En gräsklippare som ska tukta gräset utanför polishuset i Sjöbo ska givetvis se ut som en polisbil. Kommunpolis Johan Sandelin tror och hoppas att han är först i landet med att få en specialdesignad ”Robocop.” Foto: Lennart Larsson
”Robocop” patrullerar utanför polishuset. Försöker någon stjäla maskinen startar ett internt tjuvlarm.
Klipparna för vårdcentralen och Folktandvården ska döpas i en namntävling.

”Robocop” ska bli ett klipp för polisen

SJÖBO Kommunpolis Johan Sandelin har fått förstärkning. Utanför polishuset ska nu ”Robocop” hålla gräset i schack.
Men Robocop är inte ensam. På det kommunala bostadsbolaget Sjöbohem har man helt övergett miljöovänliga åkgräsklippare och istället satsat på eldrivna robotgräsklippare.

Robotarna har hunnit bli väldigt uppskattade.
– Om de fastnar går ett larm till oss. Men folk ringer till oss innan vi hinner köra dit! berättar Sjöbohems förvaltningschef Kent Tillberg.

Bolaget började 2017 att testa sin första robotgräsklippare utanför den egna kontorsbyggnaden. Klipparen döptes raskt till ”Gräsänklingen” eftersom han var ensam och irrade runt mol allena.
Testet utföll till belåtenhet. Avtalet man haft med en entreprenör om traditionell klippning sades upp och Sjöbohem ersatte förra året entreprenörens miljöovänliga åkgräsklippare med eldrivna robotgräsklippare.
Nu finns 35 klippare som tyst och troget ska klippa gräsmattorna hos Sjöbohems hyresgäster.

Kent Tillberg ser bara fördelar med robotklipparna.
– De går på el och är helt fossilfria. Vi har gjort ett snabbt överslag och kommit fram till att vi sparar nästan ett ton koldioxid om året. Det motsvarar ungefär en bilresa till Treriksröset – gånger 2,5.
Klipparna blev förra året väldigt uppskattade. Folk ringde som sagt direkt om de fastnade men slutade helt att ringa och fråga om nästa klipptillfälle.
– Annars var det ofta att vi fick frågan ”när kommer ni och klipper?” Nu är svaret alltid!

Nästan alltid.
Robotgräsklipparna vilar på nätterna och helgerna. De sköter sig själva, åker in i sitt bo för laddning när strömmen börjar tryta och känner av om gräset är för torrt för att tuktas. De ger sig inte ut utanför gräsmattan som ska klippas, nergrävda kablar inramar klippområdet.
Flera av gräsklipparna har fått en egen design. Klipparna för gräsmattorna vid vårdcentralen ser ut som Region Skånes ambulanser medan robotklipparen som ska ansa vid Folktandvården målats i samma lila färg. Och ”Gräsänklingen” har målats i Sjöbohems färger.

Gräsklipparen som ska ansa gräset utanför polishuset har givetvis målats som en polisbil och fått det självklara namnet ”Robocop”.”
– Ett riktigt lyft, både för Sjöbohem och polismyndigheten, kommenterar kommunpolis Johan Sandelin med glimten i ögat sin nya medhjälpare.

Hur säkra är då de självgående robotgräsklipparna? Klipparna stannar och tar en annan väg om de stöter på hinder i form av mänskliga fötter, husdjur eller vilda igelkottar, försäkrar Kent Tillberg.
– Fast på en fastighet torkade en hyresgäst kläder på gräsmattan. Det tyckte inte gräsklipparen om – och inte hyresgästen heller! säger Andreas Eidesten på Sjöbohem.
Försöker någon stjäla en gräsklippare utlöses ett internt tjuvlarm och maskinen börjar tjuta. Om någon trots det försöker ta med klipparen i bilen kan den spåras via GPS.

Dagens fråga

Vilken marknad är bäst?

Visa resultat

Loading ... Loading ...