TV

Johan Glans tar plats i Enkelstöten

Björn Gustafson, Johan Glans och Pontus Edgren i Enkelstöten, där de alla spelar medlemmar i Calmare Fellows. Foto. Svante Örnberg
Artikel TV Lämnar prästrollerna bakom sig och satsar på korrumperad läkare.

Vad gör man om man är i sextioårsåldern, känner att pengarna kanske inte har strömmat in så som man tänkt sig, skilsmässan lurar runt hörnet och man riskerar att stå tomhänt? Jo, man samarbetar förstås med bästa väninnan som också har ekonomiska bekymmer – och rånar en bank. Där har du i korthet handlingen till första säsongen av Enkelstöten, en tv-serie om läkaren Cecilia Stensson (Sissela Kyle) och matteläraren Jenny Bengtsson (Lotta Tejle), båda bosatta i Kalmar.

Nu är krutdamerna tillbaka i en andra säsong med ett nytt riskabelt projekt. Den här gången en konstkupp, för att återigen spä på egna kassan och inte minst skipa rättvisa när Kalmars stora herrklubb Calmare Fellows ännu en gång missbrukat sin makt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Man stickskadad i benet i Göteborg

En man har hittats stickskadad i benet. Arkivbild.
En man har hittats stickskadad i benet. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man i Göteborg har hittats med en stickskada i benet. Han påträffades liggande på Gamlestadsvägen av en förbipasserande tidigt på tisdagsmorgonen, rapporterar Göteborgs-Posten.

– Det var en ordentlig, rejäl stickskada som blödde kraftigt. Han är förd med ambulans till sjukhus för vård men har inte sagt så mycket, säger polisens presstalesperson Ulla Brehm till tidningen.

Enligt vittnen har tre misstänkta gärningsmän setts åka därifrån med buss, men ingen är gripen i samband med händelsen.

Den skadade mannen var vid medvetande. Händelsen utreds som grov misshandel.

Ekonomi

Exportföretag anar ljuset i tunneln

Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden. Arkivbild.
Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden. Arkivbild.
Fotograf: Veronica Johansson/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi

Fortfarande mörkt, men ljuset i tunneln kan skönjas, framför allt i Asien. Ungefär så kan de svenska exportföretagens syn på läget sammanfattas, enligt Business Swedens mätningar om stämningsläget.

Fler företag anger i den senaste mätningen 27 april–14 maj att försäljningen påverkats kraftigt negativt jämfört med perioden 11–20 mars.

Men samtidigt anger nu en betydligt mindre andel av de 800 tillfrågade exportföretagen att situationen kommer att vara avsevärt sämre om fyra veckor än mätningen i mars.

"Just nu är vi mitt i krisen och läget är ungefär så dystert som förväntat men när företagen blickar framåt är läget lite mindre mörkt än i marsundersökningen", skriver Business Swedens chefsekonom Lena Sellgren i ett pressmeddelande.

Inrikes

Misstänkt våldtäkt i centrala Luleå

Polisen utreder en misstänkt våldtäkt i centrala Luleå. Arkivbild.
Polisen utreder en misstänkt våldtäkt i centrala Luleå. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Polisen utreder en våldtäkt i centrala Luleå. Larmet om händelsen vid Örnäset kom strax före midnatt och brottet ska enligt anmälan ha genomförts utomhus av en för kvinnan okänd man, uppger polisen.

Under natten har ett område spärrats av för teknisk undersökning. Polisen har hållit förhör och spår har säkrats.

Hundpatrull har sökt på platsen.

Ingen är under tisdagsmorgonen misstänkt för brottet.

Sport

Pamp anklagad för övergrepp – stängs av

Yves Jean-Bart, ordförande i Haitis fotbollsförbund, anländer till en domstol i Haiti för en utfrågning om övergreppsanklagelserna.
Yves Jean-Bart, ordförande i Haitis fotbollsförbund, anländer till en domstol i Haiti för en utfrågning om övergreppsanklagelserna.
Fotograf: Dieu Nalio Chery/AP/TT
Sport
Sport Det internationella fotbollsförbundet Fifa stänger av Haitis förbundsordförande Yves Jean-Bart under 90 dagar.
Anledningen är de anklagelser om sexuella övergrepp som kommit till ytan.

Yves Jean-Bart ska bland annat under flera års tid ha tvingat spelare till sex och ha gjort minderåriga med barn. 73-åringen nekar till alla anklagelser, som kom fram efter en granskning av brittiska The Guardian.

