Amundsen har svensk biopremiär i dag fredag 10 maj. Foto: Motion Blur

Amundsen med naturen i centrum

Film/recension

FILM

Amundsen
Regi: Espen Sandberg
Medverkande: Trond Espen Seim, Pål Sverre Valheim Hagen, Katherine Waterston med flera

Ribban på kändisskap sägs ibland ligga vid när vederbörande kan kasta bort för eller efternamn och alla ändå vet vem det handlar om.
Att göra filmer om kändisar oberoende av hur de blivit det är ofta en vansklig historia eftersom det finns så många experter som fördjupat sig i vederbörandes livsgärning och många så kallade nördar som vigt sina liv åt att botanisera i de mörkare skymslena.

Att den norske nationalikonen, polarforskaren och upptäcktsresanden Roald Amundsen klarar sig galant utan förnamnet hemma i Norge tvivlar jag inte på men för många, inklusive mig, är kunskapen om hans gärning begränsad och insikterna om hans privatlivet obefintligt.
Att han var en pionjär och äventyrare är givet men han lär ju inte ha varit någon sympatisk person utan snarare gått över lik för att nå sina mål.
Detta framgår tydligt redan i inledningen av Espen Sandbergs film Amundsen när vi får, tyvärr alltför bristfällig, kunskap om hans spända relation till den mera realistiske brodern Leon.
Att inte vara något orakel på Amundson kan för övrigt vara en tillgång när man ser filmen eftersom man inte sitter och letar efter förvanskningar och fel i historien.

Att man satsat stort på på projektet bevisas av att den är den nu internationellt kände Espen Sandberg (Pirates Of The Caribbean; Salazar’s Revenge bland annat) regisserar projektet. Fdet innebär också att när det gäller den visuella delen faller alla bitar på plats.
Glaciärer och snöstormar utgör spektakulär ögonfägnad och självfallet blir miljöskildringen, säkert omedvetet, filmens huvudroll. När det gäller bröderna Amundsens relation försvinner mycket av fördjupningen i alla återblickar och psykologiska oklarheter.
En romans mellan Roald och kanadensiskan Bess Magids (Katherine Waterston) känns rent av ”made in Hollywood” och konstruerad för att lätta på filmens manlig dominans. Nåvä, Amundsen är bristerna till trots en sevärd film som säkert ger en och annan mersmak att få veta mer om denne färgstarke upptäcksresande och kanske fylla i de pusselbitar som inte riktigt faller på plats i filmatiseringen.

FILM

Amundsen
Regi: Espen Sandberg
Medverkande: Trond Espen Seim, Pål Sverre Valheim Hagen, Katherine Waterston med flera