Kultur

”Det första var att ordet hjälte måste försvinna”

2019-05-07 Pressträff för filmen Amudsen på Lydmar Hotel.På bilden: Pål Sverre Valheim HagenCopyright Stella Pictures
Artikel Kultur och Nöje För Pål Sverre Hagen, som spelar titelrollen i Amundsen, blev inspelningen tuff, med mellan tre och sex timmar i sminket per dag.– Jag vet inte om jag får berätta när de drog upp mig på morgnarna, säger han och skrattar.

I filmen får vi följa Roald Amundsen från barndom till bortgång, vid 56 års ålder. Som vuxen spelas han av Pål Sverre Hagen och hans åldrande framför kameran innebar att han fick tillbringa mycket tid i sminklogen.

– Det är som det är, men jag fick jobba med Eva von Bahr och Love Larsson som är några av världens bästa make up-artister. Och så tycker vi det är ganska kul att prata – det hjälper också. Man får liksom ha så kul man kan, säger han.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Hundratals greps i oroligt Hongkong

Kravallutrustad polis utanför parlamentshuset i Hongkong under onsdagen.
Kravallutrustad polis utanför parlamentshuset i Hongkong under onsdagen.
Fotograf: Kin Cheung/AP/TT
Utrikes
Utrikes Nya protester har brutit ut i Hongkong, där ett förbud mot att vanära Kinas nationalsång debatteras.
Hundratals demonstranter greps när kravallpolis slog en ring runt parlamentsbyggnaden.

Gatubilden i centrala Hongkong präglades under onsdagen av tusentals poliser, som övervakade alla försök att demonstrera mot de styrande. Enligt uppgifter i The Times var så många som 10 000 poliser ute på gatorna för att hindra nya protester. Dessutom var ett antal tunnelbanestationer avstängda.

Myndigheterna satte upp en två meter hög, vattenfylld barriär kring det lokala parlamentet, som debatterade ett planerat förbud mot att vanära Kinas nationalsång.

Vid elvatiden på förmiddagen, lokal tid, såg insatsen ut att ha lyckats i sitt syfte, men några timmar senare uppstod oroligheter.

I en offensiv mot demonstranter som samlats använde polisen bland annat tårgas och pepparsprej, rapporterar vittnen från centrala Hongkong. Enligt Reuters försöker polisen få bort demonstranter från en gata som ockuperats.

– Det är i praktiken utegångsförbud, säger demokratiaktivisten Nathan Law till AFP.

– De styrande måste förstå att människor är förbannade.

Polisen uppger att omkring 360 demonstranter greps i samband med oroligheterna.

Ska förbjuda separatism

Att visa bristande respekt för Kinas nationalsång, "De frivilligas marsch", ska kunna ge upp till tre års fängelse enligt lagförslaget. Bakgrunden är att Peking upprörts över att hongkongbor, framför allt fotbollsfans, buat under nationalsången för att visa sitt missnöje med kommuniststyret.

Förslaget har tidigare utlöst slagsmål i parlamentet, där bara en del av politikerna utses genom allmänna val vilket hindrat prodemokratiska ledamöter från att nå majoritet.

De har dock kunnat förhala processen. Men efter en tredje debatt i kammaren om lagen, planerad att ske nästa vecka, väntas lagen kunna röstas igenom.

Demokratirörelsen ser lagen som ytterligare ett sätt för Peking att begränsa de friheter som hongkongborna åtnjuter.

Säkerhetslagar oroar

Många är särskilt oroliga för att centralstyret samtidigt planerar att tvinga igenom nya säkerhetslagar i Hongkong. Officiellt syftar lagarna till att bland annat stoppa separatism, omstörtande verksamhet och terrorism. Följden kan bli att kinesisk säkerhetstjänst för första gången öppet kan upprätta enheter i staden, som i samband med överlämnandet från Storbritannien 1997 lovades en relativt hög grad av autonomi.

