Dom för utnämning av Fuck girl slås fast i hovrätten

MALMÖ Utnämnandet av en kvinnlig skolkamrat till ”årets fuckgirl” i samband med en studentbal är grovt förtal.
Det slår hovrätten fast och går efter ett överklagande på samma linje som tingsrätten som dömde 19-åringen som läste upp motiveringen mot hans nekande.

Det var under en studentbal i maj förra året, som en kvinnlig elev inför 400 elever kallades upp på scenen för att ta emot ett av flera pris med motiveringen i form av en tavla. Motiveringen lästes upp och kvinnan utsågs till ”Årets fuckgirl”.
Studentkommittén var den som offentliggjorde resultatet av skolan omröstningar till priserna som de även delade ut till bland annat ”Årets snygging” och ”Årets dramaqueen”. Sist ut var kategorierna ”Årets fuckboy” och ”Årets fuckgirl”.

Som Skånskan berättat tidigare lämnade kvinnan som utsågs till ”Årets fuck girl” omgående balen efter att hon hört den kränkande motiveringen. Hon deltog inte i det fortsatta studentfirandet och mådde väldigt dåligt efter händelsen.
Skolan startade en utredning som ledde fram till en polisanmälan av 19-åringen som läste upp motiveringen.

”Årets fuckgirl går till en tjej som ligger killar nära, en person som får killar att bli kära”, började motiveringen.
Slutraden rimmade att det varken fanns fingrar och tår att räkna hur många saker som ”glidit in mellan dina lår.”
I bakgrunden hördes musik där med anspelningar om att sångerskan var en hora.

Malmö tingsrätt åtalade senare 19-åringen för grovt förtal, men mot hans nekande. När domen föll i november förra året var den villkorlig med dagsböter. 19-åringen dömdes även att betala 10 000 kronor i skadestånd till flickan.
19-åringen som överklagade domen till hovrätten menade att utnämningen var en komplimang till en populär tjej och att den var formulerad med humor.
Dessutom hävdade hans försvarare att utnämningen var jämställd eftersom man även utnämnde en fuckboy. Pojken som utnämndes till fuckboy uppgavs ha känt sig stolt över sin utnämning.

Hovrätten går nu på samma linje som tingsrätten och slår fast att de måste stå alla och envar klart att ”Årets fuckgirl” har en negativ klang. Den förnedrande och kränkande behandlingen har dessutom förstärkts genom val av musik och som ”knappast kan tolkas på annat sätt än att NN utmålas som lösaktig”.
Med bakgrund av detta konstaterade tingsrätten och nu hovrätten att det är uppenbart att 19-åringen utpekat sin skolkamrat som klandervärd och lämnat uppgifter om henne som varit ägnade att utsätta henne för annans missaktning.
19-åringens agerande betecknas som hänsynslöst.

Dagens fråga

Har du klimatångest?

Loading ... Loading ...

Webbkryss