Vetenskapsrådet och Vinnova ska utföra uppdraget att bygga upp kansliet.
– Oavsett om det är enskilda forskare eller företag ska de veta vart de ska vända sig för att kunna dra nytta av ESS. Det är svårt för dem att få en överblick, säger Matilda Ernkrans.
Hennes värd under besöket, ESS direktör John Womersley, välkomnar beslutet. Hans uppfattning är att svenska universitet och näringslivet i landet ligger lite efter kollegor ute i Europa när det gäller att se de möjligheter som ESS kommer att erbjuda när anläggningen börjar tas i drift 2023.
Matilda Ernkrans var i Lund för att lära sig mer om hur bygget av ESS fortskrider och hur anläggningen kommer att kunna användas. Hon fick en genomgång av John Womersley, som också passade på att tacka den svenska regeringen.
– Jag vill att du ska vara stolt över vad ditt land och riksdag har gjort. Detta är ett projekt med en enorm vetenskaplig potential, en nyckel till framgång och genombrott, säger han.
ESS är ett av de största infrastrukturprojekt som pågår i Europa för närvarande. Att bygga anläggningen kostar svindlande 1 843 miljoner euro. Av den summan står värdländerna Sverige och Danmark för hälften. Detta gör ESS till ett av Sveriges största internationella åtaganden någonsin, fortsätter John Womersley.
Konstruktionen har pågått sedan 2014. Hittills är den klar till 58 procent. När den börjar tas i bruk 2023 har bygget pågått i nio år.
John Womersley berättade också lite om hur ESS kan komma till nytta för mänskligheten. Syftet med anläggningen är att förstå in i minsta partikel hur material är uppbyggda och fungerar. Det kan leda till genombrott i allt från medicin till energi.