Hongkongs chefsminister Carrie Lam hävdar att lagarna inte kommer att inkräkta på hongkongbornas friheter. Men Peking har ännu inte lagt fram de exakta ordalydelserna i lagarna, som man utarbetar över huvudet på Hongkong.

Planerna på att tvinga igenom lagstiftningen utlöste i söndags de första mer omfattande oroligheterna i Hongkong på flera månader då polis använde tårgas och vattenkanoner för att skingra demonstranter – händelser som väckt minnen från de ofta våldsamma protester som skakade staden under stora delar av 2019.

Slopade handelsrättigheter

USA:s president Donald Trump sade på tisdagen att USA följer utvecklingen i Hongkong. Han ville inte säga om landet planerar någon form av sanktioner mot Kina, men betonade att "någonting" kommer att ske.

Därefter klargjorde utrikesminister Mike Pompeo att USA inte längre kommer att behandla Hongkong som en autonom del av Kina på samma sätt som hittills, vilket gör att Washington drar in särskilda handelsrättigheter.

"Ingen förnuftig person kan i dag säga att Hongkong upprätthåller en hög grad av självständighet från Kina", säger Pompeo enligt ett uttalande.

Tysklands regering säger i ett uttalande att den förväntar sig att Kina respekterar rättsstatsprincipen, och att Hongkong borde få behålla en hög grad av självbestämmande, skriver Reuters. En talesperson för Japans regering säger i sin tur att den är djupt oroad för situationen i Hongkong.

Rättad: I en tidigare version angavs fel ämne för dagens parlamentsdebatt.

FAKTA

Fakta: Hongkong och protesterna

Hongkong är en i hög grad självstyrande särskild administrativ region i Kina. När området lämnades över från Storbritannien till Kina 1997 slogs oberoendet fast i principen "ett land, två system" som ska garantera autonomi, ett oberoende rättsväsende, en fri marknad och medborgerliga rättigheter såsom press- och yttrandefrihet. Principen ska gälla i 50 år – till 2047.

Peking ansvarar för regionens försvars- och utrikespolitik och har vetorätt när det gäller förändringar i det politiska systemet. Regionens regeringschef väljs i val där kandidaterna nomineras av en särskild kommitté, där Peking har stort inflytande.

När detta valsystem lades fram av Kinas kommunistregering 2014 utbröt omfattande demonstrationer i Hongkong där studenter och demonstranter ockuperade de stora gatorna på Hongkong-ön i flera månader.

Under 2015 försvann en grupp bokförläggare med bas i Hongkong på olika sätt, däribland den svenske medborgaren Gui Minhai. De dök senare upp i Kina, där de anklagades för brott som de erkände i statlig tv. De tros ha blivit kidnappade och tvingade till detta.

I fjol hölls nya demonstrationer med hundratusentals deltagare, efter det att Hongkongstyret lett av den Pekingvänliga chefsministern Carrie Lam föreslagit en lag om att personer som anklagas för brott ska kunna utlämnas från Hongkong till Fastlandskina.

Protesterna har många gånger urartat i sammandrabbningar med polis och Carrie Lam beskrev i ett läge demonstranterna som en minoritet som är "folkets fiender". Kort därpå, i symboliskt viktiga lokalval i november, vann demokratiförespråkande kandidater en jordskredsseger.

Utrikes

PIS: Presidentval i Polen senaste den 28 juni

Jaroslaw Kaczynski är ledare för det styrande partiet Lag och rättvisas (PIS). Arkivbild.
Jaroslaw Kaczynski är ledare för det styrande partiet Lag och rättvisas (PIS). Arkivbild.
Fotograf: Czarek Sokolowski/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Det uppskjutna presidentvalet i Polen måste hållas senast den 28 juni, enligt Jaroslaw Kaczynski, ledare för det styrande partiet Lag och rättvisas (PIS).

– Om det är några försök att motsätta sig detta kommer vi att ta till alla medel som staten har för att se till att lagen följs, säger Kaczynski.

