Dans

Trip lämnar narrativen därhän

Dansaren Patrick Bragdell Eriksson, koreografen Lidia Wos, Vidar Maggason, ensemblechef på Skånes Dansteater och koreografen Fernando Melos. Foto: Ralph Bretzer
Artikel Dans Ögonblicksbilder från en folksamling. En fjäderviktsboxare möter legenden om eldfågeln. Och längs den längsta vägen mellan två punkter utforskas gränserna.I Trip bjuder Skånes Dansteater på en triptyk av dansverk.

Koreografen Lidia Wos Snapshots of a crowd är specialskrivet för Skånes Dansteater och hade världspremiär på turné i Sydkorea. Men nu kommer den alltså hem till Malmö.

– Jag hade åtta dansare att arbeta med och jag var intresserad av gruppen som kollektiv i kontrast till individen, berättar Lidia Wos.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Misstänkt föremål – byggnad evakuerad

Polisen spärrar av området kring kommunhuset i Kungsängen väster om Stockholm, där ett misstänkt farligt föremål har hittats.
Polisen spärrar av området kring kommunhuset i Kungsängen väster om Stockholm, där ett misstänkt farligt föremål har hittats.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes Ett misstänkt farligt föremål har hittats utanför kommunhuset i Kungsängen i Upplands-Bro kommun, väster om Stockholm.

De som bor i området ombeds tills vidare att stanna inomhus och ett Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) har också utfärdats.

Larm om föremålet kom in runt klockan 5 på onsdagsmorgonen. Polisen vill inte berätta närmare om händelsen.

– Vi har spärrat av ett område och jobbar på platsen, men det är ungefär allt det jag kan berätta just nu, säger Jenny Rydberg, polisens vakthavande befäl.

TT: Hur länge kommer ni att be de boende att hålla sig inne?

– Det vet vi inte än, säger Jenny Rydberg.

Bombtekniker har under morgonen undersökt föremålet med hjälp av en robot med kamera, som har skickats fram för att dokumentera föremålet. Efter den första undersökningen kan det inte uteslutas att det misstänkta föremålet är skarpt, enligt polisen.

– De vet inte vad det är ännu, men de arbetar lugnt och metodiskt för att ta reda på det, säger Eva Nilsson, polisens presstalesperson.

I samband med hanteringen av föremålet kommer vissa boende i en fastighet intill att få lämna byggnaden.

Polisen har inlett en förundersökning om grovt olaga hot.

Ett misstänkt föremål har hittats i Kungsängen utanför Stockholm.
Ett misstänkt föremål har hittats i Kungsängen utanför Stockholm.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT

Malmö

Trafikstörningar när polisen övar

Malmö
Lund
Svedala
Eslöv
Skåne Under onsdagen och torsdagen kommer polisen att träna eskortkörning med polisbilar och polismotorcyklar. I samband med det kommer man att stänga av trafiken på berörda vägar.

Övningen kommer att hållas mellan 11.30 och 18.00 båda dagarna och kommer att beröra Malmö och Lund samt vägar runt Sturup och vid Gårdstånga. Trafiken kommer då att stängas av under korta perioder.

Ekonomi

Nordea tror att ekonomin har bottnat

Nordeas chefsekonom Annika Winsth. Arkivbild.
Nordeas chefsekonom Annika Winsth. Arkivbild.
Fotograf: Simon Rehnström/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi

Svensk ekonomi är i fritt fall, men vi kan ha det värsta bakom oss, spår Nordeas ekonomer i en ny konjunkturrapport.

Sveriges BNP bedöms falla med närmare sex procent i år för att sedan studsa upp cirka fyra procent nästa år. Arbetslösheten spås landa på i snitt drygt nio procent i år för att stiga ytterligare till 9,6 procent 2021.

"Än så länge övervintrar många företag med permitteringar och andra stöd, men utvecklingen under hösten blir avgörande för företagens livskraft och därmed för arbetsmarknaden", skriver Annika Winsth, chefsekonom på Nordea i en kommentar.

Skåne

Region Skåne om coronaläget

Skåne
Skåne

09.30 direktsänder Region Skåne en presskonferensen gällande Covid-19 situationen i Skåne. Under pressträffen berättar Region Skåne om läget just nu och andra planerade insatser i covid-arbetet.

