Film/recension

Skådespelarna räddar sömnig film

Claire Darling. Foto: Folkets Bio
Artikel Film/recension En film som lunkar fram och saknar nerv och dramatik skriver tidningens recensent om Claire Darling.

Om Catherine Deneuve hade varit hemmahörande i England hade hon säkert titulerats ”Dame” för länge sedan. Hon svepte fram på den franska vågen under sextiotalet i filmer som Paraplyerna i Cherbourg och gifte sig så småningom med den italienska skådespelaren Marcello Mastroianni som hon också fick dottern Chiara, som också är med i Claire, Darling med.

Faktum kvarstår emellertid att inte ens ett briljant skådespeleri lyfter filmen högre än till just en provkarta på sådant. En film bör ju trots allt ha intentionen att engagera och hålla åskådarens intresse i stramast möjliga tyglar och inte lägga biosalongen under narkos.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kävlinge

Tog butikens dator

Kävlinge
LÖDDEKÖPINGE

I ett obevakat ögonblick stals en av butikens datorer. Det inträffade i en butik på Center syd i fredags vid 14.30.

En man som var inne i affären passade på när personalen inte såg och tog laptopen från en arbetsplats i butiken.

Kävlinge

Bröt sig in i bostad

Kävlinge
KÄVLINGE

Någon gång under fredagen bröt sig okända gärningsmän in i ett hus på Arildsgatan i Kävlinge.

Genom att krossa ett fönster tog de sig in i bostaden som för tillfället stod tom och sökte sedan igenom rummen. Det är oklart om något stulits.

Utrikes

Knölval på avvägar i kanadensisk flod

En ung knölval simmar runt i S:t Lawrence-floden i Montréal.
En ung knölval simmar runt i S:t Lawrence-floden i Montréal.
Fotograf: Graham Hughes/AP/TT
Utrikes
Utrikes En ung knölval simmar runt i S:t Lawrence-floden i kanadensiska Montréal sedan i lördags, tiotals mil från där den hör hemma.

Valen, som tros vara två eller tre år gammal, har antagligen kommit på avvägar när den jagade mat, enligt myndigheterna.

Det antas vara samma knölval som siktades i förra veckan utanför Québec City, uppger RQUMM, en marin nödhjälpsorganisation för djur. För att förebygga möjliga krockar med fartyg övervakas valen av organisationen, men det finns inga planer på att tvinga ut den mot havet eftersom den kan överleva i sötvatten under en period.

– Valen mår bra för tillfället. Det bästa är att låta naturen ha sin gång, säger Marie-Eve Muller vid RQUMM.

Hon uppger att valen kan stanna i flera månader, men att den antagligen inte kommer att fortsätta längre västerut.

Knölvalar tillbringar vanligtvis somrarna nära Arktis och Antarktis för att under vintern ta sig till varmare områden för att fortplanta sig. En vuxen knölval kan bli upp till 17 meter lång och väga uppemot 40 ton.

Knölvalen övervakas för att förebygga möjliga krockar med fartyg.
Knölvalen övervakas för att förebygga möjliga krockar med fartyg.
Fotograf: Graham Hughes/AP/TT

Utrikes

Armeniens premiärminister coronasmittad

Armeniens premiärminister Nikol Pasjinian. Arkivbild.
Armeniens premiärminister Nikol Pasjinian. Arkivbild.
Fotograf: Tatyana Zenkovich/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Armeniens premiärminister Nikol Pasjinian berättar att han har testat positivt för coronavirus.

– Jag hade inga symptom, jag bestämde mig för att testa mig eftersom jag planerade att besöka frontlinjen, säger Pasjinian i en videosändning via Facebook.

Han tillägger att hela hans familj är smittad.

Armenien, med tre miljoner invånare, har rapporterat drygt 9 400 bekräftade fall av coronasmitta och 139 dödsfall.

Ekonomi

Uppåt på börsen

Stockholmsbörsen stiger i öppningen. Arkivbild.
Stockholmsbörsen stiger i öppningen. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi

Stockholmsbörsen inleder veckan med stigande kurser. Efter tio minuter har OMXS-index gått upp 1,1 procent. Det följer tidigare lyft på börserna i Asien.

