Forskningsminister Matilda Ernkrans (S) besökte anläggningen och blev guidad av direktör John Womersley. Eftersom hon är ny på sin post ville hon på plats få mer information om den jättelika forskningsanläggningen. FOTO: Joakim Stierna
ESS målstation är klar till 70 procent. Den ska bli 30 meter hög. Betongarbetena ska vara avslutade i år. Sedan ska byggnaden fyllas med innehåll, specialbyggda instrument som just nu tas fram på laboratorier över hela Europa.
ESS växer. Forskningsminister Matilda Ernkrans besökte anläggningen och blev guidad av direktör John Womersley.

Ministern lovade ett nytt ESS-kansli

lund Regeringen har beslutat att inrätta ett ESS-kansli. Dess uppgift blir att hjälpa svenska forskare och näringslivsföreträdare att dra nytta av ESS-anläggningen. Nyheten presenterades av Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, när hon besökte ESS under tisdagen.
Vetenskapsrådet och Vinnova ska utföra uppdraget att bygga upp kansliet.

– Oavsett om det är enskilda forskare eller företag ska de veta vart de ska vända sig för att kunna dra nytta av ESS. Det är svårt för dem att få en överblick, säger Matilda Ernkrans.
Hennes värd under besöket, ESS direktör John Womersley, välkomnar beslutet. Hans uppfattning är att svenska universitet och näringslivet i landet ligger lite efter kollegor ute i Europa när det gäller att se de möjligheter som ESS kommer att erbjuda när anläggningen börjar tas i drift 2023.

Matilda Ernkrans var i Lund för att lära sig mer om hur bygget av ESS fortskrider och hur anläggningen kommer att kunna användas. Hon fick en genomgång av John Womersley, som också passade på att tacka den svenska regeringen.

– Jag vill att du ska vara stolt över vad ditt land och riksdag har gjort. Detta är ett projekt med en enorm vetenskaplig potential, en nyckel till framgång och genombrott, säger han.
ESS är ett av de största infrastrukturprojekt som pågår i Europa för närvarande. Att bygga anläggningen kostar svindlande 1 843 miljoner euro. Av den summan står värdländerna Sverige och Danmark för hälften. Detta gör ESS till ett av Sveriges största internationella åtaganden någonsin, fortsätter John Womersley.
Konstruktionen har pågått sedan 2014. Hittills är den klar till 58 procent. När den börjar tas i bruk 2023 har bygget pågått i nio år.

John Womersley berättade också lite om hur ESS kan komma till nytta för mänskligheten. Syftet med anläggningen är att förstå in i minsta partikel hur material är uppbyggda och fungerar. Det kan leda till genombrott i allt från medicin till energi.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Kommer du att äta någon semla i dag?

Loading ... Loading ...