Lomma

Bil i brand på E6 vid Lomma

Artikel Lomma Klockan 19.14 på torsdagskvällen inkommer larm om bilbrand på E6 i höjd med Lomma.
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Färre testas för coronaviruset

Antalet som testades för covid-19 sjönk förra veckan med cirka 4 000 personer. Arkivbild.
Antalet som testades för covid-19 sjönk förra veckan med cirka 4 000 personer. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

Antalet tester för pågående infektion med det nya coronaviruset sjönk förra veckan till knappt 28 800. Det är cirka 4 000 färre jämfört med veckan före, då antalet testade var nästan 32 700, enligt Folkhälsomyndighetens statistik.

Sverige har laboratoriekapacitet att utföra 100 000 tester i veckan, men utvecklingen tycks alltså nu gå åt fel håll.

Socialminister Lena Hallengren (S) uttryckte i helgen att hon hade trott att det skulle bli huggsexa mellan regionerna om att få utnyttja den utbyggda analyskapaciteten. Men enligt regionerna har det varit svårt att bland annat få logistiken för en utökad testning på plats.

Ekonomi

Rejält upp på Asienbörserna

Hur går det i Asien? Jo, uppåt. Arkivbild.
Hur går det i Asien? Jo, uppåt. Arkivbild.
Fotograf: Yam G-Jun/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

De ledande Asienbörserna fortsätter upp. I Japan rusar Nikkei 225-index som stängde 2,5 procent upp. Landet lyfte på måndagen det nödläge som rått i landet. Det, tillsammans med rejält stigande USA-terminer inför öppningen på Wall Street senare i dag, bidrar starkt.

Även i Taiwan och Sydkorea är det muntra börsminer, plus 1,2 procent respektive 1,6 procent upp i Seoul strax före stängning.

I Hongkong var oron över nya säkerhetslagar fortsatt stor, men optimismen över att världen är på väg att öppna upp igen var starkare, och Hang Seng-index låg vid 8-tiden svensk tid på plus två procent.

Shanghais kompositindex hade samtidigt klättrat 0,8 procent.

Utrikes

Militär bevakar coronaregler i Indonesien

En pojke passerar en desinficeringsstation vid en moské i Medan i den indonesiska provinsen Sumatera Utara.
En pojke passerar en desinficeringsstation vid en moské i Medan i den indonesiska provinsen Sumatera Utara.
Fotograf: Binsar Bakkara/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Indonesiens militär har gett hundratusentals soldater och poliser i uppgift att bevaka så att regler om att bära munskydd och hålla avstånd följs efter rapporter om att många struntar i restriktionerna.

– Vi vill se till så att folk kan fortsätta med sina sysselsättningar och samtidigt skydda sig från covid-19, säger överbefälhavare Hadi Tjahjanto.

Totalt sätts 340 000 soldater och poliser in på strategiskt valda platser i provinserna Jakarta, Jawa Barat, Gorontalo och Sumatera Barat, enligt överbefälhavaren. De kommer bland annat att kontrollera köpcentra, där antalet besökare begränsas.

Insatsen kommer efter uppmärksamhet kring trängsel som uppstått vid marknader i och omkring huvudstaden Jakarta då många ville göra inköp inför firandet av den islamiska högtiden id al-fitr.

Indonesien, världens fjärde mest folkrika land, har hittills rapporterat 22 750 fall av coronasmitta och 1 391 dödsfall.

En sjukvårdsarbetare i skyddskläder kontrollerar moskébesökares kroppstemperatur vid en moské i den indonesiska provinsen Sumatera Utara.
En sjukvårdsarbetare i skyddskläder kontrollerar moskébesökares kroppstemperatur vid en moské i den indonesiska provinsen Sumatera Utara.
Fotograf: Binsar Bakkara/AP/TT

Sport

Ewing har lämnat sjukhuset efter positivt test

Den förre storspelaren Patrick Ewing är numera tränare för collegelaget Georgetown. Arkivbild.
Den förre storspelaren Patrick Ewing är numera tränare för collegelaget Georgetown. Arkivbild.
Fotograf: Nick Wass
Sport
Sport

Basketlegendaren Patrick Ewing testades förra veckan positivt för covid-19. Tillståndet för den 58-årige före detta New York Knicks-spelaren var så pass nedgånget att han behövde läkarvård – men på måndagen fick Ewing lämna sjukhuset.

Detta bekräftas av hans son Patrick Ewing Jr på Twitter:

"Jag vill tacka alla läkare och all sjukhuspersonal för att de tagit hand om min far, och även alla vars tankar och böner som har nått oss sedan han fick diagnosen", skriver han och tillägger:

"Min far är nu hemma och är på bättringsvägen."

