Assangefallet ska utredas som alla andra

Förundersökningen mot Julian Assange återupptas. Eftersom han sitter frihetsberövad i Storbritannien finns goda möjligheter att få honom utlämnad till Sverige.
Det är goda nyheter. De flesta som utreds för brott har inga möjligheter att gömma sig på ambassader för att slippa. Assange har skapat en alternativ verklighet där den som är tillräckligt inflytelserik slipper utredas för brott hen anklagas för. Två av brotten han har anklagats för är redan preskriberade.
Assangeaffären är sorglustig såtillvida att det är oerhört svårt att få någon fälld för våldtäkt. Om det anses att ”ord står mot ord” så utfaller det inte till brottsoffrets fördel. Om Julian Assange inte varit så upptagen med att ge förundersökningen en konspiratorisk inringning, som om åklagarmyndigheten skulle vara i maskopi med Pentagon, skulle han kanske insett att risken för att han åtalas är liten och risken för att fällas ännu mindre. Det är tyvärr så det ser ut i våldtäktsmål, även om Assange är misstänkt enligt den högre graden, sannolika skäl.
Wikileaks chefredaktör Kristinn Hrafnsson säger att den återupptagna förundersökningen ger Assange en chans att rentvå sig. Det är det som hela vitsen med att samarbeta med en brottsutredning: man får möjligheten att rentvå sig om man inte är skyldig.
Sverige är skyldigt målsäganden att utreda det här fallet som alla andra våldtäktsfall: en rättighet som hen hitintills förvägrats.
Martina Jarminder

Dagens fråga

Har du blivit strandsatt vid något tågstopp i år?

Loading ... Loading ...