Sport

Forsberg redo för spel

Leipzigs Emil Forsberg är redo för spel efter halsfluss. Arkivbild.
Leipzigs Emil Forsberg är redo för spel efter halsfluss. Arkivbild.
Fotograf: Michael Sohn/AP/TT
Sport
Sport

Emil Forsberg är spelklar inför kvällens Bundesligamatch mot Hertha Berlin, uppger Leipzigs tränare Julian Nagelsmann till klubbens webbplats.

Landslagsmittfältaren har haft halsfluss och missade omstarten av den tyska ligafotbollen. Det har gått bra ändå för Bundesligatrean som inledde med 1–1 mot Freiburg och i söndags krossade Mainz med 5–0.

Kvällens motståndare vann också stort i helgen – 4–0 i Berlinderbyt mot Union.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

IG

Swedbanks lansering av Apple Pay visar på mobil trend

Källa: Pexels
IG Apple Pay har varit tillgängligt på den svenska marknaden sedan hösten 2017. Alla storbanker har dock inte varit lika snabba med att erbjuda den mobila betaltjänsten till sina kunder. Nordea var först ut och bland annat Klarna och Komplett Bank har därefter lagt till tjänsten i sitt utbud. Den 4 december hoppade även Swedbank till slut på tåget, efter två år av dagliga frågor från kunder på företagets Facebooksida.

Varför Swedbank väntat tills nu med att erbjuda betalsättet är svårt att svara på. Kanske lades allt fokus på den egenutvecklade Swedbank Plånbok som länge har haft stöd för Samsung Pay, men alltså inte förrän nyligen även stöder Apple Pay. Oavsett anledning så visar Swedbanks anammande av Apple Pay att mobila applikationer i den svenska finanssektorn är en trend som de största aktörerna inte kan ignorera.

Börshandel och fysisk handel följer trenden

Handel på finansiella marknader är också något som mer och mer görs i mobilen idag. Möjligheten att kunna handla turbowarranter, CFD:s och barriers dygnet runt och på resande fot, är något som alltfler kunder i dag efterfrågar. I Sverige och sex andra europeiska länder lanserades nyligen tjänsten Turbo24, som förutom en webbaserad plattform har lagt stort fokus på mobilappar som stöder alla de funktioner som webbversionen erbjuder. Det har helt enkelt blivit hårdare krav från kunder att appar ska vara lika kraftfulla och ha samma verktyg som desktop-baserade plattformar erbjuder.

I den fysiska handeln är övergången till mobila lösningar som mest påtaglig i Sverige. Det är ingen slump att brittiska nyhetssajten The Telegraph i oktober utnämnde Sverige till världsmästare när det kommer till kontantlösa samhällen. Värdet av de kontanter som cirkulerar i Sverige har sjunkit med 27.5 procent på fyra år. Endast 60 procent hävdar att de använt kontanter över huvud taget den senaste månaden – i Japan är siffran 79 och i USA 70 procent. En av de största vinnarna på privatpersoners preferens att betala med mobilen är Swish som fortsätter ta marknadsandelar. 2014 utfördes 21 miljoner betalningar med Swish och 2018 var siffran 394 miljoner.

Betalningar med kort fortfarande störst

Kortbetalningar är fortfarande det populäraste betalsättet bland svenskar, även om det är betydligt lägre i jämförelse med de flesta andra europeiska länder och framför allt USA. Kortjättarna VISA och Mastercard har försökt simplifiera kortköp online med det nya betaltjänstdirektivet PSD2. Direktivet gör det enklare för konsumenter att verifiera köp, men det har också lett till tekniska utmaningar för e-handlare och betalväxlar att implementera den nya typen av kortköp.

Huruvida de nya direktiven är tillräckliga, och hinner implementeras tillräckligt snabbt, för att på riktigt konkurrera med de mobila betalningsalternativens framfart återstår att se – just nu ser inte den mobila trenden ut att bromsa över huvud taget. Finanssektorn tycks alltså dras mer åt fokus på mobilappar både när det gäller bankärenden, handel på börsen eller betalningar generellt. I alla fall om man ser till de största aktörernas satsning på området och nu senast kundernas rop på bankerna att erbjuda stöd för Apple Pay.

Utrikes

Vädret kan hejda USA:s återkomst i rymden

Den startklara Falcon 9-raketen från Space X, med besättningskapseln Crew Dragon högst upp, till höger om det svarta tornet på Kennedy Space Center.
Den startklara Falcon 9-raketen från Space X, med besättningskapseln Crew Dragon högst upp, till höger om det svarta tornet på Kennedy Space Center.
Fotograf: David J Phillip/AP/TT
Utrikes
Utrikes Efter nio långa år tar USA i dag åter steget ut i rymden. Om inte lynnigt väder över Atlanten ställer till det.