Patrick Ewing spelade i New York Knicks i 15 år mellan 1985 och 2000. Under karriären, som avslutades i Orlando Magic 2002, vann han bland annat två OS-guld med USA 1984 och 1992.

Ekonomi

Tyska konsumenter något mindre pessimistiska

Tyskar anar ljuset. Arkivbild.
Tyskar anar ljuset. Arkivbild.
Fotograf: Michael Sohn/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Från bottennivåer har de tyska konsumenterna blivit något mindre pessimistiska, visar den månatliga mätningen från forskningsinstitutet GFK om konsumentförtroendet.

Indexet, baserat på svar från 2 000 tyskar, steg från rekordlåga –23,1 förra månaden till –18,9 på väg in i juni.

Öppningen av det tyska samhället göder en viss optimism, men rädslan över att bli arbetslös är fortfarande hög.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Minifinder.se

Därför ska du investera i ett trygghetslarm

Minifinder.se Trygghetslarm är en produkt som blir allt vanligare på marknaderna världen över, inte minst i de länder där antalet äldre ökar och där det finns en stor oro för personliga intrång eller övergrepp. Med tanke på att ett trygghetslarm är ett slags individuellt larm som fästs på en viss person kan man med ett sådant få akut hjälp vid behov, till exempel om du ramlat. Alla kan få nytta av att investera i ett trygghetslarm för en säkrare vardag!

Vad är ett trygghetslarm?

Ett trygghetslarm är en säkerhetsprodukt som har utvecklats för att människor i olika åldrar ska ges möjligheten att skapa en tryggare vardag. Trygghetslarm är en typ av individuellt larm som är kopplat till en viss användare, och som i sin tur är kopplat till en larmcentral eller trygghetsjour.

Tanken med produkten är att de som känner sig vara i en riskzon, till exempel äldre eller de som bor i ordinära boenden, ska ges möjligheten att direkt kunna larma vid akuta ärenden. Det kan vara allt från att en äldre person har ramlat till att en utsatt person blivit utsatt för ett personligt intrång. Konceptet bygger på att användaren ska få en tryggare vardag med hjälp av det individuella larmet!

Trygghetslarm blir allt vanligare

Det är ett faktum att både tillverkning och användning av trygghetslarm blir allt vanligare, och att exempelvis många äldreboenden inkluderar de smarta säkerhetsprodukterna i sitt system för de äldre.

Trots ett större intresse för trygghetslarmen i sig så är det många kommuner och landsting som upplever att framförallt deras äldre och de olika äldreboendena inte får tillräckligt med hjälp när det kommer till just socialtjänstinsatser och olika hjälpmedel, där insatsen för trygghetslarm minskat.

De individuella larmen har tagit sig in på de olika marknaderna och har även fått ett någorlunda uppskjut inom de olika sociala tjänsterna, men det är ändå inte tillräckligt för att alla ska kunna få den hjälp de behöver utefter sina specifika behov.

Larmen skapar en tryggare vardag

Den påtagligt minskade användning av trygghetslarm inom bland annat äldrevården har gett starka effekter på såväl de arbetande som de äldre, som faktiskt är de som blir lidande av den bristfälliga insatsen. Med tanke på att trygghetslarmen i de allra flesta fall är uppkopplade till en operatör finns det också risker för att de slutar fungerar vid avbrott.

Framförallt de äldre människorna känner sig i många fall otroligt beroende av sina trygghetslarm, och i och med att de vänjer sig vid det faktum att de alltid bär med sig sitt trygga larm precis intill sig så kan ett icke fungerande larm vara riktigt läskigt. Ett avbrott kan därmed göra att de äldre blir ängsliga, och även vårdpersonalen får större orosmoment då de äldre inte har samma tillgång till att kunna larma direkt.

Underlättar för vårdpersonal

Ett trygghetslarm kan verkligen skapa en tryggare vardag, och motsatsen gäller då om de inte fungerar eller ens existerar från första början. Inte bara kan ett trygghetslarm skapa en tryggare och säkrare vardag för speciellt utsatta personer, utan de möjliggör också att patienter kan få bästa möjliga vård i tid.

I och med att trygghetslarmen möjliggör för vårdpersonal och andra arbetande inom socialtjänsten att hålla betydligt bättre koll på sina patienter, däribland äldreboenden inräknat, kan denna säkra uppfinning också bidra till förbättrad vård. Trygghetslarm kan lösa många problem och öppna nya dörrar för att öka kvalitén på vårdsektorn.

