Festival

Svenska Akademien till Malmöfestivalen

Artikel Festival Beatrice Eli, Les Big Bird och Svenska Akademien är tre av den nya akter som Malmöfestivalen presenterade på torsdagen.

Förra årets lyckade återförening av Landskronarotade hiphop-gruppen Svenska Akademien får en fortsättning och General Knas, Sture Allén d.y. och de andra kommer till årets Malmöfestival. Söndagen den 11 augusti kliver de upp på Stora Scenen.

Svenska Akademien är långt från det enda skånska inslaget i Malmöfestivalens andra artistsläpp. Malmöartisterna Majken, Christian Kjellvander och Guleed kommer, liksom Helsingborgarna Crew of Me&You med Maja Ivarsson och Felix Rodriguez från The Sounds. Och, just det, Grus i Dojjan kommer så klart och spelar på kräftskivan så som traditionen bjuder.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Fransk seger i första Elitloppsförsöket

Earl Simon med Franck Ouvrie vinner förrsta försöksloppet i Elitloppet.
Earl Simon med Franck Ouvrie vinner förrsta försöksloppet i Elitloppet.
Fotograf: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport

Det blev fransk seger i det första försöket till Elitloppet. Earl Simon spurtade hem loppet med lätthet efter att fått en helt perfekt löpning trots att han startade från det sämsta utgångsläget bakom startbilen. Den franske kusken Franck Ouvrie körde sitt första lopp på svensk mark och hade omöjligen kunnat lyckas bättre.

Svenske Jarmo Niskanen tränar hästen som även är svenskägd genom Gunnar Sundbaum. Segertiden blev kilometertiden 1.09,5/1 609 meter. Finalen avgörs klockan 20.30 och från det första försöket kvalificerade sig även Missle Hill, Sorbet och Milliondollarrhyme.

Däremot galopperade förhandsfavoriten Vivid Wise As bort sig kort efter start i lag med Björn Goop.

Utrikes

Extremistattack på marknad i Burkina Faso

Burkina Faso.
Utrikes
Utrikes

Beväpnade män har mördat omkring 30 människor på en marknad i staden Kompienbiga i östra Burkina Faso, uppger vittnen och lokala myndigheter.

Angriparna, som uppges vara islamistiska extremister, kom till staden på motorcyklar och sköt sedan mot flyende invånare.

Attacken inträffade på lördagen.

De senaste fem åren har hundratals människor dödat i extremistdåd i det västafrikanska landet.

Utrikes

Europeiska protester mot polisvåld i USA

Demonstranter tågar över Parliament Square i Storbritanniens huvudstad London på söndagen.
Demonstranter tågar över Parliament Square i Storbritanniens huvudstad London på söndagen.
Fotograf: Matt Dunham/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Tusentals demonstranter samlades i Storbritannien, Tyskland och i Danmark på söndagen för att protestera mot det amerikanska polisingripandet mot den svarte mannen George Floyd.

Floyd avled då en polis satt med knät på hans nacke.

Händelsen i Minneapolis har väckt vrede över hur många vita poliser i USA anses behandla svarta. Demonstrationer har pågått i flera dagar, där oroligheter utbrutit med upplopp, förstörelse och plundring.

I Berlin samlades demonstranter utanför USA:s ambassad, i London på bland annat Trafalgar Square, skriver nyhetsbyrån Reuters. I Köpenhamn liksom i de andra huvudstäderna bar demonstranter plakat med krav på att mörkhyade människor ska behandlas på samma villkor som den övriga mänskligheten.

Sport

Andersson målskytt till ingen nytta

Sebastian Andersson (nummer 10) gjorde mål men hans Union Berlin förlorade ändå klart borta mot Borussia Mönchengladbach, 1–4, på söndagen.
Sebastian Andersson (nummer 10) gjorde mål men hans Union Berlin förlorade ändå klart borta mot Borussia Mönchengladbach, 1–4, på söndagen.
Fotograf: Martin Meissner/AP/TT
Sport
Sport Sebastian Andersson hittade nätet igen. Men svenskens tolfte ligamål för säsongen hjälpte föga.
Union Berlin förlorade med 1–4 borta mot Borussia Mönchengladbach i tyska Bundesliga.

När Andersson nickade in reduceringen, 1–2, för Union Berlin i den 50:e minuten var det hans första mål sedan den tyska fotbollens omstart efter coronauppehållet.

Nu har 28-åringen gjort tolv i årets Bundesliga, lika många som landsmannen Robin Quaison i Mainz. Endast Bayern Münchens Robert Lewandowski (29), Leipzigs Timo Werner (24) och Dortmunds Jadon Sancho (14) har gjort fler.

