Film/recension

Film om Vipeholm når in i nutiden

Folkhemmets styvbarn – de icke önskvärda. Pressfoto
Artikel Film/recension Med stadig hand pusslar Mattias Wellander Löfgren ihop den här omskakande filmen skriver tidningens recensent om dokumentären Folkhemmets styvbarn - de icke önskvärda.

I början 1940-talet skickas 20-åriga Elsie från Norrbotten till anstalten Vipeholm i Lund när familjen inte längre har möjlighet att ha kvar henne hemma. Hon träffar aldrig sin familj igen. 2019 berättar bloggaren Amanda Malmberg om livet med Downs syndrom och hur mycket hennes familj betyder, att mammas famn är den allra bästa. Mellan dessa två liv och med Per Albin Hanssons Folkhemstal som start berättar dokumentären Folkhemmets styvbarn – de icke önskvärda om Vipeholm, anstalten för ”sinnesslöa” dit många av de som inte fick plats i folkhemmet, skickades.

Att följa historien om livet för intagna och personal på Vipeholm blir också i förlängningen att följa hur det svenska samhället har sett på människor med funktionsvariationer under 1900-talet och fram till i dag.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

WHO återupptar studier av malariamedicin

WHO kommer att återuppta sina studier av malariamedicinen hydroxiklorokin för att behandla covid-19. Arkivbild.
WHO kommer att återuppta sina studier av malariamedicinen hydroxiklorokin för att behandla covid-19. Arkivbild.
Fotograf: John Locher/AP/TT
Utrikes
Utrikes

WHO kommer att återuppta sina studier av malariamedicinen hydroxiklorokin för att behandla covid-19.

Försöken med det omdiskuterade läkemedlet stoppades nyligen av världsorganisationen i avvaktan på en säkerhetsgranskning sedan tidskriften The Lancet publicerat en studie om att dödligheten i covid-19 tvärtom kunde öka.

The Lancet har sedan dess låtit meddela att den publicerade studien innehöll brister.

Hydroxiklorokin har lyfts fram som en möjlig kur mot covid-19 av bland andra USA:s president Donald Trump och Brasiliens president Jair Bolsonaro.

Inrikes

Hovrätten dömer tonåring för mord

Svea hovrätt skärper straffet för en tonårspojke som dömdes för dråp av tingsrätten. Arkivbild.
Svea hovrätt skärper straffet för en tonårspojke som dömdes för dråp av tingsrätten. Arkivbild.
Fotograf: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes

Svea hovrätt skärper straffet för den tonårspojke som i tingsrätten dömdes för att ha dödat en annan tonåring i Björklinge utanför Uppsala. Hovrätten dömer pojken till ungdomsvård för mord, rapporterar lokala medier.

Uppsala tingsrätt hade tidigare dömt tonårspojken för dråp.

Det var i januari i år som en tonårspojke hittades knivskuren till döds i ett bostadsområde i Björklinge. Strax därefter kunde polisen gripa en annan tonårspojke.

Under rättegången erkände den nu dömde pojken sig skyldig till brott men hävdade att händelsen skett genom nödvärn. Tingsrätten fastslog i sin dom att gärningen begicks i desperation och att det därför skulle bedömas som dråp.

Hovrätten dömer pojken till två år och åtta månaders sluten ungdomsvård.

Inrikes

Tusentals i protest i Stockholm

Deltagare med skyltar i en protest på Sergels torg i Stockholm för att visa stöd för Black lives matter.
Deltagare med skyltar i en protest på Sergels torg i Stockholm för att visa stöd för Black lives matter.
Fotograf: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes

Tusentalsmänniskor samlades på Sergels torg i centrala Stockholm på onsdagen för att demonstrera mot rasism.

Slagorden duggade tätt samtidigt som flera bilder på George Floyd, den man som dog av polisens våld i USA som blev startskottet på demonstrationerna som sker runt omkring i USA.

Vid sjutiden började polisen försöka skingra alla de demonstranter som samlats på torget. Redan vid 18-tiden började uppmana folk att skingra sig, eftersom folksamlingar större än 50 personer inte är tillåtna.

Vi är här för att stötta "Black lives matter". Det känns väldigt bra att se att alla har samlats här, säger Ronncie Anuforch, en av demonstranterna på plats.

– Jag får gåshud, fyller demonstranten bredvid, Madeleine Hällbom i.

På en av Drottninggatans betonglejon står Faizal Sekatawa och ropar på demonstranterna att börja förflytta sig på gatan.

TT: Vart är ni på väg nu?

– Överallt, säger han.

– Vi måste visa kärlek till människorna som bryr sig. Inget mer dödande av oskyldiga människor, säger han.

Protest på Sergels torg i Stockholm.
Protest på Sergels torg i Stockholm.
Fotograf: Jonas Ekströmer/TT
Deltagare med skyltar vid en tyst protest på Plattan, Sergels torg, i Stockholm City för att visa stöd för Black lives matter.
Deltagare med skyltar vid en tyst protest på Plattan, Sergels torg, i Stockholm City för att visa stöd för Black lives matter.
Fotograf: Jonas Ekströmer/TT

Kävlinge

Mormor och morfar ska betala för umgängestvist

Bild på exteriör av tingrättssal
Den rättsliga umgängestvisten pågår fortfarande.
Fotograf: Jonas Ekströmer/TT
Kävlinge
Kävlinge Den ensamstående mamman sökte ekonomiskt bistånd från kommunen för att betala en självrisk för rättegångskostnader kopplade till en umgängestvist om hennes dotter. Hennes ansökan avslogs och kvinnan överklagade, men nu säger förvaltningsrätten att kommunen handlat korrekt: Det är den ensamstående mammans föräldrar som ska stå för kostnaden.

Den ensamstående mamman är 17 år gammal. Hon är ensam vårdnadshavare för sin dotter. För en tid sedan inleddes dock en rättslig process i tingsrätten, eftersom pappan till dottern vill ha mer umgängestid med flickan än han anser att han får.

Tvisten om umgängestid har gjort att den unga mamman fått betala för advokathjälp som hon anlitat i samband med ärendet. Hon har en rättsskyddsförsäkring som täcker merparten av kostnaderna, men måste själv stå för en del av kostnaden i form av en självrisk. Det var denna självrisk som hon ansökte om ekonomiskt bistånd för att kunna betala.

Ger kommunen rätt

Arbetslivs- och fritidsnämnden i Kävlinge som ansvarar för ärendet beslutade sig för att avslå kvinnans ansökan. Den unga mamman överklagade då beslutet till förvaltningsrätten som nu har avkunnat dom i saken och ger kommunen rätt.

Enligt förvaltningsrätten är det inte kommunens skyldighet att betala självrisken, eftersom den unga mamman är under 18 år. Eftersom hon är underårig är det i stället hennes föräldrar, alltså dotterns mormor och morfar, som bär ansvaret för kostnaderna, menar förvaltningsrätten och hänvisar till underhållsskyldigheten enligt föräldrabalken.

– Denna underhållsskyldighet påverkas inte av att frågorna i den aktuella tvisten rör ett barn för vilket den unga mamman i sin tur är underhållsskyldig, skriver förvaltningsrätten i sin dom.

Eslöv

Fogden ber om ursäkt efter auktionsmiss

– Kronofogden beklagar det inträffade och de olägenheter som detta har förorsakat. För att säkerställa att det inte upprepas ska Kronofogden nu gå igenom myndighetens rutiner vid försäljning av lös egendom, säger man i en ursäkt till den drabbade Eslövsbon.
Fotograf: Vilhelm Stokstad/TT
Eslöv
ESLÖV Eslövsbon som JO-anmält kronofogdemyndigheten för felaktigheter under en auktion i Landskrona får en ursäkt. Fogden erkänner att dess anställda begått misstag och säger att rutinerna ska läggas om.

Eslövsbon reagerade mot att Skånes Auktionsverk varken tillät honom eller hans dotter att bjuda på hans utmätta egendom, och att kronofogdens lokala representanter inte reagerade mot detta.

– Så snart Kronofogden fick kännedom om detta borde åtgärder ha vidtagits för att ta bort begränsningarna. Kronofogdens handläggning har i detta avseende brustit, svarar kronofogdemyndigheten nu i ett yttrande till JO.

Kronofogdemyndigheten reagerar också mot att Eslövsbons egendom fortsatte att säljas, även efter att de mål som omfattades av utmätningen och försäljningskostnaderna var fullbetalda.

– Kronofogden saknade då rätt att sälja egendomen. Auktionen skulle rätteligen ha avbrutits så snart de skulder som omfattades av utmätningen jämte kostnaderna i målet var fullbetalda. Även i detta avseende har Kronofogdens handläggning brustit, erkänner myndigheten.

Och riktar en ursäkt till Eslövsbon:

– Kronofogden beklagar det inträffade och de olägenheter som detta har förorsakat. För att säkerställa att det inte upprepas ska Kronofogden nu gå igenom myndighetens rutiner vid försäljning av lös egendom.

Genomgången gäller både anlitande av externa auktionsfirmor och rutiner för att säkerställa att inte ett för högt belopp utmäts.

Yttrandet har beslutats av kronofogdemyndighetens rättschef Ulrika Lindén efter föredragning av verksjuristen Andreas Bäckbro.

I den slutliga handläggningen har enhetscheferna Christina Sundblad och Jens Västberg deltagit.

Eslövsbon har tidigare för Skånskan berättat att själva utmätningen i hans och hustruns bostad gjordes efter konstens alla regler, även om det var en traumatisk upplevelse för familjen.

– Men det var tråkigt att även att en del arvegods och gods som tillhörde våra barn blev utmätt. Jag överklagade till tingsrätten men trots skrivna handlingar om äganderätt till detta gods så gick tingsrätten på kronofogdens linje.

Efter utmätningen i hans bostad tog dottern flera kontakter med Kronofogden i Kristianstad för att få veta när godset skulle säljas på auktion, då hon och andra släktingar ville köpa tillbaka arvegods.

Men när det var dags för auktion blev dottern nekad kundnummer med släktskapet som motivering.

– När min dotter påpekade att hon inte har några skulder hos Kronofogden och därför borde få bjuda krävde Skånes Auktionsverk att hon först deponerade 100 000 kr. Det ändrades senare till att hon fick en ”övre bjudgräns” på 20 000 kronor, berättar Eslövsbon som nu fått fogdens klartecken på att familjen hade rätt och de lokala kronofogdarna fel.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Sveacasino

Kommer Hero Gaming ta priset på EGR Awards 2020?

Sveacasino Redan förra året meddelade Hero Gaming att de hade blivit nominerade för priserna för Affiliate Programme Marketing Campaign och Operator of the Year från EGR Nordics Award 2020. Det här är viktiga priser inom branschen. De fungerar som en stämpel på att ett spelföretag jobbar på ett sätt som märks och gör skillnad.

Hero Gaming har kontor på ön Malta men också i Malmö. Faktum är att det här är ett företag som har fått betydelse för Malmös affärsutveckling på flera spännande sätt. Så sent som 2018 drog Vd:n Georg Westin igång ett unikt projekt för utveckling av digitala projekt i Malmö.

Unika spelsajter som är nydanande

Idag står Hero Gaming bakom flera framstående casinon. På jämförande sajter som SveaCasino.se hamnar Herocasinot CasinoHeroes ofta mycket högt upp i listorna. Det beror inte bara på att man ger svenska spelare säkra och trygga spel.

Hero Gaming är experter på att skapa speläventyr som är mer än klassisk casinounderhållning. CasinoHeroes hette i starten Saga Casino och det beskrev väl vad som hände den som blev medlem. Resan mellan casinoöarna är rena rama sagan i interaktivt format där den som spelar också tar en interaktiv roll.

Ett viktigt bidrag till Malmös spelkultur

Arbetet från Gråbrödersgatan 2 i Malmö har fått betydelse på flera sätt. Det handlar ju inte bara om att man skapar intressanta spelupplevelser för svenska casinospelare online. Sverige har länge haft en viktig roll inom utveckling av spel och Malmö har sin unika position på spelkartan.

Det här är något som Hero Gaming helt klart har varit med och bidragit till med arbetet från Malmökontoret. Och de fortsätter med detta. Nu när det snart blir dags för EGR Nordic Awards 2020 är chansen god att vi får höra mer om spelbolaget i nyheterna.

Även om spelgenren länge inte har fått ta plats i de fina kultursalongerna går det inte att bortse ifrån dess betydelse för människor. Det finns till och med spelteknik som man tror skulle kunna förändra våra hjärnor. Inte bara med VR-teknik. Spelbolagen som skapar casinospel är också med och förändrar hur vi ser på underhållningen och vad vi kräver av den.

EGR Nordics Awards 2020

Den 28:e januari är det avgjort. Det blir en tisdag då många av de anställda på Hero Games kan känna stor förväntan. EGR Nordic Awards är till för att lyfta fram de spelbolag i Norden som lyckas bäst.

Man ser på flera viktiga aspekter för att komma fram till vilka bolag som ska hyllas. Det kan vara att bolaget lyckas rent kommersiellt eller att de har tagit fram innovationer som är fullkomligt unika.

Exempel på sådant som kan få pris på EGR galan är:

• God kundtjänst

• Reklamkampanjer

• Banbrytande innovationer

• Lyckad spridning

År 2020 kan skånska Hero Gaming vinna Affiliate Programme Marketing Campaign kategorin som får anses vara pris för goda reklamkampanjer i affiliate samarbeten. De kan också knipa Operator of the Year.

Sistnämnda priset vore ju minst sagt en bragd. Att utses till årets operatör är ju ingen liten sak. Bara det att Hero Gaming har nominerats är stort. Konkurrensen är tuff och att den skånska spelföretaget syns i sammanhanget säger en hel del.

Vilken betydelse har utmärkelserna?

Man kan förstås undra vilken betydelse den här typen av priser har. De kommer ju inte direkt från spelarna på casinosajterna. Men att branschfolk utser de allra bästa inom spelindustrin är viktigt. Det fungerar som en sporre och ökar på viljan att göra ännu bättre.

I förlängningen får detta också betydelse för Sverige och Malmö. Personer som Georg Westin som investerar i svensk entreprenörskap påverkar givetvis företagsklimatet i Sverige. När Hero Gaming och andra spelföretag känner sig sporrade att göra mer bidrar det till fler spännande arbetstillfällen och projekt för svenska talanger.

Spelentusiaster som gör mer

Innovationen inom spelbranschen är stor och det smittar av sig. Georg Westins satsning i Malmö med Maxify Startup Studio vittnar om ett mod. Det är också intressant att se att han valde att lägga satsningen i Malmö i delade lokaler med Hero Gaming. Håll ett öga på framtida nyheter om detta initiativ!

Höör

Lucky nytt stort nöjescentrum

I måndags börjades den invändiga rivningen av Lucky Bowl i Höör som ska byggas om till ett 1 800 kvadratmeter stort Mellanskånskt nöjescentrum. Ilyas Kurt, 30, står för satsningen..
Fotograf: Lennart Andersson
Höör
HÖÖR Bowlingen försvinner från Lucky Bowl i Höör. Men namnet Lucky består och blir utgångspunkten från en ny stor Mellanskånsk nöjessatsning på 1800 kvadratmeter - med konserter på en stor scen, diskotek, flera barer och plats för konferenser och andra större evenemang som exempelvis bröllop.

– Det finns inget liknande nöjesställe längre i Mellanskåne. Jag tror det finns ett stort behov. Tanken är att locka folk inte bara från Höör utan även från exempelvis Hässleholm, Hörby och Eslöv, säger entreprenören Ilyas Kurt som står bakom satsningen.

Han tog över Lucky Bowl för något år sedan, men fann att bowlingintresset verkar vara minskande, samtidigt som det är svårt att konkurrera med kommunstödda bowlinghallar i Hörby och Eslöv, som har råd med finare banor och billigare priser.

Bowlinghallen stängde i måndags morse och genast gick renoveringsarbetena igång. Nu först handlar det om rivning av inredningen invändigt, som är ett av de största delmomenten.

Istället ska en stor nöjeshall med plats för 1 000 personer byggas. Bowlingbanorna rivs upp och mellanväggar tas bort för att få det önskade stora utrymmet.

Här ska anordnas konserter och andra uppträdanden med kända artister, det ska finnas en nattklubb och andra evenemang, en restaurang samt flera barer varav en utomhus.

Företag, privatpersoner, organisationer och myndigheter ska också kunna hyra hallen för konferenser, möten och andra större evenemang som exempelvis bröllop.

Nuvarande bowlingbanorna förvandlas till ett jättestort dansgolv. Det blir helt nytt golv och tak i den stora lokalen.

– Det blir en väldigt stor, öppen och fräsch lokal. Här ska vara flexibelt utan fasta öppettider, säger Ilyas Kurt som ser nöjesbranschen som väl värd att satsa på.

– Hittar vi rätt med arrangör och artister och rätt evenemang så kommer det att dra folk. Jag vill verkligen behålla lokalen och göra kunderna nöjda, säger han.

Luckys bowlinganläggning var gammal.

– Vi funderade - ska vi satsa några miljoner på en ny, eller ska vi satsa på något helt annat, ett stort evenemangsställe med populära kändisar. Det blev ett nöjesställe!

Det blir inga fasta öppettider, utan bara när det är evenemang.

– Men det ska vara ofta. Minst ett nattklubbstillfälle och en konsert i månaden i det stora utrymmet, förutom kanske på sommaren. Vi behåller nuvarande diskoteket i ladan som kommer att ha öppet varannan vecka med karaoke och kända bartenders ibland, säger Ilyas Kurt.

Han räknar med att renoveringen kommer att ta fem-sex månader. Förhoppningen är att kunna öppna före nyår.

Namnet är inte spikat. Klart är i alla fall att Lucky kommer att ingå. Namnet är så känt. Däremot tas andranamnet ”Bowl” bort.

Ilyas Kurt har varit och sonderat terrängen med större arrangörer i Sverige.

Tanken är att någon ska sköta arrangemangsbiten.

Vem det blir samarbete med är dock inte klart.

– Det är spännande och något nytt för mig också, säger Ilyas Kurt, som sedan åtta-nio år driver en kombinerad restaurang/Café i Hörby med bland annat karaokekvällar och som blivit framgångsrik även om en del tvivlade i början när man nysatsade med en tillbyggnad där.

Han är även med i Entreprenör Skåne-projektet, och har valts ut att representera Hörby och Höör. Han har fått stöd till satsningen av Almi företagspartner och fastighetsägaren Knast & Kvist, som bjudit på några hyresfria månader. Däremot hoppade banken av i sista stund när coronan satte in.

– Det var synd. Vi får klara det ändå. Jag satsar en del själv och familjen också. Vi har tioårskontrakt här. Detta är långsiktigt, säger Ilyas Kurt.

Bowlingutrustningen är utannonserad på Internetsajten Blocket. För 99 000 kronor får en köpare tio kompletta bowlingbanor.

– Det är billigt, men det är inte många som är intresserade. Vi var överens med en men han ångrade sig sedan. Han bor långt härifrån i norra Sverige. Förmodligen kommer utrustningen att skrotas.

Lucky Bowl har känt av konkurrensen från Eslöv och Hörby där kommunerna gått in och sponsrat bowlingen, även om verksamheten drivas av privata företag.

– Kommunerna har byggt bowlinghallarna och hyr ut till ett rimligt pris. Vi tog 240 kronor per bana vilket vi behövde göra, men det var många kunder som klagade på att det var alldeles för dyrt och att det var billigare i Hörby plus att de hade finare maskiner, säger Ilyas Kurt.

