Skåne

Påsken lovar vårvärme i Skåne

Det blir riktigt vårväder under påskhelgen.Foto: Erlend Aas /TT/Arkiv
Artikel Skåne På skärtorsdagen och långfredagen är det varmt i stora drag från 10 till 15 grader med svag vind. Lördag till måndag lutar åt lägre temperatur.

Farida Ahmadi Högfeldt

PREMIUM

- Skärtorsdag blir solig, temperaturen ligger mellan 14 och 17 grader i stora drag. Det kan bli svalare vid ost- och sydkusten med svag till måttlig vind, säger Sofia Söderberg, meteorolog vid SMHI.

Långfredagen fortsätter med solvärme 10 till 15 grader med andra ord kan du börja gå över till jeansjacka, unna dig konstrundor och påskägg ute i vårsolen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Rysk helikopter störtade – fyra dog

En rysk Mi-8-helikopter, samma modell som var inblandad i olyckan. Bilden är från ett annat tillfälle.
En rysk Mi-8-helikopter, samma modell som var inblandad i olyckan. Bilden är från ett annat tillfälle.
Fotograf: Shamil Zjumatov/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Fyra personer har omkommit i en helikopterolycka i Tjuktjien i nordöstligaste Ryssland, tvärs över Berings sund från amerikanska Alaska, enligt regionens guvernör.

Helikoptern, som tillhörde ryska militären, kraschade på en flygplats nära Anadyr som används för både militära och civila syften.

"Det fanns tre besättningsmedlemmar och en tekniker ombord. Alla fyra dog", skriver guvernören Roman Kopin på sitt Instagramkonto.

Enligt ryska nyhetsbyråer var helikoptern inne för service och gjorde en testflygning då olyckan skedde. Troligen ligger ett tekniskt fel bakom händelsen, rapporterar Tass med hänvisning till ett uttalande från försvarsdepartementet i Moskva.

Sport

Brasiliansk fotbollprofil död – Marta sörjer

Brasiliens före detta förbundskapten för damer Oswaldo Alvarez, mer känd under namnet Vadão, har gått bort. Han blev 63 år gammal. Arkivbild.
Brasiliens före detta förbundskapten för damer Oswaldo Alvarez, mer känd under namnet Vadão, har gått bort. Han blev 63 år gammal. Arkivbild.
Fotograf: Eugenio Savio
Sport
Sport Brasiliens förre förbundskapten Oswaldo Alvarez – mer känd som Vadão – har dött, 63 år gammal. Det bekräftar landets fotbollsförbund.

Vadão ledde Brasiliens damer till turneringsseger i Copa America både 2014 och 2018 och vann även guld med den sydamerikanska nationen i panamerikanska spelen 2015.

VM i Frankrike 2019 blev hans sista uppdrag som förbundskapten innan han förra sommaren ersattes av svenska fotbollslegendaren Pia Sundhage.

En av de som sörjer Vadãos bortgång är den brasilianska nationalikonen, tillika svenskbekantingen, Marta som ingick i VM-truppen förra året.

"Jag har aldrig träffat en människa som du. Du visste hur man levde livet ärligt och med värdighet och jag är stolt över att ha upplevt några fantastiska ögonblick vid din sida", skriver Marta på Twitter.

Dödsorsaken för Vadão var levercancer.

Kultur och nöje

Kokböcker säljer bäst i coronatider

Försäljningen av kokböcker ökade under coronakrisens första tio veckor. Arkivbild.
Försäljningen av kokböcker ökade under coronakrisens första tio veckor. Arkivbild.
Fotograf: Erik Nylander/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Böcker om mat och dryck säljer bättre under coronaepidemin. Försäljningen i genren har ökat med 12,9 procent enligt statistik från Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen. Man har börjat redovisa bokförsäljning per genre och första siffrorna visar försäljningen mellan vecka 11–20 i år. Försäljningen av facklitteratur har ökat med 5,7 procent.

Jämfört med samma period förra året minskade försäljningen av barn- och ungdomsböcker med 8 procent och allra mest i den fysiska bokhandeln, där försäljningen av barn- och ungdomslitteratur minskade med 33,4 procent totalt.

Deckare och spänningsromaner samt utländsk utgivning ligger på samma försäljningssiffror som i fjol medan försäljningen minskade i alla övriga genrer. I statistiken ingår inte försäljningen på digitala abonnemangstjänster.