Thuram matchhjälte

Men målet var till liten tröst för Union Berlin som åkte på sin tredje förlust på fyra matcher sedan omstarten.

Fransmannen Marcus Thuram får anses ha varit Mönchengladbachs stora matchvinnare med sina två mål. Det andra, fram till 3–1, kom dessutom i ett psykologiskt viktigt läge, bara nio minuter efter Sebastian Anderssons reducering.

När Thurams landsman Alasanne Pléa sedan rullade in 4–1 var det tack och adjö för Union Berlin, som fortsatt har svårt att rycka ifrån bottenstriden. Med fem omgångar kvar ligger laget på 14:e plats, bara fyra poäng ovanför kvalstrecket.

Wendt inbytt

Oscar Wendts Borussia Mönchengladbach – svensken började på bänken men byttes in i slutminuterna – slåss i stället om topplaceringarna.

De tre poängen för upp laget på tredje plats på 56 poäng, lika många som fyran Bayer Leverkusen, i den täta kampen om Europaplatserna där även tvåan Dortmund (57) och femman Leipzig (55) är inblandade. Dortmund spelar senare under söndagen, borta mot jumbon Paderborn, medan Leipzig fullbordar den 29:e omgången borta mot Köln på måndagen.

Kultur och nöje

Musikindustrin pausar i protest mot polisvåld

Medan oroligheter pågår i USA väljer tungtviktarna i musikindustrin att avstå från arbete den 2 juni, i en manifestation som har fått namnet 'Black out tuesday'.
Medan oroligheter pågår i USA väljer tungtviktarna i musikindustrin att avstå från arbete den 2 juni, i en manifestation som har fått namnet "Black out tuesday".
Fotograf: John Minchillo/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den 2 juni stannar musikindustrin i USA upp under en dag i protest mot rasism och polisvåld mot svarta i landet, skriver Variety.

En växande skara skivbolag och artister har utlovat att delta i vad som kallas för "Black out tuesday", bland annat Columbia Records, vars vd Ron Perry skriver "Vi känner solidaritet med alla svarta mot all form av rasism, trångsynthet och våld. Nu mer än någonsin måste vi använda våra röster för att tala ut och konfrontera orättvisorna som finns överallt."

Storbolagen Universal Music Group, Warner Music och Sony Music, konsertarrangören Live Nation och hörlurstillverkaren Beats by Dre är några av de övriga aktörerna i branschen som deltar i manifestationen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Miljonlotteriet

Miljonlotteriet testar på en ny strategi för sin annonsering!

Miljonlotteriet Miljonlotteriet är ett av Sveriges största lotterier och har funnits med sedan 1964.

För dig som inte vet något om lotteriet sedan tidigare, så är Miljonlotteriet grundat av iogt.se som sedan start haft som mål att låna lotteriet finansiera deras arbete mot droger i samhället. I och med regleringen av spelmarknaden förra året så har också de svenska lotterierna och spelbolagen kunnat ändra sin marknadsföring och i samband med dessa ändringar så är det bestämt att Miljonlotteriet blir digitalt, för att dra in ännu mer pengar till välgörenhetsarbetet som IOGT fokuserar på. Om du är intresserad av att kika in Miljonlotteriet så kan du göra detta här eller läsa mer om dem i denna artikel om Miljonlotteriet.

Eftersom att den svenska spelmarknaden har blivit annorlunda, så är detta en stor fördel för det svenska Miljonlotteriet eftersom att de kan använda förändringarna till något positivt. Den nya strategin för lotteriet är helt enkelt att visa mer var pengarna från Miljonlotteriets överskott går, så att fler människor får vara delaktiga i välgörenhetsarbetet som IOGT arbetar med. Sedan starten har lotteriet bidragit med över 2 miljarder kronor totalt till välgörenhetsarbete och detta är något som lotteriets överskott ska fortsätta att gå till, precis som det gjort sedan start.

Miljonlotteriet blickar framåt!

Miljonlotteriet har bestämt sig för att satsa bredare på just den digitala annonseringen där lotteriet riktar in sig på ansvarsfullt spelande och behöver numera uppfylla de hårda kraven som ställs på svenska spelbolag. Eftersom att lotteriets grundidé är att minska missbruk i samhället, så är detta något som de också är väldigt noga att fortsätta med och det är också här som den största kraften kommer att läggas även framöver. Genom de digitala kanalerna så har Miljonlotteriet redan nu lyckas komma en bra bit på vägen och det är också på denna bana som vi kan se dem fortsätta på framöver.

