa generations EU (NGEU). Totalstödet ligger på 750 miljarder euro, varav 500 miljarder i bidrag och 250 miljarder i lån.

Pengarna placeras främst i en Återhämtnings- och motståndskraftsfacilitet, varifrån medlemsländer kan få pengar efter att ha presenterat nationella planer över vad de tänker göra. Därtill finns bland annat ett särskilt stöd till de värst drabbade, kallat React-EU, mer pengar för att locka privata investeringar, ett särskilt hälsoprogram för utökat samarbete inom vården samt större resurser till civilförvarsinsatsen Resc-EU, för att bland annat utöka lagerkapacitet och möjliggöra snabba transporter av både vårdanställda och patienter mellan medlemsländerna.

Källa: EU-kommissionen.

FAKTA

Fakta: Nya budgetförslaget

EU-kommissionens nya förslag till långtidsbudget för åren 2021-27 landar på totalt 1 850 miljarder euro, men omfattar då även de 750 miljarder som ingår i återhämtningsstödet efter coronakrisen, döpt till Nästa generations EU (NGEU). Så här fördelas utgifterna på olika budgetkapitel:

Alla summor är i miljarder euro. Budgetkapitlet sammanhållning och värden är i huvudsak olika former av regionalstöd. Under naturresurser och miljö ligger all jordbrukspolitik.

Källa: EU-kommissionen

FAKTA

Fakta: Sagt och tyckt om förslaget

Så här låter det från olika håll i EU-parlamentet om onsdagens förslag:

– Den europeiska solidariteten är tillbaka och vi öppnar ett nytt kapitel för EU, säger tyske Manfred Weber, gruppledare för konservativt kristdemokratiska EPP.

– Fullständigt fel och nonsens, säger Jörg Meuthen från tyska AFD, ingående i EU-kritiska nationalistgruppen ID.

"Det är självklart att vi måste ha solidaritet mellan länderna, men lösningen kan inte vara att slussa pengar via en ökande EU-budget och ge EU-kommissionen oerhört mycket makt", säger svenska Malin Björk (V) i ett uttalande.

"Krav på att utbetalningar ska gå till gröna satsningar lyser med sin frånvaro här. När vi investerar enorma mängder kapital måste vi se till att göra det klimatsmart", skriver Fredrick Federley (C) i ett pressmeddelande.

"Vi har inte nått hela vägen, men förslaget är ett viktigt steg i rätt riktning", tycker Karin Karlsbro (L) i ett uttalande.

– Kalla dem inte sparsamma, kalla dem själviska, säger Isabella Adinolfi från italienska Femstjärnerörelsen om "frugala fyran" – Sverige, Danmark, Österrike och Nederländerna – som vill ha en så restriktivt budgetlinje som möjligt.

– Vi har 23 EU-positiva länder som hålls gisslan av fyra som föredrar nationella lösningar. Det visar på en fullständig brist på solidaritet, säger spanska Iratxe Garcia Perez, gruppledare för socialdemokratiska S&D.

Utrikes

Boris Johnson grillas om rådgivares resa

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson ska frågas ut. Arkivbild.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson ska frågas ut. Arkivbild.
Fotograf: Andrew Parsons/AP/TT
Utrikes
Utrikes Premiärminister Boris Johnsons rådgivare Dominic Cummings uppmärksammade resa i strid med virusriktlinjerna fortsätter att skaka brittisk politik.
Men Johnson säger att han hellre vill fokusera på coronakrisen – och "gå vidare".

I utfrågningen, som sker på videolänk, säger Johnson att han inte är säker på om den utgör ett bra sätt att använda de folkvaldas tid, och att regeringen måste fokusera på att lösa coronakrisen även om han förstår allmänhetens upprördhet, skriver Reuters.

– Vi måste gå vidare, säger Johnson.

Många britter har svårt att glömma den inflytelserika rådgivarens 40 mil långa resa, som skedde bara några dagar efter det att den brittiska regeringen stängt ned stora delar av samhället och människor uppmanades att stanna hemma för att bromsa virusutbrottet. Människor som gått miste om ett sista farväl av en kär familjemedlem eller som tagit hand om sina barn trots att de själva varit sjuka har vittnat om en gnagande känsla av att reglerna inte gäller alla.

Ingen ursäkt

Premiärminister Boris Johnson står dock vid sin främste rådgivares sida och hävdar att han agerat förnuftigt och lagenligt. Cummings har motiverat resan med att både han och hans fru uppvisade symtom på covid-19 och därför ville köra sin son till föräldrahemmet i Durham. Han menar att han inte brutit mot riktlinjerna, vägrar be om ursäkt och tycks fast besluten om att stanna på sin post.

Nu står dock Johnson inför växande missnöje även inom det egna partiet. Ett 30-tal parlamentsledamöter från Konservativa partiet kräver öppet att Cummings ska avgå och flera har berättat om hundratals ilskna meddelanden från väljare i sina valkretsar. I tisdags avgick också en biträdande minister i protest.

Minskat stöd

Och i en ny mätning från Yougov/Times har gapet mellan Konservativa partiet och oppositionspartiet Labour minskat med 9 procentenheter på en vecka – det största fallet för "Tories" på ett decennium. Stödet för Konservativa partiet har backat från 48 till 44 procent medan Labour har gått från 33 till 38 procent.