Valet skulle ha hållits den 10 maj men sköts upp på grund av coronapandemin.

En anledning till att PIS vill hålla val anses vara att den sittande presidenten Andrzej Duda – formellt oberoende men stödd av PIS – leder i opinionsundersökningar. Enligt dessa analyser vill PIS hålla val innan de ekonomiska följderna av krisen slår igenom i landet, vilket kan påverka väljarnas syn på Duda.

PIS anklagar samtidigt oppositionen, som har majoritet i senaten, för att vilja dra valet i långbänk.

Utrikes

Coronakrisen utmanar gamla EU-tabun

Statsvetaren Göran von Sydow, chef för Sieps. Arkivbild.
Statsvetaren Göran von Sydow, chef för Sieps. Arkivbild.
Fotograf: Anders Wiklund / TT
Utrikes
Utrikes EU-kommissionen har lagt fram ett enormt återhämtningspaket för att hjälpa EU-länderna ur krisen.
Men det handlar inte bara om pengar. Coronakrisen öppnar för att spräcka gamla tabun.

EU-kommissionen lägger fram sin stora återhämtningsfond för att hjälpa EU-länder som går på knäna. Företag riskerar att gå omkull, sjukvården pressas och arbetslösheten stiger.

– För många finns det ett viktigt värde att stötta de regioner och länder som blivit hårdast drabbade. Det är en viktig signal efter diskussionen om bristande europeisk solidaritet under krisen, säger Göran von Sydow, chef för Svenska institutet för Europapolitiska studier (Sieps).

Även om fondens 750 miljarder euro är bland de största hjälppaket som EU lanserat, så är det ändå inte lika mycket som medlemsstaterna själva satsat i olika krispaket på hemmaplan. Problemet är att krisbekämpningen varit ojämlik. Ojämförligt mest har Tyskland betalat in i sin ekonomi och sitt näringsliv. Fonden blir därför ett sätt att jämna ut de stora skillnaderna krisbekämpningen.

Merkel gör u-sväng

Två tredjedelar av fonden består av bidrag som inte behöver betalas tillbaka och en tredjedel av lån. Pengarna ska lånas upp gemensamt via EU-budgeten, med medlemsstaterna som garanter.

Ett upplägg som varit helt otänkbart om inte Tysklands förbundskansler Angela Merkel nyligen skrotat gamla käpphästar och gått med på både bidrag och gemensam upplåning.

En signal om att coronakrisen är något annat än eurokrisen.

– Det här handlar inte om att länder vanskött ekonomin, säger von Sydow.

– Krisens omfattning har gjort att gemensam upplåning, som förut har varit tabu och helt uteslutet, nu är möjligt.

EU-kommissionen föreslår också flera nya skatter som ska hjälpa till att finansiera fonden, till exempel digitalskatt och koldioxidtull. Det är inte första gången som kommissionen föreslår så kallade egna medel, men det brukar mötas av kompakt motstånd från många medlemsländer som inte vill att EU ska ta in skatt, däribland Sverige.

– Det återstår att se om det kommer att godtas, säger von Sydow.

Hopp för federalister

Även om beskattningsrätt för EU och gemensam upplåning är kontroversiellt och ogillas på många håll, finns det också de som hoppas att coronakrisen har öppnat ett möjligheternas fönster. Att brådskande krisåtgärder ska få EU-länderna att avstå principdiskussioner om överstatlighet och mer makt till Bryssel.

Det görs paralleller till hur gemensam upplåning var en viktig faktor när USA bildades och den amerikanske federalisten Alexander Hamiltons roll och hur det nu kan ha skapats ett hamiltonskt ögonblick för EU.

– De som vill att EU ska bli mer av en federal stat ser det här som ett första steg, medan andra menar att det är en engångsföreteelse för att kortsiktigt lösa den här krisen, säger Göran von Sydow.

Hoppas på för mycket?