Den digitaliserade annonseringen kommer med andra ord att hjälpa lotteriet att nå ut till svenska folket så att de får se med egna ögon vad överskotten från försäljningen av spel hos dem bidrar till. Några av de saker som lotteriet hjälper till med är bland annat att rikta in sig på att tillföra gemenskap för barn och ungdomar som växer upp i stökiga familjer som kantas av missbruk genom årliga läger och evenemang. Via deras lotteri så kan du som spelar vara med och tävla om fantastiska vinster men också samtidigt vara en del av det stora välgörenhetsarbete som överskottet bidrar till. Sedan start så har de hjälpt både hemlösa att få tak över huvudet samt bidragit till många behandlingshem runt om i landet.

Inrikes

Fyra 16-åriga pojkar döda i singelolycka

En singelolycka inträffade strax utanför Sörfors, sydväst om Sundsvall natten mot söndag. Fyra 16-åriga pojkar dog.
En singelolycka inträffade strax utanför Sörfors, sydväst om Sundsvall natten mot söndag. Fyra 16-åriga pojkar dog.
Fotograf: Mats Andersson / TT
Inrikes
Inrikes Fyra 16-åriga pojkar omkom i samband med en singelolycka utanför Sundsvall.
Ytterligare två personer under 20 år vårdas på sjukhus med allvarliga skador.

Sex personer färdades i bilen när olyckan inträffade strax utanför Sörfors, sydväst om Sundsvall, vid 03-tiden natten mot söndag. Alla inblandade, samtliga under 20 år, fördes till sjukhus.

Nu bekräftar polisen att fyra av dem, pojkar som är 16 år gamla, är döda. De andra två personerna vårdas svårt skadade på sjukhus.

Beskedet kom vid en presskonferens i polishuset i Sundsvall på söndagseftermiddagen.

"Tungt hjärta"

Josef Wiklund, lokalpolisområdeschef i Medelpad, säger att han "med tungt hjärta" informerar om händelsen.

Två av de omkomna var hemmahörande i Medelpad och två i Hälsingland, uppger han.

Ett omfattande polisarbete har genomförts efter olyckan. Polisen har upprättat en anmälan om vållande till kroppsskada, vållande till annans död och vårdslöshet i trafik.

– Vi kommer att fortsätta utredningsarbetet och undersöka den beslagtagna bilen. Med respekt för de anhöriga och för det fortsatta polisarbetet så väljer jag att inte spekulera eller kommentera vad vi tror kan ligga bakom den här olyckan, utan det måste vi låta polisutredningen visa, säger Josef Wiklund.

Gällande de andra två personerna som fanns i bilen, och som nu vårdas på sjukhus, vill polisen inte berätta mer om kön eller ålder.

– Vi vet för lite ännu om skadeläge, och av respekt för anhöriga. Och för att inte påverka den fortsatta utredningen med eventuella spekulationer, säger Josef Wiklund i en intervju med Sundsvalls Tidning efter pressträffen.

Skola och kyrkor öppna

Kyrkor och skolor i området kommer att hållas öppet för anhöriga och kamratstöd.

– Skolan har både skolpersonal, fritidsgårdspersonal och deras krisgrupp på plats och håller öppet för dem som vill prata och träffas. Även kyrkan har öppet för vuxna och anhöriga som vill söka tröst och stöd, säger Mathias Sjödin, säkerhetschef i Sundsvalls kommun.

Enligt Härnösands stift kommer Stöde kyrka att hållas öppen under söndagen mellan klockan 16.00 och 19.00 på grund av olyckan. Den kyrkan ska ha öppet vissa tider även under måndagen. Dessutom hålls Attmars kyrka, nära olycksplatsen, öppet på söndagen.

Gustav Adolfs kyrka i centrala Sundsvall är öppen mellan 12.00 och 19.00 på måndagen, för musik och ljuständning och med personal på plats för dem som vill prata om det som hänt, enligt stiftet.

– Ingenting kommer att vara sig likt i morgon, säger Mathias Sjödin.

Åkte av väg

Vägen där olyckan skedde var helt avstängd under flera timmar efter olyckan. Bilen bärgades senare från platsen.

På bilder från SVT Nyheter Västernorrland syns spår av hur bilen har åkt av vägen och farit in i en träddunge vid sidan av vägen.

Polisen var under dagen förtegen om händelsen, men kallade senare till presskonferens.

