Kultur

Med förkärlek för det hemska

Yrsa Sigurdardottir är aktuell på svenska med Arvet som kom ut 9 april. Foto: Lilja Birgisdottir
Artikel Kultur och Nöje Det är lättare att vara hemsk än rolig. Det tycker den isländska deckardrottningen Yrsa Sigurdardóttir som började sin författarkarriär med humorböcker för barn.– När jag hade skrivit fem barnböcker var jag trött på att vara rolig och ville skriva för en mer mogen publik. Att det blev just deckare var för att jag själv gillar att läsa deckare, säger hon.

Elisa väcks av sin lilla dotter Margarét som hävdar att en främmande man har tagit sig in i deras hus. Elisa avfärdar det som en mardröm men tar ändå en runda för att kolla och hör då en stol som skrapar mot köksgolvet och besticklådor som öppnas och stängs ...

Det här är den både vardagliga och riktigt otäcka inledningen på Arvet, den kriminalroman som den isländska deckarförfattaren Yrsa Sigurdardóttir är aktuell med på svenska. Den som läst Sigurdardóttir innan vet att hon är en mästare på att blanda in skräckelement i sina kriminalromaner.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Lam: Nya lagar påverkar inte Hongkongs frihet

Hongkongs ledare Carrie Lam vid en presskonferens.
Hongkongs ledare Carrie Lam vid en presskonferens.
Fotograf: Vincent Yu/AP/TT
Utrikes
Utrikes De nationella säkerhetslagar som Kina planerar att införa i Hongkong påverkar inte den självstyrande regionens fri- och rättigheter, enligt Hongkongs ledare Carrie Lam.

– Det finns ingen anledning för oss att vara oroliga, säger Lam vid sin veckoliga presskonferens enligt Reuters, utan att förklara i detalj hur Hongkong skulle upprätthålla de friheter som kännetecknat regionen sedan överlämnandet från Storbritannien till diktaturen Kina 1997.

Regimen i Peking är fast besluten att införa en nationell säkerhetslag i Hongkong, som bland annat skulle förbjuda separatism, omstörtande verksamhet och terrorism.

Lagen oroar

Då kinesiska utrikesdepartementet sagt att fjolårets prodemokratiska protester till viss del utgjorde terrorhandlingar oroar sig många bedömare för att lagen ska användas för att kväsa demokratirörelsen. En annan farhåga är att Kinas underrättelsetjänster ska upprätta nya kontor i staden.

Hongkongs siste brittiske guvernör Chris Patten sade förra veckan i en intervju med The Times att "Hongkongs folk har blivit förrått av Kina". USA har hotat med ekonomiska sanktioner mot Kina om Hongkongs autonomi kringskärs.

Ber om förståelse

Lam uppmanar Hongkongborna att invänta detaljerna kring det nya lagförslaget och visa förståelse för varför lagen behövs.

– De senaste 23 åren har folk oroat sig gång efter annan för Hongkongs yttrandefrihet och rätten att demonstrera, men varje gång har Hongkong bevisat att vi upprätthåller och bevarar de värdena, säger Lam.

Tusentals demonstranter protesterade mot planerna på Hongkongs gator i helgen, och omkring 200 personer greps. Nya protester väntas på onsdag.

Inrikes

Man stickskadad i benet i Göteborg

En man har hittats stickskadad i benet. Arkivbild.
En man har hittats stickskadad i benet. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man i Göteborg har hittats med en stickskada i benet. Han påträffades liggande på Gamlestadsvägen av en förbipasserande tidigt på tisdagsmorgonen, rapporterar Göteborgs-Posten.

– Det var en ordentlig, rejäl stickskada som blödde kraftigt. Han är förd med ambulans till sjukhus för vård men har inte sagt så mycket, säger polisens presstalesperson Ulla Brehm till tidningen.

Enligt vittnen har tre misstänkta gärningsmän setts åka därifrån med buss, men ingen är gripen i samband med händelsen.

Den skadade mannen var vid medvetande. Händelsen utreds som grov misshandel.

Ekonomi

Exportföretag anar ljuset i tunneln

Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden. Arkivbild.
Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden. Arkivbild.
Fotograf: Veronica Johansson/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi

Fortfarande mörkt, men ljuset i tunneln kan skönjas, framför allt i Asien. Ungefär så kan de svenska exportföretagens syn på läget sammanfattas, enligt Business Swedens mätningar om stämningsläget.

Fler företag anger i den senaste mätningen 27 april–14 maj att försäljningen påverkats kraftigt negativt jämfört med perioden 11–20 mars.

