Yrsa Sigurdardottir är aktuell på svenska med Arvet som kom ut 9 april. Foto: Lilja Birgisdottir

Med förkärlek för det hemska

Det är lättare att vara hemsk än rolig. Det tycker den isländska deckardrottningen Yrsa Sigurdardóttir som började sin författarkarriär med humorböcker för barn.
– När jag hade skrivit fem barnböcker var jag trött på att vara rolig och ville skriva för en mer mogen publik. Att det blev just deckare var för att jag själv gillar att läsa deckare, säger hon.

Yrsas deckartips:
Inför påskens deckarläsning delar Yrsa Sigurdardottir med sig av några favoritdeckare:
Mörkret av Ragnar Jonason
The taking of Annie Thorn av CJ Tudor
Bilder av henne av Karin Slaughter
Rödhake av Jo Nesbö
Sandmannen av Lars Kepler
Älskaren från huvudkontoret av Camilla Grebe
Yrsa Sigurdardottir om …
… hur det ser ut inom deckargenren på Island: ”Det finns kanske mellan 10 och 15 deckarförfattare just nu. och det är en genre som växer och är väldigt populär. Jag och min författarkollega Ragnar Jonasson instiftade ett debutpris förra året för att hjälpa nya författare att synas och uppmärksammas för även på island är det svårt för en ny författare att fånga läsarna. och för alla genrer är det viktigt med förnyelse och att nya författare kommer in.”

Elisa väcks av sin lilla dotter Margarét som hävdar att en främmande man har tagit sig in i deras hus. Elisa avfärdar det som en mardröm men tar ändå en runda för att kolla och hör då en stol som skrapar mot köksgolvet och besticklådor som öppnas och stängs …
Det här är den både vardagliga och riktigt otäcka inledningen på Arvet, den kriminalroman som den isländska deckarförfattaren Yrsa Sigurdardóttir är aktuell med på svenska. Den som läst Sigurdardóttir innan vet att hon är en mästare på att blanda in skräckelement i sina kriminalromaner.
– I Arvet finns det absolut inget med spöken och sådant utan det handlar i stället om att skapa scener som är riktigt kusliga, inte på grund av något övernaturligt utan för att folk vet att något hemskt ska hända, berättar hon på telefon från Stockholm där hon ska medverka i en deckarkväll tillsammans med de svenska deckarförfattarna Christoffer Carlsson och Emelie Schepp.

Yrsa Sigurdardóttirs första deckare, Det tredje tecknet, kom 2005. Sedan dess har det blivit ytterligare 13 böcker, uppdelade på två serier och ett antal fristående böcker. Hon är omåttligt populär på Island och runt om i världen – nästan alla böckerna går att hitta i engelsk översättning.
I Sverige ser det sämre ut. Debutdeckaren plus ytterligare fyra böcker i den serien är allt. Nu får de svenska läsarna en ny chans att lära känna henne genom Arvet som gavs ut 9 april, men kom ut på Island redan 2014.
– Ni har så många fantastiskt bra författare själva så det finns nog inget akut behov av översättningar från de andra nordiska länderna, konstaterar hon. Samtidigt hoppas jag att fler kommer att översättas för en deckare från Island skiljer sig absolut från en från Norge eller Sverige. Vi beskriver alla vår egen situation, vårt samhälle och vår kultur. Man spelar med det man har och därför hittar man till exempel sällan maffia eller organiserade brott i isländska deckare eftersom vi inte har det här. Det blir i stället mer familjerelaterade brott. Sedan kan vi också använda att vi är ett väldigt litet land med tätt ihopflätade samhällen och vi kan också använda mörkret, landskapet och naturens brutalitet.

Yrsa Sigurdadóttirs debutserie har advokaten Thóra Gudmundsdóttir som huvudperson.
– Det fanns så många bra isländska deckare med poliser som huvudpersoner så där kände jag inte att jag hade något nytt att tillföra, förklarar hon. Men jag ville samtidigt att det skulle vara realistiskt att min huvudperson är inblandad i mordutredningar igen och igen så jag funderade mycket över vilka yrkespersoner som skulle kunna vara det.
Yrsa Sigurdardóttir ville också ha en huvudperson som var så olik henne själv som möjlig – och misslyckades helt.
– Jag gjorde Thóra lång, blond och frånskild, allt som jag inte är, berättar hon. Men så gjorde jag misstaget att låta hennes son göra henne till väldigt ung farmor. Precis när den boken skulle komma ut avslöjade min son, som också var väldigt ung, att han skulle bli pappa. Då trodde alla ändå att jag skrev om mig själv. Det var livet som imiterade konsten där.

Totalt blev det sex böcker om Thóra Gudmundsdóttir, hennes stora och röriga familj och de både tunga och otäcka fall hon är inblandad i. Sedan kände Yrsa Sigurdardóttir att det inte fanns så mycket mer att säga om Thóra.
– Har man en huvudperson som utvecklas och förändras kommer man ofta till den punkten och då är det bättre att sluta i stället för att fortsätta skriva om något som du inte är intresserad av, säger hon.
Efter Thóra-serien blev det tre fristående böcker, varav en. Eg man thig (I Remember You), är en ren skräck/spökhistoria.
– Lika mycket som jag gillar deckare gillar jag skräck, säger Yrsa Sigurdardóttir. Men, det ska vara riktigt välskriven skräck – inte att blanda ihop med en sådan historier där tonårsflickor springer runt i underkläder och skriker.
Just fristående romaner passar också bra som skräck menar hon.
– Då är alla personer utbytbara och du behöver inte se till att de överlever till nästa bok.

Efter de fristående böckerna var det dags för en ny serie kriminalromaner som inleddes med den just nu Sverigeaktuella Arvet. Här står två personer i centrum – polisen Huldar och barnpsykologen Freyja.
– Genom Thóra lärde jag mig att det trots allt är ganska svårt och komplext att komma på en intressant och bra intrig med en advokat i handlingen, konstaterar hon. Sedan ville jag också ha en kvinna och det här Childrens House som Freya arbetar på finns på riktigt och jag var väldigt intresserad av dem och deras arbete.

Hur skulle du beskriva den här serien för nyfikna svenska läsarna?
– Den har ganska täta intriger där huvudpersonerna och deras liv blir allt mer intressanta ju längre serien pågår. Och den ska läsas från början. Just Arvet är riktigt mörk och jag lovar att slutet kommer att överraska.
Yrsa Sigurdardóttir skriver just nu på Huldar/Freyja-seriens sjätte och förmodligen sista bok. Och hon vet precis vad hon ska göra sedan.
– Då blir det en spökhistoria igen, lovar hon och låter väldigt nöjd.

Yrsas deckartips:
Inför påskens deckarläsning delar Yrsa Sigurdardottir med sig av några favoritdeckare:
Mörkret av Ragnar Jonason
The taking of Annie Thorn av CJ Tudor
Bilder av henne av Karin Slaughter
Rödhake av Jo Nesbö
Sandmannen av Lars Kepler
Älskaren från huvudkontoret av Camilla Grebe
Yrsa Sigurdardottir om …
… hur det ser ut inom deckargenren på Island: ”Det finns kanske mellan 10 och 15 deckarförfattare just nu. och det är en genre som växer och är väldigt populär. Jag och min författarkollega Ragnar Jonasson instiftade ett debutpris förra året för att hjälpa nya författare att synas och uppmärksammas för även på island är det svårt för en ny författare att fånga läsarna. och för alla genrer är det viktigt med förnyelse och att nya författare kommer in.”