Kultur

Fångade Amundsen på film

2019-05-07 Pressträff för filmen Amudsen på Lydmar Hotel.På bilden: Regissör Espen Sandberg och Skådespelare Pål Sverre Valheim HagenCopyright Stella Pictures
Artikel Kultur och Nöje En nationalikon som levde ett spektakulärt liv men slutade sina dagar som en bitter man. Komplexiteten i upptäcktsresande Roald Amundsen var vad som lockade Espen Sandberg att göra filmen Amundsen, som har svensk premiär i kväll.– Jag är intresserad av människor som gör extraordinära saker, säger regissören, som tidigare gjort filmen Kon-Tiki om Thor Heyerdahl, en annan norsk nationalhjälte.

Den 14 december 1911 nådde Roald Amundsen som förste man Sydpolen, efter en kapplöpning mot Robert Scott. Det var bara en av alla expeditioner den norske upptäcktsresanden, som blev först i världen även med att ha varit både på Sydpolen och Nordpolen, hann med under sina 56 år i livet.

Samtidigt var han en man som gjorde åtskilliga konkurser, hade problem med sina relationer och skapade många fiender.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Ingen testad positivt inför danska ligastarten

Den danska superligan återstartar på torsdagskvällen. Arkivbild.
Den danska superligan återstartar på torsdagskvällen. Arkivbild.
Fotograf: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Sport
Sport De negativa svaren var precis den positiva nyhet dansk fotboll ville ha på tröskeln till elitfotbollens återstart.
1 019 spelare, ledare, tränare, personal och domare testades för coronaviruset tidigare i veckan.
Ingen bär på smittan, uppger nyhetsbyrån Ritzau.

Efter 80 dagars uppehåll på grund av pandemin tar Århus emot Randers på torsdagskvällen, när ligan smygstartar med en sedan tidigare uppskjuten match från den 21:a omgången.

Att inte en enda person knuten till klubbarna i de två högsta divisionerna konstaterades smittad är anmärkningsvärt i ett internationellt perspektiv. Flera spelare testades nyligen positivt i såväl England som Tyskland och innan dess hade Spanien och Italien flera fall.

Sattes i karantän

Däremot hade dansk fotboll ett uppmärksammat fall när pandemin tog fart i mars. Den tidigare landslagsspelaren Thomas Kahlenberg bar på viruset när han var på plats i ligamatchen mellan Brøndby och Lyngby.

Samtliga spelare som varit i kontakt med Kahlenberg sattes i karantän.

Superligan hann med 24 omgångar innan spelförbudet infördes. Midtjylland – med svenskarna Joel Andersson och Jens-Lys Cajuste – toppar tabellen. Rätt överlägset, dessutom. Avståndet ned till tvåan, storklubben FC Köpenhamn är tolv poäng.

Just FCK är en av klubbarna som antas förlora mest på att matcherna spelas utan publik. Hemma på Parken har klubben hittills den här säsongen haft ett snitt på 14 786 åskådare, några hundra fler än ärkerivalen Brøndby.

Åskådare ger energi

Att spela utan publik kräver en anpassning. Det menar Martin Langagergaard, knuten till FCK som prestationspsykologisk konsulent.

– De allra flesta vill spela framför åskådare eftersom det finns ett spel med publiken, och de allra flesta gynnas av att folk tittar. Oavsett om de har 35 000 fans med sig eller emot sig.

– Det ger energi och en önskan att göra en ansträngning. Inte bara för lagets skull, utan för att du vill visa upp dig. Det kan vara en psykologisk utmaning att inte få energi på det sättet. Du måste skapa det själv, säger Langagergaard till Ritzau.

Henrik Skiöld/TT

FAKTA

Fakta: Matcherna i superligans återstart

Torsdag: Århus–Randers.

Fredag: Silkeborg–Nordsjälland

Söndag: Esbjerg–Ålborg.