Polisen har upprättat en anmälan om vållande till kroppsskada, vållande till annans död och vårdslöshet i trafik.
Polisen har upprättat en anmälan om vållande till kroppsskada, vållande till annans död och vårdslöshet i trafik.
Fotograf: Mats Andersson / TT
Sex personer färdades i bilen när olyckan inträffade. Fyra av dem omkom.
Sex personer färdades i bilen när olyckan inträffade. Fyra av dem omkom.
Fotograf: Mats Andersson / TT
Räddningstjänst, ambulans och polis var på plats vid olyckan.
Räddningstjänst, ambulans och polis var på plats vid olyckan.
Fotograf: Mats Andersson / TT

Opinion

”The buck stops here”

President Truman har i en mening formulerat vad ledarskap innebär.
President Truman har i en mening formulerat vad ledarskap innebär.
Fotograf: Anonymous
Opinion
Opinion

Den svenska strategin mot coronaepidemin, om den ens har funnits, har misslyckats. Även om vi inte vet hur länge epidemin fortsätter och om det kommer nya vågor av pandemin i Sverige och andra länder, visar dödstalen i vårt land att vi har agerat felaktigt.

I helgen var dödstalen 4.395 vilket gör att Sverige har dödstal som placerar oss bland de värst drabbade länderna. De senaste veckorna har vi rusat ifrån ett jämförbart land som Nederländerna och de närmaste dagarna riskerar vi att passera Frankrike när det gäller döda per miljon invånare, det skiljer mellan 435 döda per miljon och 441. Ett hårt drabbat land som USA har klarat sig klart lindrigare undan pandemin och vi har dag för dag ökat avståndet.

Pandemin är en djup samhällskris. Den har visat att den svenska modellen vad gäller ansvarsfördelning inte fungerar. Framförallt är det statsmakten i form av regeringen som har den verkställande makten som inte klarat att ta sitt ansvar.

I krig och kris är det helt avgörande att regeringen har förmågan att ta ledningen och fatta de avgörande besluten. Tyvärr uppvisar vårt land ett svagt facit, varför vi skall vara tacksamma att vi inte fått uppleva många sådana kriser.

Vid finans- och fastighetskrisen 1992 agerade den dåvarande Bildtregeringen handfallet och lät en självsvåldig riksbankschef köra upp Riksbankens ränta till 500 procent, en strategi som var dömd att misslyckas. När tsunamin drabbade svenska turister i Thailand försökte den dåvarande regeringen Persson hålla krisen på armlängds avstånd och pekade finger på resebolag och försäkringsbolag istället för att snabbt sätta in hjälp till de olycksdrabbade. Nu, när coronaepidemin bröt ut, satt regeringen passiv från januari till månadsskiftet februari/mars. Och istället för att ta ledningen och t.ex samordna sig med övriga Norden litade man blint på Folkhälsomyndigheten som visade sig ha en svag ledning som sände ut förvirrade budskap och felaktiga analyser om krisens allvar.

Den enda kris om hanterats föredömligt i modern tid var u-båtskrisen 1981. Dåvarande statsministern Thorbjörn Fälldin visade det ledarskap en regeringschef skall utöva i en exceptionell kris. När ÖB Lennart Ljung en kväll ringde honom och sa att vad som kunde vara ett ryskt krigsfartyg som närmade sig svenskt vatten gav Fälldin beskedet efter en kort tankepaus: ”Håll gränsen.” Han tog beslutet och överlät det inte till ÖB och militärledningen.

Pandemin är ingen vanlig smittkris, ett utbrott av vinterkräksjuka eller könssjukdomar som landsting och kommuner skall hantera under ledning av en myndighet. I kriser krävs ledarskap, eller som president Harry S Truman en gång sa: ”The buck stops here.” Han tog ledningen och lastade inte över det på någon annan.

Lars J Eriksson

Ekonomi

Oljerika Venezuela höjer bensinpriser

Venezuelas president Nicolás Maduro inför bensinransonering. Arkivbild.
Venezuelas president Nicolás Maduro inför bensinransonering. Arkivbild.
Fotograf: Venezuelas presidentkansli via AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Det stora oljeproducerande landet Venezuela höjer olje- och bensinpriser på måndagen och inför ransonering.

Beslutet kommer sedan den inhemska oljeproduktionen kollapsat under rådande politiska och socioekonomiska omständigheter i landet. USA har även infört sanktioner mot Venezuelas oljeexport.

Bilägare tillåts köpa 120 liter bensin i månaden, 60 liter för motorcykelförare. Priset är minimalt, 5 000 bolivar som motsvarar ett par svenska ören enligt nyhetsbyrån AFP. Men vid köp av mer bränsle än kvoten sätts internationella priser, meddelar regeringen.

Beskedet kommer sedan en iransk oljetanker anlänt med bristvaran bensin.

President Nicolás Maduros säger samtidigt att det statliga bränslemonopolet upphör, och att 200 bensinmackar ska drivas av "privata aktörer".

NÄSTA ARTIKEL