Sport

Allsvenska damderbyt ett inofficiellt 50-årsjubileum

Thorsten Frennstedt var mannen bakom den historiska första seriematchen i damfotboll på Limhamns IP nästan på dagen 50 år före lördagens allsvenska Malmlöderby mellan LB07 och FC Rosengård. Foto: Henrik Lindahl
Sport
Sport När LB07 tar emot FC Rosengård på Limhamns IP på lördag är det samtidigt ett inofficiellt 50-årsjubileum för svensk damfotboll.Nästan på dagen för 50 år sedan spelades nämligen den allra första seriematchen på samma plats.

Svensk damfotboll föddes på sätt och vis i Eslöv. Det var tidningen Arbetets Eslövsredaktion som av sprotchefen i Malmö fick uppdraget att dra igång en damserie 1969.

– Sportchefen Lennart Strandberg hade sett i en dansk tidning att det spelades fotboll för tjejer i Köpenhamn, så han gav i uppdrag åt Eslövsredaktören Algot Nordbeck och mig att försöka dra igång en serie, berättar Thorsten Frennstedt som är känd för sitt mångåriga engagemang på olika fronter inom damfotbollen i landet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Jihad Fakhouri ett starkt nyförvärv

Fotbollsspelare
Jihad Fakhouri är ett löfte i Eslövs BK som hyllas av tränaren Peter Olsson.
Fotograf: Kenneth Larsson
Sport
Fotboll Sportbladet listar de 75 största talangerna i division 2. Eslövs BK:s nyförvärv Jihad Fakhouri från Landskrona Bois är en av dem som finns med.

Klubbarna i division 2 har fått chansen att lyfta fram de spelare, som är födda på 2000-talet, med den största potentialen att utvecklas.

Tränaren Peter Olsson i Eslövs BK väljer att hylla det 19-åriga nyförvärvet från Landskrona Bois, Jihad Fakhouri. En mångsidig spelare.

– Vi tog in honom från Landskrona Bois. Han är vass och har det mesta. Jihad kan spela på flera olika positioner. Mittback och defensiv mittfältare. Han har en väldigt fin spelförståelse, menar EBK-tränaren.

– Landskrona har tagit flera spelare från oss genom åren så det känns bra att vi kan få någon tillbaka. Jihad har dessutom en god fysik för sin ålder, är snabb och har en bra vänsterfot. Det enda som behöver komma är att han pratar mer med sina lagkamrater, påpekar Peter Olsson.

Sport

Eslövs BK räknar med försenad premiär

Fotbollstränare
Peter Olsson och Eslövs BK har tränat på under hela våren.
Fotograf: Jonny Nilsson
Sport
Fotboll Den 14:e juni är tanken att fotbollstvåan ska ha premiär. Men Eslövs BK:s tränare Peter Olsson tror att den senareläggs.
– Månadsskiftet juli-augusti känns mer lämpligt, säger han.

Två matcher, först BK Olympic hemma och därefter Varbergs Gif borta, ska Eslövs BK spela i division 2 innan sommaruppehållet tar vid.

Men EBK-tränaren Peter Olsson har snackat med andra klubbar i serien, och han låter säker på att det hela skjuts upp.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

FC Rosengård först ut med pappdockor

Publik som hejar på FC Rosengård på Malmö IP.
Publiken på Malmö IP kommer att ersättas av pappdockor när FC Rosengårds damlag spelar.
Fotograf: Andreas Hillergren/TT
Sport
fotboll FC Rosengård kommer att vara först ut med pappdockor på läktaren i stället för publik när damallsvenskan kör igång. Nu erbjuder klubben sina fans och sponsorer att köpa egna dockor till preimären.

– Ett riktigt kul initiativ från tryckeriföretaget som vi samarbetar med. Det kommer att gynna våra samarbetspartners, klubben och även spelarna på planen, förklarar FC Rosengårds klubbchef Jenny Damgaard.

På den internationella fotbollsscenen har vi redan sett ett flertal exempel när ligorna sparkat i gång. Både bra och dåliga exempel. Pappdockor som fyller läktarna för att det inte ska se så tomt ut på arenorna när matcherna spelas utan publik.

Nu kommer FC Rosengård att följa efter på Malmö IP.

Egen bild

– Det kommer att tryckas en figur med plats för egen ansiktsbild och sedan får man välja om man vill att figuren ska ha vår matchtröja, eller en enfärgad tröja med vår logga eller en egen logga om man så vill, förklarar Jenny Damgaard.