Sport

Skidskyttet följer skidorna – vill stoppa fluor

Sveriges Hanna Öberg och de andra skidskyttarna får snart mindre fluor under skidorna. Arkivbild.
Sveriges Hanna Öberg och de andra skidskyttarna får snart mindre fluor under skidorna. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport Internationella skidförbundet (Fis) vill fasa ut fluorvallan för att förhoppningsvis kunna förbjuda den helt till säsongen 2022-2023.
Internationella skidskytteförbundet (IBU) är inställda på att följa efter.
– Vi har en klar inriktning att följa samma linje, säger Niklas Carlsson, generalsekreterare i IBU.

Fis tog beslutet om att förbjuda högfluorerade ämnen i valla redan i november förra året. Då sade man att beslutet skulle gälla från och med kommande säsong, 2020-2021.

Skidförbundet har sedan tvingats skjuta på förbudet eftersom tillförlitliga testmetoder saknats.

Och ett totalförbud direkt blir det inte. I stället kommer man att införa gränsvärden för hur mycket fluor skidåkarna får ha under skidorna. Gränsvärdena ska sänkas till säsongen 2021-2022 med förhoppningen att vara på noll 2022-2023, meddelade Fis under måndagen.

Från skidskyttets håll, där fluor också används flitigt, var man däremot inte lika snabba med att ropa ut ett totalförbud utan sade i höstas att man skulle utreda frågan närmare.

– Vi har varit tydliga med inriktningen mot våra nationsförbund men det är korrekt att vi inte tagit något beslut än. Vi har känt att vi behövt veta att vi kommer hitta en metod som vi kan använda (för att kontrollera fluoranvändandet), säger Niklas Carlsson, generalsekreterare på Internationella skidskytteförbundet (IBU).

Styrelsemöte 6-7 juni

I Tyskland har man funnit den metoden. Ett företag arbetar med att ta fram mätmetoder för att kontrollera fluor i vallan och projektet är gemensamt mellan Fis och IBU.

Och nu är skidskyttet redo att följa Fis.

– Vi har en klar inriktning att följa samma linje. Vi har styrelsemöte den 6-7 juni där vi kommer diskutera frågan, säger Niklas Carlsson.

TT: Har ni samma mål som Fis, att ha totalförbud från säsongen 2022-2023?

– Det är för tidigt att säga något om de här tröskelvärdena nu. Man kommer under sommaren att börja testa de här maskinerna, det finns ett antal parametrar att ta hänsyn till och vi vill ju inte att någon ska behöva kasta några skidor eller så där.

TT: Men någon slags gräns kommande säsong kommer det att vara?

– Ja, det kommer det att vara.

EU-förbud

Bakgrunden till förbudet mot fluorvallor är att de är skadliga för både hälsan och miljön. En del högfluorerade ämnen är redan förbjudna och den 4 juli förbjuder EU ännu ett, som ofta används i valla. Enligt lagstiftningen är det endast förbjudet att tillverka och sälja, inte att använda.

– Vi vet att vissa köpt väldigt mycket av den här vallan och att vissa inte gjort det och det är mycket därför det har blivit en stor diskussion om det. Men ur ett rättviseperspektiv kan vi omöjligt tillåta att de som köpt mycket av det här ska kunna använda det ett, två eller tre år medan andra inte kan det, säger Carlsson.

Marie Carlsson/TT

Kultur och nöje

Humortrio släpper ny podd

IJustWantToBeCool släpper ny podd. Pressbild.
IJustWantToBeCool släpper ny podd. Pressbild.
Fotograf: Paul Edwards
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Humorgruppen IJustWantToBeCool har blivit med podcast.

I "Vad hade du gjort", som podden heter, ställer trion varandra mot väggen i komplexa frågor, enligt ett pressmeddelande.

"Att få in den här podden är en dröm på alla sätt! Dels att den fyller ett hål i vår övriga produktportfölj, men också för att vi når en yngre målgrupp som är guld värd att få in i poddmediet", säger Lovisa Ohlson, podcastchef på Bauer Media, enligt pressmeddelandet.

IJustWantToBeCool, som består av bröderna Emil och Victor Beer samt deras kusin Joel Adolphson, fick sitt genombrott på Youtube, där de började ladda upp roliga sketcher 2011. Sedan dess ha de gjort flertalet tv-serier för både SVT och TV4.

Första avsnittet av nya podden släpps i dag, och finns där poddar finns.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Inrikes

Färre testas för coronaviruset

Antalet som testades för covid-19 sjönk förra veckan med cirka 4 000 personer. Arkivbild.
Antalet som testades för covid-19 sjönk förra veckan med cirka 4 000 personer. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Antalet tester för pågående infektion med det nya coronaviruset sjönk förra veckan till knappt 28 800.
Målet på 100 000 tester i veckan tycks långt borta.

Förra veckan testades cirka 4 000 färre jämfört med veckan före, då antalet var nästan 32 700, enligt Folkhälsomyndighetens statistik. Sverige har laboratoriekapacitet att utföra 100 000 tester i veckan, men utvecklingen tycks alltså nu gå åt fel håll.