Förbudet gäller alla fotbollsrelaterade aktiviteter, såväl inom som utom Haiti. Under tiden ska Fifa inleda en egen undersökning om anklagelserna. Polisen i Haiti har redan inlett sin undersökning.

– Vi tycker att det är bra att Fifa inleder sin egen undersökning för vi inser att Yves Jean-Bart och hans anhang kan påverka alla juridiska undersökningar i landet, säger Marie-Rosy Auguste Ducena vid RNDDH, en organisation för mänskliga rättigheter i Haiti.

Det var för knappt en månad sedan som de första rapporterna om misstänkta sexuella övergrepp kom. The Guardian har pratat med flera anonyma källor, inklusive spelare, som uppger att Yves Jean-Beart vid upprepade tillfällen tvingat spelare till sex på det nationella träningscentret Centre Technique National i Croix-des-Bouquets. Några av spelarna, varav vissa minderåriga, ska också ha fött hans barn.

Jean-Bart har varit högsta chef för Haitis fotboll sedan år 2000 och valdes i februari för ytterligare sex år. Han hade då ingen motkandidat.

Ekonomi

Latam söker konkursskydd

Latam bildades när brasilianska Tam gick ihop med chilenska Lan 2011. Arkivbild.
Latam bildades när brasilianska Tam gick ihop med chilenska Lan 2011. Arkivbild.
Fotograf: Victor R. Caivano/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Latinamerikas största flygbolag Latam har ansökt om konkursskydd i USA, enligt ett uttalande från flygbolaget.

Bolaget har verksamhet i Brasilien, Chile, Peru, Ecuador och Colombia.

I förra månaden skar bolaget ner trafiken med 95 procent som en konsekvens av coronapandemin.

Inledningsvis påverkas inte den fortsatta flygtrafiken av rekonstruktionen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lånapengar

Fyra dyra misstag många gör när de lånar pengar

Lånapengar Att låna pengar kan ofta upplevas som svårt och krångligt. Att hitta det rätta lånet med den lägsta räntan och de mest förmånliga villkoren går inte fort. Det kan kännas som att kliva in i en snårig djungel där erbjudanden finns från banker och långivare både till höger och vänster. Hur ska man veta vilka som faktiskt är bra?

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Du missar uppläggningsavgiften

Ett mycket vanligt misstag är att man inte undersöker vilka extra kostnader som tillkommer till lånet. Man kikar på den slutgiltiga kostnaden som informerar om vad man ska återbetala men man missar vad den faktiskt består av.

Förutom ränta så tillkommer det ofta extra avgifter för bland annat avier och uppläggning. En uppläggningsavgift är en engångsavgift som ofta kan vara mycket hög. Det är inte ovanligt att den ligger på 795 – 895 kr. Tänk därför på att alltid undersöka vilka extra avgifter som måste betalas och välj hellre ett lån med en avgift på mellan 0 – 395 kr för att sänka den totala kostnaden.

Du jämför inte räntorna

Att inte jämföra räntor tillräckligt kan vara ett av de största misstagen som görs. Det är också ett av de vanligaste. Att jämföra olika låns räntor är mycket viktigt, det är det här som du ska lägga mest tid på när du letar efter ett lån.

Det är räntan som bestämmer hur dyrt ditt lån blir. Ofta har snabblån en mycket hög ränta medan ett längre privatlån har låga räntor om du har rätt förutsättningar. Räntan du betalar på ett bolån över tid är vanligtvis en väldigt stor summa. Tänk därför noggrant över vilken typ av lån du behöver.

Jämför inte bara den nominella årsräntan utan även den den effektiva räntan. Se om räntorna är fasta eller rörliga och hur de ändras beroende på vilket belopp och vilken löptid du vill ha.

Du struntar i att ha en medsökande

Att ansöka om ett lån tillsammans med en medsökande är väldigt förmånligt. Med en medsökande som har en god ekonomi kan du få en betydligt bättre ränta. Det innebär helt enkelt att lånet blir mycket billigare.

Om man har dålig hälsa på sin ekonomi, dvs. en låg kreditvärdighet, så är det även enklare att få ett lån godkänt om man ansöker med en medsökande. Det gäller speciellt om man vill ansöka om ett stort privatlån för en större utgift eller investering.

Du amorterar inte tillräckligt

Något som många missar är att inte amortera tillräckligt mycket på sitt lån. Många långivare kan locka med långa löptider vilket ger en lägre månadskostnad. Men det här är inte ett alternativ att föredra, då det i slutänden kommer att ge ett dyrare lån.

