Sport

Marsvinsholm före BK Pan

Marsvinsholms cupvinnare. Foto: Thomas Persson
Sport
Sport BROTTNING Marsvinsholms IF är tillbaka på tronen i YA-brottningen.

Inför den tredje och sista deltävlingen, som avgjordes i Sjöbo, hade Svarteklubben kopplat ett stadigt grepp om segern och höll med bred marginal undan för de jagande klubbarna BK Pan och Skurups SK.

Segermarginalen blev till slut hela 25 poäng. Marsvinsholm samlade på tre deltävlingar 107 poäng, BK Pan 82 och tredjeplacerade Skurups SK 74 poäng.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Han tar över efter Markus Rosenberg

Mittfältsstjärnan Anders Christiansen har utsetts till ny lagkapten i Malmö FF efter att Markus Rosenberg avslutat sin karriär.
Mittfältsstjärnan Anders Christiansen har utsetts till ny lagkapten i Malmö FF efter att Markus Rosenberg avslutat sin karriär.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Sport
Sport

Malmö FF-stjärnan Markus Rosenberg avslutade sin karriär efter fjolårssäsongen. Nu står det klart vem som tar över kaptensbindeln efter honom – dansken Anders Christiansen får axla det tunga ansvaret att vara lagkapten för MFF.

– Det är väl de största axlarna man hittar i Malmös historia, så det blir en stor utmaning. Men jag ska inte vara en ny Rosenberg. Rosenbergs historia är speciell och den hittar man inte så ofta, säger mittfältaren.

Han ser Rosenbergs kaptenskap som en stor inspiration.

– Jag har jättestor respekt för "Mackan, men jag ska försöka göra det på mitt eget sätt. Det är också därför jag blir utnämnd – för den person jag är och inte för att jag ska vara en ny "Mackan" eller en annan person än den jag är.

MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson, som tog över tränarskapet inför 16-delsfinalen i Europa League mot Wolfsburg i februari, betonar att allt ansvar inte ligger på den nye lagkaptenen.

– Det är inte nog med en ledare i laget. På den här nivån är det inte bara "AC" (Christiansen) som ska ta ansvar utan det är hela truppen, säger Tomasson på en pressträff i Malmö.

Sport

Liverpool kan säkra PL-titeln 24 juni

Liverpool kan säkra Premier League-titeln den 24 juni.
Liverpool kan säkra Premier League-titeln den 24 juni.
Fotograf: Jon Super/AP/TT
Sport
Sport Aston Villa och Sheffield United är först ut när Premier League sätter igång igen den 17 juni.

Manchester City och Arsenal spelar också senare under premiärkvällen.

Sedan den engelska högstaligan presenterat de tre första omgångarna efter omstarten står det också klart att Liverpool, som leder överlägset, kan säkra titeln den 24 juni då man möter Crystal Palace.

Liverpool har 25 poängs försprång till Manchester City med nio omgångar kvar. City har tio matcher kvar att spela.

Så här spelas Premier League efter omstarten:

17 juni: Aston Villa– Sheffield United (19.00, Manchester City–Arsenal 21.15.

19 juni: Norwich–Southampton 19.00, Tottenham–Manchester United 21.15.

20 juni: Watford–Leicester 13.30, Brighton–Arsenal 16.00, West Ham–Wolverhampton 18.30, Bournemouth–Crystal Palace 20.45.

21 juni: Newcastle–Sheffield U 15.00, Aston Villa–Chelsea 17.15, Everton–Liverpool 20.00.

22 juni: Manchester C–Burnley 21.00.

23 juni: Leicester–Brighton 19.00, Tottenham–West Ham 21.15.

24 juni: Manchster U–Sheffield U, Newcastle–Aston Villa, Wolverhampton–Bournemouth 19.00, Liverpool–Crystal Palace 21.15.

25 juni: Burnley–Watford, Southampton–Arsenal 19.00, Chelsea–Manchester C 21.15.

27 juni: Aston Villa–Wolverhampton 13.30.