Alla som så önskar kommer att kunna gå in online och ladda upp sin egen ansiktbild och eventuell logga och välja hur den egna dockan ska se ut.

– Det kommer att kosta 195 kronor och då får man sin docka med på alla matcher som vi spelar utan publik. 25 procent av intäkterna går till klubben, så det blir ett ekonomiskt tillskott till föreningen. Samtidigt ger det våra samarbetspartners ett sätt att synas och ett sätt att stötta föreningen.

Stort intresse

Jenny Damgaard ser fram emot starten och påpekar att även spelarna tycker att det ska bli kul.

– De tycker också att det här är ett kul initiativ och det blir ju lite roligare än helt tomma läktare.

FC Rosengårds klubbchef vågar inte spekulera i hur många dockor som kommer att säljas eftersom det aldrig gjorts tidigare och är helt nytt för klubben.

– Men hittills har intresset varit stort så vi hoppas det blir många dockor till hemmapremiären.

Sport

Rosengård först i Sverige med "pappskallar"

FC Rosengård kommer i inledningen av damallsvenskan att få måljubla inför publikläktarskyltar. Arkivbild.
FC Rosengård kommer i inledningen av damallsvenskan att få måljubla inför publikläktarskyltar. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Sport
Sport

När damallsvenskan startar om i slutet av juni är det tomma läktare som gäller. Därför har Rosengård tagit initiativet att införa publikläktarskyltar, så kallade "pappskallar", på Malmö IP. Planen är att supportrarna ska kunna ta en bild på sig själva som ett företag sedan kommer trycka upp och sätta ut på läktaren.

– Jag tycker det är ett väldigt kreativt alternativ från när satsningen började och det är ett sätt att skapa närvaro trots att man inte är där, säger klubbchefen Jenny Damgaard till Fotbollskanalen.

De regerande mästarna blir därmed först i Sverige med att köra med fiktiv publik.

Tyska Bundesligaklubben Borussia Mönchengladbach lanserade för några veckor sedan en supporterkampanj där de placerade ut drygt 12 000 pappfigurer på sin hemmaarena.

Sport

Tysklandsflytten närmar sig för Henningsson

Hörbysonen Philip Henningsson flyger fram i IFK Kristianstad, som han nu lämnar för ett proffsäventyr i Tyskland.
Fotograf: Andreas Hillergren/TT
Sport
HANDBOLL Dagarna på svensk handbollsmark börjar så smått bli räknade för Hörbysonen Philip Henningsson.

Snart går flyttlasset från Kristianstad till Wetzlar i den tyska delstaten Hessen.

– Wetzlar ligger ganska nära Frankfurt am Main, förklarar den 25-årige IK Lågan-produkten.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Bostadslistan

Priset per kvadratmeter för hyresrätter varierar stort på olika platser i Sverige

BOSTADSLISTAN Bostadslistan har tillsammans med Bostadshub gjort en stor undersökning av Sveriges dyraste och billigaste kvadratmeter under 2019. Skillnaderna var naturligtvis stora beroende på storleken på staden i fråga, men ett intressant fynd är att det var över 300% dyrare att bo i hyresrätt i Stockholm än i Åmål.

Kvadratmeterpriset för en hyresrätt kan variera från endast 85 kronor upp till hela 629 kronor på olika platser i Sverige. Det visar en ny undersökning utförd av Bostadslistan och Bostadshub, två sökmotorer för hyresrätter på den Svenska marknaden. Efter att ha granskat över 10 000 annonser från både privatpersoner och företag som publicerats på plattformarna under 2019, har företagen kunnat skapa en intressant överblick av den svenska hyresrättsmarknaden.

Här var det dyrast och billigast

Som nämnt ovan så var det stora variationer på kvadratmeterpriset för en hyresrätt i vårt land. Som förväntat så kan vi återfinna Sveriges dyraste kvadratmeter i Stockholm, mer bestämt Nacka, där du kan betala upp till 629 kronor per kvadratmeter i genomsnitt. Å andra sidan så kan man i genomsnitt bo i en hyresrätt i Åmål för endast 85 kronor per kvadratmeter.

Bostadsort spelar stor roll på kvadratmeterpriset

Utöver att endast titta på det genomsnittliga kvadratmeterpriset kunde undersökningen också peka på vad den genomsnittliga lägenheten kostar på olika orter i landet. Efter en grundlig genomgång av de annonser vi undersökt så kostar det i genomsnitt 17 571 kronor att bo i en hyresrätt i Stockholm, samtidigt som det bara kostar 5113 i Åmål. Detta är förstås en väsentlig skillnad, men det är ingen hemlighet att det är billigare att bo utanför huvudstadsområdet, oavsett vilket land som undersöks.

