Scen/recension

Storartad opera om fanatisk Luther

Dietrich Henschel, Inger Dam Jensen och Reinhard Hagen i Schlagt sie tot! på Malmö opera. Foto: Jonas Persson
Artikel Scen/recension Lars-Erik Larsson har sett urpremiären av Luther-operan Schlagt sie tot! på Malmö Opera.

Världshistorien vimlar av fanatiker; envisa män – och kvinnor – som håller fast vid en idé och är beredda att göra allt för att sprida den. Får de möjlighet utvecklas de ofta till despoter som gärna offrar andras egendomar och liv med hänvisning till denna idé oavsett om den är politisk eller religiös. Men borstar man bort allt ideologiskt svammel kommer man så gott som alltid fram till de tre grundläggande drifterna: girighet, brunst och maktbegär.

1500-talets store reformator Martin Luther var en av dessa fanatiker. Nu har hans liv och gärning blivit till en opera av tonsättaren Bo Holten och librettisten Eva Sommestad Holten. I lördags var det urpremiär på Malmö Opera av Schlagt sie tot!

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Tokyobörsen rasade vid öppning

Under onsdagen utses Japans premiärminister Yoshihide Sugas efterträdare. Arkivbild.
Foto: Rodrigo Reyes Marin
Ekonomi
Ekonomi

Tokyos Nikkei 225-index rasade 2 procent vid öppning, i linje med darret på de globala börsnerverna de senaste dagarna, då man bland annat oroas över stigande oljepriser och fortsatt stigande amerikanska räntor.

Det bredare Topixindexet föll 2,1 procent.

Senare under dagen flyttar de japanska handlarna fokus till inrikespolitiken, då det styrande LDP-partiet ska utse sin nya ledare, som också blir landets nästa premiärminister efter Yoshihide Suga.

Även i Hongkong märks oron av och Hang Seng-indexet sjönk 0,9 procent vid öppning. Kompositindexen i Shanghai och Shenzhen backade 0,8 procent vardera.

Utrikes

Lavan på La Palma framme vid havet

Lavaströmmen på La Palma, bild från torsdagsmorgonen.
Foto: Saul Santos/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Sent på tisdagskvällen nådde lava från Cumbre Vieja-vulkanen på kanarieön La Palma Atlanten.

Myndigheterna oroas nu för explosioner och att giftiga gaser kommer att bildas.

Kanarieöarnas vulkanologiska institut Involcan varnar för att de gaser och vätskor som bildas kan irritera luftvägar, ögon och hud, samt orsaka andningsbesvär, speciellt hos personer som redan lider av andningssvårigheter.

Lavan har strömmat nerför vulkanens västra sida, mot havet, sedan den 19 september och förstört nära 600 hus.

Tre kustbyar spärrades i måndags av i väntan på att lavan skulle nå Atlanten.

Spanien förklarade på tisdagen La Palma som en katastrofzon, detta för att kunna ge ön ekonomiskt stöd. Redan har man frigjort 10,5 miljoner euro, motsvarande 107 miljoner kronor, främst för att skaffa bostäder till dem vars hem har begravts i lava.

Ingen person uppges ha mist livet i samband med utbrottet, men omkring 6 000 personer har evakuerats.

Inrikes

Förskola i Norrköping totalförstörd i brand

Under natten mot onsdagen började det brinna kraftigt i en förskola i Norrköping.
Foto: Magnus Andersson/TT
Inrikes
Inrikes

Det brinner i en förskola i Norrköping. Räddningstjänsten ryckte ut på ett automatlarm som kom in 01.16, och när de anlände visade sig förskolan – en enplansbyggnad främst i trä – stå i lågor.

– Det brinner på för fullt. Den kommer att totalförstöras. Vi kan inte var längre vara i fastigheten och försöker att dämpa lågorna utifrån. Men det är ingen risk för spridning till annan fastighet och det är inga inga personskador, säger Lennart Ågren vid räddningstjänsten Östra Götaland vid 03-tiden.

Brandmän från tre stationer är på plats. Det är oklart vad som orsakat branden.

