Gene Jones och Robert Redford i den sista gentlemannen. Foto: Eric Zachanowich/Fox Searchlight via AP

Ett värdigt filmfarväl

Film/recension

FILM
Den siste gentlemannen
Regi: David Lowery
Medverkande: Robert Redford, Casey Affleck, Danny Glover, Tom Waits, Sissy Spacek med flera

Det har blivit dags att ta farväl av skådespelaren Robert Redford och han har valt lämna filmlivet på sina egna villkor. Således lär den verklighetsbaserade filmen Den siste gentlemannen bli 82-åringens svanesång på filmduken.
Vilket är helt okej. För det här har i slutänden blivit en både sympatisk och finstämd skapelse med mycket känsla för tidsepoken som den utspelas i.

Redford spelar Forrest Tucker, en åldrig kåkfarare med rekord i rymningar på meritlistan och en faiblesse för att råna banker. Med minsta möjliga besvär, åthävor och drama, bör tilläggas. Istället är han artig och gör sitt bästa för att inte skrämmas i onödan.
Med sig på sina rånarturnéer har den gamle gentlemannen två inte riktigt lika ålderstigna kompisar, som bistår eftersom de av allt att döma behöver pengar för att dryga ut sina usla pensioner.
Tucker å sin sida verkar inte tycka den monetära utdelningen är särskilt intressant eftersom han bara lägger pengarna på hög. Istället tycks han se rånandet som ett slags livselixir, som håller honom pigg och frisk. Det är väl därför inte ens en ny trevlig dambekant verkar kunna få honom att slå sig till ro på ålderns höst.

Fast allt fokus ligger för all del inte på Tucker i denna skapelse. På andra sidan spektrat lär vi känna John Hunt, fyrtioårskrisande snut, som när han väl identifierat vem gubbrånaren är blir närmast besatt av att fånga in honom.
Jakten är dock inte det viktiga i den här berättelsen, action- och thrillerfans lär bli besvikna. Istället blir det relationen mellan dessa två män det kanske mest vitala.
Hunt fascineras av Tucker, och denne hyser i sin tur välförtjänt respekt för Hunt.

På samma sätt tillhör scenerna mellan Redfords Tucker och hans nya kärlek i Sissy Spaceks skepnad filmens bästa.
Kemin mellan deras rollfigurer förmedlas med små medel, men är ändå väldigt uppenbar.
Regissören David Lowery har aldrig varit intresserad av spänningselementen, och är det inte här heller.
Vilket är både okej och fullt förståeligt. Det är inte den typen av film. Dessutom hade det här förmodligen inte blivit ett så pass starkt och värdigt farväl för Redford om han inte fått lov att uveckla den mänskliga sidan av sin bankrånarfigur så till den grad som här.

FILM
Den siste gentlemannen
Regi: David Lowery
Medverkande: Robert Redford, Casey Affleck, Danny Glover, Tom Waits, Sissy Spacek med flera