Inköpschefsindex för den svenska tillverkningsindustrin (PMI) för maj visade en uppgång jämfört med april, även om nivån 39,2 fortfarande är en bit under 50, som utgör brytpunkten för tillväxt.

Uppgången är bred bland storbolagen. Bilsäkerhetsföretaget Autoliv lyfter 3,4 procent, mest av storbolagen. Gruvbolaget Bolidens aktie stiger 2,7 procent. Swedbank ökar 1,7 procent, lika mycket som telekombolaget Ericssons aktie. Klädjätten H&M stiger 1,6 procent.

Skogsbolaget SCA går mot strömmen och backar drygt en procent. Även kullagertillverkaren SKF sjunker svagt.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

SUNBIRD WEBBYRÅ

Webbyråns bästa knep hur du skapar ett starkt varumärke

SUNBIRD WEBBYRÅ

Enligt Sunbird Webbyrå kan ett starkt varumärke vara en av de viktigaste faktorerna för att öka ert företags försäljning online:

Det finns för mycket information och för lite tid. Potentiella kunder som besöker er tenderar att ta snabba beslut som oftas baseras på en känsla och vilket förtroende de får för er.

Ett varumärke är någons magkänsla om er. Det är inte vad ni säger att det är. Utan vad era kunder säger att det är. Här kommer Sunbird Webbyrå med fyra riktlinjer för att stärka ett varumärke.

1. Var konsekvent

Det är viktigt att ni alltid är konsekventa och lever efter ert varumärke. Byt inte budskap och värdegrunder när vinden vänder.

2. Tänk långsiktigt

Förtroende byggs upp över tid och det är viktigt att ni är beredda att offra kortsiktiga vinster för de långsiktiga. Man ska varken göra eller säga för mycket, håll er till ramen och lägg inte lättvindigt till fler tjänster i er arsenal.

3. Differentiera er

Det är lättare att bygga ett varumärke om man är unik. Är ni nischade förstår man snabbare vad ni står för.

4. Var fokuserad

För många hemsidor försöker säga för mycket. Säg bara det viktigaste. Ska ni få fram ett budskap ska ni enbart ge informationen läsaren verkligen behöver - inte allt som är bra att säga.

Även om de flesta är medvetna om detta menar Sunbird Webbyrå att många företag ändå tenderar att lägga för mycket text på hemsidan. Vilket gör att besökaren får jobba för att förstå vad man gör.

Vill ni ha hjälp att ta fram skräddarsydd webbdesign som stärker ert varumärke - Kontakta Sunbird Webbyrå här.

Ekonomi

Halvering av nybilsregistreringar i maj

Branschorganisationen Bil Sweden redovisar månadssiffror för nybilsregistreringar. Arkivbild
Branschorganisationen Bil Sweden redovisar månadssiffror för nybilsregistreringar. Arkivbild
Fotograf: Krister Larsson / TT
Ekonomi
Ekonomi

Fordonsmarknaden har fått sig en rejäl törn av coronaviruspandemin och i maj minskade nyregistreringarna av både bilar och lätta lastbilar kraftigt.

Nyregistreringarna av personbilar minskade med 50 procent i maj, enligt branschorganisationen Bil Sweden. För lätta lastbilar var nedgången 51 procent.

Nedgången i maj förstärktes av att det var två färre registreringsdagar jämfört med maj i fjol, enligt Bil Sweden.

Ekonomi

Industrins tvärnit mjuknade något i maj

Coronapandemin slår hårt mot svensk industri, visar inköpschefsindex från Swedbank och Silf.
Coronapandemin slår hårt mot svensk industri, visar inköpschefsindex från Swedbank och Silf.
Fotograf: ADAM IHSE / TT
Ekonomi
Ekonomi Tillverkningsindustrin har börjat lätta på trycket på bromspedalen efter den tvärnit som coronakrisen orsakat.
Inköpschefsindex för tillverkningsindustrin (PMI) steg till 39,2 i maj, från nedreviderade 36,4 i april.