Ekonomi

Miljöorganisationer tar upp kamp mot Cementa

Det enorma kalkbrottet väster om Slite på Gotland.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi Riksdagen väntas ge grönt ljus för undantagslagen som ska ge möjlighet för Cementa att undvika ett stopp i produktionen den 1 november.
Men flera miljöorganisationer vässar redan svärden för en juridisk strid.

Naturskyddsföreningen, Greenpeace och den så kallade Urbergsgruppen förbereder sig för att agera om riksdagen som väntat ger tummen upp för undantagslagen.

Naturskyddsföreningen kritiserar att lagstiftningen innebär avsteg från miljöbalken och medger undantag från att ha en miljökonsekvensutredning.

– Men lagstiftningen strider mot grundlagen och det är egentligen den allvarligaste kritiken i det hela. Det handlar om kravet på generalitet och hur man ska bereda en lagstiftning, framför allt att regeringen haft så kort remisstid i de olika vändorna, säger Rebecca Nordenstam, jurist på Naturskyddsföreningen, till TT.

"Stort ansvar"

Naturskyddsföreningen hade på tisdagen ett möte om hur man ska agera efter riksdagens väntade ja till undantagslagen den 29 september och ett regeringsbeslut mot slutet av oktober grundat på lagen.

Den ska träda i kraft den 15 oktober och kort därefter förmodas regeringen bevilja Cementa ett förlängt, tillfälligt tillstånd för verksamheten i Slite.

Det beslutet avser Naturskyddsföreningen överklaga till Högsta förvaltningsdomstolen.

– Vi känner att vi har ett stort ansvar att se till att miljölagstiftningen och grundlagen följs, säger Rebecca Nordenstam.

Kan försena

Miljöorganisationen Greenpeace säger sig också vara beredd att agera.

– Signalen som regeringen skickar är att stora bolag, i det här fallet Cementa, kan få specialtillstånd eller en gräddfil, trots att domstolen har sagt att man inte kan besluta om ett nytt tillstånd. Det är mycket allvarligt, säger Markus Mattisson, kommunikationsansvarig på Greenpeace till TV4 Nyheterna.

Även den så kallade Urbergsgruppen, som har protesterat mot Cementas tillståndsprocess de senaste åren, planerar att överklaga, enligt TV4 Nyheterna.

Överklagandena lär innebära förseningar och kan leda till att Cementa inte kan fortsätta produktionen efter den 31 oktober, med risk för cementbrist och allvarliga konsekvenser för samhället. Regeringen, riksdagen, bygg- och anläggningsbranschen, fack och näringsliv har varnat för det läge som då kan uppstå.

Även Fältbiologerna säger sig vara beredd att agera. Ungdomsföreningen protesterade under uppmärksammade former 2012 i Ojnareskogen på Gotland för att förhindra kalkbrytning. Nu har man startat en namninsamling mot regeringens förslag.

"Vi räddade Ojnare – nu ska vi stoppa Cementa. Om både politikerna och domstolarna skulle svika miljölagarna kan vi i sista hand behöva använda fredlig civil olydnad igen. Grundvattnet är viktigare än cementindustrins vinster", säger Leo Rudberg, ordförande för Fältbiologerna, i ett pressmeddelande.

Ekonomi

Tokyobörsen rasade vid öppning

Under onsdagen utses Japans premiärminister Yoshihide Sugas efterträdare. Arkivbild.
Foto: Rodrigo Reyes Marin
Ekonomi
Ekonomi

Tokyos Nikkei 225-index rasade 2 procent vid öppning, i linje med darr på de globala börsnerverna de senaste dagarna då man bland annat oroas över stigande oljepriser och fortsatt stigande amerikanska räntor.

Det bredare Topixindexet föll 2,1 procent.

Senare under dagen flyttar de japanska handlarna fokus till inrikespolitiken, då det styrande LDP-partiet ska utse sin nya ledare som också blir landets nästa premiärminister efter Yoshihide Suga.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

SUNBIRD WEBBYRÅ

Webbyråns bästa knep hur du skapar ett starkt varumärke

SUNBIRD WEBBYRÅ

Enligt Sunbird Webbyrå kan ett starkt varumärke vara en av de viktigaste faktorerna för att öka ert företags försäljning online:

Det finns för mycket information och för lite tid. Potentiella kunder som besöker er tenderar att ta snabba beslut som oftas baseras på en känsla och vilket förtroende de får för er.