Sedan rymdfärjorna flög för sista gången 2011 har USA saknat egen möjlighet att skicka människor till och från jorden. Det har inte gett den nationella stoltheten någon ro, och på onsdagen ska ordningen – med amerikanska ögon – återställas.

Klockan 22.33 svensk tid lämnar en Falcon-raket från företaget Space X startplattan på Kennedy Space Center i Florida, med astronauterna Bob Behnken och Doug Hurley ombord. De ska ersätta bland andra den nyligen hemkomna svenskamerikanskan Jessica Meir på Internationella rymdstationen (ISS).

Sista provresa

Uppskjutningen sker från startplatta 39A – en legendarisk plats, som använts av såväl Apollo-raketer som rymdfärjor.

– Efter att ha stått här och rostat i den saltstänkta luften kommer plattan nu till användning igen, tack vare vårt partnerskap med Space X, säger chefen för Kennedy Space Center, Bob Cabana, rapporterar Nasas blogg.

Det privatägda företaget Space X har skrivit kontrakt med rymdstyrelsen Nasa om att sköta persontransporter till och från ISS, och ska få ungefär 55 miljoner dollar per resa. Tidigare har USA:s astronauter, däribland Jessica Meir, fått åka med Rysslands ålderstigna Sojuz-raketer, till prislappar på upp till 86 miljoner dollar per "biljett".

Formellt är dock onsdagens tur en sista provresa, innan den reguljära trafiken kommer i gång, och kallas därför demo-2. I demo-1 skickades dockan Ripley – döpt efter Sigourney Weavers rollfigur i "Alien"-filmerna – upp till ISS förra året.

Trump på plats

Men som vanligt med raketuppskjutningar är vädret en stor osäkerhetsfaktor. Och i ännu högre grad med astronauter inblandade, eftersom förhållandena måste vara stabila inte bara i Florida, utan även ute över Atlanten. Där ska kapseln Crew Dragon kunna falla ned på ett säkert sätt om något går snett på vägen upp.

Chansen till start är 60 procent, skriver Space X på Twitter , ackompanjerat av bilder på den uppställda raketen. Space X-chefen Elon Musk, även känd som vd på Tesla, tillägger att "genomgången av Atlanten-vädret i morgon bitti (onsdag eftermiddag svensk tid) avgör om det blir av".

Om det inte blir något klartecken får USA:s president Donald Trump och övriga tillresta åskådare – som i och för sig är väldigt få i dessa coronatider – ge sig till tåls till helgen.

Henrik Samuelsson/TT

Doug Hurley och Bob Behnken får åka Tesla fram till raketen. Bild tagen vid en generalrepetition häromdagen.
Doug Hurley och Bob Behnken får åka Tesla fram till raketen. Bild tagen vid en generalrepetition häromdagen.
Fotograf: Bill Ingalls/AP/TT

FAKTA

Fakta: Nystart för USA i rymden

USA:s nya rymdprogram innebär att myndigheten Nasa lejer ut mycket av verksamheten till privata aktörer. Vad gäller Internationella rymdstationen (ISS) har Space X och Boeing fått mångmiljardkontrakt för att sköta trafiken, först för transport av material och djur för forskning, och i nästa steg även persontransporter.

Space X har kommit längst. Boeing led ett bakslag i december, då dess Starliner-kapsel under en obemannad provtur hamnade i fel omloppsbana när den försökte nå rymdstationen.

Denna veckas resa innebär att de två astronauterna skjuts i väg och accelereras upp till en hastighet av 27 000 kilometer i timmen, för att deras kapsel ska hinna ifatt ISS. Inom ett dygn ansluter kapseln Crew Dragon till rymdstationen.

Därmed kommer ISS-besättningen upp i fem personer; amerikanen Chris Cassidy samt ryssarna Anatolij Ivanisjin och Ivan Vagner, som varit där sedan i april, plus de nya Bob Behnken och Doug Hurley.

Men kapaciteten är fortfarande en flaskhals. Flera amerikaner, däribland Chris Cassidy på sin hemresa, väntas även i fortsättningen få resa med ryska raketer, tills Space X och Boeing fått upp farten med reguljär trafik.