Vem som kommer att få rätt får framtiden utvisa, säger han, även om han inte tror att återhämtningsfonden i sig betyder så mycket.

– Det är svårt att bedöma, men jag tror inte att det är det stora steget till en federal stat som vissa hoppas, utan det är ändå ganska begränsade insatser som man gör nu, säger han.

Maria Davidsson/TT

Malmö

Sänkt hastighet väntar när Pildammsvägen blir stadsgata

Pildammsvägen där hastigheten i dag är 60 kilometer i timmen.
Fotograf: Elisabeth Sandberg
Malmö
Malmö MALMÖ
Hastigheten på Pildammsvägen kan komma att sänkas till 40 kilometer i timmen när planerna på att bygga nya bostäder på Holma ska förverkligas. Både M och SD är fortfarande kritiska till förslaget och befarar att ombyggnaden kommer att orsaka långa köer för framförallt pendlare som ska in och ut ur Malmö.

Diskussionerna gick höga på tekniska nämndens möte på tisdagen. I april återremitterades ärendet av kommunfullmäktige sedan oppositionen fick igenom en minoritetsåterremiss för att ärendet skulle kompletteras.

Den här delen av beslutet gäller ett ramavtal där förutsättningar och principer för marköverlåtelser och projektkostnader ska tas fram.

Redan 2016 beslutade stadsbyggnadsnämnden om ett planprogram för Holma och Kroksbäck som syftar till att bygga många nya bostäder och bygga bort den barriär som många menar att Pildammsvägen utgör.

– Pildammsvägen ska ungefär se ut som idag men bebyggelsen kommer mycket närmare på båda sidor, kommenterar tekniska nämndens ordförande Andréas Schönström (S). Vägen blir en stadshuvudgata istället.

– Vi får också gång- och cykelöverfarter i gatunivå istället för en gång- och cykeltunnel undertill. Detta innebär en ökad trygghet och att området kan kopplas ihop bättre med Kulladal. Vi får bättre rörlighet genom området.

Andréas Schönström menar att åtgärderna inte försämrar kapaciteten på Pildammsvägen men att de däremot drar ner hastigheten. Denna kommer enligt förslaget att sänkas från 60 till 40 kilometer i timmen.

I det här första skedet handlar det om nya bostäder på Holma. Ombyggnaden av Pildammsvägen går också ut på att bygga nya bostäder på Kulladalssidan men det kommer i ett senare skede.

Håkan Fäldt (M) som är andre vice ordförande i tekniska nämnden påpekar att de gupp som planeras vid cykelöverfarterna kommer att innebära att bilisterna får köra betydligt långsammare än 40 kilometer i timmen för att kunna se cyklisterna.

– Det handlar om 10-15 kilometer i timmen. Vi tycker att det är grovt oansvarigt att lägga igen en fungerande gång- och cykeltunnel. Vi vidhåller att gc-tunnlar är betydligt mera trafiksäkra än en övergång.

– Vi vill behålla en del av grönområdet för att i framtiden kunna lägga busskörfält och cykelbana. Blir det inte så kan det ligga kvar som grönyta. Enligt det här förslaget blir det omöjligt att bygga ett separat busskörfält i framtiden.

Målet är att Holma på den högra sidan och Kulladal på den vänstra ska närma sig varandra med hjälp av nya bostäder, stängd tunnel under Pildammsvägen och en ny cykelöverfart i markplan.
Fotograf: Elisabeth Sandberg

Håkan Fäldt påpekar vidare att det inte kan vara ett självändamål att Malmö ska växa hela tiden och tror inte heller att de som bor i områdena är enbart positiva till utbyggnadsplanerna.

Förtätningar planeras på både Bellevuegården och Almgården där många av de boende är negativa.

– Almgården är precis lika illa stadsplanerat som Holma. Det är en isolerad ö som tillåtits att vara detta alldeles för länge. Nu har vi den historiska möjligheten att rätta till de här misstagen i stadsplaneringen, poängterar Andréas Schönström.