Ett varumärke är någons magkänsla om er. Det är inte vad ni säger att det är. Utan vad era kunder säger att det är. Här kommer Sunbird Webbyrå med fyra riktlinjer för att stärka ett varumärke.

1. Var konsekvent

Det är viktigt att ni alltid är konsekventa och lever efter ert varumärke. Byt inte budskap och värdegrunder när vinden vänder.

2. Tänk långsiktigt

Förtroende byggs upp över tid och det är viktigt att ni är beredda att offra kortsiktiga vinster för de långsiktiga. Man ska varken göra eller säga för mycket, håll er till ramen och lägg inte lättvindigt till fler tjänster i er arsenal.

3. Differentiera er

Det är lättare att bygga ett varumärke om man är unik. Är ni nischade förstår man snabbare vad ni står för.

4. Var fokuserad

För många hemsidor försöker säga för mycket. Säg bara det viktigaste. Ska ni få fram ett budskap ska ni enbart ge informationen läsaren verkligen behöver - inte allt som är bra att säga.

Även om de flesta är medvetna om detta menar Sunbird Webbyrå att många företag ändå tenderar att lägga för mycket text på hemsidan. Vilket gör att besökaren får jobba för att förstå vad man gör.

Vill ni ha hjälp att ta fram skräddarsydd webbdesign som stärker ert varumärke - Kontakta Sunbird Webbyrå här.

Utrikes

Över 20 döda i fängelsebråk i Ecuador

Bild från den anstalt i Ecuador där minst 22 personer dödades i sammandrabbningar i juli. Arkivbild.
Foto: Dolores Ochoa/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Minst 24 intagna har dödats och över 40 har skadats i ett fängelsebråk i Guayasprovinsen i västra Ecuador.

Enligt polisen var de intagna beväpnade med handeldvapen och granater.

Ordningen uppges under tisdagseftermiddagen, lokal tid, vara återställd i fängelset, enligt ett filmklipp på de lokala myndigheternas Twitterkonto.

Det var tredje gången i år som dödliga sammandrabbningar inträffade mellan intagna på fängelser i Ecuador. I februari dödades 79 personer och i juli minst 22.

I Ecuador finns omkring 60 fängelser avsedda för 29 000 fångar, men omkring 39 000 personer sitter inne och dessutom råder personalbrist på många anstalter. Landets fängelsesystem har kritiserats av flera människorättsorganisationer.

President Guillermo Lasso sade i augusti att regeringen skulle avsätta mer pengar till det överfulla fängelsesystemet för att bygga nya avdelningar och installera ny utrustning för att förbättra säkerheten.

Kultur och nöje

Netflix köper uppmärksammad indieutvecklare

En demonisk bartender i 'Afterparty'. Pressbild.
Foto: Night School Studio/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Netflix har lagt beslag på sin första spelutvecklare. Den amerikanska strömningsjätten köper upp Kalifornienbaserade Night School Studio, meddelar man i ett pressmeddelande.

Utvecklaren är bland annat känd för "Afterparty", ett konsol- och pc-spel från 2019 som går ut på att man ska supa Satan under bordet, och därigenom lyckas fly helvetet.

Även "Oxenfree" från 2016, ett grafiskt äventyrsspel, fick en del uppmärksamhet och övervägande positiva reaktioner när det släpptes, och nyligen presenterades en uppföljare.

Netflix uppger att man arbetar med spelutvecklare världen över och att spelen som släpps kommer att ingå i prenumerationen för befintliga kunder.

Söderslätt

Tullen tog fast lastbil med stöldgods

Söderslätt
Trelleborg
PREMIUM

Tullen stoppade under måndagskvällen en lastbil med stöldgods. De beslagtog en gasdriven bultpistol, spikpistol och en backpress av okänt värde. Föraren är dessutom misstänkt för att ha varit narkotikapåverkad och för att ha haft droger på sig.

Föraren är gripen, misstänkt för häleri och narkotikabrott.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL