Ton Koopman, en framstående dirigent, organist och cembalist sätter sig på lördag vid silverorgeln i Börringe.
Silverorgeln i Börringe kyrka är unik i sitt slag i Skåne. Den byggdes redan 1786 och alla delar är original. Arkivbild

Unik konsert väntas vid silverorgeln

Börringe Den internationellt hyllade barockexperten Ton Koopman ger på lördag en konsert i Börringe kyrka som en del av en tredagars orgelfestival i Sydvästra Skåne.

– Det här är oerhört speciellt att Ton Koopman gästar oss. Han spelar otroligt uttrycksfullt och lämnar absolut ingen oberörd.
Det säger Anders Johnsson, organist och medlem i Svenska orgelsällskapet som arrangerar orgelfestivalen den 10-12 maj.

Den 11 maj klockan 10 är det Svedala församling och Börringe kyrka som gästas av den internationellt hyllade barockexperten från Nederländerna, Toni Koopman. Han ger då en konsert på Börringes Silverorgel från 1786. Extra speciellt för Anders Johnsson som själv var med och fick orgeln i spelbart skick efter att den stått ospelbar i många år.

– Det här är ett unikt besök, Ton Koopman är en av dem som drog i gång att spela på barockinstrument, men framför allt är han en framstående cembalist, säger Anders Johnsson.
Ton Koopman är även en mycket framstående dirigent och organist som framträtt i de flesta stora konsertsalarna i världen, spelat på de flesta historiska instrumenten i Europa liksom spelat in en stor mängd skivor, både som dirigent och som solist.

Under sitt besök och deltagande i orgelfestivalen ger han två konserter, en Börringe men även en i Höörs kyrka senare samma dag.
– Konserten i Börringe är gratis, men bara från orgelsällskapet är vi ett hundratal som kommer. Församlingen vet ju inte hur stort intresse det är för konserten och för att få kontroll delar man ut gratisbiljetter på expeditionen i Svedala, berättar Anders Johnsson.

Ett tiotal orgelkonserter arrangeras under festivalen i bland annat kyrkorna i Falsterbo, Lomma och Lyngby. Festivalen inleds i Sankt Petri kyrka i Malmö på fredagen och avslutas i Tygelsjö på söndagen.
Församlingshemmets expedition i Svedala har öppet vardagar mellan klockan 10.00 och 12.00.

Hela programmet finns att ta del av på svenskaorgelsallskapet.se

Dagens fråga

Har du blivit strandsatt vid något tågstopp i år?

Loading ... Loading ...