Tekniska nämndens beslut blev nu att skicka ärendet vidare till kommunfullmäktige. Moderaterna och Sverigedemokraterna ville bordlägga ärendet. Motiveringen var att politikerna fick ta del av de nya handlingarna först på kvällen innan sammanträdesdagen vilket man tycker är alldeles för sent.

Kävlinge

Bilden visar handbollstjejer i röda och orange tröjor.
Bilden visar en match mellan Lödde Vikings och Kävlinge HK.
Fotograf: Thomas Persson
Kävlinge
Löddeköpinge På tisdag i nästa vecka klubbas funktionskraven för nya Tolvåkershallen i Lödde. Samtidigt är ritningarna i stort sett klara. Bygget måste starta i höst.

Av dagordningen för arbetsliv och fritidsnämnden framgår att funktionskraven för nya Tolvåkershallen ska klubbas.

Ärendet kan tyckas absurt. Förvaltningen har under lång tid jobbat med projektet och fört dialog med de föreningar som ska innanför väggarna. De fasta väggarna är bestämda. Ritningarna är i stort sett klara. Spaden ska i jorden så snart som möjligt, troligen redan i höst.

Ordföranden Johan Ericsson (M) beskriver processen från ax till limpa. Först fanns en ambition att spara delar av gamla badhuset och bygga om för annan fritidsverksamhet. Den idén släpptes för många månader sedan. Nu ska hela badhuset rivas, men först när det nya badhuset i Kävlinge står klart.

Istället byggs en ny hall och det är detta innehålls funktioner som nu ska klubbas.

– Politiker ska inte leka arkitekter, säger han. Vi behöver ett formellt beslut om funktionerna.

Specifikationen på nämndsmötet blir två hallar, varav en läktare för 400 åskådare och en för 80 åskådare, två rum för rörelser anpassade för dans med speglar, bolltvätt, tillgång till kiosk, förråd, uppvärmningsytor, klädtvätt och torkmöjligheter, uppvärmningsytor och annat.

Vissa protester har kommit från föreningshåll. Bland annat är man vana vid att deras kanslister har egna lokaler. Nu ska de dela kontorsutrymme. I dag är tre föreningar aktuella att använda lokalerna. Det är handbollsklubben Lödde Vikings, Hofterups IBF, innebandyförening, och dansföreningen Swing it. Samtidigt finns det fyra kontorsplatser.

Orsaken till att ingen får specialanpassade lokaler är att byggnaden kommer att stå under många årtionden. Vilka föreningar som tillkommer, expanderar eller minskar sin verksamhet vet man inte. Flexibilitet är antagligen den största förändringen för de enskilda föreningarna.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Minifinder.se

Därför ska du investera i ett trygghetslarm

Minifinder.se Trygghetslarm är en produkt som blir allt vanligare på marknaderna världen över, inte minst i de länder där antalet äldre ökar och där det finns en stor oro för personliga intrång eller övergrepp. Med tanke på att ett trygghetslarm är ett slags individuellt larm som fästs på en viss person kan man med ett sådant få akut hjälp vid behov, till exempel om du ramlat. Alla kan få nytta av att investera i ett trygghetslarm för en säkrare vardag!

Vad är ett trygghetslarm?

Ett trygghetslarm är en säkerhetsprodukt som har utvecklats för att människor i olika åldrar ska ges möjligheten att skapa en tryggare vardag. Trygghetslarm är en typ av individuellt larm som är kopplat till en viss användare, och som i sin tur är kopplat till en larmcentral eller trygghetsjour.

Tanken med produkten är att de som känner sig vara i en riskzon, till exempel äldre eller de som bor i ordinära boenden, ska ges möjligheten att direkt kunna larma vid akuta ärenden. Det kan vara allt från att en äldre person har ramlat till att en utsatt person blivit utsatt för ett personligt intrång. Konceptet bygger på att användaren ska få en tryggare vardag med hjälp av det individuella larmet!

