Viktor Ellerstrand har alltid tyckt om att skriva berättelser, redan i grundskolan i Ängelholm. Nu släpper han sin debutbok Dolt hot som är en äventyrsthriller. Foto: Gunilla Wedding
Vktor Ellerstrand, debutförfattare aktuell med Dolt hot.
Vktor Ellerstrand, debutförfattare aktuell med Dolt hot.

Världsomspännande thriller mot bakgrund av klimathotet

Skånska debutanter I början av juni går en dröm i uppfyllelse för Viktor Ellerstrand från Ängelholm. Då ges hans äventyrsthriller Dolt hot ut på Bokförlaget Mormor. Och han har redan uppföljaren klar.
- Jag har försökt lyfta fram något jag tycker är viktigt för folk att läsa om och äventyrsthriller är en genre som många gillar, då når man ut till fler, säger han om Dolt hot.

Viktor Ellerstrand.
Född: 1990 i Ängelholm.
Bakgrund: Civilekonom som nu debuterar som författare.
Aktuell: Med äventyrsthrillern Dolt hot som kommer ut den 23 maj på Bokförlaget Mormor.
Viktor Ellerstrands tips till andra med författardrömmar: ”Tro på dig själv. Känner du att du kan skriva så kan du. Det är tufft att bli publicerad men ge inte upp. Och framförallt sätt ett mål för ditt skrivande, till exempel att du ska skriva ett visst antal timmar varje dag och se sedan till att du också skriver varje dag. Då bygger du på din berättelse, annars är det lätt att den blir liggande och aldrig blir färdig.”
Viktor Ellerstrand om …
… vad han läser just nu: ”Jag har lyssnat på ganska mycket ljudböcker på sista tiden. I Australien lyssnade jag på Henning Mankells Wallander-böcker och jag gillar Liza Marklunds Annika bengtzon-böcker också.
… författarförebilder: ”Eftersom jag så nyligen har läst Wallanderböckerna skulle jag nog säga just Henning Mankell. Han bodde ju mycket i Afrika och de problem han belyser i sina böcker är viktiga och ligger ganska nära mig också.”

Det viktiga som Viktor Ellerstrand vill nå ut med i debutboken är klimathotet och dess konsekvenser runt om i världen. Det ligger som en bakgrundskuliss till handlingen i Dolt hot och allt börjar också i samband med en stor miljökonferens i Buenos Aires.
Där befinner sig Viktor Ellerstrands huvudperson, den brittiska journalisten Sophie Andrews, för att bevaka händelseutvecklingen. När konferensen är slut lyckas hon missa sitt flyg hem, ett flyg som sedan försvinner spårlöst över Atlanten. Tillsammans med det försvunna planets pilots bästa vän, Marcos Viantes, bestämmer Sophie sig för att ta reda på sanningen om försvinnandet.

Det blir inledningen till en jakt som tar henne och Marcos på en resa världen runt – till Nordkorea, Somalia och Hong-Kong bland annat.
– Jag började skriva på introt och skisserna till den här historien när planet från Malaysian Airlines försvann 2014 och sedan har jag haft det liggande i flera år, berättar Viktor Ellerstrand.
Viktor Ellerstrand har alltid tyckt om att skriva berättelser, redan i grundskolan i Ängelholm skrev han på alla sina lediga stunder och tvingande sedan kompisarna att läsa. Författandet kom dock inte på gång på riktigt förrän han befann sig på långresa i Australien många år senare.
– Jag vill egentligen bli trafikflygare och sökte flygskolan på Ljungbyhed men det var en tuff intagning och när jag inte kom in där blev det civilekonomprogrammet vid Lunds universitet i stället, berättar han. Sista pluggåret var jag skoltrött och det var dessutom en riktigt grå och tråkig höst så jag bestämde att nästa höst ska jag inte vara i Sverige vid den här tiden.

Viktor Ellerstrand höll sitt löfte till sig själv och efter avslutad utbildning reste han runt som backpacker i Australien under sju månader. Han jobbade lite och skrev en hel del. Och så träffade han sin blivande fru.
– När jag kom tillbaka till Sverige höll vi kontakten. Sedan kom hon till Europa, det var en resa som var planerad sedan innan, och då gifte vi oss och bodde i Ängelholm några månader. Sedan flyttade vi tillsammans till Australien när hon behövde avsluta sina studier. Eftersom jag först inte fick jobba så började jag skriva i väntan på arbetsvisum och när jag väl fick det så fortsatte jag ändå att skriva.