Inrikes

Tegnell övervägde andra restriktioner för män

Anders Tegnell, statsepidemiolog, berättade att Folkhälsomyndigheten funderat på att införa olika restriktioner för män och kvinnor.
Anders Tegnell, statsepidemiolog, berättade att Folkhälsomyndigheten funderat på att införa olika restriktioner för män och kvinnor.
Fotograf: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes

Folkhälsomyndigheten övervägde att införa olika restriktioner för män och kvinnor, berättar statsepidemiolog Anders Tegnell under en intervju i SVT:s Morgonstudion. Anledningen är att män i högre grad riskerar att bli allvarligt sjuka av viruset.

– Vi har tittat på möjligheten att dela på det. Men det är också en fråga om att kommunicera ett budskap som är lätt att komma ihåg och som folk ta till sig, säger han.

Diskussionen gällde en skillnad på ett par år, till exempel att gränsen skulle ligga på 70 år för män och 72 år för kvinnor. Men det blir ett komplicerat budskap, enligt Anders Tegnell, som menar att det gäller att kommunicera klara budskap som kan hålla över tid.

Dessutom löper även 70-åriga kvinnor högre risk att bli allvarligt sjuka än kvinnor vid lägre åldrar, framhåller Tegnell.

– På det hela ligger den lägre än för män, men inte på ett så tydligt sätt så att man kan ha olika åldernivåer, säger han.

Sport

Efter NHL-beskedet: "Henke" stannar i Sverige

New York Rangers Henrik Lundqvist stannar ett tag till i Sverige. Arkivbild.
New York Rangers Henrik Lundqvist stannar ett tag till i Sverige. Arkivbild.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport NHL börjar förbereda sig för en sommar med slutspelsishockey, och har presenterat en plan för hur det ska se ut.
– Det är mycket kvar att komma överens om. Det är bara grunderna som är klara, säger Henrik Lundqvist till SVT Sport.

New York Rangers målvakt är liksom många andra svenskar i den nordamerikanska ligan hemma i Sverige. Och där blir de kvar ett tag till, enligt honom, även om NHL hoppas att klubbarna kan återgå till träning i små grupper i juni.

– Med tanke på läget i New York så stannar jag hemma. Och det tror jag de flesta svenskar gör. Det finns bättre möjligheter här, säger han till SVT Sport.

"Allas situation olika"

Inte heller Torontos Rasmus Sandin lär korsa Atlanten i första taget.

– Allas situation är olika. Du måste vara i karantän oavsett. Rasmus har istid i Sverige och han tränar och åker skridskor där, så han kommer inte tillbaka nästa vecka eller så, säger Lewis Gross, som representerar svensken, till Toronto Sun.

Direkt till slutspel

NHL meddelade på tisdagen att tanken är att årets reguljära ligasäsong är över, och att man ger sig på ett speciellt slutspelsformat direkt. 24 lag gör upp om Stanley Cup, där åtta lag är direktkvalificerade till åttondelsfinal, och övriga 16 inleder en bäst av fem i sextondelsfinal.

Datum för när spelet kan återupptas finns inte än.

Alla i spelarfacket var inte nöjda över förslaget. Alex Killorn i Tampa Bay var en av motståndarna.

– (Vi) kände inte att det var rättvist att vissa lag som antagligen inte hade nått slutspel skulle ha en chans att nå slutspelet i en bäst av fem-serie, säger han till The Athletic , och tillägger att laget också befarade att de som spelar sextondelsfinal är bättre förberedda.

Gustav Sjöholm/TT

FAKTA

Fakta: Så går slutspelet till

De fyra lagen som ligger i topp i respektive konferens kommer att möta varandra en gång var för att bestämma topp-seedningen. De är alla klara för åttondelsfinal.

Topplagen:I västra konferensen: St Louis, Colorado, Vegas och Dallas. I östra konferensen: Boston, Tampa Bay, Washington och Philadelphia.

De övriga åtta lagen i konferensen kommer att spela i bäst av fem-matcher i en sextondelsfinal, där de fyra vinnarna möter de fyra toppseedade.

Kvalificeringsomgången ser ut så här:

Östra konferensen:

Pittsburgh–Montreal

Carolina–New York Rangers

New York Islanders–Florida

Toronto–Columbus

Västra konferensen:

Edmonton–Chicago

Nashville-Arizona

Vancouver–Minnesota

Calgary––Winnipeg

Lagen som inte får spela slutspel: Buffalo, New Jersey, Anaheim, Los Angeles, San Jose, Ottawa, Detroit.

NÄSTA ARTIKEL