Danmarks statsminister går mot troligt valnederlag.

Sitta ett val för länge

Ibland finns det anledning vara avundsjuk på dansk politik. I veckan utlyste statsminister Lars Lökke Rasmussen ett nyval till Folketinget (riksdagen). Redan den 5 juni är det dags för danskarna att gå till valurnorna. Det innebär på traditionellt dansk vis att valrörelsen blir mycket kort, ungefär en månad jämfört med svenska valrörelser som nästan pågår under ett års tid och därför till stor del mal på tomgång.
Lars Lökke Rasmussen har en gedigen meritlista. Han har haft flera ministerposter bl.a finansminister och har lett regeringen perioden 2009-2011 och nu senast från valet 2015. Det gör honom till en skicklig politisk överlevare, i synnerhet som den nuvarande regeringen har haft ett bräckligt underlag i parlamentet.
Sakligt sett har Danmark och dansk ekonomi utvecklats väl under valperioden. Därför är det andra frågor som hamnar i centrum.
Migrationsfrågan är alltid het i dansk politik, men den socialdemokratiska partiledaren Mette Fredriksen har lyckats desarmera dess genomslag genom att närma sig den strama invandringspolitik som regeringspartiet Venstre och Dansk folkeparti står för. Istället har klimatfrågan blivit het också i Danmark tillsammans med traditionella frågor kring sjukvård och pensioner.
Lars Lökke Rasmussen är en skicklig statsminister som är bra på korridorpolitik, att sy ihop lösningar med andra partier. Men i valet möter han en skicklig utmanare i Socialdemokraternas Mette Fredriksen, som egentligen är rätt lik honom i ledarstilen.
Det är ett klassiskt problem att framgångsrika politiker gärna sitter ett val för länge och därför inte kan kröna karriären som segrare. Det ödet ligger nu snubblande nära för Lars Lökke Rasmussen. Men väljare som förväntar sig någon tydlig kursändring i dansk politik kommer att bli besvikna. Mette Fredriksen kommer att föra en politik som blir till förväxling lik den nuvarande regeringens.

Dagens fråga

Har du blivit strandsatt vid något tågstopp i år?

Loading ... Loading ...