Trygghetslarm blir allt vanligare

Det är ett faktum att både tillverkning och användning av trygghetslarm blir allt vanligare, och att exempelvis många äldreboenden inkluderar de smarta säkerhetsprodukterna i sitt system för de äldre.

Trots ett större intresse för trygghetslarmen i sig så är det många kommuner och landsting som upplever att framförallt deras äldre och de olika äldreboendena inte får tillräckligt med hjälp när det kommer till just socialtjänstinsatser och olika hjälpmedel, där insatsen för trygghetslarm minskat.

De individuella larmen har tagit sig in på de olika marknaderna och har även fått ett någorlunda uppskjut inom de olika sociala tjänsterna, men det är ändå inte tillräckligt för att alla ska kunna få den hjälp de behöver utefter sina specifika behov.

Larmen skapar en tryggare vardag

Den påtagligt minskade användning av trygghetslarm inom bland annat äldrevården har gett starka effekter på såväl de arbetande som de äldre, som faktiskt är de som blir lidande av den bristfälliga insatsen. Med tanke på att trygghetslarmen i de allra flesta fall är uppkopplade till en operatör finns det också risker för att de slutar fungerar vid avbrott.

Framförallt de äldre människorna känner sig i många fall otroligt beroende av sina trygghetslarm, och i och med att de vänjer sig vid det faktum att de alltid bär med sig sitt trygga larm precis intill sig så kan ett icke fungerande larm vara riktigt läskigt. Ett avbrott kan därmed göra att de äldre blir ängsliga, och även vårdpersonalen får större orosmoment då de äldre inte har samma tillgång till att kunna larma direkt.

Underlättar för vårdpersonal

Ett trygghetslarm kan verkligen skapa en tryggare vardag, och motsatsen gäller då om de inte fungerar eller ens existerar från första början. Inte bara kan ett trygghetslarm skapa en tryggare och säkrare vardag för speciellt utsatta personer, utan de möjliggör också att patienter kan få bästa möjliga vård i tid.

I och med att trygghetslarmen möjliggör för vårdpersonal och andra arbetande inom socialtjänsten att hålla betydligt bättre koll på sina patienter, däribland äldreboenden inräknat, kan denna säkra uppfinning också bidra till förbättrad vård. Trygghetslarm kan lösa många problem och öppna nya dörrar för att öka kvalitén på vårdsektorn.

En trygg framtid med trygghetslarm

Med andra ord kan vi sammanfatta det som att trygghetslarm är en riktigt smart lösning som kan skapa en tryggare och säkrare vardag för alla människor som är i behov av lite extra uppsikt och omsorg. Så länge personen själv kan kontrollera det och har möjligheten att larma vid akuta ärenden kan det underlätta väldigt.

Trygghetslarm kan användas av alla som har ett behov av det, inte minst för att lösa många problem inom vården. Kanske är det nyckeln till en tryggare framtid, och framförallt en möjlig nyckel till att framtidens sjukvård ska kunna bli så mycket bättre på alla olika sätt!

Ekonomi

Banker lyfts av EU:s stödpaket

Fotsatt positiv stämning på börsen. Arkivbild.
Fotsatt positiv stämning på börsen. Arkivbild.
Fotograf: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi Stockholmsbörsens uppgång kom av sig något i sluthandeln.
Vid stängning hade OMXS-index stigit 0,4 procent. Bland vinnarna märks H&M och banksektorn.

Efter en uppgång på omkring en procent föll Stockholmsbörsen tillbaka något i linje med den inledande utvecklingen på New York-börsen. Handeln slutade dock med positiva kurser efter bland annat ett EU-förslag om ett gigantiskt krispaket, 8 000 miljarder kronor.

