Malin Nilsson. Foto: Tom Wall
Magikerna Malin Nilsson och Markus Zink bjuder in till trollerishow på Victoriateatern i Malmö i påsk. Foto Michael Nilsson

Malin Nilsson bjuder på magiskt påskfirande

För fjärde året i rad blir det en magisk påsk på Victoriateatern i Malmö med den skånska magikern Malin Nilsson. Med sig på scen har hon sin tyska kollega Markus Zink.
– Föreställningen kan ta olika riktningar beroende på vad som händer under kvällen och vad publiken vill, beskriver Malin Nilsson hemlighetsfullt.

Malin Nilsson, som är uppvuxen på Skillinge Teater, har arbetat som professionell magiker i 16 år – både själv och i olika samarbeten. En av dem hon samarbetat mest med är den tyska magikern Markus Zink som hon träffade för första gången på en liten teaterfestival i södra Tyskland 2007.
– Vi var bägge på festivalen med soloförestälningar, berättar Malin Nilsson. Jag hade aldrig hört talas om honom innan men när jag såg hans show tänkte jag bara: ”Shit, jag är inte ensam! Det finns en tokstolle till därute som vill prova nya grejer och har gjort så mycket nytt trolleri.” Jag bjöd in honom på stående fot till Skillinge för att göra en föreställning ihop med mig och på den vägen är det. På Victoriateatern gör Malin Nilsson och Markus Zink sin föreställning vid fyra tillfällen mellan 18 till 20 april. Ursprungligen hade den premiär på Skillinge teater, precis som alla deras föreställningar, men på Victoria blir det en ny variant anpassad till lokalen.
– Om jag får bli lite nördig så är Victoria en fantastisk salong för trolleri, säger Malin Nilsson entusiastiskt. Det får plats mycket folk och alla sitter nära scenen som också är så stor att man kan göra stora nummer.
Det första Malin Nilsson gör när hon kommer till en ny teaterlokal är att gå runt och titta ur vilka olika vinklar publiken kommer att se föreställningen.
– Trolleritrick vill man att alla uppfattar samtidigt, säger hon och förklarar hur svårt det är med en rund scen med publik runt om.

Samarbetet i duon Malin & Zink fungerar på samma sätt som en rockgrupp.
– Även om vi spelar under samma namn så skriver vi hela tiden nya nummer men vet också att folk vill se våra greatest hits, det de känner igen och kan digga till.

Vilka av era ”greatest hits” är mest efterfrågade?
– Det är väldigt olika från person till person men den gemensamma nämnaren är nog tokiga idéer och väldigt specifika skämt eller maskiner. Vi har en hel del maskiner så någon kanske nämner tarmrengöringsmaskinen till exempel.

Vad tror du det är som lockar med ditt och Markus Zinks sätt att skapa magishower?
– Att det är en totalupplevelse, en hel show. Det är också roliga idéer och man kan få se saker som man inte har sett förut. Både jag och Markus skriver eget trolleri, var för sig och tillsammans.

Hur skulle du beskriva vad publiken på Victoriateatern får uppleva?
– Det är en blandning av magi, humor och surrealism, två akter i ett rasande tempo. Det är också en väldigt tivoliinspirerad föreställning, lite Kiviks marknad och lite Varieté Vauduvill. Och vi har ett halvt ton skrot med oss. Mycket av våra nummer innehåller gamla cykeldelar och allt det transporterar vi hit direkt från södra Tyskland. Det är svettigt kan du tro!
Föreställningens upplägg beskriver hon som ett flödesschema där allt kan ta olika riktningar.
– Det beror på vad som händer under kvällen och vad publiken vill, förklarar hon.

Just det att varje enskild föreställning händer i nuet på just den plats där den framförs är viktigt för Malin Nilssons skapande.
– Jag växte ju upp på Skillinge teater och det var så fascinerande att se den här processen. Människor spenderade ett halvår med manus, att bygga kulisser och skapa en scen. Sedan kom folk och såg en föreställning på två timmar och så var det över. Det är något som är så vackert med det flyktiga. Är man inte är där missar man det.
– Sedan är det också okey om det bara är två timmars avkoppling från världen, avslutar hon. För mig är det stort nog.