Men samtidigt anger nu en betydligt mindre andel av de 800 tillfrågade exportföretagen att situationen kommer att vara avsevärt sämre om fyra veckor än mätningen i mars.

"Just nu är vi mitt i krisen och läget är ungefär så dystert som förväntat men när företagen blickar framåt är läget lite mindre mörkt än i marsundersökningen", skriver Business Swedens chefsekonom Lena Sellgren i ett pressmeddelande.

Inrikes

Misstänkt våldtäkt i centrala Luleå

Polisen utreder en misstänkt våldtäkt i centrala Luleå. Arkivbild.
Polisen utreder en misstänkt våldtäkt i centrala Luleå. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Polisen utreder en våldtäkt i centrala Luleå. Larmet om händelsen vid Örnäset kom strax före midnatt och brottet ska enligt anmälan ha genomförts utomhus av en för kvinnan okänd man, uppger polisen.

Under natten har ett område spärrats av för teknisk undersökning. Polisen har hållit förhör och spår har säkrats.

Hundpatrull har sökt på platsen.

Ingen är under tisdagsmorgonen misstänkt för brottet.

Sport

Pamp anklagad för övergrepp – stängs av

Yves Jean-Bart, ordförande i Haitis fotbollsförbund, anländer till en domstol i Haiti för en utfrågning om övergreppsanklagelserna.
Yves Jean-Bart, ordförande i Haitis fotbollsförbund, anländer till en domstol i Haiti för en utfrågning om övergreppsanklagelserna.
Fotograf: Dieu Nalio Chery/AP/TT
Sport
Sport Det internationella fotbollsförbundet Fifa stänger av Haitis förbundsordförande Yves Jean-Bart under 90 dagar.
Anledningen är de anklagelser om sexuella övergrepp som kommit till ytan.

Yves Jean-Bart ska bland annat under flera års tid ha tvingat spelare till sex och ha gjort minderåriga med barn. 73-åringen nekar till alla anklagelser, som kom fram efter en granskning av brittiska The Guardian.

Förbudet gäller alla fotbollsrelaterade aktiviteter, såväl inom som utom Haiti. Under tiden ska Fifa inleda en egen undersökning om anklagelserna. Polisen i Haiti har redan inlett sin undersökning.

– Vi tycker att det är bra att Fifa inleder sin egen undersökning för vi inser att Yves Jean-Bart och hans anhang kan påverka alla juridiska undersökningar i landet, säger Marie-Rosy Auguste Ducena vid RNDDH, en organisation för mänskliga rättigheter i Haiti.

Det var för knappt en månad sedan som de första rapporterna om misstänkta sexuella övergrepp kom. The Guardian har pratat med flera anonyma källor, inklusive spelare, som uppger att Yves Jean-Beart vid upprepade tillfällen tvingat spelare till sex på det nationella träningscentret Centre Technique National i Croix-des-Bouquets. Några av spelarna, varav vissa minderåriga, ska också ha fött hans barn.

Jean-Bart har varit högsta chef för Haitis fotboll sedan år 2000 och valdes i februari för ytterligare sex år. Han hade då ingen motkandidat.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Smartstudies

Ökat intresse för läxhjälp i Skåne

SmartStudies Allt fler skånska familjer vill ha läxhjälp.

Det beskriver läxhjälpsföretaget SmartStudies som menar att intresset ökar i de flesta av de skånska kommunerna.

Fram till 2015 var det möjligt att få RUT-avdrag för läxhjälp. Men även fast RUT-avdraget för läxhjälp har avskaffats, så har det fortsatt funnits ett stort intresse för att anlita privat läxhjälp. SmartStudies är ett företag som särskilt profilerat sig på mattehjälp. SmartStudies identifierar att intresset för läxhjälp ökat avsevärt bland de skånska kommunerna, det gäller läxhjälp både för elever i grundskolan- och gymnasieskolan. Men SmartStudies får också in förfrågningar om att hjälpa elever med exempelvis tekniker för uppsatsskrivande, men även om att hjälpa elever med kurser på avancerad nivå på högskolor och universitet.

Undervisning både fysiskt och online

SmartStudies erbjuder både läxhjälp fysiskt, hemma hos eleven eller på ett bibliotek eller på annan plats. Men också digital studiehjälp, vilket det nu finns en stor efterfrågan på med anledning av Coronavirusets spridning. Det finns även elever och familjer som efterfrågar kombinationer av fysisk och digital studiehjälp. Ett annat företag som erbjuder mattehjälp både fysiskt och digitalt är Allakando, läs mer om Allakando läxhjälp här.