Detta fick fart framförallt på banksektorn med klart stigande kurser. Allra bäst gick Handelsbanken som lyfte 5,0 procent. Swedbank och Nordea i sin tur steg 4,8 procent respektive 4,6 procent. SEB i sin tur var upp 3,0 procent vid stängning.

H&M en vinnare

Bland övriga vinnare märks klädjätten H&M som rusade 6,8 procent. Efter att under gårdagen meddelat att man återöppnat allt fler butiker kom i dag beskedet att permitteringarna av 2 500 anställda vid huvudkontoret inte förlängs från och med juli.

Utöver dessa bolag sågs också en stark uppgång för Husqvarna, upp 4,9 procent efter positiva signaler från den amerikanska marknaden.

Scandic Hotels fortsatte gårdagens kursrusning och steg 6,5 procent. Flygbolaget SAS som imorgon kommer med delårssiffror meddelade under dagen att man öppnat upp ett flertal flyglinjer. Aktien rörde sig dock inte nämnvärt, plus 0,8 procent.

Läkemedel mot strömmen

Mot strömmen gick framför allt bolag som tidigare klarat krisen bättre, bland andra medicinteknik- och läkemedelsbolagen Getinge och Astra Zeneca, minus 3,7 respektive 4,2 procent. Ericsson backade i sin tur 1,5 procent.

På de ledande europeiska börserna var det dock ännu större uppgångar än Stockholmsbörsen. Londonbörsens FTSE-100-index stängde upp, 1,1 procent, CAC40-index i Paris var upp 1,6 procent medan Frankfurtbörsens DAX-index klättrade 1,3 procent.

Inrikes

Svensk kritik mot EU:s coronafond

Statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild.
Statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes Statsminister Stefan Löfven (S) är kritisk mot att en stor del av pengarna från EU:s återhämtningsfond föreslås ges som bidrag.
Han varnar för att det skulle kunna leda till en kraftigt höjd EU-avgift.

Regeringens första kommentar till EU-kommissionens förslag på den så kallade återhämtningsfonden är negativ.

– Det här skulle inte vi kunna rösta ja till rakt av, säger EU-minister Hans Dahlgren (S).

Fonden ska hjälpa de medlemsstater som drabbats hårdast ekonomiskt av coronakrisen.

Statsminister Stefan Löfven (S) uppger att en återhämtningsfond som bidrar till att få ländernas ekonomier på fötter behövs. Regeringens kritik handlar framförallt om att en så stor del av pengarna som ska betalas ut ur fonden ska ges bort som bidrag.

Sverige får betala

Löfven skriver i en kommentar att det är "anmärkningsvärt att EU-kommissionen nu förslår att mer än 5000 miljarder kronor ska delas ut som bidrag, utan några krav på återbetalning".

Han fortsätter: "Det riskerar att bli ett kraftigt påslag av vad Sverige betalar till EU."

Fonden på 750 miljarder euro ska byggas upp genom att EU-kommissionen tar upp lån med EU-budgeten som säkerhet. Den delen av fondmedlen som betalas ut som bidrag till medlemsstater, framförallt till Italien och Spanien, kommer alla EU-länder att få vara med att betala tillbaka.

– Vi tycker det ska vara lån i stället för bidrag, så det här är inget vi accepterar, säger EU-minister Hans Dahlgren.

Han påpekar att lån ger ett starkare incitament för att använda pengarna på rätt sätt.

Notan dröjer

Det kommer dock, enligt EU-kommissionens förslag, att dröja innan Sverige och andra EU-länder får börja betala notan för återhämtningsfonden. Tanken är att återbetalning ska ske tidigast från 2028 och kunna pågå ända till 2058.

Dahlgren vill inte spekulera i hur mycket högre Sveriges EU-avgift skulle kunna bli på så lång sikt.

– Men om man ger bort pengar, då måste någon annan betala för de pengarna, säger han.

EU-kommissionen föreslår andra sätt att finansiera fonden än att bara höja EU-ländernas EU-avgifter, till exempel genom att EU får ta in vissa typer av skatter.

