Claire Darling. Foto: Folkets Bio

Skådespelarna räddar sömnig film

Film/recension

FILM
Claire Darling
Regi: Julie Bertuccelli
Medverkande: Catherine Deneuve, Chiara Mastroianni med flera
Betyg: 3

Om Catherine Deneuve hade varit hemmahörande i England hade hon säkert titulerats ”Dame” för länge sedan. Hon svepte fram på den franska vågen under sextiotalet i filmer som Paraplyerna i Cherbourg och gifte sig så småningom med den italienska skådespelaren Marcello Mastroianni som hon också fick dottern Chiara, som också är med i Claire, Darling med.
Faktum kvarstår emellertid att inte ens ett briljant skådespeleri lyfter filmen högre än till just en provkarta på sådant. En film bör ju trots allt ha intentionen att engagera och hålla åskådarens intresse i stramast möjliga tyglar och inte lägga biosalongen under narkos.

Claire Darling (Deneuve) är en excentrisk åldrande kvinna som lever med sin samling av prylar och skuldkänslor på grund av den trasiga relationen till dottern (Mastroianni).
En natt får hon en uppenbarelse att hon skall gå ur tiden och bestämmer sig för en stor loppis utanför huset.
Ovärderliga prylar går för en spottstyver och dotter får äntligen tummarna loss och besöker modern för att försöka rädda vad som räddas kan. När all ångest och tillkortakommanden kommit i dagen tycker man det borde ligga en explosion under ytan men inte alls.
Filmen lunkar fram med många tillbakablickar och scener med aktörerna i olika åldrar och skeenden i livet men här saknas hela tiden nerv och dramatik för att man skall fördjupa sig. Ingen skugga skall alltså falla på Julie Bertuccellis regi eller familjen Deneuve som gör filmen till en arbetsseger.

FILM
Claire Darling
Regi: Julie Bertuccelli
Medverkande: Catherine Deneuve, Chiara Mastroianni med flera
Betyg: 3