28 juni: Watford–Southampton 17.30.

29 juni: Crystal Palace–Burnley 21.00.

30 juni: Brighton–Manchester U 21.15.

1 juli: Arsenal–Norwich, Bournemouth–Newcastle, Everton–Leicester 19.00, West Ham–Chelsea 21.15.

2 juli: Sheffield U–Tottenham 19.00, Manchester C–Liverpool 21.15.

Sport

Tidigare IFK Göteborgsmålvakten coronasmittad

Kim Christensen spelade tre säsonger i IFK Göteborg, mellan 2008-2010. Arkivbild.
Kim Christensen spelade tre säsonger i IFK Göteborg, mellan 2008-2010. Arkivbild.
Fotograf: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT
Sport
Sport

FC Köpenhamns målvaktstränare Kim Christensen har testats positivt för coronaviruset. Det uppger den danska storklubben på sin hemsida.

40-åringen är därmed isolerad från resten av truppen.

Christensen har bland annat ansvar för den svenske landslagsmålvakten Karl-Johan Johnsson.

Alla spelare i laget har testats under veckan, men bara Christensens test var positivt. Han har dock inte uppvisat några symptom.

Pierre Bengtsson och Sotirios Papagiannopoulos spelar också i klubben.

Kim Christensen spelade tre säsonger i IFK Göteborg mellan 2008-2010 och blev bland annat känd för att flytta in sina målstolpar.

Den danska superligan startade upp under förra veckan. FCK möter Randers på hemmaplan på söndag.

Sport

Piteå får lättnader i spelschemat

Ett par av Piteås matcher i juli tidigareläggs. Arkivbild.
Ett par av Piteås matcher i juli tidigareläggs. Arkivbild.
Fotograf: Pär Bäckström/TT
Sport
Sport

Piteå kritiserade spelupplägget i damallsvenskan för några hektiska veckor i juli då man skulle spela fem matcher på 17 dagar växelvis hemma och borta – med många och långa resor som följd.

Spelordningen ligger kvar, men har justerats så att det nordligaste laget i serien får minst fyra dagar mellan varje match under perioden.

Två av matcherna, Uppsala borta den 11 juli och Växjö hemma den 25 juli har tidigarelagts med en dag.

Sport

Eriksson om titeln: "En vemodig känsla"

Chelsea är mästare i England. Arkivbild.
Chelsea är mästare i England. Arkivbild.
Fotograf: John Walton
Sport
Sport Magdalena Eriksson och Jonna Andersson kan titulera sig ligamästare med Chelsea.
Laget utses till segrare trots att de låg på andra plats när serien avslutades på grund av coronapandemin.
– Vi hade precis ett lagmöte där vi fick reda på att vi blivit mästare. Det är en vemodig känsla, säger Eriksson till TT.

Manchester City ledde Super League när den upplöstes på grund av coronapandemin, men Chelsea har ett bättre poängsnitt och tar därmed hem ligapokalen. Londonlaget är nu kvalificerat för Champions League.

– Vi hade precis ett stort lagmöte där vi fick reda på att vi blivit mästare. Det är inte så här vi ville vinna. Vi ville att det skulle gå den riktiga vägen och att vi hade kunnat fira tillsammans. Men så som det blev nu så är vi välförtjänta mästare efter de matcher vi spelat. Men det är en vemodig känsla, säger Chelseakaptenen som befinner sig i tyska Wolfsburg hos flickvännen Pernille Harder.

– Nu firar jag guldet här hos henne.

Grattis från Lindahl

Twitter skickade tidigare lagkamraten, landslagsmålvakten Hedvig Lindahl som numera spelar i Wolfsburg, ett grattis.

"Grattis till alla tidigare lagkamrater i Chelsea för ligasegern och för att ni kvalificerat er för Champions League. Jag har aldrig sett ett tydligare exempel på hur viktigt det är att ta varje match som om det vore den sista."