Dyrare än man tror att bo i Lund och Uppsala

Utöver att endast titta på var det var dyrast och billigast i Sverige kunde undersökningen också avslöja att några av landets dyraste kvadratmeter kan hittas bland lediga lägenheter på Sveriges studentorter. Lund och Uppsala hamnade på plats tre och fyra i undersökningen, med ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 217 samt 200 kronor.

Top 10: Sveriges dyraste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Top 10: Sveriges billigaste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Sport

Lindgren blir assisterande till Carlén i YIF

Marcus Lindgren pekar med hela handen.
Marcus Lindgren kliver ner på planen igen som assisterande tränare.
Fotograf: arkivbild
Sport
handboll Ystads IF förändrar av olika skäl, inte minst ekonomiska, i ledningen för herrlaget. Sportchefen Marcus Lindgren kliver delvis ner från kansliet och blir assisterande tränare till Oscar Carlén.

Marcus Lindgren har haft flera olika roller i YIF sedan 2006. Han har varit både huvudtränare, assisterande tränare och sportchef. Som chef var han med och rekryterade Oscar Carlén som Jerry Hallbäcks efterträdare på tränarposten.

Nu kliver Lindgren, som nyligen uppgraderat sin tränarlicens till EHF Coach Licens, ner som assisterande tränare igen och därmed blir det två Ystadsöner som kommande säsong styr YIF:s herrlag i Handbollsligan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Besara tillbaka i Örebro SK

Nahir Besara uppges vara klar för en återkomst i Örebro SK. Arkivbild.
Nahir Besara uppges vara klar för en återkomst i Örebro SK. Arkivbild.
Fotograf: Conny Sill n/TT
Sport
Sport

Nahir Besara återkommer till Örebro SK och allsvenskan. Det uppger Expressen och spelarövergången bekräftas av Örebro. Besara har stått utan kontrakt sedan han lämnade den cypriotiska klubben Pafos FC tidigare i år.

Besara spelade för Örebro SK mellan 2016 och 2018 innan han lämnade för spel i Saudiarabien. Den 29-årige mittfältaren skrivit på ett kontrakt som gäller säsongen ut.

"Jag är verkligen glad att vara tillbaka. Örebro är som hemma för mig. Jag känner många av spelarna och människorna i föreningen. Det är en fin klubb, och jag värdesätter Axel (Kjäll, managern) väldigt högt. Dessutom har supportrarna alltid varit grymma, jag vet att de har visat att de vill ha mig här och jag ser fram emot att få visa dem den fotboll jag kan spela. Klubben är i ett spännande läge och en sak som sticker ut sedan sist jag var här är att de har en ännu tydligare satsning med många unga, lovande spelare", säger Nahir Besara i ett pressmeddelande.

Örebro inleder allsvenskan med att möta AIK hemma den 14 juni.

Sport

VM-rallyt i Finland ställs in

Gruset kommer inte att spruta på skogvägarna runt Jyväskylä i sommar. VM-rallyt i Finland ställs in. Arkivbild.
Gruset kommer inte att spruta på skogvägarna runt Jyväskylä i sommar. VM-rallyt i Finland ställs in. Arkivbild.
Fotograf: Roni Rekomaa/AP/TT
Sport
Sport

VM-rallyt i Finland 6-9 augusti ställs in på grund av osäkerheten kring coronapandemin. Det är den tredje deltävlingen som inte kan köras som planerat. Portugal och Kenya har sedan tidigare fått stryka sig från VM-kalendern medan Argentina och Italien flyttat fram sina tävlingar.

"Trots att situationen i Finland och internationellt har blivit bättre, finns det fortfarande för många frågor kring hälsa och säkerhet för att organisera tävlingen med bara två månader kvar." säger arrangören i ett pressmeddelande.

Bristen på information om olika nationers reserestriktioner den kommande tiden anges även som skäl för att ställa in. Att senarelägga tävlingen diskuterades, men på grund av för många osäkerhetsfaktorer väljer Finland att återkomma i nästa års VM-serie.

Hittills har blott tre deltävlingar avgjorts, i Monte Carlo, Sverige och Mexiko. Nästa planerade VM-rally är i Nya Zeeland 3-6 september.

NÄSTA ARTIKEL