Emil Cronemyr som Nick och Per Granvik som Zorba i Lilla Teaterns uppsättning av Zorba. Foto: Petter Volden
Ulf Rosquist regisserar Zorba på Lilla Teatern. Foto: Gunilla Wedding

Zorba på Lundascen

2003 regisserade Ulf Rosquist föreställningen Spela för mig, Zorba på Lilla Teatern vid Stortorget i Lund. Och nu gör han om det igen, fast i Lilla Teaterns nya lokaler på Stenkrossen.
– Det är en så underbar berättelse som hanterar allt från stor glädje till djupaste sorg, säger han entusiastiskt om varför det blir en repris.

När Lilla Teatern och Ulf Rosquist satte upp Spela för mig, Zorba 2003 var det en scenversion fritt efter den grekiske författarens Nikos Kazantzakis välkända roman från 1949. Historien om den unge, intellektuelle berättaren och den äldre levnadskonstnären Zorba som tillsammans ska driva en gruva i en liten by på Kreta är kanske än mer välkänd från filmen Zorba från 1964, med Anthony Quinn som Zorba, och så musikalversionen som kom 1968. Det var också filmen som först fångade Ulf Rosquist.
– När jag såg den blev jag fast i berättelsen och sedan kom jag över boken och läste den och blev helt uppslukade, säger han och berättar vidare hur han till och med träffat filmens fotograf på Kreta och fick höra många spännande anekdoter om filminspelningen.

Att sätta upp Zorba på Lilla Teatern 2003 var att förverkliga en dröm menar Ulf Rosquist och när han nu sätter upp den igen så är den mer aktuell än någonsin.
– Det handlar mycket om att leva och att dansa bort sin sorg och om man ser hur världen ser ut i dag så känns det väldigt välbehövligt, konstaterar han.
– Zorba handlar också mycket om utomstående som kommer till en by och vill röra om lite och det skulle ju kunna gälla vilken småhåla som helst även i dag, konstaterar, Emil Cronemyr som spelar den unge berättaren Nick.

Lilla Teatern är en amatörteater som inrymmer flera olika teatergrupper i olika åldrar och med olika inriktningar.
På scen i Zorba står totalt 16 av medlemmarna, bland dem några av barnen i teaterns barngrupper. På scen som Nick står alltså Emil Cronemyr och hans motspelare Zorba görs av Per Granvik.
– Det är verkligen roligt för Per var med redan 2003 och då var det han som spelade Nick, berättar Ulf Rosquist.
Emil Cronemyr har till skillnad från Ulf Rosenquist ingen relation till grundberättelsen.
– Jag har inte läst boken utan vill förhålla mig fri till den, säger han.
– Men manus har jag läst så klart, lägger han till med ett skratt.

Den Zorba som snart har premiär på Stenkrossen skiljer sig en del från 2003:s uppsättning. Bägge har visserligen romanen som stomme men denna gång är det en liten tajtare version där till exempel alla statister som spelade bybor har skalats bort.
– Vi vill fokusera mer på kärnan i berättelsen och tycker att vi får fram bykänslan bra ändå, säger Emil Cronemyr.
– Något eget som vi har lagt till är kören som ska sitta där, säger Ulf Rosquist och pekar mot fyra stolar på scenen. Kören fungerar som berättare och så anknyter vi till den gamla grekiska dramatraditionen också.

Zorba har premiär på Stenkrossen i Lund på fredag, 26 april, och spelas sedan hela helgen. På programmet närmaste tiden har Lilla Teatern också en utomhusföreställning av Kung Lear, gjord av Lilla Shakespeareteatern, som får premiär i början av juni. Och Ulf Rosquist har också vidare planer.
– Mina tankar går mot att sätta upp Jean Genets Jungfruleken härnäst, säger han. Vi får väl se.