City ledde Super League med 40 poäng på 16 matcher, ett snitt på 2,5, när säsongen stoppades i mars, medan Erikssons och Anderssons Chelsea hade 39 poäng på 15 matcher – ett snitt på 2,6. I andra änden av tabellen flyttas Liverpool ned i andradivisionen.

– Utefter vad förbundet hade kommit fram till och hur läget är i England är det i det stora perspektivet rätt beslut i slutändan. Nu kan vi satsa på nästa säsong, säger Eriksson.

Herrarna spelar vidare

Samtidigt kommer herrarna i Premier League att spela klart serien med start den 17 juni.

– Det är klart att om man gör en direkt jämförelse att de ska spela och inte vi så är det konstigt. Men jag vill betona att det är en stor skillnad på pengarna och vi har inte samma ekonomiska incitament att spela vidare. Så som det såg ut hade det kanske kunnat stjälpa damfotbollen mer än hjälpa om vi gjort det.

Nyhetsbyrån AFP har tidigare rapporterat att kostnaderna för de omfattande testerna för coronaviruset blev ett för stort hinder i damernas högstaliga.

Simon Norberg/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Smartstudies

Ökat intresse för läxhjälp i Skåne

SmartStudies Allt fler skånska familjer vill ha läxhjälp.

Det beskriver läxhjälpsföretaget SmartStudies som menar att intresset ökar i de flesta av de skånska kommunerna.

Fram till 2015 var det möjligt att få RUT-avdrag för läxhjälp. Men även fast RUT-avdraget för läxhjälp har avskaffats, så har det fortsatt funnits ett stort intresse för att anlita privat läxhjälp. SmartStudies är ett företag som särskilt profilerat sig på mattehjälp. SmartStudies identifierar att intresset för läxhjälp ökat avsevärt bland de skånska kommunerna, det gäller läxhjälp både för elever i grundskolan- och gymnasieskolan. Men SmartStudies får också in förfrågningar om att hjälpa elever med exempelvis tekniker för uppsatsskrivande, men även om att hjälpa elever med kurser på avancerad nivå på högskolor och universitet.

Undervisning både fysiskt och online

SmartStudies erbjuder både läxhjälp fysiskt, hemma hos eleven eller på ett bibliotek eller på annan plats. Men också digital studiehjälp, vilket det nu finns en stor efterfrågan på med anledning av Coronavirusets spridning. Det finns även elever och familjer som efterfrågar kombinationer av fysisk och digital studiehjälp. Ett annat företag som erbjuder mattehjälp både fysiskt och digitalt är Allakando, läs mer om Allakando läxhjälp här.

Läxhjälp som leder till förbättrade kunskapsresultat

Läxhjälp är en beprövad metod för att höja en elevs kunskapsresultat. Självstudier är bra, nyttigt och oundgängligt, men forskningen är samtidigt tydlig med att en av de viktigaste faktorerna för att en elev ska lära sig så mycket som möjligt i skolan är att den får tillbringa så mycket tid som krävs med en ämneskunnig lärare. Svenska elever har dessutom mindre undervisningstid än elever i jämförbara länder och läxhjälp kan på så sätt vara en möjlighet att få mer tid med en kunnig lärare. 9 av 10 av SmarStudies elever höjer sina betyg efter slutförd undervisning.

Privatlärare som kan ämnena och pedagogiken

En förklaring till att SmartStudies privatundervisning har varit så framgångsrik är att de har varit noggranna med att rekrytera de bästa privatlärarna. För att bli anställd som privatlärare, eller mattelärare, hos SmartStudies ska du genomgå en lång rekryteringsprocess som innefattar flertalet intervjuer, tester och en mycket noggrann referenstagning. SmartStudies ställer höga krav på att personen har en bra pedagogisk förmåga och djupa kunskaper i de ämnena som han eller hon ska undervisa i - för det är det som i slutändan avgör läxhjälpens kvalitet. Många av privatlärarna är studenter på framstående utbildningar på exempelvis Lunds Tekniska Högskola, Chalmers OCH Kungliga Tekniska Högskolan.