Måndag: Randers–Hobro, Midtjylland–Horsens, Lyngby–FC Köpenhamn, Århus–Odense.

Tisdag: Brøndby–Sønderjyske.

Kultur och nöje

Eftersnacket åter till "Ex on the beach"

Carolina Gynning leder två eftersnacksavsnitt till realityserien 'Ex on the beach'. Arkivbild.
Carolina Gynning leder två eftersnacksavsnitt till realityserien "Ex on the beach". Arkivbild.
Fotograf: Henrik Montgomery/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Inför den pågående säsongen av "Celebrity ex on the beach" beslutade Dplay att skippa eftersnacksprogrammet "Exen berättar allt". Men nu tänker man om och sätter in två avsnitt av eftersnacket till de två sista avsnitten för säsongen, med Carolina Gynning åter i rollen som programledare.

"Jag blev superglad när frågan kom och tackade givetvis ja direkt. Det känns jättekul och spännande att få grilla det här gänget i studion," säger hon i ett pressmeddelande.

Årets upplaga av "Ex on the beach" är en specialsäsong där deltagarna redan är kända ansikten från sin medverkan i tidigare säsonger, eller från "Paradise hotel". "Exen berättar allt" kommer till Dplay 23 och 25 juni.

Malmö

Fängelse för u-svängande chaufför

En lastbil står rakt över motorvägen i fel färdriktning mot bilar som kommer körande.
Det var en ren tillfällighet att ingen av bilarna som kom i hög fart på E20 kolliderade med den vändande lastbilen.
Fotograf: Polisen
Malmö
MALMÖ Två månaders fängelse blev straffet för den lastbilschaufför som körde mot trafiken vid Öresundsbron samt gjorde två u-svängar efter att ha missat sista avfarten i Sverige tidigt på morgonen den 7 maj.

Det var en ren tillfällighet att ingen människa dödades när ett tio tal bilar i hög fart på väg mot Öresundsbron och Danmark tingades väja och tvärbromsa när en tung lastbil körde rakt mot trafiken och gjorde en U-sväng rakt över motorvägen den 7 maj.

Bakom ratten satt en 66-årige chaufför som efter en U-sväng vid betalstationen körde en halv kilometer rakt mot trafiken på E20 innan han stannade i vägrenen. Då bestämde han sig för göra ytterligare en U-sväng med motivering att han missat sista avfarten i Sverige på väg mot tullstationen på Ollebo.

Fortsatte köra

Anmärkningsvärt och riskfyllt - slår Malmö tingsrätt fast och dömer den 66-årige chauffören från Serbien till två månaders fängelse för grov vårdslöshet i trafik.

Domen slår fast att chauffören, som suttit häktad sedan han greps samma morgon, borde ha avbrutit färden direkt när han upptäckte att han körde i fel riktning. Det mest anmärkningsvärda menar rätten att är att 66-åringen efter att ha stannat lastbilen i vägrenen genomförde ytterligare en U-sväng och då blockerar hela motorvägen.

Erkänner vårdslöshet

66-åringen medger att han varit vårdslös, men endast av normalgraden. Tingsrätten å sin sida ifrågasätter att chauffören med 45 år i yrket inte skulle varit medveten om att han färdades på en motorväg. Att han, enligt egen utsago, trodde att han vid en u-sväng skulle hamna rätt och köra med trafik som kom från Danmark.

Tingsrätten påpekar även att det alla fordon på väg mot betalstationen passerar skyltar med förbud för U-svängar.

Likgiltigt agerande

Ett riskfyllt agerande med likgiltighet för andra människors liv menar rätten som anser att han borde ha stannat när han insåg att han körde mot trafiken. Men inte heller varnades mötande genom att sätta på varningsblinkers, tuta eller signalera med helljuset.