I en annan Yougovmätning uppger 71 procent av de svarande att de anser att Cummings bröt mot virusreglerna och 59 procent vill att han avgår.

Boris Johnsons rådgivare Dominic Cummings håller sig vanligtvis i kulisserna, men en 40 mil lång resa när Storbritannien var nedstängt har satt honom i de politiska händelsernas centrum. Arkivbild
Boris Johnsons rådgivare Dominic Cummings håller sig vanligtvis i kulisserna, men en 40 mil lång resa när Storbritannien var nedstängt har satt honom i de politiska händelsernas centrum. Arkivbild
Fotograf: Matt Dunham

FAKTA

Fakta: Hjärnan bakom Boris Johnson

Han rör sig vanligtvis i kulisserna. Men nu har 48-årige Dominic Cummings hamnat i strålkastarljuset sedan han anklagats för att ha brutit mot den brittiska regeringens coronariktlinjer.

Han är född och uppvuxen i Durham. Cummings gick på statlig grundskola för att sedan fortsätta till en privatskola. Han tog examen med toppbetyg i modern historia från universitetet i Oxford och tillbringade tre år i Ryssland, där han bland annat var inblandad i ett misslyckat försök att starta ett flygbolag.

2001 var han chefsstrateg hos den dåvarande Toryledaren Iain Duncan Smith och 2004 en nyckelfigur i kampanjen mot ett regionalt parlament i nordöstra England. 2007 blev han särskild rådgivare hos Michael Gove, som några år senare blev utbildningsminister.

Cummings var l chef över den officiella brexitkampanjen 2016 och när Boris Johnson förra året blev Storbritanniens premiärminister blev Cummings en av de mest inflytelserika och mäktigaste rådgivarna.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Kultur och nöje

2 x Wiehe hyllar Dylan på KB

Bob Dylan.
Fotograf: Foto: TT
Kultur och nöje
Musik 6 juni hyllar bland andra Mikael Wiehe och Thomas Wiehe Bob Dylan i en livestreamad konsert på Kulturbolaget i Malmö.

En grupp skånska musiker går samman och hyllar musikern och Nobelprisgatagern Bob Dylan från KB:s scen 6 juni. De som står på scen är Mikael & Thomas Wiehe, Andi Almquist, Richard Lindgren och Grand Jubilee KB.

– Vi hoppas att detta kan skänka tröst till er där hemma och att det kan fylla hålet även i era hjärtan, säger Mikael Wiehe i ett pressmeddelande.

Hyllningskonserten på KB inleds 21.00 och sändas via Facebook och YouTube.

Sport

Uppgifter: Zlatan flyger till Sverige

Zlatan Ibrahimovic under en träning med Hammarby som han passade på att träna med när coronaviruset satte stopp för all fotboll i Italien. Arkivbild.
Zlatan Ibrahimovic under en träning med Hammarby som han passade på att träna med när coronaviruset satte stopp för all fotboll i Italien. Arkivbild.
Fotograf: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport

Zlatan Ibrahimovics skada i vaden var lindrigare än befarat. Milan har meddelat att hälsenan på svensken är hel och att det rör sig om en muskelskada.

Men Ibrahimovic lämnar nu Italien och Milano, enligt Sky Sport, och återvänder till Sverige. Enligt uppgifterna ska han återvända till Italien i nästa vecka.

Milan meddelade i tisdags att 38-åringen ska undersökas på nytt om tio dagar från då.

Utrikes

Mystiska kvinnan i Ibizagate söks av polisen

Högerpopulistiska FPÖ:s dåvarande partiledare och Österrikes då blivande vicekansler Heinz-Christian Strache tvingades avgå i samband med skandalen. Arkivbild.
Högerpopulistiska FPÖ:s dåvarande partiledare och Österrikes då blivande vicekansler Heinz-Christian Strache tvingades avgå i samband med skandalen. Arkivbild.
Fotograf: Ronald Zak/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Polisen i Österrike har gått ut med bilder på en kvinna som den vill komma i kontakt med i samband med utredningen av "Ibizagate", det vill säga korruptionsskandalen som ledde till regeringens avgång under förra året.

Bilderna på kvinnan är tagna från ett videoklipp som visar den blåögda, ljushåriga kvinnan som sägs ha använt sig av det påhittade namnet Alyona Makarov.

Ibizagate briserade i maj 2019 när tyska tidningar publicerade videoklipp från 2017 som visade hur högerpopulistiska FPÖ:s dåvarande partiledare och Österrikes då blivande vicekansler Heinz-Christian Strache festade på Ibiza, tillsammans med en ung kvinna som han trodde var släkt med en rysk oligark. Strache erbjöd offentliga kontrakt i utbyte mot hjälp i valrörelsen.

Efter avslöjandet avgick Strache och övriga FPÖ-ministrar ur regeringen och ett nyval utlystes.

Strache har under de senaste veckorna gått ut med att han vill komma tillbaka till politiken, med utgångspunkt att ställa upp som ledare för ett nytt parti i Wiens kommunalval senare i år.

NÄSTA ARTIKEL