Polisens kriminaltekniker på plats utanför fastigheten efter gripandet av 87-åringen den 18 oktober förra året. Foto: Johan Nilsson/TT

87-åring döms till fängelse för dråp

KLAGSTORP 87-åringen tog livet av sin två år yngre sambo när hon låg i sin säng.
Nu döms han till ett års fängelse för dråp, åklagaren yrkade på mord.

Åldern hade börjat ta ut sin rätt och det gamla paret som levt hela sina vuxna liv tillsammans kände livsleda. Den 85-åriga kvinnan hade under lång tid bland annat plågats av buksmärtor och enligt hennes 87-årige man hade hon bara dagar innan ätit en hel karta med smärtstillande tabletter i syfte att ta sitt liv.
I Ystads tingsrätt och i förhör har den 87-årige mannen berättat att han för egen del ville avsluta sitt liv. Det eftersom han inte tycker att det är något liv längre då han gått från att ha varit en spänstig person som alltid har hållit igång till att numera vara en fysiskt skröplig person som varken kan se eller höra ordentligt.

Även ett av parets vuxna barn har vittnat om att mamman uttalat att hon inte längre ville leva. Det efter att hon 2016 insjuknat allvarligt vid ett tillfälle men återupplivats efter att sonens sambo tillkallat ambulans.
Rätten har i sin dom ställt sig bakom att förloppet varit som 87-åringen berättat – att paret tillsammans bestämt sig för att ta sina liv som de levt under lång tid – tillsammans. Detta skulle ske på ovanvåningen till bostaden i Klagstorp den 18 oktober.
I trappan lämnade de en lapp till den av de tre barnen som de misstänkte skulle kunna vara den som kom till hemmet först. De ville inte att hen skulle se föräldrarna döda. Uppmaningen på lappen var att inte gå upp för trappan utan att ringa polisen.

Men det gick inte som planerat. Den 85-årig kvinnan, som enligt mannen och även tingsrättens uppfattning, själv lade sig i sin säng avled omgående efter att mannen tagit hennes liv. Däremot lyckades inte 87-åringen att själv ta sitt liv på samma sätt.
När han insåg detta larmade han polisen och när de kom till bostaden blev han omgående gripen misstänkt för mord. Först tidigare i april släpptes mannen ur häktet.

Åklagaren yrkade på att 85-åringen ska dömas till mord. Han själv har dock hela tiden hävdat att det aldrig varit frågan om mord utan i stället menat att han skulle dömas för dråp.
Ystad tingsrätt har gått på samma linje som 87-åringen som döms dock endast döms till ett års fängelse – det med hänvisning till omständigheterna och hans höga ålder.

Mannen döms även att betala skadestånd om 60 000 kronor vardera till parets tre barn.

Läs mer:

Dagens fråga

Har du klimatångest?

Loading ... Loading ...

Webbkryss