Sport

Vann rättsstrid – frångår beslutet

Real Sociedads Alexander Isak, till höger, och hans spelarkollegor i La Liga får tillstånd att spela ligamatcher vilken dag som helst resten av säsongen. Arkivbild.
Real Sociedads Alexander Isak, till höger, och hans spelarkollegor i La Liga får tillstånd att spela ligamatcher vilken dag som helst resten av säsongen. Arkivbild.
Fotograf: Alvaro Barrientos
Sport
Sport

Det spanska fotbollsförbundet har vunnit en rättsstrid över La Liga som handlar om spelschemat – men erbjöd sig direkt att frångå beslutet som en gest till ligan i coronakrisens spår.

I fjol bestämde förbundet att ligamatcher bara kan schemaläggas på helgerna för att tillgodose supportrarnas intressen. För spel på andra dagar behövde La Liga söka dispens.

Ligan hade överklagat beslutet, men på tisdagen avslogs den av en kommersiell domstol. Förbundet välkomnade domen, men meddelade samtidigt att man låter La Liga schemalägga matcher vilka dagar som helst när seriespelet återupptas den 11 juni.

"Förbundet vill visa sin goda vilja och dra sitt strå till stacken för att säsongen ska kunna slutföras utan några problem", skriver man i ett pressmeddelande.

La Liga har varit nedstängd sedan den 12 mars och elva omgångar återstår att spela.

Sport

Klart med nytt transferfönster i Norge

Sarpsborgsspelaren Matti Lund Nielsen. Arkivbild.
Sarpsborgsspelaren Matti Lund Nielsen. Arkivbild.
Fotograf: Christoffer Andersen
Sport
Sport Det norska fotbollsförbundet (NFF) har fått grönt ljus av Fifa för ett nytt transferfönster på grund av coronapandemin.
Det nya fönstret sträcker sig från den 10 till 30 juni.

– Vi är väldigt nöjda med Fifas beslut. Det kommer att ge norska klubbar möjlighet att göra klart arbetet med sina trupper till seriestarten, säger NFF:s ordförande Nils Fisketjønn.

Enligt Fifas bestämmelser kan transferfönstret före säsongen vara under max 12 veckor – medan fönstret under säsongen får vara max fyra veckor.

När coronapandemin drog in och stängde ned Norge den 12 mars var det fortfarande 20 dagar kvar på av vinterfönstret. Den sportsliga och ekonomiska osäkerheten gjorde dock att det knappt skedde några övergångar under de dagarna.

På grund av de extraordinära omständigheterna i samband med pandemin har NFF accepterat att öppna fönstret igen, då alltså den 10-30 juni.

Eftersom säsongen ännu inte har börjat har det även godkänts att det också kommer att finnas ett vanligt övergångsfönster på fyra veckor under säsongen. Datumen för detta fönster kommer att bestämmas senare.

Norge planerar att dra i gång den högsta serien för herrar den 16 juni.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Smartstudies

Ökat intresse för läxhjälp i Skåne

SmartStudies Allt fler skånska familjer vill ha läxhjälp.

Det beskriver läxhjälpsföretaget SmartStudies som menar att intresset ökar i de flesta av de skånska kommunerna.

Fram till 2015 var det möjligt att få RUT-avdrag för läxhjälp. Men även fast RUT-avdraget för läxhjälp har avskaffats, så har det fortsatt funnits ett stort intresse för att anlita privat läxhjälp. SmartStudies är ett företag som särskilt profilerat sig på mattehjälp. SmartStudies identifierar att intresset för läxhjälp ökat avsevärt bland de skånska kommunerna, det gäller läxhjälp både för elever i grundskolan- och gymnasieskolan. Men SmartStudies får också in förfrågningar om att hjälpa elever med exempelvis tekniker för uppsatsskrivande, men även om att hjälpa elever med kurser på avancerad nivå på högskolor och universitet.

