Det blir inget tiggeriförbud i Kävlinge, inte i nuläget. Foto: Emil Langvad / TT

Majoritet skjuter nu upp tiggeriförbudet

KÄVLINGE Det blev en het debatt när förslaget om ett tiggeriförbud togs upp vid måndagens kommunfullmäktigemöte.
Till slut vann dock Alliansens förslag om att kommunstyrelsen ska förbereda om tiggeriet ökar i Kävlinge.

– Alliansens förslag är varken eller. Antingen säger ni ja till motionen eller så säger ni nej. Vi Socialdemokrater värnar om utsatta människor och säger nej, sa kommunalrådet Catrin Tufvesson (S).
Hon fick med sig både Vänsterpartiet och Miljöpartiet, som båda är negativa till att införa ett tiggeriförbud i Kävlinge.

I botten handlar Sverigedemokraternas motion om att införa tillståndsplikt för pengainsamling på vissa platser i kommunen, som vid butiker och affärscentren.
– I väntan på ett nationellt förbud finns en möjlighet att göra som Vellinge och Eskilstuna och införa tillståndsplikt på en handfull platser, menar Henrik Ekberg (SD).
Alliansen pekar dock på att det knappast förekommer något tiggeri i kommunen och att polisen inte heller har några indikationer på det.
– Vi liberaler anser inte att ett förbud mot tiggeri är rätt väg att gå utan detta riskerar att föda hat, hot och våld mot redan utsatta människor, säger Anette Bååth (L).
Kommunstyrelsens ordförande, Pia Almström (M) slog ett slag för sitt förslag om att förbereda för ett tiggeriförbud om det blir aktuellt med mer tiggeri i kommunen. Vid omröstningen vann Socialdemokraternas nej mot Sverigedemokraternas motion.
Vid omröstning nummer två ställdes Allianspartiernas förslag mot Socialdemokraterna. Här röstade 24 ledamöter för ks förslag och 15 för S avslag medan nio SD:ledamöter avstod.
Ett eventuellt tiggeriförbud skjuts alltså på framtiden, även om många av partierna i Kävlinge är negativa till ett sådant.
Ett annat hett ämne var Socialdemokraternas motion om att starta en fältgrupp i kommunen.
– Det finns ett behov och en efterfrågan från fritidsgårdar och idrottshallar om att de ska få hjälp med det förebyggande arbetet och ordningen av en fältgrupp. Därför fortsätter vi att driva frågan, förklarar Catrin Tufvesson.
Alliansen fortsätter dock att hänvisa till att det vid fjolårets budgetsammanträde tog ett initiativ till att utredde hur det uppsökande och förebyggande arbetet i kommunen ska utformas. Då vill man inte låsa sig vid en fältgrupp.

En annan motion som också ledde till votering var Miljöpartiets motion om att göra kommunfullmäktige mera demokratiskt med bland annat webbsändningar.
Här fick Miljöpartiet med sig Vänstern och Socialdemokraterna men då Sverigedemokraterna röstade med Alliansen blev röstsiffrorna 34 mot 15.
Vid mötet klubbades också att kommunen ska köpa tillbaka turisthotellet vid Barsebäcksstrand för 13,3 miljoner och sedan hyra ut lokalerna till någon lämplig entreprenör.
Dessutom rådde det total enighet om att satsa 17 miljoner kronor för att medfinansiera etapp 2 av Lommabanan, som bland annat innebär dubbla spår i Alnarp och Flädie och att det ska göras en plattformsförlängning på Kävlinge station för att möjliggöra vändning av tåg.

Dagens fråga

Tar sig Sverige till EM i fotboll?

  • Ja (61%, 262 Röster)
  • Nej (39%, 170 Röster)

Antal röster: 432

Loading ... Loading ...