Ett upplägg som passar dig

SmartStudies anpassar ett upplägg på undervisningens som passar dig och din familj. Undervisningen kan ges i de allra flesta ämnena och oavsett var du bor i Skåne, eller var du bor i landet. Om du vill veta mer om SmartStudies läxhjälp, klicka här.

Sport

Vasaloppet ställer in sommarveckan

Vasaloppet ställer in sommarveckan. I stället får mountainbikeåkarna och löparna köra på hemmaplan. Arkivbild.
Vasaloppet ställer in sommarveckan. I stället får mountainbikeåkarna och löparna köra på hemmaplan. Arkivbild.
Fotograf: Robert Henriksson/ TT
Sport
Sport

Vasaloppet ställer in sin sommarvecka, 14-22 augusti, med cykel- och löplopp. I stället erbjuder man Hemmavasan för de 18 000 anmälda.

"Nu när vi inte kan bjuda in alla våra deltagare till sommarveckan som vanligt väljer Vasaloppet att komma hem till dem i stället", säger vd:n Eva-Lena Frick i ett pressmeddelande.

Hemmavasan bygger på en app och så cyklar eller springer deltagarna på hemmaplan. Med appen tar de sig från starten i Sälen eller Oxberg genom de klassiska kontrollerna ner till målet i Mora i den digitala Vasaloppsarenan.

Startskottet för Hemmavasan går den 15 augusti klockan 9.00. Deltagarna kan genomföra ett eller flera lopp fram till den 22 augusti.

Sport

Inget jubel när svensklaget blev mästare

Chelsea är mästare i England. Arkivbild.
Chelsea är mästare i England. Arkivbild.
Fotograf: John Walton
Sport
Sport Magdalena Eriksson och Jonna Andersson kan titulera sig ligamästare med Chelsea.
Laget utses till mästare trots att de låg på andra plats när serien avslutades på grund av coronapandemin.
– Det ingen trofé jag kommer ha högst upp i skåpet när jag lägger skorna på hyllan, sade Eriksson nyligen.

Manchester City ledde Super League när den upplöstes på grund av coronapandemin, men Chelsea har ett bättre poängsnitt och tar därmed hem ligapokalen.

"FA har kommit fram till ett beslut där majoriteten var överens om att 2019-2020 års sluttabell av Super League och Championship baseras på poäng per match, med uppflyttning och nedflyttning på sportsliga meriter", skriver det engelska fotbollsförbundet (FA) i ett uttalande.

Samtidigt flyttas Liverpool ned i andradivisionen. City ledde Super League med 40 poäng på 16 matcher, ett snitt på 2,5, när säsongen stoppades i mars, medan Erikssons och Anderssons Chelsea hade 39 poäng på 15 matcher – ett snitt på 2,6.

– Vad som än händer så är det ingen trofé jag kommer ha högst upp i skåpet när jag lägger skorna på hyllan. Det lägger jag ingen större värdering i, har Eriksson tidigare sagt till Fotbollskanalen.

Samtidigt kommer herrarna i Premier League att spela klart serien med start den 17 juni. Nyhetsbyrån AFP har tidigare rapporterat att kostnaderna för omfattande testerna för coronaviruset blev ett för stort hinder i damernas högstaliga.

Sport

Christiansen blir ny lagkapten

Anders Christiansen.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Sport
Malmö
FOTBOLL Det blir Anders Christansen som ska axla Markus Rosenbergs mantel – eller arma kaptensbindeln. ”Det är en ledande klubb i Skandinavien och jag känner en stor stolthet”, säger Christiansen.
PREMIUM

Förra säsongen stod mittfältaren Anders Christiansen för nio mål och är nu mitt i sin andra omgång i klubben.

– Jag såg det inte framför mig när jag skrev på för Malmö FF men det är klart att de senaste månaderna efter att Mackan slutade har det varit mycket snack om vem som ska bli nästa kapten så nog har tanken slagit mig, säger Anders Christiansen, i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL