Film/recension

Med dialogen i fokus

Mellan raderna. Pressbild
Artikel Film/recension Inspirerat och oväntat underhållande tycker tidningens recensent om Mellan raderna.

Olivier Assayas, produktiv, varierad och inte sällan intressant. På meritlistan finns sådant som flippat erotiska Demonlover, vemodiga familjedramat Sommarminnen och Moln över Sils Maria, om en krisande skådespelerska i ett avgörande karriärsögonblick.

Sedan kan regissören också tillskrivas urtrista thrillern Boarding Gate med en av Tarantinos favoritskådisar Michael Madsen. Ingen vinnare direkt, men Mellan raderna borde rimligen bli det. Om den nu bara når rätt publik förstås. För det vore inte alldeles rätt att hävda att det här är en film tilltalar det stora flertalet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Polis slog till mot spelklubb

Bild på spelautomat.
Malmö
Möllevången Polisen slog på söndagskvällen till mot en föreningslokal på Möllevången efter misstankar om att där fanns olagliga spelautomater.

Vid tillslaget hittades ett flertal spelautomater i lokalen. En man i 70-årsåldern misstänks nu för anordnade av olagligt automatspel.

Polisinsatsen genomfördes vid 21-tiden på söndagskvällen. Spelautomaterna omhändertogs av polisen.

Sjöbo

Ny naturnatt nästa år

Naturvy över Stenshuvuds nationalpark
Fladdermössen och nattfjärilarna i Stenshuvuds nationalpark får inget besök på naturnatten i år.
Fotograf: Martin Borg/Sven Persson/Arkiv
Sjöbo
Stenshuvud Naturnatten som skulle ha ägt rum mellan fredag och lördag ställs in med anledning av corona-krisen. Det innebär att arrangemanget på Stenshuvuds nationalpark bland fladdermöss, nattfjärilar och oknytt inte blir av i år.

– Tyvärr är det så, bekräftar Karin Gerell Lundberg som skulle ha berättat om fladdermöss och även låtit besökare lyssna på deras ultraljud genom en ”fladdermusdetektor” som omvandlar ljuden till för människor hörbara läten.

Naturnatten äger alltid rum 5 juni, natten innan nationaldagen. Datumet är valt med omsorg:

– Ja, eftersom nationaldagen är röd dag, så är man ledig då och kan stanna uppe lite längre kvällen innan, förklarar Karin Gerell Lundberg som även är aktiv i styrelsen i Färs naturskyddsförening.

Att flytta arrangemanget till en annan tidpunkt är inte aktuellt. I stället hoppas man kunna genomföra aktiviteten med fokus på nattaktiva djur nästa sommar.

– Visst är det tråkigt att behöva ställa in, men det kommer ett nytt år och då hoppas vi på det bästa, säger Karin Gerell Lundberg.

Malmö

Par väcktes av inbrottstjuv

Blinkande blåljus på polisbil.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Malmö
Kirseberg Ett par på Kirseberg vaknade strax efter midnatt i lördags av att en inbrottstjuv befann sig i bostaden.

Den ovälkomne besökaren konfronterades av mannen i paret, som försökte hålla kvar tjuven i väntan på polis. Men han lyckades undkomma efter visst tumult i bostaden.

Knappt en timme senare grep polis en 36-årig man i närområdet misstänkt för inbrottet. Han stämde överens på signalementet som paret gett polisen. Han misstänks nu för grov stöld.

Målsäganden fick skador, dock inte allvarliga, i samband med tumultet i lägenheten. Även bostadens inredning skadades.

Eslöv

Släp stals hos Din-X

Eslöv
MARIEHOLM

Någon har stulit ett släp som Din-X-macken i Marieholm har till uthyrning. Släpet var låst och parkerat när någon tog det mellan kl 21 på söndagen och 07 på måndagen.

Ekonomi

Svenska sågverk vinnare i krisen

Den svenska sågverksindustrin har tagit marknadsandelar på världsmarknaden för sågade trävaror under coronapandemin, enligt en ny rapport. Arkivbild.
Den svenska sågverksindustrin har tagit marknadsandelar på världsmarknaden för sågade trävaror under coronapandemin, enligt en ny rapport. Arkivbild.
Fotograf: Victor Lundberg/TT
Ekonomi
Ekonomi

Svenska sågverk har tagit marknadsandelar främst i Kina men också i USA under coronapandemin. Det har framför allt skett på bekostnad av kanadensiska konkurrenter, rapporterar Ekot.

I dag säljs 50 procent mer svenska trävaror till Kina, jämfört med för ett år sedan, enligt en rapport från branschorganisationen Skogsindustrierna som företräder 130 sågverksföretag.

Utvecklingen har skett samtidigt som den internationella efterfrågan på sågade trävaror minskar.

En av orsakerna som pekas ut som en fördel för de svenska sågverken är att de till skillnad från många konkurrenter internationellt inte behövt stänga verksamheten under pandemin.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Smartstudies

Ökat intresse för läxhjälp i Skåne

SmartStudies Allt fler skånska familjer vill ha läxhjälp.

Det beskriver läxhjälpsföretaget SmartStudies som menar att intresset ökar i de flesta av de skånska kommunerna.

Fram till 2015 var det möjligt att få RUT-avdrag för läxhjälp. Men även fast RUT-avdraget för läxhjälp har avskaffats, så har det fortsatt funnits ett stort intresse för att anlita privat läxhjälp. SmartStudies är ett företag som särskilt profilerat sig på mattehjälp. SmartStudies identifierar att intresset för läxhjälp ökat avsevärt bland de skånska kommunerna, det gäller läxhjälp både för elever i grundskolan- och gymnasieskolan. Men SmartStudies får också in förfrågningar om att hjälpa elever med exempelvis tekniker för uppsatsskrivande, men även om att hjälpa elever med kurser på avancerad nivå på högskolor och universitet.

Undervisning både fysiskt och online

SmartStudies erbjuder både läxhjälp fysiskt, hemma hos eleven eller på ett bibliotek eller på annan plats. Men också digital studiehjälp, vilket det nu finns en stor efterfrågan på med anledning av Coronavirusets spridning. Det finns även elever och familjer som efterfrågar kombinationer av fysisk och digital studiehjälp. Ett annat företag som erbjuder mattehjälp både fysiskt och digitalt är Allakando, läs mer om Allakando läxhjälp här.

Läxhjälp som leder till förbättrade kunskapsresultat

Läxhjälp är en beprövad metod för att höja en elevs kunskapsresultat. Självstudier är bra, nyttigt och oundgängligt, men forskningen är samtidigt tydlig med att en av de viktigaste faktorerna för att en elev ska lära sig så mycket som möjligt i skolan är att den får tillbringa så mycket tid som krävs med en ämneskunnig lärare. Svenska elever har dessutom mindre undervisningstid än elever i jämförbara länder och läxhjälp kan på så sätt vara en möjlighet att få mer tid med en kunnig lärare. 9 av 10 av SmarStudies elever höjer sina betyg efter slutförd undervisning.

Privatlärare som kan ämnena och pedagogiken

En förklaring till att SmartStudies privatundervisning har varit så framgångsrik är att de har varit noggranna med att rekrytera de bästa privatlärarna. För att bli anställd som privatlärare, eller mattelärare, hos SmartStudies ska du genomgå en lång rekryteringsprocess som innefattar flertalet intervjuer, tester och en mycket noggrann referenstagning. SmartStudies ställer höga krav på att personen har en bra pedagogisk förmåga och djupa kunskaper i de ämnena som han eller hon ska undervisa i - för det är det som i slutändan avgör läxhjälpens kvalitet. Många av privatlärarna är studenter på framstående utbildningar på exempelvis Lunds Tekniska Högskola, Chalmers OCH Kungliga Tekniska Högskolan.

Ett upplägg som passar dig

SmartStudies anpassar ett upplägg på undervisningens som passar dig och din familj. Undervisningen kan ges i de allra flesta ämnena och oavsett var du bor i Skåne, eller var du bor i landet. Om du vill veta mer om SmartStudies läxhjälp, klicka här.

Eslöv

Sju barn kastade sten mot bil

Eslöv
ESLÖV

En kvinna i Eslöv blev i söndags eftermiddags, enligt en anmälan som polisen i Eslöv upprättat, utsatt för att sju pojkar i tioårsåldern kastade sten mot hennes bil när hon körde på Smålandsvägen.

Hon stannade, klev av och pratade med pojkarna. Ingen av dem ville kännas vid någon stenkastning. Hon kände igen en av pojkarna.

Kvinnan ska nu tvätta bilen och se om man kan se några märken efter stenkastningen.

Polisen rubricerar anmälan som misstänkt skadegörelse.

Utrikes

Tusentals flyttas i flyktingkrisens Grekland

En man håller fram sina dokument för att få resa från ön Lesbos till hamnstaden Piraeus på fastlandet. Arkivbild.
En man håller fram sina dokument för att få resa från ön Lesbos till hamnstaden Piraeus på fastlandet. Arkivbild.
Fotograf: Panagiotis Balaskas/AP/TT
Utrikes
Utrikes Grekiska myndigheter flyttar från och med i dag över 11 200 människor från bostäder på det grekiska fastlandet för att lämna plats för asylsökande som bor i undermåliga läger på öar.
Många av dem som tvingas flytta har ingenstans att ta vägen.

Bostäder måste enligt myndigheterna ordnas för asylsökande som befinner sig i överfulla flyktingläger på öarna. De ska nu få flytta in där andra som redan beviljats flyktingstatus har fått bo fram till nu.

– Risken är att vi hamnar på gatan, säger syriern Abdelkader Rahmoun, som tillsammans med sin familj får stanna i sin EU-finansierade lägenhet i staden Piraeus till slutet av juni.

De som har beviljats flyktingstatus har rätt att ansöka om grekiska skatte- och socialförsäkringsnummer och bör därför kunna hitta jobb, enligt migrationsdepartementet.

Det stämmer i teorin, men enligt stödgrupper för flyktingar finns i praktiken ofrånkomliga svårigheter. Redan före coronapandemin var det ont om jobb i landet och dessutom har flyktingar med osäkra inkomster svårt att få hyra bostäder.

– UNHCR är allvarligt oroat över tusentals personer med flyktingstatus som väntas lämna Greklands mottagningssystem från slutet av maj, säger Boris Cheshirkov vid UNHCR.

Tidigare har det gått att behålla sitt boende upp till sex månader efter att man beviljats flyktingstatus, men tidsgränsen har nu kortats till en månad.

– Från och med då kommer de att tvingas arbeta. Det kommer att göra vårt land mindre attraktivt för flyktingströmmar, sade migrationsminister Notis Mitarachi i mars.

Eslöv

Brand när leksaksbil laddades

Eslöv
FLYINGE

En laddstation till en leksaksbil som var under laddning började på lördagen brinna i en bostad i Flyinge.

Det var vid 20-tiden som branden upptäcktes då brandlarmet började tjuta. De boende släckte branden själva innan räddningstjänsten hann komma dit.

NÄSTA ARTIKEL