Undervisning både fysiskt och online

SmartStudies erbjuder både läxhjälp fysiskt, hemma hos eleven eller på ett bibliotek eller på annan plats. Men också digital studiehjälp, vilket det nu finns en stor efterfrågan på med anledning av Coronavirusets spridning. Det finns även elever och familjer som efterfrågar kombinationer av fysisk och digital studiehjälp. Ett annat företag som erbjuder mattehjälp både fysiskt och digitalt är Allakando, läs mer om Allakando läxhjälp här.

Läxhjälp som leder till förbättrade kunskapsresultat

Läxhjälp är en beprövad metod för att höja en elevs kunskapsresultat. Självstudier är bra, nyttigt och oundgängligt, men forskningen är samtidigt tydlig med att en av de viktigaste faktorerna för att en elev ska lära sig så mycket som möjligt i skolan är att den får tillbringa så mycket tid som krävs med en ämneskunnig lärare. Svenska elever har dessutom mindre undervisningstid än elever i jämförbara länder och läxhjälp kan på så sätt vara en möjlighet att få mer tid med en kunnig lärare. 9 av 10 av SmarStudies elever höjer sina betyg efter slutförd undervisning.

Privatlärare som kan ämnena och pedagogiken

En förklaring till att SmartStudies privatundervisning har varit så framgångsrik är att de har varit noggranna med att rekrytera de bästa privatlärarna. För att bli anställd som privatlärare, eller mattelärare, hos SmartStudies ska du genomgå en lång rekryteringsprocess som innefattar flertalet intervjuer, tester och en mycket noggrann referenstagning. SmartStudies ställer höga krav på att personen har en bra pedagogisk förmåga och djupa kunskaper i de ämnena som han eller hon ska undervisa i - för det är det som i slutändan avgör läxhjälpens kvalitet. Många av privatlärarna är studenter på framstående utbildningar på exempelvis Lunds Tekniska Högskola, Chalmers OCH Kungliga Tekniska Högskolan.

Ett upplägg som passar dig

SmartStudies anpassar ett upplägg på undervisningens som passar dig och din familj. Undervisningen kan ges i de allra flesta ämnena och oavsett var du bor i Skåne, eller var du bor i landet. Om du vill veta mer om SmartStudies läxhjälp, klicka här.

Eslöv

Gräsklippare har förstörts

Eslöv
ESLÖV

Vid två tillfällen under förra veckan har Trollenäs IP haft ovälkommet besök. Vid ena tillfället förstördes en laddanordning till robotgräsklippare som används på området. Vid det andra tillfället har någon kastat runt med två av robotgräsklipparna. Det resulterade i att den ena gräsklipparen nu är obrukbar.

Eslöv

Vite mot ställföreträdare

Eslöv
ESLÖV En kvinna i 20-årsåldern som tagit på sig ett uppdrag som ställföreträdare ska betala 5 000 kronor i vite.

Kvinnan har enligt överförmyndarnämnden i Eslövs kommun trots påminnelser inte skickat in underlag till sin slutredovisning av uppdraget, något hon enligt lag har skyldighet att göra.

Lunds tingsrätt dömer därför ut ett vite på 5 000 kronor mot henne.

Ställföreträdare är ett uppdrag som går ut på att hjälpa personer som av olika anledning inte kan föra sin egen talan i samhället, eller behöver annan hjälp på det sociala planet. God man eller förvaltare är de två sorternas ställföreträdare.

Eslöv

Torgbygget går i rekordfart

Eslöv
ESLÖV

Ombyggnaden av Stora torg kan bli färdig tidigare än det är tänkt. Politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott fick nyligen information om att byggprojektet framskridit i en sådan takt att man nu ligger före i tidsplanen.

Enligt prognosen kan torgombyggnaden vara klar några månader tidigare än beräknat. Enligt nuvarande prognos ser ombyggnaden även ut att bli ett par miljoner kronor billigare än vad man planerat för. Den totala budgeten för ombyggnaden är 60 miljoner kronor.

NÄSTA ARTIKEL