Läxhjälp som leder till förbättrade kunskapsresultat

Läxhjälp är en beprövad metod för att höja en elevs kunskapsresultat. Självstudier är bra, nyttigt och oundgängligt, men forskningen är samtidigt tydlig med att en av de viktigaste faktorerna för att en elev ska lära sig så mycket som möjligt i skolan är att den får tillbringa så mycket tid som krävs med en ämneskunnig lärare. Svenska elever har dessutom mindre undervisningstid än elever i jämförbara länder och läxhjälp kan på så sätt vara en möjlighet att få mer tid med en kunnig lärare. 9 av 10 av SmarStudies elever höjer sina betyg efter slutförd undervisning.

Privatlärare som kan ämnena och pedagogiken

En förklaring till att SmartStudies privatundervisning har varit så framgångsrik är att de har varit noggranna med att rekrytera de bästa privatlärarna. För att bli anställd som privatlärare, eller mattelärare, hos SmartStudies ska du genomgå en lång rekryteringsprocess som innefattar flertalet intervjuer, tester och en mycket noggrann referenstagning. SmartStudies ställer höga krav på att personen har en bra pedagogisk förmåga och djupa kunskaper i de ämnena som han eller hon ska undervisa i - för det är det som i slutändan avgör läxhjälpens kvalitet. Många av privatlärarna är studenter på framstående utbildningar på exempelvis Lunds Tekniska Högskola, Chalmers OCH Kungliga Tekniska Högskolan.

Ett upplägg som passar dig

SmartStudies anpassar ett upplägg på undervisningens som passar dig och din familj. Undervisningen kan ges i de allra flesta ämnena och oavsett var du bor i Skåne, eller var du bor i landet. Om du vill veta mer om SmartStudies läxhjälp, klicka här.

Ekonomi

Latam söker konkursskydd

Latam bildades när brasilianska Tam gick ihop med chilenska Lan 2011. Arkivbild.
Latam bildades när brasilianska Tam gick ihop med chilenska Lan 2011. Arkivbild.
Fotograf: Victor R. Caivano/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Latinamerikas största flygbolag Latam har ansökt om konkursskydd i USA, enligt ett uttalande från flygbolaget.

Bolaget har verksamhet i Brasilien, Chile, Peru, Ecuador och Colombia.

I förra månaden skar bolaget ner trafiken med 95 procent som en konsekvens av coronapandemin.

Inledningsvis påverkas inte den fortsatta flygtrafiken av rekonstruktionen.

Inrikes

Nya besked om friska äldre väntas

Anders Tegnell, statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten.
Anders Tegnell, statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten.
Fotograf: Jonas Ekströmer/TT NYHETSBYRÅN
Inrikes
Inrikes

Folkhälsomyndigheten väntas i dag presentera nya rekommendationer till "yngre äldre". Det vill säga personer över 70 år som är friska.

– Vi återkommer till den frågan i morgon, sade statsepidemiolog Anders Tegnell på måndagens pressträff.

– Det behövs några timmar till för att få ihop ett bra budskap som är lättförståeligt och som samordnas och förankras med alla, fortsatte han.

Folkhälsomyndigheten har tidigare hintat om att råden till personer över 70 år kan komma att luckras upp och åldersgränsen flyttas. Sedan den 27 mars har alla äldre rekommenderats att stanna hemma, begränsa sina sociala kontakter och inte åka kollektivt.

– Vi tror att svenskar är friskare när de är 70 år än vad kineser och italienare är och då borde man kanske kunna flytta upp gränsen, har Tegnell tidigare sagt till Dagens Nyheter.

Utrikes

Sydkorean bröt mot karantänen – fängslas

Sydkoreanska soldater i skyddsutrustning desinficerar en gata i Seoul. Arkivbild.
Sydkoreanska soldater i skyddsutrustning desinficerar en gata i Seoul. Arkivbild.
Fotograf: Ahn Young-joon/AP/TT
Utrikes
Utrikes

En sydkoreansk man har dömts till fyra månaders fängelse för att ha brutit mot de karantänsregler som införts för att hålla coronasmittan stången, enligt sydkoreanska myndigheter. Fallet är det första i sitt slag i landet.

Den 27-årige mannen frihetsberövades i april sedan han brutit sin tvåveckorsisolering i hemmet och flyttades till en karantänanläggning. Efter att än en gång ha avvikit utan tillstånd döms han nu för brott mot smittskyddslagen.

Sydkorea var tidigt under pandemin det värst drabbade landet i världen efter Kina, men lyckades därefter få utbredningen under kontroll genom ett långtgående smittspårnings- och testningsprogram.

NÄSTA ARTIKEL