Pantade politiker som inte kan enas

Så stod jag där igen efter påskhelgen och Valborgsfirandet och skulle sortera flaskor och ölburkar. Vilka måste jag slänga i återvinningscontainrarna, vilka skall jag lämna in för att få pant eller skänka till någon av dessa tiggare som numra köar utanför nästan alla livsmedelsaffärer?
Problemet är förstås extra stort för oss som bor i gränsområdet till Danmark, eller norrmän som gränshandlar i Sverige. Trots årtiondens diskussioner har man inte lyckats enas om ett gemensamt nordiskt pantsystem. Och på EU-nivå är frågan närmast totaldöd.
Ibland är jag inte särskilt imponerad av det politiska systemet. Här förs en klimatdebatt som om vi alla riskerar att dö värmedöden och står inför gigantiska utmaningar när det gäller att skapa det fossilfria samhället. Men finns det någon som verkligen tror att det skall lyckas när vare sig Norden eller EU lyckas förena sig i ett rätt enkelt beslut om att införa ett gemensamt nordiskt eller europeiskt pantsystem.
Jag kan möjligen förstå att det tar tid att nå fram till ett gemensamt pantsystem på EU-nivå eftersom det handlar om 28 länder som måste enas om samma regelsystem. Men att vi i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island inte lyckas är närmast pinsamt.
Våra nordiska länder tillsamman kan utgöra en stark allians inom EU. Lyckas vi skapa ett gemensamt pantsystem så kan vi därefter också utgöra en kraftfull opinion inom EU. Norden måste visa handlingskraft.
Lars J Eriksson

Dagens fråga

Har du blivit strandsatt vid något tågstopp i år?

Loading ... Loading ...