Den första boken som Viktor Ellerstrand skrev i Australien blev inte antagen av något förlag. Men han gav inte upp utan plockade fram sitt gamla utkast om det försvunna planet.
– Jag hade länge velat skriva någon typ av politisk thriller där det finns stora, hemliga organisationer i bakgrunden, beskriver han. Det kunde jag knyta ihop med mitt gamla intro och sedan blev det egentligen mycket av en äventyrsthriller eftersom Sophie och Marco reser runt så mycket och möter olika kulturer och problem. Och så lyfter jag fram klimathotet eftersom det är något som engerar mig. Inte minst när jag var i Australien och såg skillnaderna i klimattänket. Det är stora avstånd i storstäderna där och inte så utbyggd kollektivtrafik, så alla kör bil när de ska någonstans. Och luftkonditioneringen går alltid på högvarv.
Även bok två skickade Viktor Ellerstrand till ett antal olika förlag. Denna gång blev det napp.
– Vi var kvar i Australien och det var en sen natt och jag satt och skrev när jag fick mailet från förlaget, berättar han med ett stort leende. Det kändes helt overkligt och det tog ett bra tag innan det sjönk in.

Den 23 maj kommer Dolt hot ut på Bokförlaget Mormor och Viktor Ellerstrand har redan uppföljaren klar. Journalisten Sophie Andrews är fortfarande huvudperson och här bevakar hon det sydafrikanska valet tillsammans med en fotograf.
– Inspiration till den boken fick jag under en resa genom Afrika som jag och min fru gjorde, berättar Viktor Ellerstrand. Det är fortfarande mycket spänning och action och det handlar mycket om korruption. Fokus är på Sydafrika i nutid och valet men det finns också en sidohistoria som tar med läsarna från före kolonialtiden och så är det små kapitel insprängda där man får följa olika karaktärer genom historien. Det har varit ett väldigt roligt skrivprojekt.

Du verkar få mycket inspiration av resor, är det en förutsättning för ditt skrivande?
– Jag tror att det är nyttigt att se olika länder och olika kulturer, speciellt som jag skickar ut min huvudperson på resor över allt. Det breddar mitt perspektiv och sedan är det också bra att komma bort från vardagen för att komma i gång och skriva. I Afrika satt jag mycket på lastbilen som vi åkte runt med och skrev. När Viktor Ellerstrand börjar skriva har han ofta hela handlingen sammanfattad i ett excelldokument.
– Det är väldigt bra för sedan hoppar jag mycket när jag väl skriver, förklarar han. Jag kanske skriver lite i mitten och lite i slutet men jag vet hela tiden vart det är på väg. Ibland blir man trött och känner att man inte kommer vidare. Då kan man ta en paus och skriva någon annanstans och ändå få något gjort. Jag har satt som mål för mig själv att jag ska skriva sex timmar varje dag, det klarar jag oftast inte men det är bra att ha ett mål.

Vad har varit svårast med att genomföra bokprojekten?
– Att det tar så lång tid så det är svårt att hålla fokus på att skriva varje dag. Ibland känner man att det här inte blir bra och då är det lätt att man lägger det ifrån sig och skjuter upp det.

Sedan ett antal månader bor Viktor Ellerstrand och hans fru i Ängelholm igen. Han arbetar som ekonom och hon lär sig svenska. Även om det är svårare att hinna med en ny bok parallellt med att arbeta så är bok nummer tre också på gång.
– Den handlar om samma huvudperson så man kan nog säga att det är en serie jag skriver, konstaterar Viktor Ellerstrand.
– Jag har väl kommit kanske en tiondel så det är en bit kvar.

Och lika säkert som att det blir fler böcker i framtiden för Viktor Ellerstrand är det att det också blir fler resor.
– Det är en passion och en hobby för mig att se andra delar av världen, säger Viktor Ellestrand. Vi har inget bestämt inplanerat just nu men Sydamerika vore väldigt roligt.

Viktor Ellerstrand.
Född: 1990 i Ängelholm.
Bakgrund: Civilekonom som nu debuterar som författare.
Aktuell: Med äventyrsthrillern Dolt hot som kommer ut den 23 maj på Bokförlaget Mormor.
Viktor Ellerstrands tips till andra med författardrömmar: ”Tro på dig själv. Känner du att du kan skriva så kan du. Det är tufft att bli publicerad men ge inte upp. Och framförallt sätt ett mål för ditt skrivande, till exempel att du ska skriva ett visst antal timmar varje dag och se sedan till att du också skriver varje dag. Då bygger du på din berättelse, annars är det lätt att den blir liggande och aldrig blir färdig.”
Viktor Ellerstrand om …
… vad han läser just nu: ”Jag har lyssnat på ganska mycket ljudböcker på sista tiden. I Australien lyssnade jag på Henning Mankells Wallander-böcker och jag gillar Liza Marklunds Annika bengtzon-böcker också.
… författarförebilder: ”Eftersom jag så nyligen har läst Wallanderböckerna skulle jag nog säga just Henning Mankell. Han bodde ju mycket i Afrika och de problem han belyser i sina böcker är viktiga och ligger ganska nära mig också.”