Folkhemmets styvbarn – de icke önskvärda. Pressfoto

Film om Vipeholm når in i nutiden

Film/recension

FILM
Folkhemmets styvbarn – de icke önskvärda
Regi: Mattias Wellander Löfgren
Medverkande: Kalle Lind, Elin Bommenel, Amanda Malmberg, Inga Richard Olsson, Barbara Wilczek Ekholm, Åke Neman med flera

I början 1940-talet skickas 20-åriga Elsie från Norrbotten till anstalten Vipeholm i Lund när familjen inte längre har möjlighet att ha kvar henne hemma. Hon träffar aldrig sin familj igen. 2019 berättar bloggaren Amanda Malmberg om livet med Downs syndrom och hur mycket hennes familj betyder, att mammas famn är den allra bästa. Mellan dessa två liv och med Per Albin Hanssons Folkhemstal som start berättar dokumentären Folkhemmets styvbarn – de icke önskvärda om Vipeholm, anstalten för ”sinnesslöa” dit många av de som inte fick plats i folkhemmet, skickades.
Att följa historien om livet för intagna och personal på Vipeholm blir också i förlängningen att följa hur det svenska samhället har sett på människor med funktionsvariationer under 1900-talet och fram till i dag.
Bakom dokumentären står Lundaregissören Mattias Wellander Löfgren, som också gjort en dokumentär om livet på Sankt Lars mentalsjukhus i Lund.
Med stadig hand pusslar Wellander Löfgren ihop den här omskakande filmen. Han blandar effektfullt intervjuer med experter, anhöriga, personer som jobbat på Vipeholm eller har annan anknytning med tidningsartiklar, brev, journalanteckningar och både filmer och foton från livet på Vipeholm.

Sammantaget är det här en skildring som börjar i en tid när människor med funktionsvariationer gömdes undan på institutioner som Vipeholm, när föräldrar uppmuntrades att lämna bort de barn som enligt samhällets normer inte var ”normala”, när institutionsvård var förvaring och man utan invändning kunde genomföra saker som det beryktade kariesexperimentet på Vipeholm.
Filmen följer sedan utvecklingen mot en mer individuell syn på de intagna. Institutionskläder avskaffas, sysselsättning och möten med samhället utanför införs och slutligen läggs institutionerna ner och alla ska ut i samhället. Frågan som hänger kvar, trots att filmen avslutas med superkraften Amanda Malmberg, är hur humant och tolerant dagens samhälle egentligen är?

Folkhemmets styvbarn är en upplysande, förskräckande och tankeväckande dokumentär som, tack och lov, också bjuder på en massa kärlek från engagerad personal och anhöriga. Filmen har premiär på Kino i Lund i kväll och ska även visas på bland annat Panora i Malmö. Även om den är värd bioformatet hoppas jag den visas även i SVT så att så många som möjligt kan se den.

FILM
Folkhemmets styvbarn – de icke önskvärda
Regi: Mattias Wellander Löfgren
Medverkande: Kalle Lind, Elin Bommenel, Amanda Malmberg, Inga Richard Olsson, Barbara Wilczek Ekholm, Åke Neman med flera