Förra veckan gav regeringen och Folkhälsomyndigheten beskedet att fler sjuka ska kunna få testa sig. Även personer som inte behöver sjukhusvård, men som varit sjuka länge i misstänkt covid-19, ska kunna vända sig till sin vårdcentral för provtagning. Det handlar dock inte om att alla med milda symptom ska uppsöka vård – en läkare måste göra bedömningen.

Socialminister Lena Hallengren (S) uttryckte i helgen att hon hade trott att det skulle bli huggsexa mellan regionerna om att få utnyttja den utbyggda analyskapaciteten. Men enligt regionerna har det varit svårt att bland annat få logistiken för en utökad testning på plats.

FAKTA

Fakta: Antalet som testas

Analyserade prover för viruset som orsakar covid-19 i Sverige:

Vecka 21: Knappt 28 800

Vecka 20: Nästan 32 700

Vecka 19: Nästan 29 000

Vecka 18: Drygt 28 800

Vecka 17: Nästan 24 600

Vecka 16: Drygt 20 000

Vecka 15: Nästan 19 900

Vecka 14: Drygt 17 700

Vecka 13: Drygt 12 300

Vecka 12: Drygt 10 300

Vecka 11: Nästan 9 000

Vecka 10: Drygt 4 300

Totalt har nästan 238 800 individers prover analyserats sedan diagnostiken sattes upp i Sverige.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Coronaviruset

Färre testas för coronaviruset

Antalet som testades för covid-19 sjönk förra veckan med cirka 4 000 personer. Arkivbild.
Antalet som testades för covid-19 sjönk förra veckan med cirka 4 000 personer. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Antalet tester för pågående infektion med det nya coronaviruset sjönk förra veckan till knappt 28 800.
Målet på 100 000 tester i veckan tycks långt borta.

Förra veckan testades cirka 4 000 färre jämfört med veckan före, då antalet var nästan 32 700, enligt Folkhälsomyndighetens statistik. Sverige har laboratoriekapacitet att utföra 100 000 tester i veckan, men utvecklingen tycks alltså nu gå åt fel håll.

Förra veckan gav regeringen och Folkhälsomyndigheten beskedet att fler sjuka ska kunna få testa sig. Även personer som inte behöver sjukhusvård, men som varit sjuka länge i misstänkt covid-19, ska kunna vända sig till sin vårdcentral för provtagning. Det handlar dock inte om att alla med milda symptom ska uppsöka vård – en läkare måste göra bedömningen.

Socialminister Lena Hallengren (S) uttryckte i helgen att hon hade trott att det skulle bli huggsexa mellan regionerna om att få utnyttja den utbyggda analyskapaciteten. Men enligt regionerna har det varit svårt att bland annat få logistiken för en utökad testning på plats.

FAKTA

Fakta: Antalet som testas

Analyserade prover för viruset som orsakar covid-19 i Sverige:

Vecka 21: Knappt 28 800

Vecka 20: Nästan 32 700

Vecka 19: Nästan 29 000

Vecka 18: Drygt 28 800

Vecka 17: Nästan 24 600

Vecka 16: Drygt 20 000

Vecka 15: Nästan 19 900

Vecka 14: Drygt 17 700

Vecka 13: Drygt 12 300

Vecka 12: Drygt 10 300

Vecka 11: Nästan 9 000

Vecka 10: Drygt 4 300

Totalt har nästan 238 800 individers prover analyserats sedan diagnostiken sattes upp i Sverige.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Utrikes

Merkel vill se social distans till 29 juni

Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
Fotograf: Odd Andersen/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Tyska regeringen vill förlänga reglerna om social distansering till den 29 juni, enligt ett förhandlingsutkast som tidningen Bild har tagit del av.

Dokumentet slår fast regeringens linje i den pågående förhandlingen med delstaterna om de stegvisa coronalättnaderna, som blivit en konfliktfråga mellan förbundskansler Angela Merkel och flera av ledarna runt om i landet.

Enligt Berlins plan ska tio personer, eller två hushåll, få träffas utomhus. I privata bostäder finns ingen gräns, men de som träffas måste vädra ordentligt och se till att det går att hålla tillräckligt avstånd till varandra. I nuläget får tyskar bara umgås utomhus med familjemedlemmar och ytterligare en person, samt sedan några veckor tillbaka med ytterligare en familj, och då med 1,5 meters avstånd. Det är oklart när de nya reglerna skulle börja gälla.

Flera av delstaternas ledare vill gå fortare fram än regeringen i Berlin i återöppnandet av samhället.

NÄSTA ARTIKEL