Svante Grundberg avled i helgen, 75 år gammal. Foto: Pontus Lundahl/TT/Arkiv
"Nattsudd" var titeln på tv-programmet som Grundberg ledde tillsammans med Björn Wallde mellan 1985 och 1991, och blev sedan också titeln på en bok. Foto: Bertil Ericson/ SCANPIX/Arkiv
Presskonferens inför filmen Göta Kanal 2 - Kanalkampen under 2006. På bilden syns förutom Svante Grundberg, längst till vänster, Janne "Loffe" Carlsson (död 2017), Rafael Edholm, och Magnus Härenstam (död 2015). Photo: MARK EARTHY/SCANPIX/Arkiv

Svante Grundberg är död

Den folkkäre skådespelaren Svante Grundberg har gått bort, 75 år gammal.

Grundberg hittades död i sin lägenhet i Gävle under helgens gång, och hans bortgång bekräftades av hans anhöriga under söndagskvällen.
Dödsorsaken är inte fastställd, och enligt hans vän och kollega Björn Wallde kom dödsbeskedet som en chock.
– Det fanns inga tecken på att han var sjuk eller så, utan det kom väldigt plötsligt. Vi har känt varandra jättelänge och har haft otroligt kul ihop. Det känns kusligt helt enkelt. Förskräckligt, säger han till Aftonbladet.

Grundberg skådespelade inte enbart, utan var också författare och regissör. Musikdokumentärer var hans specialavdelning.
Debuterade på vita duken gjorde han inte förrän som 35-åring i filmen Frihetens murar. Men det är kanske i sina komiska biroller – den filmande herr Storch i Sällskapsresan, och den ständigt kantrande kanotisten i Göta kanal-filmerna – som han gjorde ett intåg i den breda massans medvetande.
Från 1985 till 1991 ledde han och Björn Wallde tv-programmet Nattsudd där duon pratade om aktuella händelser, blandat med populärmusikhistoria och såg på gamla musikfilmsnuttar.
Svante Grundberg blev 75 år gammal.