Ju längre löptid du har desto mer ränta kommer du att totalt betala för ditt lån. Det allra bästa för låntagare är därför att välja en så kort löptid som möjligt samtidigt som man håller sig inom gränsen för vad ens månadsbudget klarar av att återbetala. Budgetera därför alltid för att amortera på ditt lån varje månad.

Om du får in en extra pengar en månad så kan det vara värt att göra en extra amortering på ditt lån. I längden sparar det dig ofta ganska mycket pengar. Om du känner att du kan betala mer än vad du gör – kontakta din långivare för att öka din månadsbetalning.

Det finns många tips att ta vara på när det kommer till att låna pengar som privatperson, här samlade vi några utav de viktigaste. Om du följer de ovanstående tipsen och jämför alla lånealternativ väl innan du lånar så kommer du att få en mycket bättre upplevelse av att låna pengar.

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Inrikes

Nya besked om friska äldre väntas

Anders Tegnell, statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten.
Anders Tegnell, statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten.
Fotograf: Jonas Ekströmer/TT NYHETSBYRÅN
Inrikes
Inrikes

Folkhälsomyndigheten väntas i dag presentera nya rekommendationer till "yngre äldre". Det vill säga personer över 70 år som är friska.

– Vi återkommer till den frågan i morgon, sade statsepidemiolog Anders Tegnell på måndagens pressträff.

– Det behövs några timmar till för att få ihop ett bra budskap som är lättförståeligt och som samordnas och förankras med alla, fortsatte han.

Folkhälsomyndigheten har tidigare hintat om att råden till personer över 70 år kan komma att luckras upp och åldersgränsen flyttas. Sedan den 27 mars har alla äldre rekommenderats att stanna hemma, begränsa sina sociala kontakter och inte åka kollektivt.

– Vi tror att svenskar är friskare när de är 70 år än vad kineser och italienare är och då borde man kanske kunna flytta upp gränsen, har Tegnell tidigare sagt till Dagens Nyheter.

Utrikes

Sydkorean bröt mot karantänen – fängslas

Sydkoreanska soldater i skyddsutrustning desinficerar en gata i Seoul. Arkivbild.
Sydkoreanska soldater i skyddsutrustning desinficerar en gata i Seoul. Arkivbild.
Fotograf: Ahn Young-joon/AP/TT
Utrikes
Utrikes

En sydkoreansk man har dömts till fyra månaders fängelse för att ha brutit mot de karantänsregler som införts för att hålla coronasmittan stången, enligt sydkoreanska myndigheter. Fallet är det första i sitt slag i landet.

Den 27-årige mannen frihetsberövades i april sedan han brutit sin tvåveckorsisolering i hemmet och flyttades till en karantänanläggning. Efter att än en gång ha avvikit utan tillstånd döms han nu för brott mot smittskyddslagen.

Sydkorea var tidigt under pandemin det värst drabbade landet i världen efter Kina, men lyckades därefter få utbredningen under kontroll genom ett långtgående smittspårnings- och testningsprogram.

Sport

Zlatans framtid avgörs – skadan undersöks

Zlatan Ibrahimovic skadade sig på träningen. I dag ska han undersökas av läkare. Arkivbild.
Zlatan Ibrahimovic skadade sig på träningen. I dag ska han undersökas av läkare. Arkivbild.
Fotograf: Luca Bruno
Sport
Sport

Zlatan Ibrahimovic framtid som spelare kan avgöras i dag. Enligt flera medier fick Ibrahimovic bryta träningspasset med Milan under måndagen efter att ha fått en känning i vaden. Klubben bekräftar för BBC att han ska undersökas i dag.

"Då kommer vi att få kännedom om problemets omfattning", skriver Milan enligt BBC.

Enligt tidningen La Gazzetta dello Sport ska det handla om en "allvarlig muskelskada" i höger vad, vilket skulle kunna tvinga Ibrahimovic att vila från träning i flera veckor.

38-årige Zlatan Ibrahimovic är sedan ett par veckor tillbaka i Italien efter att ha tillbringat två månader hemma i Stockholm där han tränat med Hammarby i väntan på att Serie A ska komma i gång igen.

Kontraktet med Milan gäller till och med den 30 juni i sommar och än så länge är det oklart vad som händer därefter.

NÄSTA ARTIKEL