Rasmus Andersson med pappa Peter som är på plats för att stötta sonen i dennes första Stanley Cup-slutspel. Foto: PRIVAT

Rasmus redo för sin första Stanley Cup

ISHOCKEY Rasmus Anderssons karriär går spikrakt uppåt. Det har smittat av sig även på Calgary Flames som gått från botten till toppen i NHL-ligan på bara en säsong.

När Skånskan träffade Rasmus Andersson i Los Angeles i slutet av förra säsongen hade den förre Redhawksspelaren precis blivit uppkallad från farmarlaget Stockton Heat. Efter två lärorika, men ack så frustrerande år på farmen i tråkiga Stockton med enbart en NHL-match i resumén var det äntligen dags för skåningen att visa upp sig för den kanadensiska präriens stolthet på allvar.
Det var nu eller aldrig för skåningen även om det var betydelselösa matcher för ett bottenlag som redan avhängda Calgary. En biljett till nästa säsong stod på spel där bland annat dryga bussresor och sunkna hotellrum byts ut mot flyg och lyxhotell med allt vad det innebär serverat på ett silverfat.

Provspelet gick över förväntan för Rasmus trots att laget skulle missa NHL-slutspelet. Cirka ett år senare är han ordinarie back i topplaget Calgary Flames och skall för första gången spela ett Stanley Cup-slutspel för ett favorittippat kanadensiskt gäng inför en fanatiskt hemmapublik.
– Jag har alltid känt att jag har det som krävs för att lira i NHL. Det kände jag redan innan jag blev uppkallad, säger Rasmus kaxigt när Skånskan når honom i Calgary dagen innan första slutspelsmatchen mot åttasidade Colorado Avalanche där bland annat f.d. Redhawksspelaren Carl Söderberg ingår.
Pressen att prestera inför en publik som lever och andas ishockey 24/7 är enorm, framför allt som skyhöga favoriter, men det verkar inte bekymra skåningen det minsta. Tvärtom
– Jag älskar Calgary som stad och dess underbara fans. Det gör mig sjukt taggad att få spela mitt första Stanley Cup-slutspel inför en sådan fantastisk publik. Sen skall jag inte sticka under stol med att jag hellre spelar inför folk som lever för ishockeyn och älskar sitt lag än ett lag på farmen i en stad där ingen egentligen brydde sig om sporten, säger en uppspelt Rasmus Andersson.

Varför har Calgary Flames gått från botten till toppen på bara en NHL-säsong?
– Vi har varit väldigt stabila och haft en väldigt hög lägsta nivå med väldigt få och korta formsvackor under säsongen. Alla spelare inklusive våra nyförvärv tror på vår nye coach Bill Peters system som fått oss att klicka på alla cylindrar. Första femman med Sean Monahan, Johnny Gaudreau och Elias Lindholm har varit strålande. Dessutom har andra femman producerat mycket poäng de också. Vårt försvarsspel har varit stabilt (Notera: femte bäst i västra konferensen, nionde bäst i hela grundserien). Det är ett härligt gäng att spela ihop med.

Inga svagheter alltså? Inte ens målvaktspelet?
– Ja, det är rätt många som är oroliga för spelet mellan stolparna, men ishockey är en lagsport och vi står inte och faller med våra burväktare Mike Smith och David Rittich. Vi har stort förtroende för båda burväktarna oavsett vem som vaktar kassen.

Enbart de överlägsna Tampa Bay Lightning tog fler poäng i NHL:s grundserie än Calgary Flames. Det innebär att Anderssons gäng har favör av hemmaplan i alla serier de lyckas gå segrandes ur striden framöver förutom i en eventuell final mot just de suveräna seriesegrarna från Florida.
– Det kan bli guld värt. Framför allt om vi tvingas möta ett utpräglat hemmalag som till exempel Las Vegas Golden Knights som är som natt och dag att spela emot hemma och borta. Vi vann båda hemma och förlorade båda borta mot dem nämligen, summerar Rasmus och tillägger:
– Calgary har plusstatistik på alla övriga slutspelslag i västra konferensen. Vi räds inget lag i NHL inklusive Colorado som vi faktiskt slog i alla tre matcherna i grundserien. Vi får dock inte underskatta motståndarna för det finns inga dåliga slutspelslag.

Rasmus far Malmö Redhawks-tränaren Peter Andersson är för tillfälligt på besök i Calgary för att stötta sonen under de första fyra slutspelsmatcherna; två hemma i Calgary och två borta i Denver.
Det kanske kan tyckas lite turen i oturen för Redhawkstränaren att Malmö åkte ur så tidigt i SHL-slutspelet som de gjorde då pappan nu kan vara med och stötta sonen i hans allra första Stanley Cup-slutspel.
– Nja, Peter hade nog hellre varit hemma och krigat om ett SHL-guld med Malmö Redhawks som åkte ut på tok för snabbt, vilket händer ibland. Pappas närvaro betyder oerhört mycket för mig då han tillför mycket stöd med sin erfarenhet och rutin som jag kan ha nytta av när han är här både på och vid sidan om isen, säger Rasmus stolt.

Vad avgör serien mellan Calgary Flames vs Colorado Avalanche?
– Kan vår andra kedja med Mikael Backlund i spetsen neutralisera deras fantastiska första femma (Nathan MacKinnon-Mikko Rantanen-Gabriel Landeskog) samtidigt som vår egen första kedja spelar lika förtroendegivande och producerar som i grundserien ser det här väldigt lovande ut måste jag säga, myser en optimistisk Rasmus Andersson.