– Det gick inte för oss att konkurrera med det. Bowlingen är inte heller så populär som förr. Ungdomar bowlar kanske ett par gånger om året, men det räcker inte. Vi måste sälja 10-15 banor om dagen.

En annan tanke är speciella temakvällar. Kanske med Balkantema eller irländskt tema med musik och matchande mat.

Brorsan Caner Kurt hjälper till och får större ansvar för La Café i Hörby framöver.

– Jag är hans högra hand och ska hjälpa honom även här i Höör, säger Caner Kurt om brorsan Ilyas.

Ilyas Kurt kommer från Helsingborg men gillar Mellanskåne och smider flyttplaner hit också.

Ilyas Kurts brorsa Caner Kurt är högra handen och ska hjälpa till en del i Höör samtidigt som han trappar upp ansvaret för Café Rönesans i Hörby.
Caner och Ilyas Kurt framför Lucky Bowl som nu upphör att vara bowlinganläggning. Men namnet Lucky behålls och det blir storsatsning på ett nytt stort nöjescentrum i Mellanskåne med konserter av kända artister, diskotek, konferenser och även privatarrangemang som stora bröllop.

Sport

Guidetti målskytt för Hannover

John Guidetti blev återigen målskytt för Hannover på onsdagskvällen. Arkivbild.
John Guidetti blev återigen målskytt för Hannover på onsdagskvällen. Arkivbild.
Fotograf: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport

John Guidettis målform håller i sig. I den 17:e minuten i mötet mot Dresden på onsdagskvällen satte svensken 2–0 på en assist från Julian Korb.

Det är andra matchen i rad som John Guidetti skriver in sig i målprotokollet. Han stod för Hannovers enda mål i förlustmatchen mot Sandhausen i lördags.

Guidetti är just nu utlånad till Hannover i tyska andraligan från Deportivo Alavés.

Matchen pågår.

Sport

Vitryskt motstånd för Frölunda

Frölundas Nicklas Lasu och Joel Lundqvist fick hissa ytterligare en CHL-fana efter turneringssegern förra säsongen. Arkivbild.
Frölundas Nicklas Lasu och Joel Lundqvist fick hissa ytterligare en CHL-fana efter turneringssegern förra säsongen. Arkivbild.
Fotograf: Adam Ihse/TT
Sport
Sport CHL-giganten Frölunda får börja nästa säsongs titelförsvar mot vitryska Neman Grodno.
Totalt fem svenska lag fanns med i lottningen och Rögle gör debut i den förkortade turneringen och möter norska Stavanger.

Champions Hockey League hoppas kunna dra i gång i början av oktober. Det blir en turnering i förkortad form och utan gruppspel på grund av coronapandemin.

CHL brukar starta i slutet av augusti, nu sker premiären – med utslagning direkt – den 6 och 7 oktober om virusläget runt om i Europa tillåter.

Totalt 32 lag från 13 länder deltar och det blir dubbelmöten hela vägen fram till finalen som avgörs i en enda match.

Förra säsongens SHL-seriesegrare Luleå fick en tuff lottning och möter starka Eisbären Berlin och norrgrannen Skellefteå ställs mot schweiziska Biel.

För de tre övriga svenska lagen väntar motstånd från inte erkänt lika starka nationer.

Frölunda jagar sin tredje raka CHL-titel, och den femte totalt, och börjar mot Grodno, Färjestad ställs mot brittiska Cardiff och Rögle, debutant i CHL, får möta Stavanger.

Förre förbundskaptenen Rikard Grönborgs schweiziska ZSC Lions får danskt motstånd i form av Sønderjyske.

Precis som tidigare deltar inga lag från Rysslandsbaserade KHL.

Göran Sundberg/TT

FAKTA

Fakta: Svensklagens CHL-lottning

Luleå–Eisbären Berlin.

Färjestad–Cardiff.

Zug–Skellefteå.

Frölunda–Neman Grodno.

Rögle–Stavanger.

Första matchen spelas 6-7 oktober, returerna 13-14 oktober.

NÄSTA ARTIKEL