Avengers: Endgame. Pressfoto

Ett storslaget slut

Film/recension

FILM
Avengers: Endgame
Regi: Anthony Russo, Joe Russo
Medverkande: Robert Downey Jr, Chris Evans, Mark Ruffalo, Chris Hemsworth, Scarlett Johansson med flera
Betyg: 3

Väntan har inte varit lång, nästan på dagen ett år bara. Men oj vad förväntningarna skruvats upp. Avengers: Endgame är filmen som ska avsluta historien som påbörjades i Avengers: Infinity War senast, och tala om cliffhanger. Rymdskurken Thanos lyckades få otaliga av Marvelhjältarna att upplösas i tomma intet tillsammans med hälften av jordens befolkning. Frågan nu är om katastrofen ska kunna förhindras i efterhand.
Svaret är väl ganska givet, men det är inte historiens slutresultat som är det mest intressanta utan vägen dit. Ur den aspekten har de två manusförfattarna och regisserande bröderna Russo lyckats relativt bra. Åtminstone med tanke på förutsättningarna. För det har varit en mastodontuppgift att hålla reda på alla karaktärernas öden och äventyr i en story som är mer än lovligt snårig.

Historiens motor är, precis som i föregångaren, jakten på evighetsstenarna. Den här gången är det superhjältarna som vill lägga vantarna på dem för att rädda den halvan av jordens befolkning och de superhjältar som föll offer tidigare. Enda sättet att göra detta är att resa i tiden till diverse platser i olika eror.
Vi talar superhjälteepos av stora mått. Det är stora känslor med mycket sorg, inre demoner och en hel del prat om att gå vidare. Personligen uppskattar jag detta seriösa grepp. Varför berätta en sådan här story om allt bara tramsas bort? Samtidigt ska villigt medges att här finns en hel del skämtsamma inslag också, men var sak på sin plats. Humor och djupt allvar förekommer sällan i samma scen. Vilket ger god balans mellan två ytterligheter i stämningslägen.

I mångt och mycket har Avengers: Endgame i likhet med sin föregångare mer karaktären av ett event än en film. Det är ett spektakel, som ytterst sällan anammar talesättet less is more. Vilket avspeglas i den massiva speltiden på nära tre timmar. Men jag tycker samtidigt att Endgame är en bättre film än Infinity War.
Där den sistnämnda var väl fragmentarisk och rörigt högljudd går årets upplaga mer ner på det personliga planet och i närkontakt med superhjältarna både i vardagen och på slagfältet. Historien byggs medvetet gradvis upp inför den oundvikliga uppgörelsen i dess klimax.
Ett klimax som faktiskt undviker att gräva ner sig i enahanda explosioner och specialeffekter på avstånd, och istället ter sig oväntat varierat, häftigt, drabbande och storslaget på allvar. Säga vad man vill, men Marvels superhjältar går ut med en enorm smäll utan att för den sakens skull kunna konkurrera med de bästa solofilmerna dessa seriegiganter släppt ifrån sig genom åren.

FILM
Avengers: Endgame
Regi: Anthony Russo, Joe Russo
Medverkande: Robert Downey Jr, Chris Evans, Mark Ruffalo, Chris Hemsworth, Scarlett Johansson med flera
Betyg: 3