En trygg framtid med trygghetslarm

Med andra ord kan vi sammanfatta det som att trygghetslarm är en riktigt smart lösning som kan skapa en tryggare och säkrare vardag för alla människor som är i behov av lite extra uppsikt och omsorg. Så länge personen själv kan kontrollera det och har möjligheten att larma vid akuta ärenden kan det underlätta väldigt.

Trygghetslarm kan användas av alla som har ett behov av det, inte minst för att lösa många problem inom vården. Kanske är det nyckeln till en tryggare framtid, och framförallt en möjlig nyckel till att framtidens sjukvård ska kunna bli så mycket bättre på alla olika sätt!

Utrikes

Lam: Nya lagar påverkar inte Hongkongs frihet

Hongkongs ledare Carrie Lam vid en presskonferens.
Hongkongs ledare Carrie Lam vid en presskonferens.
Fotograf: Vincent Yu/AP/TT
Utrikes
Utrikes De nationella säkerhetslagar som Kina planerar att införa i Hongkong påverkar inte den självstyrande regionens fri- och rättigheter, enligt Hongkongs ledare Carrie Lam.

– Det finns ingen anledning för oss att vara oroliga, säger Lam vid sin veckoliga presskonferens enligt Reuters, utan att förklara i detalj hur Hongkong skulle upprätthålla de friheter som kännetecknat regionen sedan överlämnandet från Storbritannien till diktaturen Kina 1997.

Regimen i Peking är fast besluten att införa en nationell säkerhetslag i Hongkong, som bland annat skulle förbjuda separatism, omstörtande verksamhet och terrorism.

Lagen oroar

Då kinesiska utrikesdepartementet sagt att fjolårets prodemokratiska protester till viss del utgjorde terrorhandlingar oroar sig många bedömare för att lagen ska användas för att kväsa demokratirörelsen. En annan farhåga är att Kinas underrättelsetjänster ska upprätta nya kontor i staden.

Hongkongs siste brittiske guvernör Chris Patten sade förra veckan i en intervju med The Times att "Hongkongs folk har blivit förrått av Kina". USA har hotat med ekonomiska sanktioner mot Kina om Hongkongs autonomi kringskärs.

Ber om förståelse

Lam uppmanar Hongkongborna att invänta detaljerna kring det nya lagförslaget och visa förståelse för varför lagen behövs.

– De senaste 23 åren har folk oroat sig gång efter annan för Hongkongs yttrandefrihet och rätten att demonstrera, men varje gång har Hongkong bevisat att vi upprätthåller och bevarar de värdena, säger Lam.

Tusentals demonstranter protesterade mot planerna på Hongkongs gator i helgen, och omkring 200 personer greps. Nya protester väntas på onsdag.

Inrikes

Man stickskadad i benet i Göteborg

En man har hittats stickskadad i benet. Arkivbild.
En man har hittats stickskadad i benet. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man i Göteborg har hittats med en stickskada i benet. Han påträffades liggande på Gamlestadsvägen av en förbipasserande tidigt på tisdagsmorgonen, rapporterar Göteborgs-Posten.

– Det var en ordentlig, rejäl stickskada som blödde kraftigt. Han är förd med ambulans till sjukhus för vård men har inte sagt så mycket, säger polisens presstalesperson Ulla Brehm till tidningen.

Enligt vittnen har tre misstänkta gärningsmän setts åka därifrån med buss, men ingen är gripen i samband med händelsen.

Den skadade mannen var vid medvetande. Händelsen utreds som grov misshandel.

Ekonomi

Exportföretag anar ljuset i tunneln

Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden. Arkivbild.
Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden. Arkivbild.
Fotograf: Veronica Johansson/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi

Fortfarande mörkt, men ljuset i tunneln kan skönjas, framför allt i Asien. Ungefär så kan de svenska exportföretagens syn på läget sammanfattas, enligt Business Swedens mätningar om stämningsläget.

Fler företag anger i den senaste mätningen 27 april–14 maj att försäljningen påverkats kraftigt negativt jämfört med perioden 11–20 mars.

Men samtidigt anger nu en betydligt mindre andel av de 800 tillfrågade exportföretagen att situationen kommer att vara avsevärt sämre om fyra veckor än mätningen i mars.

"Just nu är vi mitt i krisen och läget är ungefär så dystert som förväntat men när företagen blickar framåt är läget lite mindre mörkt än i marsundersökningen", skriver Business Swedens chefsekonom Lena Sellgren i ett pressmeddelande.

NÄSTA ARTIKEL