– Att överföra någon beskattningsrätt till EU, det är vi inte intresserade av, säger Dahlgren.

Men han tillägger att om det finns andra sätt som gör att Sverige kan få lägre EU-avgift, så är regeringen beredd att diskutera det.

Stort skifte?

Det finns de som ser kommissionens förslag som början på en ny era i EU:s utveckling med till exempel en gemensam finanspolitik eller EU-skatter.

– Några vill kanske se det på det sättet. Jag ser det som en engångsinsats. Jag ser inte det som att vi har något fundamentalt skifte, säger Dahlgren.

– Men det skulle naturligtvis vara en ändring i EU:s sätt att arbeta om vi plötsligt började låna upp stora miljardbelopp för att ge ut som bidrag. Det har vi inte gjort förut.

Moderaterna delar regeringens kritik av EU-kommissionens fondförslag.

– I det här förslaget ska svenska skattebetalare vara med och betala av på Italiens och Greklands statsskuld. Det är inte rimligt, säger partiets ekonomisk politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Hon förväntar sig att den svenska regeringen tillsammans med Nederländerna, Österrike och Danmark är "stenhårda" i EU:s förhandlingar om fonden.

För att minska motståndet mot sitt förslag har EU-kommissionen även föreslagit att rikare länder, som Sverige, ska få behålla sina rabatter på EU-avgiften under kommande budgetperiod 2021-2027.

"Det är ett viktigt framsteg för Sverige", skriver Löfven i sin kommentar.

Peter Wallberg/TT

Moderaternas ekonomisk politiska talesperson Elisabeth Svantesson. Arkivbild.
Moderaternas ekonomisk politiska talesperson Elisabeth Svantesson. Arkivbild.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT

Inrikes

Förslag på väg om hemsjukpeng till riskgrupper

Acko Ankarberg Johansson (KD), ordförande i riksdagens socialutskott. Arkivbild.
Acko Ankarberg Johansson (KD), ordförande i riksdagens socialutskott. Arkivbild.
Fotograf: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Personer i riskgrupper som måste vara hemma för att inte smittas av coronaviruset – men som inte kan jobba hemifrån – ska få ersättning, föreslår regeringen.
Ersättningen kan bli högst 804 kronor per dag, från den 1 juli.
Riksdagen begärde i april ett förslag från regeringen.

– Jag är glad att regeringen närmar sig ett beslut om smittskyddspenning, men man behöver också leverera förslag när det gäller närstående och gravida, säger Acko Ankarberg Johansson, ordförande (KD) i riksdagens socialutskott till TT efter ett möte i utskottet med socialminister Lena Hallengren (S) och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

Regeringen kommer de närmsta dagarna att skicka ut ett förslag till ett tillfälligt system på remiss. Förslaget väntas kunna omfatta 70 000 personer och kosta statsbudgeten, i utgift, mellan 5 och 6 miljarder kronor. Ersättningen ska kunna utgå i tre månader, från den första juli, till personer som till exempel har sjukdomar som cancer, nedsatt immunförsvar, stor fetma och sex andra diagnoser som Socialstyrelsen nyligen definierade. Har de de sjukdomarna bedöms covid-19 vara en extra farlig sjukdom att drabbas av.

Det handlar om arbetsföra personer som inte kan jobba hemifrån eller vars arbetsplats inte kan anpassas för att minska smittrisken för dem där. De måste också visa upp ett läkarintyg för Försäkringskassan.

– Vi har inte hittat något annat land som har ett motsvarande system, säger socialminister Lena Hallengren till TT.

Hon säger att regeringen har arbetat parallellt med riksdagen för att få fram ett förslag.

– Nu har vi ett förslag som är så bra som det bara går att få nu, säger Hallengren och tillägger att det i princip handlar om att införa ett helt nytt, tillfälligt socialförsäkringssystem

Lars Larsson/TT

NÄSTA ARTIKEL