Men trots indexökningen är det långt kvar upp till indexnivån 50, som utgör brytpunkten mellan ökad och minskad aktivitet i sektorn.

"Det innebär att konjunkturnedgången i tillverkningsindustrin har bromsats upp, men det är för tidigt att bedöma om konjunkturbotten har passerats även om sannolikheten för en återhämtning har ökat nu när fler länder börjat lätta på restriktionerna som infördes mot coronapandemin", skriver Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank, i en kommentar.

Uppgången för index i maj låg i linje med förväntningarna på marknaden.

Bakom uppgången från den historiskt låga indexnivån i april låg lyft för delindex för produktion och orderingång som drog upp inköpschefsindex med totalt 3,8 enheter. Delindex för sysselsättningen i sektorn bidrog också positivt, medan leveranstiderna drog nedåt.

Pristrycket från leverantörsledet sjönk i maj jämfört med april, med en notering för delindex på 40,2, vilket visar på ett fortsatt svagt pristryck.

"Tillverkningsindustrins produktionsplaner för det närmaste halvåret blev mindre pessimistiska i maj och indexet ökade till 37,8 från rekordlåga 22,9 i april. Det är en märkbar förbättring och en positiv konjunktursignal jämfört med bottennivån i april men ännu är det en övervikt av företag som räknar med produktionsminskningar", skriver Jörgen Kennemar.

Inköpschefsindex är en konjunkturmätare som tas fram av Swedbank och inköpschefsorganisationen Silf vid varje månadsskifte. Index för maj bygger på enkäter med inköpschefer i svensk tillverkningsindustri som gjordes 11–25 maj.

Utrikes

Lättnad och oro när brittiska skolor öppnar

Jane Cooper, lärare i sjätte klass, kontrollerar avståndet mellan skolbänkarna i sitt klassrum i skolan Lostock Hall i Poynton i närheten av Manchester.
Jane Cooper, lärare i sjätte klass, kontrollerar avståndet mellan skolbänkarna i sitt klassrum i skolan Lostock Hall i Poynton i närheten av Manchester.
Fotograf: Jon Super/AP/TT
Utrikes
Utrikes Under måndagen öppnar skolorna i England för yngre grundskoleelever – efter att ha varit stängda i över två månader. Öppningen väcker debatt och oro hos många föräldrar.

Äldre barn i England får vänta till den 15 juni innan de får komma tillbaka till skolan. I Skottland dröjer man med öppningen till i augusti, medan Nordirland siktar på september och Wales ännu inte fattat något beslut.

Frågan är dock hur många som kommer att dyka upp till dagens lektioner i England. Så många som 45 procent av de svarande uppger att de inte känner sig trygga att skicka tillbaka sina barn till skolan enligt en undersökning från organisationen Early Years Alliance.

Men en återgång till skolan är viktig, särskilt då utebliven klassrumsundervisning och uteblivna skolluncher slår hårdast mot barn från fattigare familjer, understryker samhällsminister Robert Jenrick.

– Det finns många belägg för att barn från de mest underprivilegierade, de fattigare familjerna, halkar efter, säger Jenrick.

– Jag vill inte att det fortsätter.

Från och med i dag tillåts också upp till sex personer att träffas utomhus i England, där man tidigare bara har fått lov att träffa en person från ett annat hushåll på två meters avstånd. Liknande regler gäller redan eller kommer att börja gälla i Skottland, Wales och Nordirland.

Dessutom får nu de som tillhör de mest sårbara riskgrupperna ta sig ut för första gången på två månader.

Hittills har närmare 38 489 coronarelaterade dödsfall rapporterats i Storbritannien. Vissa av regeringens vetenskapliga rådgivare varnar för att det kan vara för tidigt att lätta på restriktionerna.

"Covid-19 sprids för fort för att häva nedstängningen i England", skriver rådgivaren Jeremy Farrar på Twitter.

NÄSTA ARTIKEL