Det kunde gått illa om branden spridit sig från gräset och vidare in i Fotevikens by av trähus menar museichef Björn M Jakobsen. Arkivbild

Vandaler startade brand på vikingamuseet

HÖLLVIKEN Några tiotal meter från Fotevikens museibyggnader startade okända vandaler som tagit sig in på området en eld, som de lyckades släcka den innan den spred sig vidare.

– Det var tur i oturen det här, det kunde gått riktigt illa. Just nu är det jäkligt torrt i gräset och branden var bara en bit bort från våra hus – som alla är i trä, säger museichef Björn M Jakobsen.

Det var natten mot söndagen som Fotevikens vikingamuseum utsattes för skadegörelse och vad som polisen rubricerar som ett olaga intrång, stöld och försökt till mordbrand.
Den här gången, precis som vid tidigare tillfällen hade, en eller flera obehöriga personer tagit sig in på museiområdet och inne på området startades en gräsbrand.

– Det här är väl ett pojkstreck. Vi har haft unga tidigare som tagit sig in på området men den här gången kunde det gått illa, säger Björn M Jakobsen.
Gärningspersonerna tog sig in i ett av områdets hantverkartält där de hittade en gasolbrännare som användes för att tända elden. När den tog sig i gräset lyckades de dock släcka branden innan den hann sprida sig vidare till byggnaderna.
– De har nog förstått vad som höll på att hända och tagit sig in i ett av våra hantverkshus, hittat en brandsläckare som de tömt på brandplatsen och lyckas släcka elden, berättar Björn M Jakobsen.

Försök att skjuta ut museets två båtar i havet har också upptäckts eftersom de nu saknar sina förtöjningslinor.
Hela museiområdet är inhägnat sedan tidigare men nu kommer Foteviken att öka bevakningen.
– Vi kommer att utöka bevakningen och det även med kameror, framför allt nattetid, avslutar Björn M Jakobsen.

Dagens fråga

Har du klimatångest?

Loading ... Loading ...

Webbkryss